problemi sa kosom

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

denzel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 16, 2010 7:23 pm

problemi sa kosom

Post od denzel »

Imam 23 godine i poceo sam da sedim,ne znam dal je bas tako ali cini mi se da sam za mesec dana osedeo dosta bas dosta,primecuje se jako.
Medjutim to mi i nije toliki problem koliki je to sto je pocela kosa da mi se proredjuje,dakle vidi mi se na par mesta,doduse nije da imam pecate ali se da primetiti u pojedinim trenutcima da mi se na vise mesta proredila.Znam da je normalno oko 100tinak dlaka da opadne u danu,ja zaista ne znam dal se premasio taj broj,ali nekako kad god provucem rukom kroz kosu ostane nekoliko dlaka.
Inace porodicno svi su osedeli tek posle 40te.

Poslednja 2 3 meseca sam bio izlozen jakom stresu i znam da je verovatno to uzrok...Ali me zanima sta mogu ja sam da uradim,mozda neki posebni vitamini,neka pranja kose sa nekim preparatima...? hvala.
denzel
Novi član
Novi član

Re: problemi sa kosom

Post od denzel »

Da kazem da mi se i dalje opada kosa...jednostavno u svakom trenutku kad protljam glavu mi na ruci ostane po 10tak dlaka,kad perem kosu to je jos gore...a trenutno imam kratku frizuru...Pocela je par mesta i da se providi koza glave i jako sam zabrinut.
Listajuci internetom znam da osim velikog stresa koji mi je unazad od aprila meseca retko kad je bilo sve ok u tom periodu a takve sam osobine lako se stresiram,znam da manje vise niko u familiji sa majcine strane nije ocelavio,osim tipa od moje babe brat i tako nesto dakle neka dalja familija. Dok sa oceve strane samo je stric u famili celav,dakle ne mislim da je tu neka genetska predispozicija,ali opet ko to zna.

Takodje kosa mi se od pocetka leta mnogo vise masti,perem je cesce ali mislim da je moguce i da su samponi problem,koristim 2 3 poznata i izvikana,onda listajuci netom sam video za sampone marbo i allin koji su neki ljudi preporucivali za ove slucajeve gde im je kosa opadala,pa me zanima jel ima neko neka takva iskustva sa tim samponima doduse za marbo sam procitao i da nekima nije pomoglo. Takodje sam video ispiranje kose kamilicom valja li to ili ne?Poceo sam i da pijem vitamine c i b.

Takodje me zanima dal postoje dermatolozi u svakom domu zdravlja? konkretno dom zdravlja vozdovac,kapiram da bi trebalo da postoje ali ne znam,nisam cuo od nikog da ide kod dermatologa u dom zdravlja.

molim za odgovore,hitno je jako.
denzel
Novi član
Novi član

Post od denzel »

aaboravite ova gore pitanja oko sampona jer sam isao i uzeo fitoval to mi je receno u apoteci da je najbolje...Fitoval sampon + pijem kompleks b vitamina+ c vitamin u svakom obliku= hoce doneti rezultate prestanak opadanja kose i normalizovanje stanja?
Ana_88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 17, 2009 10:45 pm

Post od Ana_88 »

Ovako, Genetska predispozicija se gleda po ocevoj liniji (muski tip opadanja)... Rekao si da ti se kosa brzo masti ali nisi napisao da li te svrbi i da li imas perut?
Glasanje za specijalizaciju: http://doktormedicine.weebly.com
follicle
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 07, 2010 12:36 pm

Post od follicle »

denzel napisao:Da kazem da mi se i dalje opada kosa...jednostavno u svakom trenutku kad protljam glavu mi na ruci ostane po 10tak dlaka,kad perem kosu to je jos gore...a trenutno imam kratku frizuru...Pocela je par mesta i da se providi koza glave i jako sam zabrinut.
Najbitnije za pocetak je da utvrdis koji je uzrok tvom opadanju kose tako sto ces posetiti dermatologa. Ako je u pitanju samo stres ili nedostatak vitamina izgubljena kosa ce ti se najverovatnije povratiti i stanje ce ti se stabilizovati, ali ako je u pitanju muska nasledna celavost onda je to druga stvar. Stres itekako moze da ubrza proces celavljenja i tada je gubitak kose konacan. Tu ti nece pomoci samponi i vitamini nego minoxidil i/ili finasteride. Ako ti je stric u familiji celav a imas i sa majcine strane nekog ko je isto izgubio kosu znaci da postoje realne sanse da si i ti nasledio taj nesretni gen.

