Roaccutan!
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai
Neznam da li znate da je Roaccutane na beloj listi zdravstvenog osiguranja tako da svaku kupljenu kutiju roacctana mozete refundirati. Na beloj listi su samo kapsule od 10 mg. Procedura je sledeca, prvo odete do svog lekara opste prakse, on vam napise PLAVI RECEPT, sa tim plavim receptom idete u jednu od drzavnih apoteka, oni vam overe taj plavi recept da Roaccutana od 10 mg nema u drzavnim apotekama, posle toga idete u privatnu apoteku kupujete lek, trazite da vam ispisu racun, ne da vam daju fiskalni racun, vec da vam ispisu racun, sa overenim plavim receptom, izdatim racunom, kopijom prve stranice licne karte, kopijom prve dve strane zdravstvene knjizice i stranom gde se vidi da vam je knjizica overena za ovu godinu, odete u Zgradu socijalnog i zdravstvenog osiguranja u svom gradu i to predate, morate imati otvoren tekuci racun u banci da bi vam ovi iz SIZ-a mogli ispaltiti pare. Jeste da je procedura malo komplikovana, ali kad malo razmislite skontacete da ce vas terapija izaci bespaltno. Eto ja sam vam rekao osnovne informacije a vi se raspitajte, samo nemojte da vam neki inbecil od salterskih sluzbenika ili neznalica kaze da to nemoze da se uradi jer ja to radim vec oko 3 meseca, pare koje sam dao za prve kutije sad mi se isplacuju i njih koristim za kupovinu novih. O ovome se raspitajte kod nadleznih sluzbi, mozda sam ja zaboravio da vam kazem nesto. To znaci da vam za lek i terapiju nije potreban novac, samo volja.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Apr 02, 2004 2:00 am
Da,samo postoji jedan bitan problem u proceduri-a to je pre svega da
lekar opšte prakse veoma retko ima želju da prepiše lek.Nažalost.
Evo,pošto se nisam dugo javljao kratkog izveštaja o mom stanju...
za 7 dana biće tačno 6 meseci kako koristim lek(prvi mesec koristio
sam 40mg dnevno,nakon toga pa sve do sada 80mg dnevno i nastavljam
u sedmom mesecu ali sa ponovo 40mg dnevno i nakon tih ukupno
7 meseci prekidam terapiju).U suštini i u skorije vreme nisam imao
problema,pa i ako bude to je možda par akni na čitavoj koži ali nikada
velikih upala niti cističnih...sve u svemu sam zadovoljan ali naravno
najveća je strepnja da se stanje ne pokvari nakon prekida terapije.
Moram ipak da priznam da je ovaj period u kome sam koristio i još
koristim lek bio period sa najboljim izgledom kože koji sam imao u
životu i još što je bolje u čitavoj priči je što ne moram da se opterećujem
stalnim mazanjem raznih krema i sl. koje ne funkcionišu.Iako lek ima
sporednih efekata,ja na sreću nisam doživeo ništa od onih koji se
smatraju najopasnijim,tako da je u tom smislu sve ok
.Hteo bih
da preporučim ljudima da ipak ne gube vreme i novac na kreme i ostalo jer će im to neće izlečiti problem-niko ne može da garantuje ni da će
Roaccutan to da učini,ali mislim da su ipak sa njim šanse najveće!
lekar opšte prakse veoma retko ima želju da prepiše lek.Nažalost.
Evo,pošto se nisam dugo javljao kratkog izveštaja o mom stanju...
za 7 dana biće tačno 6 meseci kako koristim lek(prvi mesec koristio
sam 40mg dnevno,nakon toga pa sve do sada 80mg dnevno i nastavljam
u sedmom mesecu ali sa ponovo 40mg dnevno i nakon tih ukupno
7 meseci prekidam terapiju).U suštini i u skorije vreme nisam imao
problema,pa i ako bude to je možda par akni na čitavoj koži ali nikada
velikih upala niti cističnih...sve u svemu sam zadovoljan ali naravno
najveća je strepnja da se stanje ne pokvari nakon prekida terapije.
