Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 14, 2008 2:09 pm

Re: Roaccutan!

Post od ljubica_ »

majamacabg napisao:
Ja evo vec dva meseca koristim avene clean ac kremu za lice i ona je bas za one koji lece kozu lekovima.Mazem je ujutru i uvece, a pre toga lice cistim avene clearance gelom(odlican je i blag,koristim ga sigurno pola godine).Do sada nisam imala nekih problema sa ljustenjem ili suvocom koze jer je ova krema stvarno odlicno hidrira.
Ja sam videla na video snimcima ljudi koji se lece u Americi da koriste tu kremu. Kazu da je ona bas za kozu koja je pod terapijom roacutana, i da je ta skracenica ac od accutane. I kazu da je jako dobra za fleke. Ali koliko sam razumela nema je na nasem trzistu. Ja sam je cak i trazila ali je nisam nasla.. :(
mari13
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 24, 2009 8:30 pm

Post od mari13 »

mene brine ovaj ekcem po rukama....

ljubice... šta si ono mazala da ti prođe? imaš li još uvek to crvenilo po rukama?
karloman
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 30, 2006 1:21 am

Post od karloman »

SuCceSS M

Kao sto sam vec rekao, sve zavisi od vremena, ne trebas samo da odustanes...i naravno...moras se drzati pravilnika. Bice to ok, koliko vidim, kod devojaka to ide malo drugacije, ali je efekat na kraju isti. Ja sam pre tri godine izlecio lice i ledja,a za to mi je bilo potrebno dosta strpljenja i motivacije.

Igor90

Procitao sam da idemo kod istog dermatologa i jos par stvari koje si napisao,totalno sam se pronasao u tvojim odgovorima. Ja sam poceo treci mesec i mislim da bi trebalo da bude sve ok od sada,sem sto su mi nalazi jetre bili losi,pa sam morao da ostanem na istoj dozi od 40 mg. Ova prva dva meseca sam totalno odlepio od pogorsanja, iako sam znao da ce ono nastupiti. Koliko si ti dugo bez terapije? .... bas razmisljam danas kako je pre 3 godine bilo mnogo lakse dobiti lek na recept, a danas me vracaju 3 puta iz apoteke zbog pogresnog broja ili slova.... svaka cast na tome kako savetujes ostale prilikom njihove terapije, a jos mi je draze sto smo kod istog lekara..... 8) hvala pozz
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Mari 13, Elocom 0,1% Krem se zove. I stvarno je dobar. Mazem ga na sake ali i na ruke do laktova. Meni su ekcemi bili najgori u drugom i trecem mesecu, i kada je bilo zaista bas hladno. Sada ne idem ama bas nigde bez rukavica. I posle nisam imala bas nista. Sad se ponekad jave, ali odmah prodju, nije kao pre kad je trebalo mnogo vise vremena.
majamacabg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 20, 2009 2:51 pm

Post od majamacabg »

ljubica_ napisao:
majamacabg napisao:
Ja evo vec dva meseca koristim avene clean ac kremu za lice i ona je bas za one koji lece kozu lekovima.Mazem je ujutru i uvece, a pre toga lice cistim avene clearance gelom(odlican je i blag,koristim ga sigurno pola godine).Do sada nisam imala nekih problema sa ljustenjem ili suvocom koze jer je ova krema stvarno odlicno hidrira.
Ja sam videla na video snimcima ljudi koji se lece u Americi da koriste tu kremu. Kazu da je ona bas za kozu koja je pod terapijom roacutana, i da je ta skracenica ac od accutane. I kazu da je jako dobra za fleke. Ali koliko sam razumela nema je na nasem trzistu. Ja sam je cak i trazila ali je nisam nasla.. :(
Imas da kupis tu kremu u apotekama koje drze avene kozmetiku.Ja sam je poslednji put kupila u apoteci u novom merkatoru i stvarno je odlicna.
mari13
Stalni član
Stalni  član

Post od mari13 »

bila sam juče kod doktora na kontroli... kaže bolje je... nalazi ok, za ekcem na rukama da mažem sinoderm, a da bubuljice ne smem da diram ni malo... čak i kad su sazrele! uopšte!!!
moraću izgleda i kod psihoterapeuta da idem da bih to postigla!!! :wink:

setim se ljubice... kako ona može, a ja ne mogu! :D

rekao mi je doktor da mazanje lica ne utiče na terapiju, bitan je samo sopstveni osećaj!!!
arwena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 12:41 am

