Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
dragan
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 19, 2005 9:13 am

Post od dragan »

Meni se masnoca u dobroj meri vratila a i akna po koja tu i tamo. Medjutim ja sam uneo tek oko 60mg/kg tt (prestao pre 2 meseca) tako da ne treba da znaci da ce tako i tebi biti.

Gorana, ja bih hteo da idem na more i potrebno mi je uputstvo kako da se ponasam. Redovno stitim lice sa hyseke spf25 ali pretpostavljam da cu na moru ipak imati problema sa zastitom posto je ipak malo glupo da se mackam prilikom svakog izlaska iz vode. Da li ce smetati ako tada malo dobijem boju u licu ili da jednostavno zaboravim na letovanje.

Pozdrav svima.
SARAH
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 06, 2004 2:00 am

Post od SARAH »

MilanBL napisao:Vrijeme je da se i ja javim 8)
Evo upravo sam zavrsio sestomjesecnu terapiju i prezadovoljan sam!
Nisam imao nikakvih posebnih komplikacija za vrijeme terapije(bilo je bolova u ledjima, gubitka snage, otvaranja krvi na nos zbog susenja sluznica i tako par sitnica), a lice je potpuno cisto, samo se nadam da ce tako i ostati.
Sada me samo brine pitanje, kako cu izgledati za par mjeseci...da li ce ostati kao sto je sada ili ce uslijediti pogorsanje.

Sarah, kakvo je kod tebe stanje?

Pozdrav svima! :wink:
Milane,

Cestitam na uspehu i lepim rezultatima nakon terapije,i dao Bog da sve ostane cisto :wink:

Moje stanje je savrseno,nikada nisam zazalila sto sam uzela Roaccutane.Ima tacno 8 meseci od kako sam zavrsila terapiju.Za mene najlepsih 8 meseci ikada,jer za svo ovo vreme nisam imala ni jednu bubuljicu,a kamoli aknu.
Ja ti savetujem da kupis Scrub,postoji Vichy Normaderm Gel Exfoliant,sa njim je najbolje umivati se uvece,naneses ga na mokro lice i nezno masiras oko 1 minut,a onda ispres,a ona tako fino skida mrtve celije i cisti pore,tako da u slucaju i da ti se vrati masnoca ti ovim Scrub-om ne dozvoljavas da ti se pore pune i zacepljuju.Probaj,neces se pokajati.Ja zahvaljujuci tome imam cisto lice skroz.
Samo moras nezno masirati da ne iziritiras kozu jer, Scrub sadrzi male granulice zahvaljuci njima se koza lepo ocisti.Bez Apisac-a ili uopste Ovlazivaca nigde ne idi kao i bez zastite osd sunca.

Srecno i javljaj povremeno sta ima..

:)
Nistavila
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 01, 2005 5:42 pm

Post od Nistavila »

Zdravo svima!

Pratim forum već neko vrijeme i naravno pročitala sam sve 22 stranice ove teme, tako da sam se odlučila javiti i podijeliti iskustva, kao i zatražiti vašu pomoć.

Koristim Roaccutan već mjesec i po, zajedno sa Skinoren kremom kao lokalnu terapiju i stanje se popravilo. Odmah da napomenem da nisam imala teži stadijum akni, nego manje problematično lice, sa aknama na bradi i vratu. Opće stanje lica je bilo kritično jer više nisam znala kako da ga održavam, koju kremu koristiti, s čime prati lice itd. Problem sam vjerovatno mogla riješiti antibioticima ali akne bi se vratile za mjesec-dva, tako da mi je drago što koristim R.

Doktor mi je na početku prepisao 3x kapsule dnevno (2 ujutro, 1 naveče) i Skinoren naveče (mada ga ja koristim 1-2 puta po danu, nisam primjetila probleme?). Imam 62kg. Mjesec dana nakon toga smanjio je dozu na 2 kapsule, a 15 dana kasnije pijem samo po jednu. Na početku sam imala potrebu za korištenjem hidratantne kreme, ali sada mi apsolutno nije potrebna (par upitnika nad glavom). Nažalost, nisam u mogućnosti da nabavim Apaisac (Uriage) u BiH. Ovdje su zastupljene samo firme Avene i Vichy. Inače, ponekad koristim Bepanthen (5%) od Roche-a i sasvim je ok. Je li je još neko koristio?