Moram ipak da priznam da je ovaj period u kome sam koristio i još
koristim lek bio period sa najboljim izgledom kože koji sam imao u
životu i još što je bolje u čitavoj priči je što ne moram da se opterećujem
stalnim mazanjem raznih krema i sl. koje ne funkcionišu.Iako lek ima
sporednih efekata,ja na sreću nisam doživeo ništa od onih koji se
smatraju najopasnijim,tako da je u tom smislu sve ok

da preporučim ljudima da ipak ne gube vreme i novac na kreme i ostalo jer će im to neće izlečiti problem-niko ne može da garantuje ni da će
Roaccutan to da učini,ali mislim da su ipak sa njim šanse najveće!
Vrijeme bi bilo da i ja "koju" kazem 
Trenutno sam na pocetku 4-og mjeseca terapije, pijem jos uvijek 60mg dnevno (imam 70kg), i preeeezadovoljan sam lijekom...
Ponekad naidje period kad se pojave 2-3 akne, ali mi se cini da na to dosta utice i ishrana, jer poslednjih 7-8 dana (vrijeme posta), lice mi je skroz cisto, ali sada imam drugi problem, a to je: cvenilo...
Koza lica mi je i do sada bila crvenkasta, a narocito sada kako je sunce pocelo da "vlada".
Ne koristim nikakve SPF kreme, samo Dercome Simplex toniziranu kremu, i navece nakon umivanja Avene termalnu vodu, pa Pantenol pjenu.
Ima li neko nekakav savjet?
Pozdrav svima!

Trenutno sam na pocetku 4-og mjeseca terapije, pijem jos uvijek 60mg dnevno (imam 70kg), i preeeezadovoljan sam lijekom...
Ponekad naidje period kad se pojave 2-3 akne, ali mi se cini da na to dosta utice i ishrana, jer poslednjih 7-8 dana (vrijeme posta), lice mi je skroz cisto, ali sada imam drugi problem, a to je: cvenilo...
Koza lica mi je i do sada bila crvenkasta, a narocito sada kako je sunce pocelo da "vlada".
Ne koristim nikakve SPF kreme, samo Dercome Simplex toniziranu kremu, i navece nakon umivanja Avene termalnu vodu, pa Pantenol pjenu.
Ima li neko nekakav savjet?
Pozdrav svima!

-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Jul 17, 2004 10:51 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Obavezno upotrebite neku kremu sa SPF- mozda Hyseke 25 brenda Uriage ili Sebamed losion SPF 16 ili 20 jer nisu mani vlazni su a stite od sunca. Za vlazenje je ipak najbolji Apaisac
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.
postovana goranai,
u poslednjih nekoliko dana sam u par navrata ali nakratko bila izlozena suncu a da nisam imala zastitnu kremu...tek sam juce uspela da nabavim hyseke spf 25 emulziju...pa me samo interesuje da li, ako nemam nikakvih simptoma da je koza izgorela ili slicno, da li to znaci da mi sunce nije uopste naudilo?
pitam zato sto ste puno puta pomenuli da je izuzetno vazno zastiti se od sunca...ali eto, meni se prosto omaklo...
pitala bih Vas jos i sledece: da li je nuzno da jedna terapija traje oko 6 meseci, s obzirom da moja dr-ka smatra da je meni potrebno oko 8 meseci? (imam 64kg i pijem 40mg dnevno, upravo ulazim u 5. mesec terapije)...malo sam postala sumnjicava...ona nema duze iskustvo s lekom
Hvala unapred!
u poslednjih nekoliko dana sam u par navrata ali nakratko bila izlozena suncu a da nisam imala zastitnu kremu...tek sam juce uspela da nabavim hyseke spf 25 emulziju...pa me samo interesuje da li, ako nemam nikakvih simptoma da je koza izgorela ili slicno, da li to znaci da mi sunce nije uopste naudilo?
pitam zato sto ste puno puta pomenuli da je izuzetno vazno zastiti se od sunca...ali eto, meni se prosto omaklo...
pitala bih Vas jos i sledece: da li je nuzno da jedna terapija traje oko 6 meseci, s obzirom da moja dr-ka smatra da je meni potrebno oko 8 meseci? (imam 64kg i pijem 40mg dnevno, upravo ulazim u 5. mesec terapije)...malo sam postala sumnjicava...ona nema duze iskustvo s lekom
Hvala unapred!
