Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
igor90
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 10, 2009 10:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: Roaccutan!

Post od igor90 »

arwena napisao:happycow, za usne probaj "eucerin acute lip balm", sa plavim je poklopcem, ima ga u liliju i kosta oko 600 dinara, ali je jedino sto pomaze.

meni je 38. dan valjda, ima poboljsanja na mikro nivou, imam mnogo manje zatvorenih pora i mitisera i koza je naravno suvlja, tj. sada je normalna, ali jos uvek mi ne treba nikakva posebna krema da bih prezivela, kao sto mi je za usne apsolutno neophodan taj balzam. bubuljica je bilo dosta u prvih mesec dana, svakakvih, dosta potkoznih, ali nista nenormalno i van uobicajenih pogorsanja. jos uvek izlaze, pre dva dana je izaslo 4-5 osrednjih, upaljenih, ali sveukupno ide na bolje. imala sam par tezih glavobolja, koje mogu, a i ne moraju biti u vezi sa roakutanom. kao i ekcem na ruci, koji je resen kortikosteroidnom kremom "elocom" za 2 dana.

igore90, htela sam da te pitam da li su ti rezultati krvi tokom cele terapije bili u redu i u granicama normale i da li si jeo i pio sve sto i inace, kao i koliko ce ti lecenje ukupno trajati da bi dostigao kumulativnu dozu (jer imamo slicnu kilazu i pijemo 40mg)?
kad zavrsim 6 mesec onda sam dostigao minimalnu kumulativnu dozu od 120mg/kg a mozda cu morati da idem do 150mg/kg da dovedem i ledja u savrseno stanje (lice je vec par meseci potpuno cisto,mada ponekad izadje neka mala ali brzo nestane,dok na ledjima treba jos malo)
analize krvi sam radio samo na pocetku i sredinom terapije i svaki put su bili idealni,na kraju terapije cu odraditi jos jednu analizu cisto da budem siguran ali ja se osecam super i bez ikakvih vidljivih negativnih posledica
arwena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 12:41 am

Post od arwena »

zanimljivo da si analize radio samo dva puta do sada, mada to potvrdjuje ono shto je i moj dr rekao, da se negde analize rade samo na pocetku i na kraju, jer iako se nesto poveca ocekivano je i posle se vraca u normalu. ja sam sad izrachunala da bih sa ovom dozom i kilazom i kumulativnom dozom od 150mg/kg trebalo da pijem nekih 7 i nesto meseci. mislim da je to mnogo dugo, sta znam. verovatno ce mi lekar jos malo povecati dozu, videcemo kako bude islo.

ja sam inace bila u drzavnoj bolnici da bih dobila recept i prosla sam sodomu i gomoru dok se to desilo, od lekara opste prakse do dermatologa i nazad (jer dermatolog ne sme da prepise ovaj lek vec samo lekar opste prakse po njegovoj preporuci - ovo ne kapiram ni najmanje al ajde). lekarka dermatolog je htela da odmah smanjim dozu, da uradim analize, upozorila me je veoma dramaticno da mogu da dobijem akutnu insuficijenciju jetre, i nije htela prvo da mi da recept ako ona ne preuzme da vodi moj slucaj. ali na kraju je ispalo sve ok kad smo se malo objasnile i ja obecala da cu doci i kod nje na kontrolu.

takodje sam zgrozena da je za recept potrebna dijagnoza acne conglobata, dakle najgori vid akni i cireva kakve verovatno ima 5% ljudi koji piju roakutan. dakle, cak ni teske nodulo-cisticne akne nisu dovoljne da vam drzava obezbedi lecenje ovim lekom, a da ne spominjem umerene, a godinama neizlecive akne u kombinaciji sa masnom kozom, kakve ima vecina nas, pretpostavljam. dusa me boli za gomilom tinejdzera koji ce ostati sa oziljcima jer ce ih verovatno u domovima zdravlja leciti mazalicama i u krajnjem slucaju oralnim antibioticima, jer su preplaseni roakutana (cast izuzecima).
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 14, 2008 2:09 pm

