Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
fedja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 11, 2005 2:36 pm

Re: Roaccutan!

Post od fedja »

ljubica_ napisao:@Fedja
Isti slucaj! Isla sam poslednjih 10 meseci kod Sera, mazala antopare, adapalene, lice mi se ljustilo kao nenormalno (jos uvek se ljusti). Govorio mi je kako mi je odlicno, a nije. Mazala sam differine, pila diane, antibiotike, isla na enzimske pilinge..
A cak i nemam mnogo jake akne, umerene-srednje, ali fleke su veci problem.
Razmisljam se da krenem sa roaccutanom.
Kod kog dr-a ides?

kod dr zeljka mijuskovica u dermatim ordinaciji....
arwena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 12:41 am

Post od arwena »

ljubica_ napisao:
vojislava napisao:
joni napisao:Za zenski rod, samo napomena ako vam dermatolog nije napomenuo, kontracepcija je obavezna jer je teratogen isto vazi i za naredne 2 godine nakon koriscenja.
Mala ispravka, 3 meseca je u pitanju.
Vojislava, da li je tacno da se kontracepcija mora uzimati sve vreme tokom koriscenja roaccutana ili samo nakon zavrsetka terapije ta tri meseca?
neki vid kontracepcije je obavezan tokom cele terapije, a i tri meseca posle. nije obavezno uzimati kontraceptivnu pilulu (bar ne kod nas), ali neki drugi vid zashtite je obavezan.

@fedja
isti nam je doktor!
joni
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 21, 2007 9:44 am

Post od joni »

Drage moje kada se kaze kontracepcija ne misli se samo na pilulu, nego na sve kontracepcijske metode po vasem izboru.
" Retinoidi su lipofilni i deponuju se u adipoznom tkivu, odakle se oslobadja lagano,jer mu je terminalno eliminaciono poluvreme dugo(100 dana).Zbog toga i posle prekida uzimanja leka kod zena postoji teratogeni rizik jos 3 godine; u ovom periodu je neophodna kontracepcija" Dermatovenerologija sa propedevtikom B.Lalevic Vasic, Lj. Medenica, M. Nikolic. Zvanicni udzbenik.

1. Pharmaceutical company Roche stops * SPAM * acne drug Roaccutane (Accutane in US). The last date for distribution in the United States was June 25 2009. “Roche, the world’s biggest maker of cancer drugs, is pulling its Roaccutane / Accutane acne medicine from the U.S. market after juries awarded at least $33 million in damages to users who blamed the drug for bowel disease.Click here for our updated 2009 Press Section, where you can read more

Ne zamerite,ali da li verujete bas toliko farmacetuima. Ja znam za sebe da bih dobro razmislila pre eventualne trudnoce. Imala sam samo najbolju nameru. Bez zelje da nekoga isprovociram:(
vojislava
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 01, 2008 10:06 pm

Post od vojislava »

joni napisao:Drage moje kada se kaze kontracepcija ne misli se samo na pilulu, nego na sve kontracepcijske metode po vasem izboru.
" Retinoidi su lipofilni i deponuju se u adipoznom tkivu, odakle se oslobadja lagano,jer mu je terminalno eliminaciono poluvreme dugo(100 dana).Zbog toga i posle prekida uzimanja leka kod zena postoji teratogeni rizik jos 3 godine; u ovom periodu je neophodna kontracepcija" Dermatovenerologija sa propedevtikom B.Lalevic Vasic, Lj. Medenica, M. Nikolic. Zvanicni udzbenik.

1. Pharmaceutical company Roche stops * SPAM * acne drug Roaccutane (Accutane in US). The last date for distribution in the United States was June 25 2009. “Roche, the world’s biggest maker of cancer drugs, is pulling its Roaccutane / Accutane acne medicine from the U.S. market after juries awarded at least $33 million in damages to users who blamed the drug for bowel disease.Click here for our updated 2009 Press Section, where you can read more