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Maj 13, 2005 9:20 pm
- Kontakt:
Prvo da zahvaljujem Sarah za sve informacije.
I ja sam proživio akne. Stanje je bilo sorazmerno znosljivo do jednih dana na moru, gde sam se mazao sa kremama protiv akna i u istim danima kupao se u moru in proživio mnogo sati na suncu.
Mislio sam, da če sunce pomoč, al stvarno sam pogrešio. Kad sam došao doma, poslje 10 dana, sve je bilo u redu. Al šta se dogodilo poslje... Lica su mi sva "ognojila". Ma nečete me akne, reko ja ! Odtada mazao sam se najmanje 10 različitim kremama, ali sve u propast.
Bio je tu Defirin i Skinoren, koji je bio jači od ostalih, pa ni tu ni bilo nekog napretka.
Onda otišao sam dermatologu. Žena mi je pretpisala Roaccutane. Kapsule sam uzimao 5 meseci. Sad je 10 dana od prestatka terapije. Akne su nestale. Na nekim predelima još uvjek imam crvenu kožu kao da me speklo sunce, ili kao odtisak kad jako pritisneš na kožu.
Sarah ili itko drug, molim te kaži, koliko dugo nakon prestatka terapije če se ove crvene fleke oporavti, izbledjeti ? Nije me briga za udolbinice (ožiljke), samo da ova crvena boja izbljedi.
Pa na kraju da se izpričam za napake u tisku...dolazim iz Slovenije.
Možda bi bilo bolje da pišem na Slovenačkom
I još nešto, u Sloveniji Roaccutane dobi se na recept u lekoteki. Što znači da ga možeš dobiti samo preko dermatologa.
I ja sam proživio akne. Stanje je bilo sorazmerno znosljivo do jednih dana na moru, gde sam se mazao sa kremama protiv akna i u istim danima kupao se u moru in proživio mnogo sati na suncu.
Mislio sam, da če sunce pomoč, al stvarno sam pogrešio. Kad sam došao doma, poslje 10 dana, sve je bilo u redu. Al šta se dogodilo poslje... Lica su mi sva "ognojila". Ma nečete me akne, reko ja ! Odtada mazao sam se najmanje 10 različitim kremama, ali sve u propast.
Bio je tu Defirin i Skinoren, koji je bio jači od ostalih, pa ni tu ni bilo nekog napretka.
Onda otišao sam dermatologu. Žena mi je pretpisala Roaccutane. Kapsule sam uzimao 5 meseci. Sad je 10 dana od prestatka terapije. Akne su nestale. Na nekim predelima još uvjek imam crvenu kožu kao da me speklo sunce, ili kao odtisak kad jako pritisneš na kožu.
Sarah ili itko drug, molim te kaži, koliko dugo nakon prestatka terapije če se ove crvene fleke oporavti, izbledjeti ? Nije me briga za udolbinice (ožiljke), samo da ova crvena boja izbljedi.
Pa na kraju da se izpričam za napake u tisku...dolazim iz Slovenije.
Možda bi bilo bolje da pišem na Slovenačkom

I još nešto, u Sloveniji Roaccutane dobi se na recept u lekoteki. Što znači da ga možeš dobiti samo preko dermatologa.
Pozdrav za Boris the Turk-a
Pa dobro ti ide pisanje
,malo slovenackog nije na odmet
Ovako stvari stoje,posto ti je koza sada osetljiva,suva i samim tim crvena od Roaccutana,najpre moras koristiti neko nemasno sredstvo sa zastotom od sunca- Hyfac emulzija SPF 25 (Brend Uriage) kad si izlozen suncu,a kad nisi dovoljno je stavljati neki moisturizer (ovlazivac) ,pominjali smo Apaisac kao najbolji
Tek si zavrsio terapiju i trebace malo vremena da koza dobije snagu,dakle da se vrati malo masnoce i elasticnosti,meni je vremenom bilo sve bolje i bolje,i ja tog crvenila nemam vise,osim sitnih fleka od akni koje su ostale,ali sam se dogovorila sa doktorom da na jesen uradim hemijski piling kako bi povratila kozi sjaj i resila se ovih flekica!
kako bude vreme prolazilo i sam ces videti kako se proces odvija,i nakon 6 meseci mozes i ti uraditi piling u slucaju da zelis da se resis svih tragova akni koje su ostale!
Sada je najvaznije da si se izlecio,i vodi racuna kako tretiras kozu,predpostavljam da si citao ovde sta smo pisali pa i sam mozes naci dobre savete sta je dobro za nasu kozu!
Ako imas jos pitanja,tu sam!
P.S. Koliko god svi mislili da sunce zasusuje bubuljice i akne to je varka,djavo sa dva lica,trenutno nam ucini kozu fantasticnom,a nakon nekog vremena lice pocinje da dobija tragove suncanja,fleke i bubuljice!Cuvajte ga se!
Pozdrav svima!

Pa dobro ti ide pisanje

Ovako stvari stoje,posto ti je koza sada osetljiva,suva i samim tim crvena od Roaccutana,najpre moras koristiti neko nemasno sredstvo sa zastotom od sunca- Hyfac emulzija SPF 25 (Brend Uriage) kad si izlozen suncu,a kad nisi dovoljno je stavljati neki moisturizer (ovlazivac) ,pominjali smo Apaisac kao najbolji

Tek si zavrsio terapiju i trebace malo vremena da koza dobije snagu,dakle da se vrati malo masnoce i elasticnosti,meni je vremenom bilo sve bolje i bolje,i ja tog crvenila nemam vise,osim sitnih fleka od akni koje su ostale,ali sam se dogovorila sa doktorom da na jesen uradim hemijski piling kako bi povratila kozi sjaj i resila se ovih flekica!
kako bude vreme prolazilo i sam ces videti kako se proces odvija,i nakon 6 meseci mozes i ti uraditi piling u slucaju da zelis da se resis svih tragova akni koje su ostale!
Sada je najvaznije da si se izlecio,i vodi racuna kako tretiras kozu,predpostavljam da si citao ovde sta smo pisali pa i sam mozes naci dobre savete sta je dobro za nasu kozu!
Ako imas jos pitanja,tu sam!

P.S. Koliko god svi mislili da sunce zasusuje bubuljice i akne to je varka,djavo sa dva lica,trenutno nam ucini kozu fantasticnom,a nakon nekog vremena lice pocinje da dobija tragove suncanja,fleke i bubuljice!Cuvajte ga se!
Pozdrav svima!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Apr 02, 2004 2:00 am
Evo mog trenutnog,nažalost nepovoljnog stanja u odnosu na poslednje
javljanje...svaki savet je dobrodošao jer mi je situacija potpuno čudna
a iznenadila je i mog lekara...
-moje stanje akni pre terapije je bilo na nekom srednjem nivou...akne
na licu,rukama,leđima...nekada veći,a nekada manji broj i veoma veliki
broj mitisera(naravno probao sam pre leka sve moguće stvari tipa
benzoyil peroxide,differin,airol,klindamicin,ostali preparati,tretmani,
laseri i sl. ali bez velikih i trajnih efekata)
-prvi mesec terapije bio je sa 40mg Roaccutana dnevno i u samim
počecima su izlazile i najveće upale što je i bilo očekivano
-od drugog meseca prešlo se na 80mg leka dnevno i tako do kraja
6og meseca(kraj 6og meseca bio je pre jedan dan);u ovom periodu
stanje se postepeno i sve više poboljšavalo...akne su nestajale kao i
mitiseri tako da u suštini mogu da kažem da mi je u 5 i 6om mesecu
koža bila najčistija u životu-bez mitisera i akni sem pojedinačnih izuzetaka
-poslednja nedelja 6og meseca pod dozom od i dalje 80mg dnevno
došlo je do veoma neobične pojave-mitiseri su se vratili-ne u broju
koji je bio ranije ali opet u znatnom broju i to opet lice,ruke,leđa...
ali su i akne počele da se češće i u većem broju javljaju i pored toga
koža je znatno osetljivija-na običan dodir rukom koža postaje crvena...
ovo je iznenadilo i mog lekara-jer se radi o kraju terapije i veoma velikoj
dozi....OVO JE KLJUČNO PITANJE-koliko je ovo uobičajeno,iskustva
i šta da očekujem???