Doktor mi je ovaj put preporučio "Krio terapiju", pa me interesuje o čemu je riječ i kakve rezultate očekivati? Zašto mi je baš to preporučio? Ono što trebam naglasiti da su mi sada akne koje izbacuje Roaccutan nekako crvenije nego prije. Imam i ružnu naviku da izigravam doktora, pa su mi ruke stalno na licu, tako da stvaram ranice... Ima li neko lijek za ovo? Ubijedite me da ovo ne smijem raditi, plz.
Interesuje me također šta znači ovo smanjenje terapije i zašto je terapije ovako kratko trajala?

Inače, nakon dužeg vremena imam osjećaj da mi se staro stanje kože polako vraća, upravo ono što sam dugo i željela.

Hvala svima za savjete, a posebno Sarah. :)

Pozdrav
goranai
Saradnik
Pridružio se: Sub Jul 17, 2004 10:51 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od goranai »

Skinoren lepo ide uz Roaccutan ali je potreban dobar ovlazivac. Apaisac je dizajniean za th Roakutanom a u brendovima Aveene i Vichy sigurno ima dobrih krema za vlazenje koje nisu masne i komedogene. Mozda bi trebalo dodati Hyfac gel za umivanje ali to je opet Uriage i treba traziti paralelu u dostupnim brendovima. Crio th moze biti preagresivna za kozu pod th Roaccutan kao i svako kopanje lica, komedoekspresija energicna masaza, ultrazvuk, suncanje... Potreban je nezan pristup i veoma odmeren kozmeticki tretman upravo iz tih razloga moje pacijente pod Roaccutanom upucujem na kozmeticki tretman za sada samo na 1 i po osobu...
Da li pijete tablete od 10 ili 20 mg. Da li stitite oci, da li ste razmisljali o kumulativnoj dozi
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.
Nistavila
Novi član
Novi član

Post od Nistavila »

Radi se o kapsulama od 10mg. Umivam se Dove sapunom (supreme silk) i ne osjetim nikakvo isušivanje ili zatezanje kože nakon pranja. Za vlaženje rijetko koristim (1-2x sedmično) Bepanthen (5%) od Roche-a.
Nosim naočare kad god idem vani i mažem uglavnom ruke sa zaštitnom kremom 14.

Nažalost, ne znam šta znači "kumulativna doza". ;(
goranai
Saradnik

Post od goranai »

Kumulativna doza je doza koja se dobija kada saberes ukupno sve miligrame tableta koje si popila i ona treba da je bar 120 mg po kg telesne tezine. Ako pijes male doze onda moras dugo da uzimas lek da bi se ispoljio pravi efekat. Dove silk je Ok ali sa malim dozama Roacutana mozda nece moci dovoljno da ocisti pore.
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.
Nistavila
Novi član
Novi član

Post od Nistavila »

Trenutno sam popila 19mg/kg, ali Roaccutane uzimam tek mjesec i po, tako da mislim da je to ok. Ono što mene interesuje je zašto je doktor u tako kratkom periodu smanjio dozu? Nemam priliku da ga baš to pitam jer je uvijek u žurbi, pa sam mislila da možda neko ima neki komentar. Možda zato što ide ljeto? Inače, na lijevoj i desnoj strani lica (najviše po vratu i par na dijelu brade prema obrazima) imam još crvenih tragova, ali osjećam da će se i to uskoro povući. Na drugim dijelovima lica (čelo, nos, ispod usana, dio ispod očiju) nemam ništa. Zašto baš na ovim dijelovima (vrat i brada) imam probleme sa aknama?
dragan
Stalni član
Stalni  član

Post od dragan »

Gorana, da li je u vasoj praksi lecenja Roakutanom bilo pacijenata sportista i sta ste im savetovali u vezi bavljenja sportom za vreme terapije?