Ana_88 napisao:Ovako, Genetska predispozicija se gleda po ocevoj liniji (muski tip opadanja)...
Ovo nije tacno, gen zasluzan za gubitak kose moze doci od oba roditelja, prema istrazivanjima otprilike u 51-52% slucajeva dolazi sa majcine strane.
denzel
Novi član
Novi član

Post od denzel »

da da muku mucim sa peruti otkad znam za sebe,a sad da li svrbi,pa ne nesto drasticno,ali svrbi ponekad. Koristio sam razne sampone protiv peruti medjutim kosa mi cini mi se postaje masnija od njih i opet imam perut posle nekog vremena.

Inace situacija kod mene je kompleksna i cudna kazem vam od aprila imam razne stresovite situacije i nikako da prodje,prodje jedno eto drugo i stalno sam u nekom stresnom periodu. Onda sam poceo tamo u julu sa dijetom,vezbanje,vamo tamo a sad citam da i to moze da bude neke vrsta okidaca za gubljenje kose i povrh svega muku mucim vec 2 nedelje sa prehladom(sto sam opet procitao da problem sa grlom,upala i ostalo moze dovesti do opadanja kose) Takodje sam u kratkom vremenskom periodu dobio dosta sedih.

Tako da sad nemam pojma ni ja,mozda nijedno ovo a mozda sve... U porodici imam slucajeve doduse pre svega u daljoj familiji da su ljudi celavi,ali zaista je to retkost i sa majcine i sa oceve strane.

Dermatolog ima u svakom domu zdravlja ili da idem privatno? ako idem privatno koji je da tako kazem najbolji dermatolog u beogradu? i kolika je cena pregleda i svega ostalog.
minoxidil i/ili finasteride
ovo ima u svakoj apoteci ili...? jel isti naziv? postupak sa njime? cena?

hvala vam na odgovorima.
Korisnikov avatar
SilverShark
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 29, 2007 6:18 pm

Post od SilverShark »

@ follicle: Nisi bas u pravu... Postoje dva tipa androgenog gubitka kose a to su muski i zenski tip... Razlika izmedju ova dva tipa je sto se muski tip karakterise gubitkom koji moze ici do potpunog celavljenja dok kod zenskog tipa dolazi do proredjivanja kose... I muskarci i zene mogu imati ili jedan ili drugi tip ali jako je retka takva reverzija... U glavnom muskarci imaju muski tip a zene zenski... Koliko vidim Ana_88 je naglasila muski tip koji se nasledjuje po ocevoj liniji i nije uopste pogresila...
Stres, u glavnom ne ide sa masnom kosom, vec sa krtom, suvom i lomljivim...
@Denzel:Masna kosa, svrab (uz perut) + opadanje kose ukazuju 90% na androgenu alopeciju... Bitna stvar je da se prvo resis inflamacije (ako je imas - a vecina sa masnom kosom je imaju) posto dermatitis (seboroicni) ubrzava proces opadanja, pa pored DHTa i inflamacija ucestvuje u ostecenju folikularnog metabolizma... Zapoceti bilo kakvu terapiju bez prethodnog resavanja iritacije od dermatitisa je gubljenje vremena...Idi kod dermatologa, drzavno, jer ti je isto gde god da odes- razlika je sto ces se kod privatnog naplacati...
Verovatno ces dobiti antiinflamatorni sampon, kapsule, neki losion + minoxidil... Posle ce ti taj antiinflamatorni sampon zameniti nekim drugim (najverovatnije Alpecinom C1)...
Moj savet ti je da minoksidil ne uzimas na svoju ruku jer se sa njim obavezno prave pauze kako bi njegova efikasnost bila maksimalna... Pri nepravilnom koriscenju, stvori se rezistencija i lek jednostavno prestane da deluje...
denzel
Novi član
Novi član

Post od denzel »

Moram da naglasim da nisam ocelavio nigde naglo,vec mi se proredila kosa,jednostavno vidi mi se teme glave ispod kose na par mesta.Sto se masnoce tice moram da kazem da sam cesce prao kosu nekad jednom nekad cak i dvaput dnevno,jednostavno sam bio i u nekom treniranju pa sam se znojio,moguce i da je to posledica toga?!

