Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.
nešto ste mi se ućutali drugari roakutanci!? da li to znači da vam je, daj Bože, bolje?
meni je lice suvo.... ja ga i ne mažem nešto posebno... malo oko usta i usta, ponekad samo malo pređem i celo lice i to samo pantenol kremom... pošto mi je doktor rekao da to baš i nema neki uticaj na tok i ishod terapije nego je samo stvar lične ugodnosti i potrebe!
ekcem mi se dosta smirio. nisam ga mazala sinoderm mašću kako mi je preporučio doktor nego kao i pre *reklama* kremom za pete, ali malo više i po preporuci Ljubice kupila sam posle 10 god. rukavice koje nosim čak i na poslu kada mi je hladno! gledaju me malo kao ludaka pošto su to one bele pamučne rukavice za negu ruku, ali boli me briga...
bliži se datum kada ću da dobijem i u ovom drugom mesecu kako pijem R pa ću da vidim da li će mi se u tom periodu pogoršati stanje koje je sada sasvim solidno... imam fleke, krastice, peruta mi se lice, ali je bolje nego pre mesec i po dana!
Cao drugari...po prvi put sam ovde. Imam probleme sa Acne cystica vec par godina.One mi se javljaju samo na grudima kao potkozne ciste.Probao sam svakakve kreme i isao cak i na otvaranje istih (izlazio loj i serozna tecnost).Nakon toga ostali oziljci.Lutao sam svuda i skoro ponovo bio na VMA i doktor mi prepisao Roaccutan i rekao da je to jedini lek. Narednih do 8 meseci po 20+20mg dnevno (imam 80kg 0.5mg po kg). E sad citajuci vidim da masa vas ima problema sa licem ja bas nikakvih.Ove moje akne ne crvene ne bole smao su jako pune i jako duboko ispod koze.
Imam par pitanja ako bi ste mi pomogli.Ganjam da nabavim lek preko recepta ide sporo ali u ponedeljak cu kod doktorke opste prakse da pokusam da dobijem,jer moja dijagnoza n epokriva lek na recept kazu pokriva samo jedna ne znam koja. Imam starh dal ovaj lek ne prouzrokuje jos gore stanje nedaj Boze po licu,jer vidim iz vase price da se to desava. Ako pocnem da pijem lek zanima me cime da mazem usn ei lice kao i telo>Molim vas za predlog i pomoc. Takodje ako je neko imao moju dijagnozu nek mi se javi.E da i dal moze teretana uz ove lekove?Ishrana?Kakve su sve komplikacije? Imama trip dal da pocnem da ga uzimam...Hvala svima na odgovorima...
hej Mari ne da je bolje,vec je kao sa reklame osim par flekica,da kucnem...prosto nevjerovatno...i ja ne mazem lice nesto pretjerano,samo pantenol ponekad,i kad se sminkam...uglavnom preporod
Dijagnoza koja pokriva roakutan tj. sifra je L70.1 i nadam se da ce ti lekar izaci u susret jer inace nije jeftin, meni je moj lekar pisao tu dijagnozu a u kartonu je samo u napomenu dodavala po misljenju dermatologa. Po receptu sam dobijao po 3 kutije od po 10mg a placao u apoteci 20 dinara po kutiji.
@mari,vazno je vlaziti lice kremom,jer u normalnom stanju koza to sama radi,kad pijes roacutan ne.......ako nevlazis kozu crvenilo ce biti izracenije,od ove hladnoce i vetra ce te peci koza....
@sloba,dijagnoza je acne conglobata sa sifrom L70.1.........za teretanu ces sam videti,postaces umoran i javice ti se bol u donjem delu ledja i zglobova pa ti mozda nece biti do teretane.....ishrana je redovna,samo bez dodatnih vitamina A (znaci bez multivitaminskih sokova).........komplikacije: vec spomenuti bol,slaba koncentracija,u kasnijoj fazi ce ti smetati jako svetlo....a ako sad planiras da pocnes da uzimas racunaj da na leto mozes da zaboravis (sunca moras da se klonis maksimalno ili ces biti mnoooogo crven za svega par minuta)
morash da odesh ponovo na vma da ti napishu dijagnozu acne conglobata jer ne verujem da ce ti lekar op prepisati lek bez te dijagnoze, mada mozhesh da pokushash.
nije bitno shto su ti akne samo na grudima, mogu da budu bilo gde gde ima lojnih zhlezda i to je podjednak problem kao da su ti na licu.