Pozdrav svima
goranai
Saradnik

Post od goranai »

Nedavno sam lecila jednog fudbalera koji je profesionalac. On se bez problema bavio sportom samo se stitio od sunca. Roaccutan nije otrov to je u osnovi vitamin samo u nefizioloskoj dozi. Problem je sto hipervitaminoza A moze da ucini kozu osetljivijom na sunce i ne samo kozu vec i sluzokoze.
Meni je sustinski problem bio zastita oka jer ne mozes da igras fudbal sa naocarima za sunce ali je on koristio vestacke suze tokom utakmice i tako sprecavao isusivanje veznjace, a aparat misica oka je regulisao velicinu zenice i stitio unutrasnjost oka od povrede
branislava
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2005 4:11 pm

Post od branislava »

Gdje su nestali nasi forumasi koji su bili na terapiji Roaccutanom?Jesu li je zavrsili i ima li poboljsanja?

Pozdrav
koli
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 18, 2005 7:09 pm

Pitanje?

Post od koli »

Pozdrav svima

Pratim celu diskusiju vec duze vreme, jel, koliko i traje, ali ne bih se sada oglasio povodom roaccutana, vec me interesuje da li je iko koristio ili je upoznat sa proizvodom za uklanjanje hiperpigmentacije kuce Dermamedica koji se zove "Pigment balans" ?

Da li i u kojoj meri pomaze resavanju fleka od akni i crvenila?

Hvala puno,

Caos
dragan
Stalni član
Stalni  član

Post od dragan »

Gorana, koje su vestacke suze najbolje za sprecavanje iritacije ociju?
goranai
Saradnik

Post od goranai »

Uglavnom se koristi hidroksimetil celuloza-ima ovih preparata u apotekama
Uranium
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 23, 2005 8:13 pm

Post od Uranium »

Dakle ovako.....
pre svega bih zeleo da skrenem paznju svima koji budu chitali moj text da nemam nameru da zvuchim kao reklama tj antireklama za bilo koji vid terapije akni.....Ipak sve je individualno....Pishem ovo jer ce mozda nekom biti od koristi....
Prvi problemi su se javili pre oko chetiri godine, kada sam imao 15. Tada sam kao profilaxu koristio one "obichne preparate" koji mogu da se nabave u apoteci, i stanje je koliko-toliko bilo pod kontrolom....
Ali protekle dve godine mi se stanje izuzeto pogorshalo, poceli su da mi izlaze bukvalno chirevi pod kozom, i mnoshtvo komedona, takvih da mi je faca izgledala uzasavajuce. Tada sam otishao na kliniku u Avalsku, shto smatram svojim najvecim propustom u zivotu. Naime, tretmani "chishcenja" su mi po licu ostavili uzasavajuce tragove, oziljke i fleke, a i miteseri su se ubrzo vratili....I tako sam ja ubedjen da ce mi to neshto pomoci, oko petnaest puta ishao na te tretmane, uz sva muchenja koja idu uz to (techni N2, el foreza klindamicin hcl om itd....), a naravno, antibiotska terapja se podrazumevala, ali da budem iskren, nije davala nikakve rezultate. Nakon odlaska na more, lice mi se prilichno ochistilo, tako da sam batalio Avalsku, i koristio lincohem losion i neku pastu sa sumporom, talkom i ZnO, ja mislim.....
Naravno, ti preparati mi nisu pomogli, tako da se stanje ponovo pogorshalo....Pocheo sam da koristim Eucerin kolekciju, ali nista, bukvalno nikakovog efekta nije bilo....
Onda sam odluchio da odem na VMA, gde su mi sprovodili terapiju Dovicinom (tri meseca, uz stalnu kontrolu transaminaza u krvi....), bezoil peroxidom i Airolom, shto bi bio blazi oblik Roaccutana....(koga sam na sopst inicijativu izbegao upoznat sa nuspojavama) Ne daj boze kakvi su rezultati bili. Koza mi se perutala, bila crvena kao da sam izgoreo na Suncu, pekla me, a akne se nisu povukle. Ubrzo mi se opshte zdr stanje jako pogorshalo, zbog toga shto nisam mogao da podnosim Dovicin....Malo je falilo da zavrshim na Klinichkom, jer dva meseca nisam mogao da svarim ni zalogaj hrane....
a da ne duzim (vec sam dovioljno smorio) prichu, koristio sam SVE moguce brandove, i Vichy, i Sebamed, ne mogu vishe ni da se setim svih....
Poenta cele priche je da sam pre oko pola godine potpuno beznadezan otishao u Koto dermu, iako sam sumnjao u efekte.....I bukvalno dva dana posle korishcenja njihovih preparata bio kao preporodjen....evo shest-sedam meseci je proshlo kako koristim njihovu kozmetku, bez ikakvih tretmana i cimanja, DA KUCNEM :D imam mozda dve-tri male bubuljice na licu, opshte stanje je odlichno, tonus koze kao da se nishta nije deshavalo oziljaka gotovo i da nema, boja normalna, bez crvenila.....
mirja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 26, 2005 6:31 pm

