Beba od 7 mjeseci ima problem sa crvenim tackicama na licu.
Prvo su se pojavile ispod brade i oko usta. Prvo sam to povezala sa time sto je beba u fazi trpanja svega i svacega u usta i non-stop je mokra oko usta.
Medjutim kako nismo uspjeli sami da rijesimo problem, obratili smo se dr. koja je potvrdila moju bojazan da je u pitanju ekcem i prepisala nam elocom+panthenol 1:9, da mazemo 3-4 dana, 1 x dnevno.
Ja sam tako i uradila, medjutim poslije 15-ak dana se osip vratio.
Ovaj put je bebi bas smetalo, vidjela sam da ga osip svrbi i da se cese. Te sam opet posegnula za Elocom-om 4 dana.
Nakon terapije elocomom, lice intenzivno mazem Linodermom i Emolijensom (galsana). Ali opet se osip vratio nakon 7 dana.
Ja ne bih ni mazala Elocom, da je problem samo estetske prirode tj. da ga ne svrbi, da se ne cese i ne place. Ali ovako - elocom mi je jedini nacin da mu pomognem. (u tim "mirnim" razdobljima probali smo i Atopik i Jekoderm, ali nista nije dalo neki rezultat).
Da li mozda elocom treba mazati duzi period npr. 7 dana ? Da li ce tada i rezultat biti duzeg vijeka?
Doziranje Elocom-a kod bebe
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 11:03 am
Re: Doziranje Elocom-a kod bebe
Elocom je preparat koji u sebi sadrži kortikosteroid, supstancu veoma sličnu hormonu koji proizvodi nadbubrežna žlezda u organizmu. Veoma je efikasan za smirivanje upala i alergijskih promena na koži, ali ga nikako ne treba koristiti dugo u kontinuitetu. Predugo korišćenje je dovelo do neke vrste jake navike, pa sada svaki put kada pokušate da prekinete sa njegovim korišćenjem koža reaguje burno (slično pušačima koji pokušaju da ostave cigarete) . Inače, predugo korišćenje kortikosteroida ima mnogo neželjenih efekata (na koži mogu da se jave prošireni kapilari, strije, dlake) pa je neophodno da se sa korišćenjem ovog preparata prekine.Posto je i moj malac imao problema sa ekcemima htelaa bih da podelim nase iskustvo mi smo dobili drugaciju terapiju ali u osnovi isto kortikosteroid koji je zadnja opcija za decu al on najbrze pomaze.Promenite kozmetiku nama su savetovali seba med i to nam je jako pomoglo i borna kiselina.Pored svega toga prestala sam da stavljam omeksivac i bebin ves smo ispirali u dve vode.Ako jos dojite pazite na alergene koje unosite jer oni stizu preko mleka do bebe (krastavac,kikiriki,jagode...).Nemojte mu davati cajeve tipa kamilica itd iz kesice jer oni nikad nisu 100% cisti, bez prasine i sl pa mogu izazivati alergije.Ovo uvezi alergija vam govorim zato sto se ekcemi kod beba uvek dovode u vezu sa alergijom pa me zaista cudi zasto vam dermatolog ili pedijatar nisu ovo rekli.Pozdrav
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Sep 14, 2005 3:13 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Melita, havala na brzom odgovoru.
Vecinu toga znam i sama.
Ali sumnjam da je u pitanju predugo koriscenje jer sam ga koristila do sada 2 puta (prvi put 3 dana, drugi put 4 dana) u periodu duzem od mjesec dana.
Interesuje me da li ima neke razlike (i u efektu i u nuspojavama) ako koristim elocom 7 dana u kontinuitetu ili 7 dana sa prekidima u recimo mjesec dana. Ili ga je mozda potrebno koristiti u kontinuitetu da bi dao zeljeni rezultat? A ja iz straha prekinem cim primijetim poboljsanje!
Bebin ves ispirem 2 puta, ne koristim omeksivac, pazim da ni ja ne konzumiram alergene. S oceve strane postoji sklonost ka alergijama.
Nadam se da cemo naci pravu kozmetiku, te da necemo biti u onoj grupi koji se sa ekcemom bore godinama.