Post od ljubica_ »

arwena napisao: takodje sam zgrozena da je za recept potrebna dijagnoza acne conglobata, dakle najgori vid akni i cireva kakve verovatno ima 5% ljudi koji piju roakutan. dakle, cak ni teske nodulo-cisticne akne nisu dovoljne da vam drzava obezbedi lecenje ovim lekom, a da ne spominjem umerene, a godinama neizlecive akne u kombinaciji sa masnom kozom, kakve ima vecina nas, pretpostavljam. dusa me boli za gomilom tinejdzera koji ce ostati sa oziljcima jer ce ih verovatno u domovima zdravlja leciti mazalicama i u krajnjem slucaju oralnim antibioticima, jer su preplaseni roakutana (cast izuzecima).
U potpunosti se slazem, i mislim da je to sve zbog toga sto ljudi, i jos gore neki lekari podcenjuju ovaj problem. Jer navodno ako bolujete od akni, zivot vam nije ugrozen i nikog nije briga. To nije zbog roacutana koji moze biti opasan, vec zbog podcenjivanja akni kao bolesti tj stanja. Problem je sto zbog ovakvog stanja dolazi do mnogo ozbiljnih posledica. Jedana od najtezih je depresija, a ona nije nikako zanemarujuca vec je vrlo ozbiljna. Ono sto me cudi je to sto ljudi povezuju roacutan sa depresijom i samoubistvima, a ne shvataju da su same akne izazivac pomenutog. Ocigledno je da kada neko nema problem sa aknama, ne zna kakav je osecaj niti moze da zna. I stoga kada je pacijent u takvom stanju, to prepisuju leku.
Ovom problemu po meni treba postupati ozbiljno, jer ionako nije lako izleciv, a plus da ne pricamo o svim ostalim stvarima i problemima koji mogu da nastanu kao sto su povucenost, neizlazenje iz kuce, teska depresija, pa cak i pokusaji samoubistava.
arwena
Aktivan član
Aktivan član

Post od arwena »

naravno, apsolutno se slazem. pokusavaju da utese, a ne i izlece, iako ima jos opcija. a osim spoljnih oziljaka ostaje i ostecena psiha.

mentalno zdravlje je preduslov za opste zdravlje organizma. ja sam npr. kao posledicu dugogodisnjih akni dobila anksioznost, aritmiju srca, nervozu, sto su sve ozbiljni problemi koji smanjuju kvalitet zivota. neko padne u depresiju, razvije opsesivno-kompulzivni poremecaj, socijalnu fobiju ili nesto trece, a to se stvarno potcenjuje.
happycow
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 06, 2009 12:35 pm

Post od happycow »

Da li se nekome desilo da mu izadju na usnama kao neki plihovi ( dok je na terapiji). Meni se to upravo dogadja ovih dana..sve strasno svrbi i pecka. Nesto je bas na usnama a nesto odmah pored i od toga su usne strasno crvene , kao da sam razmazala crveni karmin..Takodje je jako neprijatno jer nista skoro ne mogu da jedem , niti zube da operem jer sve uzasno pecka..
fedja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 11, 2005 2:36 pm

Post od fedja »

happycow napisao:Da li se nekome desilo da mu izadju na usnama kao neki plihovi ( dok je na terapiji). Meni se to upravo dogadja ovih dana..sve strasno svrbi i pecka. Nesto je bas na usnama a nesto odmah pored i od toga su usne strasno crvene , kao da sam razmazala crveni karmin..Takodje je jako neprijatno jer nista skoro ne mogu da jedem , niti zube da operem jer sve uzasno pecka..

da nije herpes (groznica), on obicno tako izgleda... a mozda je i chelitis http://en.wikipedia.org/wiki/Angular_cheilitis

u svakom slucaju, skokni do lekara, ali mislim da nije nista strasno....
happycow
Novi član
Novi član

Post od happycow »