za lice: eucerin 5% uree/ exfoliac reconstructive cream/ eucerin hydroprotect... ima na ovom topiku gomila preporuka pa pretrazhi malo
za usne: eucerin acute lip balm
e sad, shto se tiche mene. trenutno, pri kraju 5. meseca konachno je nastupilo blago zatishje, vec 3 dana mi nije izashla ni jedna, iako je do proshle nedelje bilo svaki dan po neki upaljeni mitiser. primetila sam mnogo vece crvenilo nego inache, bez obzira na mazanje, narochito posle kupanja. ne znam shta bih da mi nije pudera. na kontrolu idem u utorak. ako, daaaaj bozhe, ostane ovako do tada bice divno jer imam josh oko 10ak vidljivih fleka, 2-3 stare bubuljice koje ne bole ali su ostale blago neravne ispod kozhe i ostalo je sve glatko. poshto mi se nos ekstremno sushi, krasta i krvari pochela sam da koristim u liliju kupljen neki sprej - rastvor soli ('nisita' se zove) i pomazhe mi bogami. ruke ako sluchajno ne namazhem ili izadjem bez rukavice - ekcem se malo pojavi, ali odmah sutradan ode.
@mari13 i malaplava,
super! bash mi je drago da vam ide na bolje. ja ne znam da li sam i ja upala konachno u to malo trajnije poboljshanje, ne bih da se isprimam opet, ali prilichno je dobro, osim tog crvenila.
@SlobaBg, mozes ici slobodno u teretanu, ja redovno(svakodnevno idem u teretanu plus trcanje po 5km svakodnvno) i ne smeta mi...bar ja ne osecam bol u donjem delu ledja i zglobovi me ne bole...samo pazi ako uzimas preparate, da ne uzimas nesto sto sadrzi A vitamin, i NIKAKO proteine, jer u sebi dosta imaju holesterola!
Ja evo usao sam u 5 mesec, retko mi se pojavi po koja bubuljica, ali crvenila imam dosta kao i oziljaka...zanima me da li ce i to spasti uzimajuci Roachutan, ili da usput mazem nekom kremom...
moze li mi reci neko konkretno sta i kako u vezi crvenila (fleka i oziljaka)
veliki pozdrav!
Ako mislis na fleke one ce ti proci vremenom i to za kratko vreme.....ja sam mazao neki gel, za koji mislim da nema kod nas, nabavio sa ga u crnoj gori, zove se ZORAC. To ne bi trebalo da ti predstavlja problem ako si resio problem sa aknama. Sto se tice oziljaka oni se koriguju vremenom, ali ako bas hoces da radis neki tretman poput dermoabrazije, onda to moras uraditi za par godina, kada potpuno zavrzis razvoj i kada prestane povecano lucenje zlezda.
arwena@hvala ti, nece na VMA da mi stave tu dijagnozu, videcu sutra dal ce dr hteti da prepise na recept..hvala kupicu te kreme...mada se nadam da se lice nece toliko perutati..i brinem dal ce se ove postojece akne povuci tj te ciste..one meni nisu ni crvene niti svrbe jako su potkozne...jel na ovom forumu ima neki doktor?
strale89@pa uzimam kreatin i amnikosilenie a sa proteinima onda moram stati a planirao sam i njih...
Molim ako neko ima dijagnozu Akne cistika nek se javi,HVALA.
E da ako bude puno holesterola u krvi sta tada rade doktori dal je neko imao to iskustvo?Tj ako su losi nalazi
Ako ti je dobra doktorka napisace ti sta ti treba. Meni je moja dala Roacuttan na osnovu papirica na koji mi je zapisao privatni dermatolog tj. Lalosevic, jos je zena trazila u sifarniku dijagnozu za taj lek i da vidi koliko moze da mi pise, a te "nalaze" Lalosevica nije uzela kod sebe vec kao sto rekoh samo je pisala u kartonu u napomene po preporuci dermatologa i u kom rezimu mi je napisao da pijem. Cak mi je davala i upute za laboratoriju da ne placam privatno a rezultate je pisala u karton.