-inače pošto sam ušao u sedmi mesec terapije kako je i ranije bilo
planirano sada uzimam 40mg dnevno i terapiju treba da završim sa
ukupno 7 meseci
javljanje...svaki savet je dobrodošao jer mi je situacija potpuno čudna
a iznenadila je i mog lekara...
-moje stanje akni pre terapije je bilo na nekom srednjem nivou...akne
na licu,rukama,leđima...nekada veći,a nekada manji broj i veoma veliki
broj mitisera(naravno probao sam pre leka sve moguće stvari tipa
benzoyil peroxide,differin,airol,klindamicin,ostali preparati,tretmani,
laseri i sl. ali bez velikih i trajnih efekata)
-prvi mesec terapije bio je sa 40mg Roaccutana dnevno i u samim
počecima su izlazile i najveće upale što je i bilo očekivano
-od drugog meseca prešlo se na 80mg leka dnevno i tako do kraja
6og meseca(kraj 6og meseca bio je pre jedan dan);u ovom periodu
stanje se postepeno i sve više poboljšavalo...akne su nestajale kao i
mitiseri tako da u suštini mogu da kažem da mi je u 5 i 6om mesecu
koža bila najčistija u životu-bez mitisera i akni sem pojedinačnih izuzetaka
-poslednja nedelja 6og meseca pod dozom od i dalje 80mg dnevno
došlo je do veoma neobične pojave-mitiseri su se vratili-ne u broju
koji je bio ranije ali opet u znatnom broju i to opet lice,ruke,leđa...
ali su i akne počele da se češće i u većem broju javljaju i pored toga
koža je znatno osetljivija-na običan dodir rukom koža postaje crvena...
ovo je iznenadilo i mog lekara-jer se radi o kraju terapije i veoma velikoj
dozi....OVO JE KLJUČNO PITANJE-koliko je ovo uobičajeno,iskustva
i šta da očekujem???
-inače pošto sam ušao u sedmi mesec terapije kako je i ranije bilo
planirano sada uzimam 40mg dnevno i terapiju treba da završim sa
ukupno 7 meseci
Evo da i ja opisem svoje trenutno stanje. Terapija mi je trajala 8 meseci s tim sto su doze bile nesto nize od uobicajenih doza. Imam 93kg i u prva 4 meseca bio sam na dozi od 30mg/dan, sledeca dva meseca 20mg/dan i zadnja dva meseca 20mg na drugi dan. Od propratnih pojava imao sam bolove u kolenima, blagu povremenu depresiju uz srcane palpitacije kao i zujanje u usima. Pre terapije akne sam imao na ledjima, u kosi i naravno na licu. Imao sam izrazito masnu kozu lica i masnu kosu. Vec posle prvih mesec dana terapije akne su prestale da izlaze i koza se znacajno iscistila. Na ledjima ih vise skoro nije ni bilo kao ni u kosi. Na licu ih je ostao neznatan broj, ali se lice vidno sve manje i manje mastilo. Kako je terapija odmicala i lice se potpuno iscistilo, a problem vlazenja je resavan Apaisacom. Sada je vec mesec dana kako je terapija zavrsena i meni se masnoca sve vise vraca a i pokoja akna, pre svega u kosi i u T zoni. Nekako mi sve lici na to da ce se vrlo brzo problem vratiti, ali daj Boze da nisam u pravu.
Voleo bih da mi Gorana da neki savet. Da li ovaj povratak masnoce i pokoje akne (vec posle mesec dana) znaci da terapija nije uspela i da je treba ponoviti ili ne?
Voleo bih da mi Gorana da neki savet. Da li ovaj povratak masnoce i pokoje akne (vec posle mesec dana) znaci da terapija nije uspela i da je treba ponoviti ili ne?