Mislim da nije ni jedno od ova dva..herpes sam imala milion puta u zivotu i znam tacno cim krene da izlazi, da je to.A koliko vidim nije ni ovo drugo..idem sutra kod doktorke ionako pa cu videti sta mi reci. Uglavnom grozno..i smesno. Usta kao da sam ubrizgala botoks a boja , kao da sam razmazala karmin :))
arwena
Aktivan član
Aktivan član

Post od arwena »

happycow, ne brini se, isto se i meni desilo jos na pocetku terapije i jedino sto me je spasilo je 'eucerin acute lip balm'. to sto imas je odrana, iziritirana koza sa usana. peckace i boleti par dana, ali acute lip balm ce ti mnogo pomoci, a posle ce odrzavati usne u normali.
strale89
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 24, 2009 12:51 am

Post od strale89 »

da vas pitam...evo na roacutanu sam vec 13 dana....kupio sam terapiju za prvih mesec dana,ali posto mi se ne isplati kupovati,resio sam da uzmem na recept...zanima me kakva je procedura,tj kazu mi da se roacutan prepisuje samo kao nastavak bolnickog lecenja...i ako to nije istina,recite mi u kojoj ste vi apoteci uzimali,posto ovde kod nas u Sapcu traze to...hvala unapred...
happycow
Novi član
Novi član

Post od happycow »

@Strale89

Ako si zdravstveno siguran tj. imas vazecu zdravstavenu knjizicu, mozes da odes kod nekog dermatologa koji ce napisati dijagnozu i savet za koriscenje roakutan leka, a onda sa tim izvestajem ides u dom zdravlja gde ce lekar opste prakse da napise recept, sa kojim u bilo kojoj drzavnoj apoteci mozes podici lekove uz participaciju (20din po kutiji).
strale89
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 24, 2009 12:51 am

Post od strale89 »

ali kazu da za davanje roacuthana na recept,mora da se ispuni klauzula,tj mora da bude izdat kao nastavak bolnickog lecenje...hoce da kazu da za pisanje recepta je potrebna otpusna lista...meni je dermatolg napisao dijagnozu i i trazio da se napise recpet za davanje roacuhtana...imam takodje i misljenje dermatologa iz beograda(ja sam iz sapca),iz jedne privatne klinike...dal mogu u beogradu na osnovu toga da mi daju recept i da dignem lek bez ikakvog lezanja u bolnici ili kako vec sta...
happycow
Novi član
Novi član

Post od happycow »

ne znam nista u vezi otpusne liste. Ja dobijam lek bez problema na ovaj nacin. Kad dermatolog napise izvestaj u kome stoji da treba da pijes roacutan sve drugo je formalnost. Tako barem u mom slucaju.
happycow
Novi član
Novi član

Post od happycow »

arwena, kakve su usne sada tebi? Vidim da si imala isti problem kao ja , pa me zanima?
arwena
Aktivan član
Aktivan član

Post od arwena »

Happycow, usne su sada super kadgod ih namazem Eucerin acute lip balm-om, inace su suve i ne mogu dugo da izdrzim bez balzama. Ali nikad vise posle onoga mi se nije desilo da se oderu, zacrvene, pojave plihovi itd. Do tada sam koristila sve zivo: drugi Eucerin lip repair (koji nije pomogao), vazelin, pantenol, labela itd.

Strale89Ne treba nikakva otpusna lista iz bolnice, nemoguce da ti to traze, niko zivi ne ide u bolnicu da leci akne jos uvek lol. Treba izvestaj dermatologa na kome pise dijagnoza Acne Conglobata, na osnovu kojeg ti lekar opste prakse pise recept za Roaccutane.
happycow
Novi član
Novi član

Post od happycow »

Ja sam danas bila na kontroli, svi rezultati su mi u granicama, a lek cu piti 4 meseca znaci jos oko dva, dvaipo meseca..YES! Od sledece nedelje pocinjem sa 60mg, 3+3. Inace, usne su malo bolje, a sada stavljam i pantenol mast na njih!
Odgovori