Post od arwena »

da, to je rekao i moj dr - kozmetika ne utiche na terapiju. bitno je da se kozha hidrira ali zbog sebe i svog komfora, da ti ne bi ispucala, crvenela se i ljushtila.

mari, i ja se cedim i chachkam od pochetka terapije, sada hvala bogu mnogo manje, samo neshto shto je bash na vrhu, ali ranije... sve sam cedila, svaku poru, pa onda ako se ne izdrenira do kraja ponovo mi se upali itd. pa fleke, pa crvenilo, al shta cju kad ne mogu da trpim kvrzhice i ispupchenja da me ubijesh. to jeste neka vrsta opsesivno-kompulzivnog poremecaja, ali evo, polako se lechi kozha pa se lechim i ja od cedjenja :D
SuCceSS M
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 27, 2009 12:21 am

Post od SuCceSS M »

e da se i ja javim, bila sam juce na kontroli...i skoro sam sigurna da sam sedela sa mari13 u cekaonici :) ;)

Ja bas i nemam dobre vesti, dakle sa terapijom prekidam za mesec dana, kada mi je i poslednja kontrola. Karadaglic kaze da bi mogli da guramo jos neko vreme ili cak i povecamo dozu na 2mg/kg, ali prosto nije voljan da toliko maltretira organizam odjednom. Kaze on meni :" Sto smo postigli postigli smo, nazalost spadate u grupu od 10% ljudi koji ne odreaguju iz prvog pokusaja najbolje." E sad, naravno da on mene ne prepoznaje i ne pamti kako sam izgledala pre mesec dana kada kroz ordinaciju prodje 30 ljudi dnevno, ali da je moja koza bolja sada nego pre 30tak dana to je sigurno, i svi u mom blizem okruzenju su to primetili i prokomentarisali. Ali opet, da je savrseno-nije. Kao sto arwena kaze, mnogi mesaju fleke sa aknama, pa tako i ja verujem da kada mi izbledi more flekica, da ce to izgledati sasvim solidno. Karadaglicev predlog je da se napravi pauza od 6 meseci (s obzirom da ce roakutan delovati neko vreme po prestanku terapije, a ostatak vremena da se organizam oporavi), i da se krene sa drugim ciklusom terapije. Ono sto mi je ponovio 3 puta dok sam bila na pregledu je, ne sekirajte se, ja sa sigurnoscu mogu da kazem da ce to biti dobro na kraju.

Ako ste u pravu kada kazete da mazalice ne pomazu, onda je ova promena na bolje kod mene zaista izazvana roakutanom...sto je super, ali nedovoljno za ono sto ja hocu (pritom sam apsolutno realna i znam da nikada necu imati kozu kakvu sam imala pre 3,4 godine, niti to ocekujem).
Do pocetka drugog ciklusa ima mnogo, ali sada kada razmisljam o tome, nisam sigurna da bih krenula sve iznova. Ne zato sto se plasim pogorsanja ili nisam u stanju da izdrzim, vec zato sto sam ubedjena da je kod mene roakutan prouzrokovao mnogo gore promene nego sto su ikada bile, koje su kao posledicu ostavile sigurno par oziljaka. Da li je vredno da se opet upustam u sve to, ne znam, a da naravno nemam nikakvu garanciju kakav ce ishod biti...

Overall, do juce sam bila svakim danom zadovoljnija, danas su mi izasle 2 nove bubuljice :(...sto je posledica stresa sigurno. Poslednjih para dana sve cesce gledam da izbegavam puder, stavim samo korektor na flekice, sto je za mene ogroman uspeh i pomak u odnosu na prosle mesece.
Neverovatno je da tek u poslednjih nedelju dana primecujem da crvenim u licu, i da mi je koza dosta suvlja. Ja to na pocetku nista nisam imala, samo suva usta i bolovi u ledjima (sto je jos uvek prisutno)...
Mogla bih do sutra da pisem, vreme je da se zaustavim , izvinjavam se ako sam malo udavila :)

