Crveni vetar(Erzipel) ?

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, goranai

Odgovori
mladic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 22, 2011 7:48 pm

Crveni vetar(Erzipel) ?

Post od mladic »

E ovako :) Letos sam se probudio u strasnim bolovima u levoj potkolenici i unutrashnjoj strani butine, plus groznica/drhtavica, znaci stvarno je bila losa situacija. Popio sam nesto protiv bolova, lose stanje se nastavilo, ujutru veliko crvenilo na potkolenici, do kraja dana leva potkolenica duplo veca od desne. Crvenilo je imalo tendenciju sirenja "na gore"...

Preksutra sam otisao kod lekara, doktorka ustanovila "crveni vetar" i prepisala panklav sto je uspesno uticalo na moj oporavak.

Mesec dana kasnije, ponovo isto prica, samo bez bolova u nozi, u sustini pocelo je sa opstim pogorsanjem stanja(mislio da je neki grip/prehlada) a onda sam sasvim slucajno video da ponovo imam crvenilo na potkolenici i da je malo otecena. Dobio uput za dermatovenerologa, tamo potvrdjena dijagnoza, umesto panklava sam dobio eritromicin zbog alergije na panklav u medjuvremenu. Krv i mokraca uredni, u brisu grla i nosa:

Grlo - 10-15% Staphylococcus aureus
Nos - 30-40% --II--

E sad... Na odlasku, dermatovenerolog mi je rekao "Niko ne zna da ti kaze da li ce ti se to opet javljati", a i u nekoj kucnoj knjizi(o bolestima i lecenju) sam procitao da za razliku od vecine bolesti, prelezan crveni vetar nosi jos veci rizik od ponovnog nastanka oboljenja.

Da li je to istina ? Mislim, zar je moguce da nije pronadjen dobar lek za to ?

U tom predelu povremeno osecam zmarke, peckanje, bol, da li je to normalno ?
Crvenilo je konstantno tu u nekoj "laganoj" verziji ? Doktorka je to pogledala, i rekla da je normalno(pigmentacija nesto...).

Unapred hvala :)
Odgovori