Vežbe istezanja leđa za dobro jutro i još bolji dan

Kada se ujutru probudite, da biste "zagrejali" mišiće leđa i pripremili se za aktivan dan, preporučujemo vam da odradite nekoliko osnovnih vežbi istezanja. Dok ležite na leđima, savijte u kolenu jednu nogu (druga može da ostane ispružena ili blago savijena u kolenu), podignite koleno ka grudima i obuhvatite nogu obema rukama da biste pojačali istezanje. Zadržite tridesetak sekundi, spustite stopalo na pod (ili krevet) i ponovite sa drugom nogom. Potom oba kolena istovremeno podignite ka grudima, obuhvatite rukama i u ovoj pozi ostanite tridesetak sekundi, a i više, ukoliko vam istezanje naročito prija.

Sledeća vežba istezanja: lezite opruženih nogu, a ruke ispružite iznad glave i položite na krevet. Naizmenično istežite najpre desnu nogu i levu ruku, a potom levu nogu i desnu ruku. Ponovite 10 puta za obe strane i zadržite svako istezanje 5 sekundi.

Lezite zatim na stomak, oslonite se na laktove i odignite ramena i grudi sa kreveta ili poda. Dišite normalno i zadržite ovaj položaj 30 sekundi do nekoliko minuta. Opustite se i završite narednom vežbom: dok ležite na stomaku, savijte ruke u laktovima, a dlanove položite na pod, ispod ramena. Poduprite se rukama i odignite gornji deo tela (ramena, grudi, struk), a kukove zadržite na podu. Ostanite u ovom položaju 30 sekundi i potom se opustite.

Vežbe istezanja trebalo bi da vam prijaju - ukoliko osetite bol u bilo kom trenutku, prekinite sa istezanjem.

Ključne reči:
istezanje mišići zglobovi

Pogledajte više

Čitajte dalje