skvo, Neutogena Visibly Clear Moistruiser koristim vec dugo, jer mi NAJMANJE ŠKODI od svih navodno "nemasnih" krema, ali poslednjih godinu dana mi se lice jako pokvarilo u odnosu na period od pre nekih 3 godine kad sam tek pocela da mucim muku sa masnocom. Necu to pogorsanje da uputim na adresu Neutrogene, ali ne bih je preporucila Bobi, a ni tebi. Bolje se opredelite za nesto od Avene-a ili iz Uriage kolekcije, a Dragana nek preporuci sta konkretno.
A evo i zasto nisam za Neutrogenu:
Pre neki dan sam analizirala sta sam sve stavljala na lice od kad imam ovaj problem, i dok se to svodilo samo na kozmeticku negu, lice mi je bilo mnogo bolje, pri tom mislim na sredstva tipa gelova i tonika L`oreal za masnu kozu 1-2-3, Eucerin za masnu, Garnier 1-2-3 i sl. Ti preparati mi nisu resili problem, ali su ga drzali pod kontrolom i nisam morala da se sminkam kao sada, jer sam se manje i ceprkala. A kad sam uvela "abrazivna sredstva" tj. medicinske preparate tipa Dercome Clear, vocne kiseline i sl. koji zahtevaju izbegavanje sunca, tj. uz koje MORAS da mazes dnevnu kremu (koju na pocetku NISAM KORISTILA, jer nisam morala svakodnevno da se maskiram pod sminkom) lice mi je generalno u momentu bilo bolje, ali na duze staze posmatrano, situacija se samo pogorsavala. Jer sam u ocajanju da nesto ne propustim sto bi mi SIGURNO I JEDNOM ZAUVEK resilo problem, trcala ko muva bez glave za svim sto cujem ili mi neko preporuci, i naravno to testirala ne razmisljajuci da je mozda najbolje da malo iskuliram i pustim facu da se odmori od svega.
Onda sam dosla u fazu da MORAM DA STAVLJAM PUDER svakodnevno, a za to mi je trebala i NEMASNA dnevna krema. I u moru L`oreala, Garniera, Nivea, Vitaskina, Vichy Normaderma i slicnih krema koje su me dodatno mastile iako PISE da su OIL-FREE i non-comedonic, naletela sam na Neutrogenu koja mi bar nije stvarala taj problem. Ali ja sam sve vise postajala ocajna, sve vise vremena provodila pred ogledalom, stavljala sve vise sminke, cime koza dodatno nije mogla da dise, i naravno sve vise bila u situaciji DA MORAM DA CISTIM PORE I KOPAM LICE RUKAMA I OSTALIM REKVIZITIMA.
Secam se sta mi je rekla moj tadasnji dermatolog dr Vesna Mikulic, koja je nacelnica nekog odeljenja u Dzordza Wasingtona na koznoj klinici (napominjem njeno zvanje, jer znanje, iskustvo i stalno usavrsavanje, seminari i slicno stoje iza toga) a to je da lice koje je prirodno masno, (ili je postalo masno iz nekog razloga) NE TREBA DODATNO DA SE MASTI NIKAKVIM KREMAMA! jer saamo moze da stvara dovoljno masti i u onoj meri koliko je licu potrebno. Meni je to bilo malo bezveze, ali zaista, dok sam sledila taj savet prvih godinu dana moje borbe, bilo mi je mnogo bolje nego sada. Ali tada nisam ni sanjala da je ovaj moj trenutni stadijum moguc, a SAMU SAM SEBE DOVELA DOTLE svojim nekontrolisanim ceprkanjem lica.
Kolika poruka, smorice vas citanje, a i ne znam zasto sam sve ovo napisala