Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
Dragi777
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jan 16, 2011 7:47 pm

Re: Roaccutan!

Post od Dragi777 »

Imam jedno pitanje,na koje mogu da mi odgovore samo oni koji su zavrsili terapiju,a to je : Koliko vremena treba da prodje od zavrsetka terapije da bih mogao da pocnem da konzumiram gazirane sokove I alkohol? :) Da Li je to mesec,nedelju dana ili odmah sutradan po zavrsetku terapije... To me bas interesuje,hvala unapred! :)
Небитан
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jul 09, 2011 9:29 pm

Post od Небитан »

Mislim da gazirane sokove mozes odmah jer verovatno ne moze nista da ti se pogorsa od toga .
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

Mare,
lek se,po pravilu pije u dve doze posle jela,sto bi u tvom slucaju bilo 2 tablete posle jednog obroka i 1 tableta posle drugog obroka.Da li ces u prvo piti 20mg ili 10 mg potpuno je svejedno,kako zelis.

Dragi,
lek se zadrzava u organizmu zadrzava u nekoj znacajnijoj dozi do mesec dana,sve posle toga nije previse znacajno.
Polako pocni da se vracas uobicajenim navikama.
Magistarka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 06, 2010 12:20 am

Post od Magistarka »

Ćao narode :wink: ...Tu sam ja, samo povremeno budem odsutna, ali sve pratim :wink:
Pitali ste me za sunce, ja se max sklanjam koliko je moguće iako lijek ne uzimma 3 mjeseca, a pošto sam pisala o flekama koje imam ispod očiju od sunca od prošle godine,još više moram biti oprezna, ali planiram na more za 15 dana.Doktorica mi je rekla da se ne iszlažem puno na moru ali da svakako mogu ići (a bila sam spremna i to se žrtvovati ako smeta), ali da koristi za lice 50 faktor kao i za tijelo i da se puno pazim, pa nadam se da ću preživjeti :wink: !

Stanje na licu nakon tri mjeseca terapije je bolje,izađe ponekada 1-2 male ali brže prođu, fleka imam još kaoi nekih ne tako dubokih ožiljaka ali ipak vidljivih...i naravno puder stavljam na posao i izlazak i dan danas :wink: !
Pitala sam doktoricu da odem na jesen na neki tretman (o kojima se ovdje pisalo), ali ona kaže da ne idem,da mi je koža već dovoljno tretirana i da je ona zadovoljna, pa guram dalje i naravno idem redovno na kontrole.
Nadam se samo da neće biti pogoršanja :wink: ...
Sve vas puno pozdravljam i pišiteeeee
zNeXn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 28, 2011 5:26 pm

Post od zNeXn »

Pozdrav narode,ja sam ovde nov,nisam nesto narocito pratio ovu temu ali sto se tice mene stvari stoje ovako:
Od 15-16 godine se patim sa ovim aknama,probao sam sve zivo mada nedovoljno,sve sam koristio delimicno i polovicno,stanje je bilo sve gore i gore,u junu ove godine dobio sam uput na kliniku za dermatovenerologiju,Klinickog centra,doktorka me je pogledala i konstatovala dijagnozu Acne conglobate L70.1,pio sam hemomicin 3x nedeljno po 500mg a zatim sam upucen na hospitalno lecenje na klinici 18.7.2011 god. prvo sam pio Pronison 30mg dnevno pa sam u sredu 20.7.2011 god. krenuo sa Roaccutaneom.Pijem 0.5mg/kg sto znaci 30mg dnevno,2x10mg ujutru posle dorucka i 1x10mg uvece posle vecere.Od propratnih efekata imam samo delimicno suva usta,ispucale usne,pospanost kada popijem caps. i tu i tamo mi suze oci,juce sam otpusten sa klinike i za sada pijem Roacc. kako sam pio i tamo i jos Pronison 20mg 1/2ujutru.Sto se tice lokalne terapije za lice koristim Klindamicin 1% 2x dnevno,i Lutz mixturu uvece.Sto se tice ishrane i ostalog niko mi nista nije rekao,ja sam tamo bio na katastrofa hrani 9 dana,e od kako sam odpusten sa klinike poceo sam normalno da jedem,nadam se da to ne smeta i da ne treba da se pridrzavam necega odredjenog.
spotaknuta
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 18, 2011 12:32 am

Post od spotaknuta »