E sad posto mi je juce apotekarka rekla da je normalno do 90 dlaka dnevno da ispadne,ja sam od danas resio da brojim,do sad sam dosao do nekih najvise 35 dlaka koje sam video da su mi ispale.Pa me to malo (malo samo) tesi.

Jel u svakom domu zdravlja ima dermatolog ili ? gde da idem?
Korisnikov avatar
SilverShark
Aktivan član
Aktivan član

Post od SilverShark »

Pazi, androgena alopecija ne mora da bude agresivnog tipa... Kod agresivnog tipa kosa moze opasti za 6 meseci a nekada moze trajati do duboke starosti... Sve zavisi od osetljivosti folikula i sposobnosti da se regenerise... Ne znam odakle si, ali u svakom slucaju mozes otici kod lekara opste prakse i uzeti uput... Dlake nemoj prebrojavati jer stres koji pri tome pravis moze jos vise da ti sve pogorsa a to ce ti reci i dermatolog... a i onako nikada ne mozes da prebrojis sve dlake koje su ti opale...
Inace, nisi rekao na kom delu glave ti se kosa proredila?
denzel
Novi član
Novi član

Post od denzel »

na temenu pozadi i sa strane malo i to samo na jednoj polovini glave dakle tu mi se vidi proredjenost kose.

uglavnom dlake sam uzeo da prebrojavam na tu pricu apotekarke da je normalno do 100 dlaka mislim da sam premasio svakako taj broj,ali da kucnem u drvo ne nesto drasticno.Medjutim problem je sto mi je pre kosa opadala daleko manje i od "regularne" brojke.

Takodje je problem sto nemam overenu knjizicu a prilicno mi je hica a cuo sam da u dzordza vasingtona u institutu za dermatologiju moze bez uputa i knjizice sa samo licnom uz naravno placanje,da ili ne?

Inace sobzirom da mi je to retkost prava retkost u familiji i sobzirom da znam sta sam prozivljivljavao siguran sam bio da je problem stres,medjutim posto si rekao da sa stresiranjem ne ide i masna kosa,onda sam se malo pogubio :)
denzel
Novi član
Novi član

Post od denzel »

kad operem kosu dosta me svrbi :-?
Korisnikov avatar
SilverShark
Aktivan član
Aktivan član

Post od SilverShark »

Da nije problem u samponu? Koji sampon koristis?
denzel
Novi član
Novi član

Post od denzel »

koristio sam protiv peruti wash and go i head and shoulders dakle oba neka njihova protiv peruti....Sad koristim ko sto rekoh juce, uzeo sam u apoteci "filtoval" snjim drugi put perem kosu.
Probacu sad da ne perem jedno 3 4 dana kosu uopste...da vidim,dal ce se nesto desiti.

Niste mi odgovorili za dermatoloski institut u dzordza vasingtona?
Korisnikov avatar
SilverShark
Aktivan član
Aktivan član

Post od SilverShark »

Koliko znam, moze da se plati pregled...
denzel
Novi član
Novi član

Post od denzel »

e jbg,da ne bi tupio glavu ja odem jutros u onaj institut batut u avalskoj ulici blizu hrama sv.Save.

Uglavnom terapija koja mi je pripisana pa ako znate dal je to ok ili ne javite:
1.Blue cap sampon 3x nedeljno

2.Diprosalic losion utrljati svako vece prvih 7 dana,pa posle 7 dana svaki drugi dan.

3.Pantagor kapsule 3x1 3 meseca
E sad ono sto me zaprepastilo osim toga sto sam "puk'o" 5 000,jeste to sto me doktorka nije ni pregledala tamo,ma ni zavirila u kosu,ja ocekivao sad kad me bace na neka ispitivanja pa ima da izadjem posle 10 dana :D a ono nista... Pitala me samo dal ima neko celav u familiji rekao sam samo par osoba,ona kao mislim da nije to jer nema zalizaka i slicnog. Pa sam joj ja rekao da mi se masti kosa i ona kao sigurno je to od sampona,pitala me koji koristim i eto to je cela prica o svemu.

Sad sam zakazao za 27. u apoteci nekoj onim mikroskopom da mi pregledaju kosu,pa sad videcemo.
Odgovori