Utorak, 04. jul 2017. Kod kojih još tegoba pomaže ulje origana? Ulje origana može se koristiti u različite svrhe - najpre za ublažavanje respiratornih infekcija i jačanje imuniteta. Primera radi, može se koristiti za parne inhalacije...
Utorak, 04. jul 2017. Koje aktivne sastojke sadrži ulje origana? U našim krajevima origano je poznat pre svega kao začin, a u poslednje vreme se najviše govori o lekovitim svojstvima ulja origana. Ulje origana sadrži fenole, terpene i terpenoide, moćne antioksidanse koji su između ostalog zaslužni za karakterističan miris ovog začina.
Sreda, 14. septembar 2016. Koji su još povoljni zdravstveni efekti kapsaicina? Kapsaicin predstavlja efikasan antiinflamatorni sastojak koji, isto tako, deluje kao analgetik i pomaže u ublažavanju bolova u zglobovima kod artroze i bolova u mišićima.
Petak, 29. mart 2013. Zasadite origano i uživajte u njegovom ukusu na najbolji način Verovatno je svima poznat miris i ukus origana, barem ste jednom u životu jeli neko jelo koje ga sadrži, ali je u većini slučajeva to bio suvi origano. Najbolji ukus ipak ima sveži origano.
Ponedeljak, 21. januar 2013. Kora limuna i sok limuna su tandem za zdrav i ukusan život Sam limun se satoji od oko 57% jestive stvari, 40% čini kora dok oko 3% otpada na koštice. Koštice nisu jestivi deo limuna, kora se koristi kao aromatični dodatak i začin slanim i slatkim jelima jer sadrži esencijalna ulja, masti i prepoznatljivu aromu i miris.
Ponedeljak, 03. septembar 2012. Istorija nas uči da je cimet bio vredniji od zlata Cimet je začin kojim se nekada trgovalo, bio je vrednija namirnica od zlata i korišćen je u lekovite svrhe prvo u dalekoj Kini gde je korišten za lečenje prehlada, loše probave, opstipacije, meteorizma. Danas je cimet jedan od najrasprostranjenijih začina.
Ponedeljak, 16. januar 2012. Ljudski organizam je šetajući okean pun soli Svi znamo da je so najbitniji začin koji postoji i koji našem organizmu treba za normalno funkcionisanje. So je veoma bitna za naš organizam ali je so i element od kog je naše telo sačinjeno. Bez soli naš organizam ne bi mogao da opstane, so je deo svih proseca i tkiva ljudskog organizma.
Ponedeljak, 21. novembar 2011. Susam je začin koji se svima preporučuje Susam koji najčešće koristimo u ishrani je zapravo semeni deo biljke susama. Biljka koja nam dolazi iz tropske Azije, ali se sada gaji podjednako u svim delovima sveta, u svojoj čauri krije veliki broj semenki koje imaju prepoznatljiv ukus i bogate su proteinima i vitaminima.