Pytiriasis versicolor
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai
Pytiriasis versicolor
Da li neko moze da mi kaze zbog cega se dobijaju ove gljivice? Kako se lece i da li se prenose kontaktom?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Dobijaju se kontaktom, ali samo onda kada pH koze domacina odgovara Malaseziji furfur, mikroorganizmu koji izaziva pitirijazu. Lecenje je kombinovano, tecnostima protiv pitirijaze i antimikotskim mastima ili kremama (Dactanol Cansen...) Lecenje obicno traje 21 dan, najbolje da se pocne u maju, potom intenzivno junsko suncanje i to je to. Postoji nekoliko magistralnih preparata (rastvora) koji se prave u apotekama, oni se mazu vatom na kozu ujutru i uvece, najmanje jednom dnevno posle tusiranja i jakog trljanja ostrim peskirom tako da se sa koze uklone naslage saprofita Malasezije. izmedju jutarnjeg i vecernjeg mazanja tecnoscu, koriste se pomenuti antimikotici. Alternativno, moze se leciti i u drugim sezonama, uz preporuceno kvarcovanje po zavrsetku terapije.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Moj bivsi decko je imao pytiriasis versicolor. Ubrzo sam i ja dobila najverovatnije isto (nisam isla kog lekara), s tim sto se kod mene prvi put pojavilo samo po nogama (butine, listovi). Povuklo se samo od sebe posle otprilike mesec i po dana. To je bilo pre 5 godina. Od tada mi se pojavilo jedno tri puta ali uvek u malom obimu (mala mrljica na ruci ili dve tri na nozi i sl.). Pre neki dan mi se pojavila flekica na ruci i ubrzo je moja cerka dobila iste fleke po stomaku i grudima i jednu na ledjima. Da li mislite da smo i nas dve dobile versicolor ili je mozda u pitanju nesto drugo?
Jer ako jesmo ne znam da li je kod terapije neophodno i suncanje. Dete ima dve godine i mislim da nije dobro da dugo bude izlozeno suncevim zracima.
Jer ako jesmo ne znam da li je kod terapije neophodno i suncanje. Dete ima dve godine i mislim da nije dobro da dugo bude izlozeno suncevim zracima.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Acidi salycilici
Resorcini aa 3.0
Olei ricini 6.0
Spiriti vini diluti ad 500.0
M.D.S. Spolja, 2xdnevno, vatom premazati promene na kozi, posle tusiranja i trljanja peskirom.
======================
Odnesite ovo u apoteku da Vam naprave, pa koristite.
Resorcini aa 3.0
Olei ricini 6.0
Spiriti vini diluti ad 500.0
M.D.S. Spolja, 2xdnevno, vatom premazati promene na kozi, posle tusiranja i trljanja peskirom.
======================
Odnesite ovo u apoteku da Vam naprave, pa koristite.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine