posle 28 godina cimanja sa AD-om, sada ne koristim nikakvu terapiju (osim uobicajnog odrzavanja vlaznosti koze)
za 4 meseca koriscenja PROTOPIC masti, stvar je kompletno krenula na bolje. Tacnije , postoji nekoliko bitnih stavki koje cu opisati:
1. "Skidanje sa kortikosteroida"
koza je posle visegodisnje upotrebe kortikosteroida odjednom ostala bez njih. koza reaguje, ne svrbi, ali je zestoko upaljena.... bitno je da ne svrbi
takva je situacija prvih 3-4 dana, nista strasno, ako ste gurali tolike godine smarajuci se sa svrabom, ovo ce vam biti melem na ranu...
2. "Crvenila je sve manje"
posle samo nedelju dve, primecujete prve sitne ali veoma bitne promene. primeticete da niste crveni, barem ne preko celog dana. vec mozda samo pri tusiranju i posle toga... opet protopic radi svoj deo posla
3. "Nesto se u glavi promenilo"
da , bas tako, definitivno je svraba sve manje, drugacije razmisljate, lepo spavate, manje ste nervozni... protopic rules

4. "Ups, pa ja sam zaboriavio terapiju"
pocinjete da izostavljate terapiju, prvo slucajno, pa onda kada primetite da mozete da lagano izostavite 1 od 2 dnevno, ukapirate da ste srecni.
pritom stedite kremu, papreno je skupa... oko 5500 din.
5. "Primecujete da vam sunce smeta"
Da , i to sam primetio, i odmah sam otisao da uzmem zastitnu kremu. Faktor 20-30 , u DM robnoj kuci imaju super kremu za suncanje, za lice je odlicna, nju koristim bukvalno svakodnevno.
***** BITNO!
Protpic je imunosupresiv, jaci je od elidel-a (slican lek), NE SME se koristiti a pritom izlagati suncu,UVA,UVB i jonizujucem zracenju.
za sunce ce sun-protection cream da odradi posao bez problema.
6. "Sve je bolje, hej pa meni kutija protopica traje 2 ipo meseca!"
a trajala je 10 dana u pocetku terapije. naravno finansijski ste manje optereceni. preskacete terapiju 2X2 dnevno , prelazite na 1X1 , 1 u 2 dana, 1 u 4 dana .....
7. "Od danas... baj baj za protopic"
e i dosao je taj dan kada ste protopicu rekli zbogom. Ja sam to uradio pred odlazak na more. I super sam se proveo na moru, cak sam drugare castio sa vecerom, kad sam pregurao 10 dana BEZ ikakvih lekova.
Hej pa ceo zivot se smaram a sad sam 10 dana bez... pa to je za slavlje!
sada sam skoro 5 meseci bez ikakve terapije, zivim normalno, radim normalno, koza po malo zasvrbi, mislim ponekad lice malo, ali to se istrpi, nije strasno. u svakom slucaju svest vam se promeni, jednostavno skinuli ste jedan veeeeeeellliiiikiiiiiii kamen sa svojih ledja....
Protopic je genericki tacrolimus, imunosupresiv pronadjen sredinom 80-tih godina, koriscen kao preparat za odrzavanje transplantata (bubrega najcesce). U tom obliku se zove Prograf. Medjutim farmaceutima nije poslo za rukom da odrze aktivnu supstancu u masnoci kreme da bi uspela da dodje do koze i u njoj deluje. 1999 godine , prvo u japanu odakle je firma FUJISAWA, pocela je upotreba leka. 1 gram leka je tada kostao 15 maraka. zamislite u to vreme date 450 maraka za jednu tubu leka...
Koliko sam u toku, jos uvek se kod nas zvanicno ne uvozi jer nema sertifikat da sme da se uvozi, naravno moze se naci ispod ruke po apotekama. Ja sam ga placao 5500 din (65 eura), 30 grama tuba , jacine 0.1 % (postoji slabiji od 0.03 ali odmah uzmite jaci)
Hvala Dr.Zecevicu sa VMA koji je preporucio protopic

Hvala firmi FUJISAWA koja pravi Protopic
Ps: Kontaktirajte me na PP ako nesto nije bilo jasno