Anitioksidansno dejstvo čaja ostvareno je prisustvom vitamina C i E, ali mnogo više aktivnim principom supstanci kao što su katehini i polifenoli. Smatra se da je povoljan učinak čaja na imuni sistem jedan od razloga i manjeg broja malignih bolesti među narodima koji tradicionalno piju zeleni čaj.
Orasima možemo uticati na smanjenje simptoma metaboličkog oboljenja, udruženog sindroma visokog krvnog pritiska, holesterola i triglicerida. Orasi se preporučuju svim osobama koje boluju od drugog tipa šećerne bolesti, zapaljenskih procesa uključujući i infekciju želuca helikobakterom.
Pirinač sadrži kalijum koji pomaže našem srcu da ostane zdravo. Pirinač je bogat nerastvorljivim vlaknima koja imaju moć ubrzavanja metabolizma i izbacivanja toksina iz organizma i na taj način nas u velikoj meri štite od malignih oboljenja.
Za sada se stres smatra osnovnim okidačem za nastanak maligne promene dojke, ali i niske vrednosti vitamina C. Narandže, limun i grejp su voćke koje treba ubrojati u namirnice koje svakodnevno jedemo jer samo jedna narandža sadrži celu dnevnu potrebnu količinu vitamin C.
Polazeći od ovoga vršena su različita istraživanja i smatra se da supstanca označena kao epigalokatehin galat (ECGC) ima najveću ulogu u antikancerogenom efektu zelenog čaja. Studije su pokazale manji broj recidiva raka dojke kod žena koje su posle uklanjanja tumora, redovno kozumirale zeleni čaj.