Ne zamerite,ali da li verujete bas toliko farmacetuima. Ja znam za sebe da bih dobro razmislila pre eventualne trudnoce. Imala sam samo najbolju nameru. Bez zelje da nekoga isprovociram:(
Slozila bih se samo sa prvom recenicom. Mada, u US su obavezna dva vida kontracepcije, uz potpisan informisani pristanak, gomilu papira, etc.
Uz svo uvazavanje, ali mislim da je izdanje knjige malo starije. Nove preporuke komiteta ili odbora ili grupe (kako li se vec kaze, zaboravila sam) koja je dala smernice u lecenju akni iz 2008 ili 2009 god, predlaze samo 1 mesec po zavrsetku terapije. Ipak, mala fusnota ispod toga, za svaki slucaj 3 meseca.
vojislava
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 01, 2008 10:06 pm

Post od vojislava »

ljubica_ napisao:
vojislava napisao:
joni napisao:Za zenski rod, samo napomena ako vam dermatolog nije napomenuo, kontracepcija je obavezna jer je teratogen isto vazi i za naredne 2 godine nakon koriscenja.
Mala ispravka, 3 meseca je u pitanju.
Vojislava, da li je tacno da se kontracepcija mora uzimati sve vreme tokom koriscenja roaccutana ili samo nakon zavrsetka terapije ta tri meseca?
Za vreme uzimanja i 3 meseca posle, neki od vidova kontracepcije
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 14, 2008 2:09 pm

Post od ljubica_ »

@joni
To sam i cula, da se lek povlaci sa trzista (samo Americkog) navodno, a posle sam citala kako ipak nece. Mada tamo ima puno kompanija koje proizvode lek kao sto je roaccutan.

@arwena
Kako ide terapija? Jel ti se susi polako koza/usta?
arwena
Aktivan član
Aktivan član

Post od arwena »

nikakvih promena nemam za sada ni zheljenih ni nezheljenih :D
issy___
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 06, 2009 1:12 am

Post od issy___ »

Dragi roakutani i roakutanke:)

krenula sam bila svih 105 stranica redom da citam. :) Ali, ipak mi je lakse da svoje iskustvo podelim ovako i da vas zamolim da mi date neko svoje misljenje, ali i prenesete svoje iskustvo...

naime, vec 3 i po godine mucim se sa aknama. Naidje period kada je stanje bolje, pa onda opet sve bukne. Izuzetno masnu kozu imam, stavljala sam razne preparate (na bazi benzoil peroksida, nekih kiselina, muckalice iz apoteke, kreme-airol, derkom klier, preparate koje sam narucivala iz amerike) iskreno, vise se i ne secam. to bude bolje, ali samo privremeno. Pila sam, takodje, brojne antibiotike po 2 i vise meseci (konkretno u ovom slucaju hemomicin koji, kad sam kupovala i rekla koliko ga pijem apotekarica je pobledela):) , pila brojne vitaminske koktele (A vitamin, E, zink, acidofilna tecnost, ..)
zatim, imala sam blagi hormonski dizbalans (pracen neredovnim ciklusom), pila sam prvo jeanine (nus-pojave su grozne bile) zatim mi je ginekolog dao ciklo proginovu koju valjda vise trebam da prestanem da pijem.koza se nije poboljsala. Otkad pijem pilule ja imam holesterol. jeste da pise da je to jedna od nus pojava, i jeste da imam genetske predispozicije i da sam kao mala imala povisen holesterol, u zadnje vreme sve do pilula nisam imala. iskreno se nadam da je od njih.
moj oblik akni jeste srednje blag (narocito sada posle mora koje mi trenutno uvek pomogne).
moj dermatolog mi je dao zadnji put derkom klier ali je rekao da ako se stanje pogorsa preci cemo na roacc.
Citajuci vase postove, zbilja se plasim da ga uzmem, pogotovu zbog holesterola, tog bola u zglobovima i brojnim nus pojavama o kojima svi pricaju...ali ja psihicki ne mogu da izdrzim vise. svakog jutra se budim i polako idem put ogledala s bojaznoscu da li je neka nova izasla.. i imam osecaj kao da mi svi u lice gledaju. ne mogu bez pudera nigde da izadjem,itd...

da li je neko uzimao na svoju ruku roacc.? i da li se to smije? da li je neko imao slicno stanje?
arwena
Aktivan član
Aktivan član