Helou 8)
Nije me bilo duze vreme posto se nista specijalno nije dogadjalo ali nekako osecam odgovornost da pisem ovde :))
Pijem lek vec 6. mesec i to po 40 mg dnevno, prestacu kad ispijem kumulativnu dozu od 150 mg/kg. Staje mi je odlicno, akni nemam uopste, imam fleke i neke plice oziljke ali to se kasnije resava. Dobila sam pre nedelju dana neku tezu upalu grla pa sam pocela da pijem antibiotike te sam batalila Roakutan dok sam pod terpaijom, i evo vec 7 dana ne uzimam lek, lice je skroz mirno. Od spoljne nege koristim sapun od kozjeg mleka samo uvece i Effaklar K kremu od LRP takodje samo uvece, preko dana koristim isto njihovu kremu sa spf 50, tj. fluid i to je sve. Ne sminkam se uopstw vec 2, 3 meseca. Od proppratnih pojava imam jako suve usne koje stalno pucaju u uglovima sto mi stvara veliki problem ali proci ce...
Trenutno razmisljam o tome koliko me strah da mise akne nakon terapije ne vrate jer imam policisticne jajnike, pa ako neko zna sta je bilo sa takvim curama nakon terapije neka mi pise. Hvala! Enjoy the summer :)
Небитан
Stalni član
Stalni  član

Post od Небитан »

Ja sam poceo 9. jula da koristim 2x20 mg . Pa pijem ili posle dorucka i vecere ili posle rucka (oko 1,2) i vecere . Suvo lice i naravno usne ispucale i suve . Nije se nesto drasticno promenilo na bolje, jeste malo ali ne nesto puno, zna da se upali na 2,3 dana lice i da izadju nekoliko i onda naravno cackanjem (navika) se to jos vise napravi . Stavljam kremu neku cisto ovako da se smiri i da rashladi lice a i da ne bih cackao, zove ze pantenol ja mislim . Sto se tice hrane, nedelju dana sam jeo sam neke stvari zdravije ali to vise zbog sebe a ne zbog lice a sad jedem normalno, gazirano ne pijem od kad sam poceo da pijem lekove, a i uopste sokove redje sad pijem, vise vodu i limunadu . Koristim labelo za usne i nista vise . Jel bi trebalo nesto ? za nedelju dana cu ici na prvu kontrolu i opet cu vaditi krv pa ce mi reci dermatolog valjda sve sta i kako . I da, imam i po ledjima bubuljice, jel se i to skida ili samo po licu ? Mozda je glupo pitanje ali eto... Hvala

Nadam se da nece biti problema sto cackam lice tj bubuljice cesto, i da ce biti bolje za mesec dana npr jer je proslo vec 3 nedelje i nije nesto puno bolje ali nisam ni ocekivao . Drugarica mi je pricala da je kod nje bas bilo upaljeno prvih mesec, dva i da su joj izlazili pecati po licu . Meni nije tako strasno posle 3 nedelje, samo na nekoliko mesta se to malo upalilo da kazem, kako je vase iskustvo (za ove sto su u junu ili julu krenuli sa terapijom) ?

Pozdrav
Urkee
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 1:52 pm

Post od Urkee »