Ako neko ima savet-slobodno, raspolozena sam za sve predloge :)

pozz svima :*

p.s. mari13...u koliko si imala zakazano juce kod doce :)? imam neki osecaj da si bas to bila ti u cekaonici samnom :)))
igor90
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 10, 2009 10:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od igor90 »

karloman napisao: Igor90

Procitao sam da idemo kod istog dermatologa i jos par stvari koje si napisao,totalno sam se pronasao u tvojim odgovorima. Ja sam poceo treci mesec i mislim da bi trebalo da bude sve ok od sada,sem sto su mi nalazi jetre bili losi,pa sam morao da ostanem na istoj dozi od 40 mg. Ova prva dva meseca sam totalno odlepio od pogorsanja, iako sam znao da ce ono nastupiti. Koliko si ti dugo bez terapije? .... bas razmisljam danas kako je pre 3 godine bilo mnogo lakse dobiti lek na recept, a danas me vracaju 3 puta iz apoteke zbog pogresnog broja ili slova.... svaka cast na tome kako savetujes ostale prilikom njihove terapije, a jos mi je draze sto smo kod istog lekara..... 8) hvala pozz
evo sad ce treci mesec kako sam bez lekova i bilo kakvih krema,samo mlaka voda.....trebalo bi da odem na kontrolu ali nikako nebogu da uhvatim dovoljno vremena.....................a ovde savetujem jel znam koji je osecaj ziveti sa ovakvim problemom,kako je piti roacutan i sto je najvaznije da ljudi vide da je meni pomogao i da ne odustaju........
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

@Succes M
Vidim da si obeshabrena.. Veruj mi da potpuno razumem kako se osecas, ja sam se isto osecala prosle godine kada mi je odmicala terapija sve vise i vise, a napredak je bio cak minimalan. Dok sam gledala drugaricu i citala postove ljudi sa foruma da su prezadovoljni, izleceni (u pitanju je bila terapija kremama sa benzil peroksidom i ostalim agresvnim sranjima) bila sam depresivna, razocarana i zabrinuta, i vec tad sam pocela da razmiljam o roacu.. Na njega sam zaista gledala kao na poslednju opciju. Medjutim, sada shvatam da je upozorenje dr.a -to nije svemoguc lek- potpuno tacno. Svako na njega reaguje drugacije, i negde ce ucinak biti bolji, a negde losiji. I to uopste ne zavisi od tezine akni, u to sam se sama uverila.
I ja se slazem da sam mozda ocekivala vise do ovog meseca, u smislu da su fleke bledje i to. Ali da ima napretka ima, to je sigurno. U svakom slucaju, ti ako ne budes zadovoljna na kraju terapije, recimo 4 meseca po zavrsetku mozes uraditi neki dobar piling. Plus ce i tokom tih 4 meseca postojece fleke bledeti, jer lek deluje i tokom tog vremena.
Slazem se da bi bilo dodatno opterecenje organizma ako bi opet krenula. Ali koliko sam ja razumela, moze se produziti prva terapija tako da se lek uzima po dve nedelje u jednom mesecu. Uglavnom to mi je rekao moj dr, a isto sam citala i na americkom sajtu acne org. To cu proveriti jos jednom kada budem otisla na kontrolu.
Ali, ja bih na tvom mestu terapiju mozda produzila malo (sa manjom dozom) dva, eventualno tri puna meseca. Ima dosta terapija koje toliko traju i to lekar propisuje naravno. Jer bolje sada kada ga vec pijes, nego posle ispocetka sve kada se organizam vrati u normalu. Sada ionako vec prolazi kroz ceo proces.
Znam da ti je tesko, ali nam svima jedino preostaje da cekamo, leku damo vreme i nadamo se najboljem..

@majamacabg

Trazila sam tu kremu u Liliju, posto oni imaju Avene, ali nju nikad nisu imali. Jel si kupila u trznom centru Merkator ili?
Gde je bas mogu naci 100% ?

U opisu sa neta pise: Specifically formulated as an adjunctive cleanser to minimize dryness and scaling from intense acne treatments such as oral isotretinoin and other irritating acne treatments. Zvuci idealno! :lol: :D
arwena
Aktivan član
Aktivan član

Post od arwena »

SuccesM

i meni je moj doktor na proshloj kontroli predlagao opciju da napravim pauzu pa ponovim terapiju ako ni do kraja gornje kumulativne doze ne bude doshlo do krajnjeg izlechenja, jer sam i na 3.5 meseca imala josh aktivnih. jedina razlika kod mene je shto mi pogorshanje nikada nije bilo gore nego pre terapije, vec su te akne uvek bile iste kao i ranije i to do negde 3. meseca - upaljeni mitiseri i poneka potkozhna, od tada samo manje upale. ni ja ne znam kako bih reagovala da mi kazhu da moram ponovo jer mi je procedura nabavljanja leka mnogo komplikovana pod jedan, pod dva cela ta fama oko nus efekata me mnogo psihichki umara da bih josh 6 meseci sebe maltretirala, suve usne i ostalo sam se vec i navikla, glavobolje, bolovi u petama, ledjima, shta je stvarno a shta nije vishe ni ne znam. treba biti hrabar i odluchiti se za novi krug ili ne. ali dobro, sada imamo da mislimo na ovo shto prvo stizhe, a to je poslednji mesec i period odmah nakon toga kada josh treba da dodje do izlechenja. i meni su bash dali pozitivne komentare prekjuche, da bi mi jutros iz chista mira izashla na obrazu ispod oka mala upaljena bubuljica, eto shta ti je zhivot.
majamacabg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 20, 2009 2:51 pm