Kod dermatologa nismo isli, bili smo samo kod pedijatra.
Pozdrav
Vecinu toga znam i sama.
Ali sumnjam da je u pitanju predugo koriscenje jer sam ga koristila do sada 2 puta (prvi put 3 dana, drugi put 4 dana) u periodu duzem od mjesec dana.
Interesuje me da li ima neke razlike (i u efektu i u nuspojavama) ako koristim elocom 7 dana u kontinuitetu ili 7 dana sa prekidima u recimo mjesec dana. Ili ga je mozda potrebno koristiti u kontinuitetu da bi dao zeljeni rezultat? A ja iz straha prekinem cim primijetim poboljsanje!
Bebin ves ispirem 2 puta, ne koristim omeksivac, pazim da ni ja ne konzumiram alergene. S oceve strane postoji sklonost ka alergijama.
Nadam se da cemo naci pravu kozmetiku, te da necemo biti u onoj grupi koji se sa ekcemom bore godinama.
Kod dermatologa nismo isli, bili smo samo kod pedijatra.
Pozdrav
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 11:03 am
Nama su za kortikosteroid rekli da smemo max 5 dana da mazemo strogo se pridrzavajuci toga i da se terapija ne ponavlja na manje od dve nedelje to je savet dermatologa iz decije bolnice.Posto kazes da bebca to i svrbi a ne spominjes da li ste koristili acidi borici ja vam to toplo preporucujem.Borna kiselina se uvek preporucuje kod ekcema jer momentalno umiruje svrab a nije stetna za bebecu kozu ima je u svim apotekama, nakapas na vaticu i tri puta na dan prebrises nezno obolelu kozicu.Cisto da neislis da je to nesto strasno bornu kiselinu koriste i kod obicnog ispiranja uha , kao kapi za oci(naravno prociscena).Sto se tice one seba med kolekcije ja sam zaista mislila da je cista reklama jer je dosta skupa al mi je mali sa dva meseca dobio perut ne temenjacu nego perut, pa jos ekcemi na licu, dermatolog je rekao da smo detetu presusili kozu glave preteranim kupanjem(svaki dan) i pranjem kose kao los sampon (jonson) za tako neznu kozu.Smanjili smo broj kupanja na svaki drugi dan pranje kose na dva puta nedeljno i uveli taj seba med sampon , briskali lice bornom kiselinom ako bi se bas jako upalilo kada je vrucina pa se bebac jace znoji par dana smo mazali sa kremicom i sve se to sredilo do nekog devetog meseca od onda smo skroz ok.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Sep 14, 2005 3:13 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Melita, jos jednom hvala najljepse.
Probacu i acidi borici. Nije mi palo na pamet dabornu kiselinu koristim sada, a koristili smo je kad smo dosli iz porodilista u svakojake svrhe
Apotekari ce vec znati koja mi treba, pretpostavljam (znam da ima i neka blaza varijanta za ispiranje oka).
Probacemo onda i Seba med kremu.
Dusa moja, sada ima vecu kolekciju kremica nego mama
.
Juce sam mu jako tanko namazala Elocom (tu mjesavinu sa panthenolom koju su nam smuckali) samo ispod brade gdje je buknulo i gdje je cesao. Sve se izgubilo i smirilo. Od tada ga non-stop mackam emoliensom i nadam se da nece da se vrati.
Probacu i acidi borici. Nije mi palo na pamet dabornu kiselinu koristim sada, a koristili smo je kad smo dosli iz porodilista u svakojake svrhe

Apotekari ce vec znati koja mi treba, pretpostavljam (znam da ima i neka blaza varijanta za ispiranje oka).
Probacemo onda i Seba med kremu.
Dusa moja, sada ima vecu kolekciju kremica nego mama

Juce sam mu jako tanko namazala Elocom (tu mjesavinu sa panthenolom koju su nam smuckali) samo ispod brade gdje je buknulo i gdje je cesao. Sve se izgubilo i smirilo. Od tada ga non-stop mackam emoliensom i nadam se da nece da se vrati.