-
- Saradnik
Roaccutan
Dragi moji forumasi korisnici Roakutana, ja sam nekako navikla da se vi vise nego dobro i sami snalazite pa sam nekoliko dana propustila da vidim sta se desava kod vas i zato ste malo duze cekali na moj odgovor- Po prekidu Roakutana koza mora i dalje da se neguje moraju da se otvaraju komedonski cepovi. To je moguce uraditi na vise nacina: benzoil peroksidom, skinorenom, tretinoinom 0,025 %, vocnim kiselinama, Hyfac pena i naravno uz vlazenje koze i cuvanje od sunca. Vazna je i poseta dobrom kozmeticaru.
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.
Posto od samog pocetka pratim forum i govorim o svom iskustvu,najpre moram reci da je razlika izmedju svakog od nas koji se leci/o Roaccutanom ocigledna,i da drugacije dozivljavamo terapiju!
Ne mogu reci da sam ja jedina dobro reagovala na lek,jer to je apsurd,ali kao bitnu stvar, a nejpre cinjenicu da sam ja akne imala svega 7 meseci pre upotrebe Roaccutana ,priznajte da je to bilo jako brzo reagovanje i uzimanje istog!
Samim tim mislim da se kod mene zato tako brzo cistilo lice i koza uopste (na ledjima nisam imala akne),ali i ,opet brzo reagovanje na "sta dalje" kad terapije odmakne,da li ce se akne vratiti ili nece,to jeste nas najveci strah!
Citajuci sta su stranci pisali i njihova iskustva jedno te isto su stalno ponavljali kao papagaji,a to je da vec od 4-og ili 5-og meseca kad se broj akni znatno smanji treba poceti sa upotrebom Scrub-a (citaj-exfoliant,piling za sitnim grumuljicama),bar jednom nedeljno,jer taj Scrub cisti pore,ne dozvoljava da u njima sebum dugo boravi i pravi kolinije!
Gorana je u prethodnoj poruci rekla :
" Po prekidu Roakutana koza mora i dalje da se neguje moraju da se otvaraju komedonski cepovi."
Ja sam nasla nacin i mrtve celije koze ,te ciscenje pora vrsila na najprirodniji nacin tj.Scrub !!!!Po meni i mom iskustvu to je kljuc uspeha nakon izlecenja Roaccutanom.
Ja inace imam kombinovanu kozu lica,dakle T zona i ona ima malo masnoce bez bubuljica, ostatak koze je polusuv!
Znam da pojedinci (postujem ) traze odgovor samo od strucne osobe,tj.Gorane,ali posto ona nekada ne postize da odgovara,ja samo iz dobre namere dajem svoje iskustvo i misljenje!
Dragane u tvom slucaju ,kako kapiram imao si ili srednji ili tezi oblik akni,tezina 93kg a svega 30mg doza leka,pomalo mi nije cudno zasto se problem vraca,tj masnoca, ili nadajmo se da je to samo trenutno stanje,i da ce biti bolje,ali moje licno misljenje je da si trebao imati dozu makar 50 mg !
Primer,uporedi
Ja sam teska 50kg i doza mi je vecinom tretmana koji je trajao 6,5 meseci bila 50Kg!
Za Trashcanman-a je zaista cudno da mu se desava sada na ovolikom putu pred kraj terapije da ima povratak mitisera i akni,ali izguraj do kraja,ako ne vidis uspeh,ali je lice 70% bolje (po meni i to je veliki uspeh) mozes se dogovoriti sa doktorom da pauziras 2 meseca i ponovis terapiju,kako u pamfletu leka pise ako ne jedna kura lecenja onda mozda mora da se ponovi jos jednom terapija!
Opet,kazem nisam doktor,tesko da mogu da pomognem,ali volela bih da cujem da ste se svi izlecili od akni!
Srecno i svako dobro svima vama
Ne mogu reci da sam ja jedina dobro reagovala na lek,jer to je apsurd,ali kao bitnu stvar, a nejpre cinjenicu da sam ja akne imala svega 7 meseci pre upotrebe Roaccutana ,priznajte da je to bilo jako brzo reagovanje i uzimanje istog!
Samim tim mislim da se kod mene zato tako brzo cistilo lice i koza uopste (na ledjima nisam imala akne),ali i ,opet brzo reagovanje na "sta dalje" kad terapije odmakne,da li ce se akne vratiti ili nece,to jeste nas najveci strah!
Citajuci sta su stranci pisali i njihova iskustva jedno te isto su stalno ponavljali kao papagaji,a to je da vec od 4-og ili 5-og meseca kad se broj akni znatno smanji treba poceti sa upotrebom Scrub-a (citaj-exfoliant,piling za sitnim grumuljicama),bar jednom nedeljno,jer taj Scrub cisti pore,ne dozvoljava da u njima sebum dugo boravi i pravi kolinije!
Gorana je u prethodnoj poruci rekla :
" Po prekidu Roakutana koza mora i dalje da se neguje moraju da se otvaraju komedonski cepovi."
Ja sam nasla nacin i mrtve celije koze ,te ciscenje pora vrsila na najprirodniji nacin tj.Scrub !!!!Po meni i mom iskustvu to je kljuc uspeha nakon izlecenja Roaccutanom.
Ja inace imam kombinovanu kozu lica,dakle T zona i ona ima malo masnoce bez bubuljica, ostatak koze je polusuv!
Znam da pojedinci (postujem ) traze odgovor samo od strucne osobe,tj.Gorane,ali posto ona nekada ne postize da odgovara,ja samo iz dobre namere dajem svoje iskustvo i misljenje!
Dragane u tvom slucaju ,kako kapiram imao si ili srednji ili tezi oblik akni,tezina 93kg a svega 30mg doza leka,pomalo mi nije cudno zasto se problem vraca,tj masnoca, ili nadajmo se da je to samo trenutno stanje,i da ce biti bolje,ali moje licno misljenje je da si trebao imati dozu makar 50 mg !
Primer,uporedi
Ja sam teska 50kg i doza mi je vecinom tretmana koji je trajao 6,5 meseci bila 50Kg!
Za Trashcanman-a je zaista cudno da mu se desava sada na ovolikom putu pred kraj terapije da ima povratak mitisera i akni,ali izguraj do kraja,ako ne vidis uspeh,ali je lice 70% bolje (po meni i to je veliki uspeh) mozes se dogovoriti sa doktorom da pauziras 2 meseca i ponovis terapiju,kako u pamfletu leka pise ako ne jedna kura lecenja onda mozda mora da se ponovi jos jednom terapija!
Opet,kazem nisam doktor,tesko da mogu da pomognem,ali volela bih da cujem da ste se svi izlecili od akni!
Srecno i svako dobro svima vama

-
- Saradnik
Ideja sa scrubom je veoma zanimljiva i mislim da moze da prodje u vecini sluvajeva. sto se tice doze tu su zaista dva stava. americki koji ide na doze do 1 mg po kgg TT i drugi Evropski koji ide sa manjim dozama oko 0,5 mg po kg tt ali se uzimaju kroz duzi vremenski period pa je kumulativna doza prakticno identicna ali su nezeljeni efekti minimalizovani. ja sam pristalica evropske seme jer je osnovni princip ipak Ne naskodi, a zatim Leci kako je najbolje!
SARAH, ja jesam isao sa malim dozama ali je period ipak bio malo duzi (oko 8,5 meseci) od uobicajenog. Pored toga vazno je istaci da je meni ta doza bila ocigledno dovoljna posto sam vec posle mesec dana skoro resio problem. Moja doktorica i ja smo bili spremni u slucaju potrebe dozu povecati ali za tim nije bilo potrebe. Tesko je oceniti sta je tezi a sta blazi oblik akni pogotovo nama koji ih imamo, ali nekako iskustveno gledajuci i poredeci se sa drugima ja sam imao neki srednji tezi oblik ali u jednom dugogodisnjem periodu. Interesantno je reci da sam vrlo pozitivno reagovao i na terapiju tetraciklinima i da mi je i ta terapija sa umerenim dozama potpuno cistila kozu u roku od 20-ak dana, ali je naravno problem bio brzi povratak problema po prestanku terapije. Moja koza trenutno zaista nije tako lepa kao u vreme terapije ali je jos uvek daleko i od stanja pre terapije. Kada bi ovo stanje bilo konacno ja bih zaista bio zadovoljan medjutim mislim da mi i strah nije neopravdan posto mi se iz dana u dan masnoca sve vise vraca. Vazno je napomenuti da sam i sa ovim malim dozama imao poprilican broj nezeljenih i neugodnih propratnih dejstava tako da je uopste i pitanje da li sam mogao ici sa jacim dozama.