koto derm

Post od mirja »

Uranium napisao:Dakle ovako.....
pre svega bih zeleo da skrenem paznju svima koji budu chitali moj text da nemam nameru da zvuchim kao reklama tj antireklama za bilo koji vid terapije akni.....Ipak sve je individualno....Pishem ovo jer ce mozda nekom biti od koristi....
Prvi problemi su se javili pre oko chetiri godine, kada sam imao 15. Tada sam kao profilaxu koristio one "obichne preparate" koji mogu da se nabave u apoteci, i stanje je koliko-toliko bilo pod kontrolom....
Ali protekle dve godine mi se stanje izuzeto pogorshalo, poceli su da mi izlaze bukvalno chirevi pod kozom, i mnoshtvo komedona, takvih da mi je faca izgledala uzasavajuce. Tada sam otishao na kliniku u Avalsku, shto smatram svojim najvecim propustom u zivotu. Naime, tretmani "chishcenja" su mi po licu ostavili uzasavajuce tragove, oziljke i fleke, a i miteseri su se ubrzo vratili....I tako sam ja ubedjen da ce mi to neshto pomoci, oko petnaest puta ishao na te tretmane, uz sva muchenja koja idu uz to (techni N2, el foreza klindamicin hcl om itd....), a naravno, antibiotska terapja se podrazumevala, ali da budem iskren, nije davala nikakve rezultate. Nakon odlaska na more, lice mi se prilichno ochistilo, tako da sam batalio Avalsku, i koristio lincohem losion i neku pastu sa sumporom, talkom i ZnO, ja mislim.....
Naravno, ti preparati mi nisu pomogli, tako da se stanje ponovo pogorshalo....Pocheo sam da koristim Eucerin kolekciju, ali nista, bukvalno nikakovog efekta nije bilo....
Onda sam odluchio da odem na VMA, gde su mi sprovodili terapiju Dovicinom (tri meseca, uz stalnu kontrolu transaminaza u krvi....), bezoil peroxidom i Airolom, shto bi bio blazi oblik Roaccutana....(koga sam na sopst inicijativu izbegao upoznat sa nuspojavama) Ne daj boze kakvi su rezultati bili. Koza mi se perutala, bila crvena kao da sam izgoreo na Suncu, pekla me, a akne se nisu povukle. Ubrzo mi se opshte zdr stanje jako pogorshalo, zbog toga shto nisam mogao da podnosim Dovicin....Malo je falilo da zavrshim na Klinichkom, jer dva meseca nisam mogao da svarim ni zalogaj hrane....
a da ne duzim (vec sam dovioljno smorio) prichu, koristio sam SVE moguce brandove, i Vichy, i Sebamed, ne mogu vishe ni da se setim svih....
Poenta cele priche je da sam pre oko pola godine potpuno beznadezan otishao u Koto dermu, iako sam sumnjao u efekte.....I bukvalno dva dana posle korishcenja njihovih preparata bio kao preporodjen....evo shest-sedam meseci je proshlo kako koristim njihovu kozmetku, bez ikakvih tretmana i cimanja, DA KUCNEM :D imam mozda dve-tri male bubuljice na licu, opshte stanje je odlichno, tonus koze kao da se nishta nije deshavalo oziljaka gotovo i da nema, boja normalna, bez crvenila.....
:roll: :roll: Mozes li objasniti sta je koto derm? klinika ili sta? i sta si tacno koristio Hvala na odgovoru
Odgovori