Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.
Zovem se Vlada (19 god). Imam problema sa aknama u predelu koze grudi, gornjeg dela ledja i ramena. Na licu nema nikakvih promena. Promene na kozi su bele i sitne (pretpostavljam da su to komedoni), i prave akne - crvene i bolne promene, kao i mitiseri. Oduvek sam imao veoma masnu kozu. Koristio sam antibiotske losione, benzoil - peroksid, solutio lutz, i slicne preparate, ali je poboljsanje bilo privremeno i neznatno, nakon izvesnog vremena po prestanku terapije akne recidiviraju. Koristio sam cak i Roaccutan, medjutim nakog izvesnog vremena, pored suvoce usta i koze, javio se i veoma suv i bronhospazmicki kasalj, koji se povukao nakon prekida terapije.
Zanima me da li je uzrok tom kaslju Roaccutan, posto ga nisam pronasao medju nezeljenim efektima u uputstvu za lek?
Postoji li neke terapije koje bi u mom slucaju dale bolje efekte?
Unapred zahvalan.
Koliko si dugo pio Roaccutan. Suv kasalj se moze objasniti suvocom sluznice koja se mogla resiti inhalacijom vodene pare. Spazam ako se javio mogao je biti u sklopu hiperreaktivnosti bronhijalnog stabla koja je konstitucionalna. Posalji sliku ili dodji u savetovaliste
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.
Nije proslo ni nedelju dana kako se javio kasalj, a posto sam prestao da pijem Roacc. povukao se za oko 3 dana. Da ji je hiperreaktivnost bronh. stabla kontraindikacija za Roacc? Gde se nalazi savetovaliste? pozdrav i hvala
Gorana, mozete li malo objasniti sta je konstitucionalna hiperreaktivnosti bronhijalnog stabla, posto i ja imam povremen suv kasalj i otezano disanje. Kako resiti?
to je problem karakteristican za grupu atopicara i testira se na plucnim odelenjima metaholinskim testom. Ukoliko je pozitivan test daje se predlog terapije i higijenodijetetskog rezima. Obicno je vezan sa napadima kijanja na polene i prasinu, suvu kozu i alergiju na lekove i ubod insekta u licnoj i porodicnoj anamnezi
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.
Nisam alergican ni na polen ni na lekove, bar ne na one koje sam do sad uzimao, retko kad kisem. Ipak mislim da mi to dodje zbog suve sluznice grla posto je bilo izrazenije dok sam bio pod terapijom roakutanom, sada to nekako jenjava. Kako se moze resiti suva sluznica grla?
Sipas vodu u lonac, sacekas da prokljuca. Kad prokljuca, skines sa sporeta, stavis malo lekovitog bilja (nana, majcina dusica), nagnes glavu nad lonac, pokrijes glavu peskirom i inhaliras se. Ako ti smeta aromaticno bilje, moze samo vodena para uz malo morske soli.