Koje namirnice pomažu u snižavanju povišenog krvnog pritiska?

Visok krvni pritisak (hipertenzija) predstavlja faktor rizika za srčana oboljenja, moždani udar, bolesti bubrega i druge tegobe. Redovno bavljenje fizičkim aktivnostima, kao i odgovarajuća ishrana, bogata određenim namirnicama, mogu pomoći u regulaciji krvnog pritiska. O kojim namirnicama je reč?

- Zeleno lisnato povrće (zelena salata, blitva, spanać, rukola, kelj) i banane obiluju kalijumom koji pomaže bubrezima da eliminišu višak natrijuma putem urina i na taj način snižava krvni pritisak. 

- Cvekla sadrži nitrate koji opuštaju krvne sudove što dovodi do smanjenja krvnog pritiska.

- Bobičasto voće je bogato flavonoidima za koje su istraživanja pokazala da pomažu u prevenciji i ublažavanju hipertenzije.

- Nar - jedna studija je pokazala da je kod osoba koje su tokom četiri nedelje, jednom dnevno, pile čašu soka od nara došlo do snižavanja krvnog pritiska.

- Masna riba (skuša, tunjevina, losos, sardine) i maslinovo ulje predstavljaju odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje regulišu nivo lipida u krvi i mogu da snize krvni pritisak.

- Semenke suncokreta i bundeve obiluju magnezijumom i kalijumom za koje je dokazano da pomažu u regulaciji krvnog pritiska.

 

Ključne reči:
hipertenzija krvni pritisak povišen krvni pritisak

Pogledajte više