Riblje ulje negativno utiče na imunitet

Osobe sa oslabljenim imunitetom bi trebalo da izbegavaju uzimanje velikih količina ribljeg ulja, tvrdi Kevin Fritsche, istraživač sa Univerziteta u Misuriju (University of Missouri-Columbia).

Umerene količine ribljeg ulja kod ljudi sa očuvanim imunitetom smanjuju nivo holesterola i štite srce. Kod ljudi sa oštećenim imunitetom, prednosti ribljeg ulja - anti-inflamatorne osobine, mogu dovesti do pogoršanja bolesti, jer inflamacija igra glavnu ulogu u odbrambenom sistemu. Inflamacija (zapaljenje) je neka vrsta alarma za organizam u borbi protiv infekcija i stranih tela, čiji su uzročnici najčešce bakterije. Inflamacija, takođe, pomaže u sprečavanju ćirenja infekcije po celom telu.

Frische je pronašao da miševi, hranjeni dijetom koja je sadržala riblje ulje, sporije reaguju na širenje infekcije i češće umiru, nego miševi koji su hranjeni dijetom bez ribljeg ulja.

Dugoročni efekti dijete bez ribljeg ulja nisu poznati, ali Fritsche preporučuje oprez ljudima sa slabim imunim sistemom.

[Aleksandar Živković]
UPI
Pogledajte više