Pozdrav svima,
Imam problem sa dermatitisom. E, sad, doktorka je promrmljala dermatitis, pa kon...tni,...pa nesto opet dermatitis,... i to je kraj dijagnozi, pored terapije koju je dala. A terapija je, da se u apoteci napravi mast koja sadrzi Sinoderm 30% i Galsana acl 100. Posto znam da je dermatitis, a ne znam ni koji je, niti od cega je, ...Alergija, ili kontaktni, ili vec nesto trece, opisacu stanje, pa ce neko mozda znati o cemu se radi. Uz napomenu da imam kremu Galsana u kuci, i da sam je namazala nakon cega sam se htela razderati od svraba. Tako da bih ja izbegla tu terapiju. Elem, na ledjima mi se, ipod vrata pojavila bubuljica, mala, obicna, koja je svrbela toliko da sam ja to rascesala. Svrbelo je strasno, i sto sam vise se cesala, sirilo se mesto svraba, koza je dobijala tamniju boju, na dodir je jako je ogrubela, i pomalo se peruta,...Prvo je nastao jedan krug, potom i drugi, jedan pokraj drugog. Strasno svrbi i nervira. Na izgled je kao kad se covek najezi. Ne znam cime da mazem kad ne znam ni sta je konkretno. Koji dermatitis? Mozda je ta bubuljica meni delovala kao pokretac, mada ne mora biti. Imam Pantenol masti u kuci, pa cu za prvu pomoc to da koristim. Moze li me neko posavetovati? Da li je neko imao slicno iskustvo, i ima li manje stetnih krema koje pomazu? Molim vas za savete, i hvala unapred.
Dermatitis-koji?
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai
Re: Dermatitis-koji?
_ljiljana_ napisao:Pozdrav svima,
Imam problem sa dermatitisom. E, sad, doktorka je promrmljala dermatitis, pa kon...tni,...pa nesto opet dermatitis,... i to je kraj dijagnozi, pored terapije koju je dala. A terapija je, da se u apoteci napravi mast koja sadrzi Sinoderm 30% i Galsana acl 100. Posto znam da je dermatitis, a ne znam ni koji je, niti od cega je, ...Alergija, ili kontaktni, ili vec nesto trece, opisacu stanje, pa ce neko mozda znati o cemu se radi. Uz napomenu da imam kremu Galsana u kuci, i da sam je namazala nakon cega sam se htela razderati od svraba. Tako da bih ja izbegla tu terapiju. Elem, na ledjima mi se, ipod vrata pojavila bubuljica, mala, obicna, koja je svrbela toliko da sam ja to rascesala. Svrbelo je strasno, i sto sam vise se cesala, sirilo se mesto svraba, koza je dobijala tamniju boju, na dodir je jako je ogrubela, i pomalo se peruta,...Prvo je nastao jedan krug, potom i drugi, jedan pokraj drugog. Strasno svrbi i nervira. Na izgled je kao kad se covek najezi. Ne znam cime da mazem kad ne znam ni sta je konkretno. Koji dermatitis? Mozda je ta bubuljica meni delovala kao pokretac, mada ne mora biti. Imam Pantenol masti u kuci, pa cu za prvu pomoc to da koristim. Moze li me neko posavetovati? Da li je neko imao slicno iskustvo, i ima li manje stetnih krema koje pomazu? Molim vas za savete, i hvala unapred.
Ljiljana,
Doktorka je verovatno mislila na kontaktni dermatitis, kao sto ste i sami pretpostavili. Nisam lekar, ali takodje imam problem sa kontaktnim dermatitisom. I meni je lekar rekao da se radi o tome, ali nije mogao nista konkretnije da mi kaze, jer bukvalno, svaka hemikalija moze da dovede do kontaktnog dermatitisa, ali i ne mora. Dakle, treba stalno imati na umu sta se stavlja na kozu kako bi se sto preciznije ustanovilo sta izaziva takvu reakciju kakvu ste opisali. U mom slucaju, koza lica je crvenela i postajala zategnuta i osetljiva kao posledica baza - hidroksida (natrijum, kalijum hidroksid i dr.), tako da moram da pazim na proizvode koje koristim.
Pazite na sastojke proizvoda koje upotrebljavate i nemojte ih koristiti vise odjednom, jer necete znati sta je potencijalni uzrocnik. Kada dodje do reakcije lakse cete suziti izbor potencijalnih izazivaca problema. To nece biti brzo, ali ce vremenom sigurno uroditi plodom (pisem iz iskustva).
Ukucajte u Guglu „contact dermatitis“ i saznacete dosta stvari koje vam mogu pomoci. Takodje, potrazite vise informacija o hemijskim sastojcima proizvoda koje stavljate na kozu.
Naravno, nemojte zapostaviti odlazak lekaru.
Pozdrav,
mr M.
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Feb 10, 2009 12:36 pm
Hvala na odgovoru. Mislim da ni doktorka nije sigurna da li je kontaktni dermatitis. Da jeste dermatitis, ali nije mi bila bas najsigrnija da jeste kontaktni. Mene i brine sto ne znam o kom se dermatitisu radi. Mozda je alergija na neku namirnicu? Zasto se ta promena javila samo na ledjima? Ja imam suvu kozu, i tesko mi je bilo cime da je hidriram. I to upucuje na kontaktni dermatitis, ali opet ...Pretrazivala sam dosta na netu, i naisla na dobra iskustva sa kremom Atopic, pa sam je danas uzela. Nadam se da ce pomoci. Dok ne saniram problem, pazicu. Mada ne znam ni na sta da pazim, kad nisam nista novo niti nosila, niti jela, niti imala kontakt sa bilo cim novim. Verovatno sve to ne iskljucuje kontaktni dermatitis, ali mi je jako tesko sad da iskljucujem moguce uzrocnike. Vec nosim samo pamuk, uglavnom iste preparate za negu koze koristim,...itd. Nisam upucena, a volela bih da uradim alergo testove. Zanima me koji su testovi u pitanju, gde se rade, kako, jer pretpostavljam da ih ima vise vrsta. Molila bih za savet i hvala mnogo.
Pozdravljam
Pozdravljam
-
- Novi član
Imam neurodermatitis. Ako neko ima slicne muke, a ne zna, evo odgovora. Koristim krem Atopik, nije lek, i pomaze mnogo. Raspitala sam se, i ne savetuju mi alergo testove jer nisu neophodni. Ja sam odavno htela da uradim test netolerancije na hranu. To bih sad uradila, i molila bih vas, one koji znaju, gde mogu da ga uradim? Sa kojim doktrom ili ordinacijom ste zadovoljni? Napominjem da bih onaj test koji iz krvi se radi. Ima li neko iskustva pozitivna? Dajte molim vas odgovor na ovo pitanje, to mora neko znati. Hvala vam unapred. Pliz za odgovor 

-
- Novi član