Ljudi još sam pod utiskom tako da moram da se izjadam ovde. Završio sam terapiju pre nešto više od mesec dana i od tada nisam imao nekih problema. Jednom su mi iskočilo tri bubuljice u jednom danu, ali tada sam imao jaku temperaturu, i verovatno je zbog toga. One u prošle, nove se nisu pojavljivale tako da sve u svemu nije bilo loše. Meni je posle terapije bio preporučen Zorac, međutim nisam odmah počeo da ga koristim već sam počeo tek pre nekoliko dana. Tačnije, do sada sam ga naneo 3 puta. Prva dva puta sam ga stavio u baš malom sloju i nisam imao nikakvih problema, bukvalno kao da ništa nisam stavio. Treći put je bio u sredu veče i stavio sam ga u malo većoj količini. Tada sam reagovao tako što se koža dosta perutala, tako da sam sinoć preskočio nanošenje. Koža je nastavila da se peruta iako sam preskočio jedno veče, tako da sam više puta na dan nanosio Pantenol krem gel. Sve bi to bilo ok da se nije desilo ovo večeras. Naime, krenuo sam u grad i pre nego što sam pošao naneo sam krem gel, čisto da neutrališem suvoću kože i sve je bilo u najboljem redu. I dešava se bukvalno neverovatna stvar. Dolazim kod drugara jednog i odmah ulazim u WC, pogledam se u ogledalo i vidim kožu koja odavno bolje nije izgledala, možda sam lud ali čini mi se kao da su se samo od tri nanošenja Zoraca fleke smanjile, znači sve sasvim dobro izgleda. Baš sam bio srećan. Nakon toga sam popio tri piva i osećam da me malo svrbucka koža. Idem u WC i ne verujem šta vidim u ogledalu :o :o :o Svaka fleka je neverovatno jarka, čak i na mestima gde nisam imao fleke pojavilo se nekakvo crvenilo, veoma slično aknama. Izledam kao da su me izujedali obadi, ali bukvalno. Odmah sam otišao u hitnu pomoć gde predpostavljaju da je alergija nekakva i dobio sam injekicju neku. Mene sada koža veoma svrbi i izgledam kao da imam 300 ogromnih bubuljica, međutim koža je potpuno glatka. Ja nemam pojma šta ovo može da bude, pio sam i za vreme terapije i posle terapije i nikakvih problema nisam imao. Verovatno je nekakva reakcija na to pivo ili nešto drugo što sam popio ili pojeo, ali ne znam zašto do sad nisam imao nikakvih problema???! Javiću vam sutra kakva je situacija, nadam se da će proći sve kako treba, samo se užasno bojim da ne dobijem neku trajnu alergiju na pivo ili da nije neki drugi problem zbog kog će mi se akne vratiti.

Izvinjavam se zbog dužine, ali morao sam negde da se olakšam. Baš sam u strahu šta će biti. Ako neko ima ikakvu ideju šta je u pitanju nek napiše.

Pozdrav.

P.S. Zaboravio sam da napišem da su mi i leđa slično odreagovala, svaka fleka je veoma jarka, tako da verovatno Zorac nije problem, jer ga nisam nanosio na leđa.
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

zNeXn,
sto se tice ishrane kao i obicno,jedino umereno sa alkoholom.Moze casa vina uz rucak ili uvece sa drustvom,ali nikako preterivanje.Zastita od sunca jos neko vreme i to bi otrilike bilo to.

Небитан,
akne na ledjima se takodje regulisu roakutanom,te oko toga ne brini.Ne cackaj lice pravices oziljke.Sto se tice poboljsanja,tokom teapije se veoma cesto smenjuju periodi pogorsanja i poboljsanja.To kada nastupa definitivno poboljsanje je individualno i kod nekoga je na pocetku terapije,kod nekoga na kraju,ali recimo da kod vecine bude negde posle treceg meseca.

Urkee,
moze biti vrlo lako da je u pitanju neka alegija,mozda ne na pivo,nego na neki drugi sastojak koji se nalazu bas u tom pivu,a u drugim ih nema,opet moze biti nesto drugo sto si tokom dana pojeo,moze biti i alergija na sunce,mozda je i zorac u pitanju,a mozda i nije alergija.Za pocetak javi se Zeljku preko foruma ili ako si u mogucnosti otidji na pregleg.

spotaknuta,
insistiraj da dobijes neku terapiju za odrzavanje,mislim na neku lokalnu terapiju,
sanse da ti se vrate akne su otpilike iste kao i svima nama koji smo bili na roakutanu,jer niko od nas nije lecio uzrok akni,zato sto bi takva terapija bila mnogo nepovoljnija.
spotaknuta
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 18, 2011 12:32 am

Post od spotaknuta »

Shomy, hvala, nadam se da se nece vratiti... Uh. Imam ja jos jedno 2 meseca da pijem lek da bih dosla do kumulativne doze pa tek kad to zavrsim ja cu ici lekaru po lokalnu terapiju. Tad cu te verovatno kontaktirati za one dermatologe u Beogradu koji znaju sta rade jer mi je to najsigurnija opcija i jeftinija, s obzrom da se selim u inostranstvo uskoro, tamo je sve mnogo skuplje, ukoliko mi osiguranje ne pokrije , u sta sumnjam, pa bih ovde odradila sto vise mogu.

