Pytiriasis versicolor

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
minica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 06, 2006 4:44 pm

Pytiriasis versicolor

Post od minica »

Da li neko moze da mi kaze zbog cega se dobijaju ove gljivice? Kako se lece i da li se prenose kontaktom?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Dobijaju se kontaktom, ali samo onda kada pH koze domacina odgovara Malaseziji furfur, mikroorganizmu koji izaziva pitirijazu. Lecenje je kombinovano, tecnostima protiv pitirijaze i antimikotskim mastima ili kremama (Dactanol Cansen...) Lecenje obicno traje 21 dan, najbolje da se pocne u maju, potom intenzivno junsko suncanje i to je to. Postoji nekoliko magistralnih preparata (rastvora) koji se prave u apotekama, oni se mazu vatom na kozu ujutru i uvece, najmanje jednom dnevno posle tusiranja i jakog trljanja ostrim peskirom tako da se sa koze uklone naslage saprofita Malasezije. izmedju jutarnjeg i vecernjeg mazanja tecnoscu, koriste se pomenuti antimikotici. Alternativno, moze se leciti i u drugim sezonama, uz preporuceno kvarcovanje po zavrsetku terapije.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
minica
Novi član
Novi član

Post od minica »

Hvala!
Cula sam da krema od Aloe Vere uspesno uklanja sve vrste gljivica, a sok od Aloe ih unistava.
Kakvo je vase misljenje o tome?
minica
Novi član
Novi član

Post od minica »

Moj bivsi decko je imao pytiriasis versicolor. Ubrzo sam i ja dobila najverovatnije isto (nisam isla kog lekara), s tim sto se kod mene prvi put pojavilo samo po nogama (butine, listovi). Povuklo se samo od sebe posle otprilike mesec i po dana. To je bilo pre 5 godina. Od tada mi se pojavilo jedno tri puta ali uvek u malom obimu (mala mrljica na ruci ili dve tri na nozi i sl.). Pre neki dan mi se pojavila flekica na ruci i ubrzo je moja cerka dobila iste fleke po stomaku i grudima i jednu na ledjima. Da li mislite da smo i nas dve dobile versicolor ili je mozda u pitanju nesto drugo?
Jer ako jesmo ne znam da li je kod terapije neophodno i suncanje. Dete ima dve godine i mislim da nije dobro da dugo bude izlozeno suncevim zracima.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ne bih mogao da kazem da li je u pitanju pitirijaza, nadam se da ce neki kolega dermatolog odgovoriti. Generalno, ne secam se da sam video da tako mala deca dobijaju pitirijazu...
ena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:53 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od ena »

Ja se borim sa pitirijazom godinama. Koristila sam sve moguce preparate, pocevsi od Cansen masti, Daktanola, Mycoseba, Oronazol sampona, losiona specijalno napravljenog u apoteci... i nista. Sta dalje?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Acidi salycilici
Resorcini aa 3.0
Olei ricini 6.0
Spiriti vini diluti ad 500.0
M.D.S. Spolja, 2xdnevno, vatom premazati promene na kozi, posle tusiranja i trljanja peskirom.

======================

Odnesite ovo u apoteku da Vam naprave, pa koristite.
Odgovori