@arwena
Ja sam ga pio u nekome cudnom rezimu da ne kazem "Lalosevic" rezimu, koji je insistirao da pijem od najvise ka najmanjoj dozi kako bih uneo tu celu kumulativnu dozu. Krenuo sam od 80mg dnevno, pa sledeci mesec 70, pa 60, pa 40, 30, 20, 20.... Imao sam periode pogorsanja i poboljsanja, pogorsanja su u 3. mesecu bila takva da mi je Lalosevic dao na postojecu terapiju i 3 kutije Hemomicina od po 500mg i lokalno klindamicin ili eritromicin ne secam se vise... Na kraju se sve zavrsilo cak sam i nakon terapije imao nekih 10ak dana kad mi je lice nesto podivljalo sa upalama i onda se sve smirilo, i evo i dan danas vise nemam problema, osim 2 keloida koji su mi ostali kao uspomena na akne ali koje lagano peglam uz pomoc dr. Shera. Crvenila su prosla i trebalo im je bogami nekih 6-7 meseci da se povuku i da se koza vrati iz ultra osetljivog u neko normalno stanje. Inace sam imao akne conglobata, lice, grudi, ledja, pa i na zadnjici, i mucio sam muke sa njima 10 godina, pokusao sve zivo, ne postoji antibiotik na bazi tetraciklina koji nisam pio po 6 meseci godinu dana, kortikosteroidi, lokalno kremice i losioni, menjao ishrane i nacine higijene, ma bukvalno sve moguce terapije za akne i pored toga bio na preko 20ak incizija kod hirurga kad se upali toliko da ne mogu da jedem ili otvorim oko. Danas kad bi me videli ne bi verovali kolika je razlika. A akne nisam imao u pubertetu i sve je pocelo da mi se desava sa nekih 19 godina, prvo ateromi a onda pocinje i ludilo... Da budem iskren mislio sam da se nikad necu resiti dok godine ne ucine svoje i "ne smore" lojne zlezde i Lalosevic mi je eto predlozio Roaccutan. Iako sam ubedjen da sam to pio u pogresnom rezimu, organizam je sa druge strane sve to lepo podneo, nisam imao pogorsanja krvne slike ni nekih kontraindikacija, jedino ti keloidi sto su mi se pojavili ali za to ne mogu da tvrdim sa sigurnoscu da je krivac Roaccutan i Lalosevicev rezim uzimanja leka... U svakom slucaju sve vas razumem, i pratim ovaj topic i dalje da eto ohrabrim ljude koji sada uzimaju lek i eventualno podelim iskustvo ili neki savet, meni je Roaccutan zaista promenio zivot. Morate samo biti jaki, istrajni i strpljivi.
upravo sam procitao tvoj komentar i delimicno sam se pronasao. Imao sam istu dijagnozu kao i ti pre 3 godine, lice i ledja, samo ne toliko lice koliko si ti opisao. Bio sam na roakutanu 6 meseci i to od manje doze ka vecoj. Jako mi je cudan taj rezim koji ti je doktor propisao. Koliko se secam prvo su mi se povukle akne na ledjima, potom su u cetvrtom mesecu spadale sa lica. Potpuno sam bio ociscen posle godinu dana, cek mi je i doktorka rekla da se nikada ne bi reklo da sam imao tu dijagnozu. I tri godine mi se se nista nije pojavljivalo. Al' eto , sada sam ponovo na roakutanu i to ne zbog lica ili ledja,neverovatno kako se nista na tim mestima nije pojavilo. Nego su poceli keloidi na potiljku, koje si spomenuo, i ciste na vratu. Keloide sam u pocetku resio tecnim azotom, ali su se oni posle vratili. Potom sam poceo sa dovicinom, ali neuspesno. Doktorka je ponovo predlozila roakutan,nije mi bilo svejedno,ali sam pristao i evo me sada u trecem mesecu na 40 mg. Povecala bi ona meni dozu ali mi rezultati sa jetrom nisu bas stabili tako da moram ostati na ovoj dozi, al mozda je tako i bolje. Bila su pogorsanja i mislim da ce jos malo trajati, ali secajuci se uskoro sledi pobolljsanje. Trenutno su mi na potiljku ostale samo dve kraste od keloida, a na vratu imam samo jednu vecu upalu na levoj strani. Eto toliko... prosto me nekad uhvati depresija da mozda necu dobro odreagovati, ali kad se setim da sam odlicno odreagovao na lek na prvoj terapiji, i da mi se nije nista vratilo, sto ne bih i sada...eto toliko od mene, a ti pisi kad stignes...pozz
pricha ti je bash ohrabrujuca, drago mi je da ti je terapija uspela, verujem koliko si se namuchio. po svim pravilima roakutan se dozira u pochetnoj dozi 0,5 (ii vishe u zavisnosti od stanja), pa se u skladu sa reakcijom pacijenta povecava do 1,0 ili max 2,0mg/kg, tako pishe i u samom uputstvu. ali dobro je da se bez obzira na doziranje sve dobro zavrshilo. tvoj sluchaj stvarno daje nadu. ja ne znam tacho shta su keloidi (neki ispupcheni ozhiljci jel tako?), ali ostale su mi 3 kvrzice od starih akni, nisu bolne ali se osete pod prstima - imala sam to i ranije kod nekih upala i prolazilo je ali sada kao da mnogo duzhe stoje.