Sto se cackanja lica tice, ja sam bila jako nervozna prva 3 meseca terapije jer mi lice nije bilo mnogo bolje, tek nakon toga se pocelo smirivati, te sam imala naviku da se kopam, ne nesto previse ali jesam stiskala akne. Nemam dodatne oziljke ali je siogurno da sam time napravile neke dodatne rupice koje mozda ne bih imala. Ja sam imala akne koje same nikako nisu htele da prodju, mnogo su bile postojane pa sam tako intervenisala... Koza se mnogo brze ljusti i osetljivija je pa stvarno ne preporucujem nikakve manuelne inervencije na licu i telu :)
Urkee
Stalni član
Stalni  član

Post od Urkee »

Pozdrav ljudi. Smirilo mi se lice od juče i opet izgleda sasvim pristojno. Inače injekcija koju sam sinoć primio se zove Dexazon i Sinopen (ili nešto silično). Konsultovao sam se sa dr Željkom preko foruma i on kaže da ta alergijska rekacija nema veze sa pivom ili alkoholom uopšte i da je možda posledica izlaganja kože sunčevim zracima, mada se ja juče nisam izlagao. Nadam se da više neće biti problema, uglavnom javljam ako bude nekakvih promena.

Небитан,

povućiće ti se i akne sa leđa, samo obično treba više vremena nego za lice. I nemoj da čačkaš lice, jer će ti ostati fleke i ožiljci, ja sam bio na nekakvim tretmanima čišćenja lica pre Roaccutana i to mi ništa nije pomoglo, samo mi je čelo ostalo puno fleka i rošavo, ali na sreću to nisu oni duboki ožiljci kakvi znaju da ostanu od akni, tako da se nadam da će se povući. Što se tiče kreme, dosta bolje rešenje ti je krem gel od obične pantenol kreme, meni savršeno odgovara, bolje i od nekih dosta skupljih krema koje sam koristio. Pozdrav i puno sreće!
Cajan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 31, 2011 2:29 am

Post od Cajan »

Dobro jutro ,

Vec odavno pratim ovaj forum , i da nije bilo vas mislim da se ne bih odlucio na ovakav potez. Naime , imam 16 godina i jedva sam se dogovorio sa dermatologom da pocnem sa ovom terapijom , gubio sam vrijeme sa Retinom-A i Minostadom i jos 100 sranja koja sam morao piti , i nadati se da ce mi pomoci.Tablete pijem vec mjesec i po. Zivot mi se promijenio otkada pijem ovaj lijek , bubuljica skoro i da nema , izadje nekada , ali izgleda da to mora biti tako. Pocetna pogorsanja nisam imao , cudno zar ne ? vec nakon mjesec dana su pocele iskakati bubuljice , i nisam izlazio 8 dana zbog toga koliko me je bilo stid. Nakon osmog dana nisam mogao da se prepoznam , sve one akne koje su iskocile su se povukle deveti dan i od tada su iskocile samo 3 akne koje se vec polako suse.Naravno i moji roditelji primjecuju to da mi se lice znatno poboljsalo , takodjer i moji prijatelji. Ali imam jedan problem koji me muci od pocetka terapije , zanemarit cemo da su mi suhe usne lice i da sam pospan (vec sam shvatio da vecina vas ima te nuspojave) , vec meni su oci crvene mjesec dana , vani ne pomisljam da izadjem bez naocala.Probao sam Visine kapi takodjer i Prokulin ali to pomogne samo 30 minuta nakon toga sve se vrati na staro. Zbog toga sam se registrovao na ovaj forum , jer stvarno vi ste jedini kojima vjerujem , i imate vise iskustva nego ja ( iako znam o ovom lijeku vise od sebe ).

Zahvaljujem na svoj pomoci koju cete mi pruziti , barem se tako nadam.
Небитан
Stalni član
Stalni  član

Post od Небитан »

Urke hvala, za nedelju dana idem na kontrolu tako da cu pitati dermatologa . Pozdrav
Влада
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 28, 2011 11:29 am

Post od Влада »

E drustvo pozdrav svima, treba mi mala pomoc u pitanju je skinoren krema koju nigde apsolutno nigde :roll: ne mogu da nadjem obiso sam sve apoteke u Leskovcu zvao i trazio sve vece apoteke u Bg svi kazu nema ga na trzistu duze vremena, tesko se moze naci bilo gde jedino ako nema na zalihama ali verovatno su i te zalihe rasprodate, pa ako neko slucajno zna gde ima ili ima visak da moze da mi proda kutiju jednu, bio bih mu zahvalan.Eto toliko unapred hvala, i svaka informacija je dobro dosla..... :lol:
Urkee
Stalni član
Stalni  član

Post od Urkee »

Tražio sam i ja Skinoren po mom gradu i takođe ga nema ni u jednoj apoteci, čak koliko sam razumeo on se više i ne proizvodi.
Odgovori