Sve najbolje.
Sve najbolje.
Dragane,
Nadam se da se masnoca kod tebe ipak nece vratiti u stanje koliko je bilo pre tretmana,i da ce akne da se zaustave.
Definitivno je sve individualno od osobe do osobe!
Veruj i u meni postoji taj strah i dalje da se akne ne vrate,iako sam ja sada vec daleko odmakla od terapije,bicu sigurna tek kada prodje godinu dana,dve...
Zao mi je sto si imao i propratne efekte tokom terapije,to je jos jedna stvar koju ja nisam iskusila i slazem se apsolutno i sa Goranom i sa tobom da je zdravlje najvaznije ,te ako je rizicno uzimati "americku" dozu bolje je ostati ne "evropskoj" dozi!
Vazno je i cime kozu umivas sada,i da ne koristis nikakve losione za ciscenje lice koji hoce da isusuju kozu i teraju je da luci jos vise masnoce!
Svako dobro!
Nadam se da se masnoca kod tebe ipak nece vratiti u stanje koliko je bilo pre tretmana,i da ce akne da se zaustave.
Definitivno je sve individualno od osobe do osobe!
Veruj i u meni postoji taj strah i dalje da se akne ne vrate,iako sam ja sada vec daleko odmakla od terapije,bicu sigurna tek kada prodje godinu dana,dve...
Zao mi je sto si imao i propratne efekte tokom terapije,to je jos jedna stvar koju ja nisam iskusila i slazem se apsolutno i sa Goranom i sa tobom da je zdravlje najvaznije ,te ako je rizicno uzimati "americku" dozu bolje je ostati ne "evropskoj" dozi!
Vazno je i cime kozu umivas sada,i da ne koristis nikakve losione za ciscenje lice koji hoce da isusuju kozu i teraju je da luci jos vise masnoce!
Svako dobro!
Kao lokalnu th. koristim Hyfac Plus sapun za umivanje (jutro i vece), Apaisac emulziju za vlazenje i po potrebi kada se izlazem suncu Hyseke SPF 25.
Moj najveci protivnik su lojne zlezde (ocigledno imam visak testosterona) dok mi je koza (sem lica) inace zaista lepa, pogotovu na rukama i nogama, a imam i malo tamniji ten. Kvalitetnu kozu sam nasledio od oca dok sam lojne zlezde nasledio od majke koja je u mladosti imala takodje slicnih problema, ali joj se to samo povuklo posle prvog porodjaja kada joj se ocigledno uspostavio hormonski balans. Posle terapije roaccutanom i pored odredjenog povratka masnoce meni koza zaista bolje dise i za sad nemam ni jednu vecu upalu kojih je pre bilo, tu i tamo pokoja manja akna pre svega u T zoni ali se nadam da ce i njima kad tad doci crni petak
.
Pozdrav svim sapatnicima
Moj najveci protivnik su lojne zlezde (ocigledno imam visak testosterona) dok mi je koza (sem lica) inace zaista lepa, pogotovu na rukama i nogama, a imam i malo tamniji ten. Kvalitetnu kozu sam nasledio od oca dok sam lojne zlezde nasledio od majke koja je u mladosti imala takodje slicnih problema, ali joj se to samo povuklo posle prvog porodjaja kada joj se ocigledno uspostavio hormonski balans. Posle terapije roaccutanom i pored odredjenog povratka masnoce meni koza zaista bolje dise i za sad nemam ni jednu vecu upalu kojih je pre bilo, tu i tamo pokoja manja akna pre svega u T zoni ali se nadam da ce i njima kad tad doci crni petak

Pozdrav svim sapatnicima