Post od majamacabg »

Ljubice, kupila sam je poslednja dva puta u novom merkatoru u apoteci.Lili,DM i slicne parfimerije ne drze avene, vec samo odredjene i bolje opremljene apoteke.Moguce je da moze da se nadje u onoj apoteci kod terazijske cesme, ali za merkator znam da sigurno ima.Ja cu uskoro kupovati, pa ako hoces sacekaj pa cu ti javiti gde sam uzala!;)
mari13
Stalni član
Stalni  član

Post od mari13 »

success m... imala sam zakazano u 18h 15min... pomislila sam da si ono ti što si sedela kod doktorovih vrata... plavlja, šatirana kosa, vitka?!... sasvim sam sigurna da ćeš rešiti problem.... mesec dana nije malo... možda doca dobije novu ideju! samo polako!

ja sam počela da pijem 50mg na 53kg... videćemo kako će biti... čini mi se da ni doktor to nije znao da mi kaže!
i dalje se koncentrišem da ne čapkam... primetila sam, da kao i arwena, manje diram kada manje imam šta! bojim se da ću sada ponovo pre mece da buknem!!!! onda moram biti jaka!!!! ekcem nije najbolje, ali je bolje malo!

što se tiče gde kupiti određenu kremu, lek ili bilo šta iz apoteke... ja imam apoteku i moju dragu Sanju koja tamo radi i nabavlja lekove. ja joj samo kažem šta mi treba, ona proveri, ako ima naruči i sutra već idem to da kupim kod nje!

to je apoteka Srbotrade u Sinđelićevoj 3... Vračar... br. tel. 0113449299... pa pozovi Ljubice i pitaj za kremu! nadam se da sam pomogla! :P
_Lea_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 05, 2009 6:44 pm

Post od _Lea_ »

@SuccesM,

mjesec dana je stvarno dug period i mislim da ne trebas biti previse pesimistična unaprijed. Meni se lice očistilo bukvalno u roku od 7 dana. Jedne sedmice sam stavljala kilo pudera kao i obično, sljedece je bio dovoljan samo korektor. Mislim da bi tvoj ljekar, kad bi mi pogledao ledja, i mene svrstao u tih 10% koji ne odreaguju u prvom ciklusu, jer su moja ledja daleko od čistih, a prevashodno mi je za to prepisan Roaccutan. Vec sam pisala da sam zavrsila sa terapijom u komadu, ali do juna nastavljam da pijem R 7 dana u mjesecu. Iskreno, nisam sigurna koliko ce to rezultata dati, jer sam ja pozitivno odreagovala tek sa udarnom dozom i mozda bi mi jos veca doza vise pomogla, ali zbog losih nalaza se nekako ne usudjujem.

Meni je zao kad vidim koliko nas ovdje pise kakve terapije smo sve prosli, jer je za ljekare R posljednja opcija, umjesto da se fleke i oziljci preduhitre. Takodje, moram da priznam da mi sada te 2 godine od prestanka uzimanja terapije do trudnoce zvuce mnogo strasnije nego na početku terapije, posebno jer se ovakvim tretmanom uzimanja 7 dana u mjesecu te 2 godine jos vise prolongiraju. Ja bih isključivo zbog toga bila u dilemi da li da započnem novi ciklus terapije, iako iz iskustva u R imam puno povjerenje i ne bi mi bio problem početi ispočetka. Eto, nisam nikom posebno pomogla, ali sam olaksala svoju dusu. :lol: :lol: :lol:
arwena
Aktivan član
Aktivan član

Post od arwena »

Lea,

ne brini se za trudnocu, 2 godine je predugachak period, meni je dr rekao da je roacc josh 3 meseca u organizmu, a poshto se deponuje u masnim tkivima jedino se kod gojaznih osoba preporuchuje da josh malo sachekaju ako zhele da zatrudne.
Odgovori