Post od arwena »

ja imam slicnu situaciju, osim sto nisam imala hormonski poremecaj ni povisen holesterol, ali ostalo kako si opisala sve potpuno razumem.
predlazem ti da odes kod dermatologa (ako ti treba preporuka, dr zeljko mijuskovic) i objasnis celu situaciju, pa ce on odluciti da li smes da krenes sa roakutanom ili ne. nemoj nikako samoinicijativno da ga uzimas, narocito ako vec imas problem sa holesterolom, doktor ce ti sigurno pomoci.
igor90
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 10, 2009 10:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od igor90 »

issy
nisu to klasicni bolovi da kazes da te nesto boli,vec vise kao neka slabost (nesto sto dosad nisam osetio ili obracao paznju sad osecam)
i ja sam imao problem kad sam u drustvu,uvek sam mislio da mi svi gledaju u bubuljice i da mi poneko da savet da bi trebalo da odem do apoteke da kupim nesto za njih (a ja vece potrosio ogromne pare bezuspesno),sad kad izadjem sa drustvom vise nemam taj kompleks.......
znam koliko je put do ogledala strasan,ali znaj da stres dodatno pogorsava stanje (ako mozes ogledalo koristi samo ujutru i uvece).........ja sad konacno mogu da stanem pred ogledalo i da budem srecan.....
i nemoras procitati svih 105 ali procitaj bar zadnjih 10-15 (cisto da se upoznas ko sve ovde pise,u kojim smo mesecima i da mozes da das konkretna pitanja....)
issy___
Novi član
Novi član

Post od issy___ »

ok. hvala puno.
igore, onda se u potpunosti razumemo :D
issy___
Novi član
Novi član

Post od issy___ »

e i jos ovo..da li mogu da na primer uzimam manje meseci terapiju i sa manje mg s obzirom na to da je srednje tezak oblik akni?
cula sam da zavisi od tezine..
bas me frka. :roll:
_Lea_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 05, 2009 6:44 pm

Post od _Lea_ »

issy___ napisao:e i jos ovo..da li mogu da na primer uzimam manje meseci terapiju i sa manje mg s obzirom na to da je srednje tezak oblik akni?
cula sam da zavisi od tezine..
bas me frka. :roll:
Dobrodosla :D

Pitanje doziranja i trajanja terapije je uvijek individualno...Ljekari se drze neke uopstene sheme, ali je sigurno da bi isti ljekar tebi, igoru, ljubici i meni dao potpuno razlicite doze i shemu po kojoj treba da uzimamo lijek. Ako je to zaista srednje tezak oblik i lokalizovane su tj. nisu rasirene na ledjima, dekolteu i sl. doza ce ti svakako biti manja...kao i vrijeme uzimanja. Ali moje licno misljenje je da kumulativnu dozu treba ispuniti pa makar pila i 10 mg dnevno godinu dana...ali doziranje opet zavisi od tvoje tezine i nacina na koji podnosis lijek, laboratorijskih nalaza i sl...cime se opet vracamo na individualnost terapije. :) U svakom slucaju nemoj niposto da ga uzimas na svoju ruku....prevashodno zbog opasnosti od nus pojava, a i zbog prakticnosti ukoliko zivis u Srbiji i mozes da ga dobijes na recept.
SuCceSS M
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 27, 2009 12:21 am

Post od SuCceSS M »

@igor90
pogresno si me razumeo :) , ja sam na terapiji dovicinom bila pre neke 2 godine. I bila je uspesna (u kombinaciji sa mazalicama koje su mi oljustile kozu) sve dok sam ga pila...Cim sam prestala, polako se sve vracalo na staro.
Znam da ne smeju da se kombinuju takvi lekovi sa roacutanom, i pise sve to lepo u uputstvu :)

pozz svima!!!
pisite kako vam je :)
arwena
Aktivan član
Aktivan član

Post od arwena »

^kako je tebi poshto si par dana ispred :) ?

meni je skoro sve isto, nema josh nikakvog sushenja, kozha mi je masna kao i uvek, ni manje ni vishe. izashle su mi danas dve na obrazu, ne znam da li je to uvod u pochetno pogorshanje, ali ne brinem se mnogo.

bash me zanima kada ce pocheti sushenje...
Odgovori