Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Hidrofrenoza?
PostPoslato: Ned Apr 05, 2015 4:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Maj 21, 2011 9:54 am
Postovi: 16
Poštovani, imam 23 godine, prije 2 godine imao sam povišen krvni pritisak kod doktora pa su me poslali da uradim ultrazvuk bubrega, nalaz je sljedeći:
"Bubrezi su primjerene veličine i očuvane širine parenhila. Obostrano se ima utisak pritajanja šireg šupljeg sistema osobito pijelno koji su u cijelini ekstarenalno postavljeni(suženje u području PU vrata?) Preporučuje se CT bubrega!"

Nakon toga sam uradio CT i nalaz je sljedeći:
"Rađen je CT bubrega nativno, te nakon aplikacije K.S. u slojevima od po 2,5mm. Bubrezi obostrano primjerenog položaja, veličine, uredne širine parenhima. Parenhim obostrano urednih koeficjenata absorbcije. U ekskretnoj fazi vidi se dilatacija pijelokaliksnog sistema desno gdje je pijelon desno ekstrarenalno postavljen, a najvjerovatnije na terenu manjeg kongenitalnog suženja u predjelu pijeloureteričnog vrata desno. Pijelokaliksni sistem lijevo urednih CT karakteristika. Kroz skenirano područje ne uoči se signifikantno uvećanih limfonoda.

Zaključak:
Nalaz ukazuje na dilataciju pijelokaliksnog sistema desno najvjerovatnije na terenu manjeg kognenitalnog suženja pijeloureteričnog vrata. Lijevi bubreg uredan u CT karakteristikama. Funkcionalni status bubrega obostrano uredan."

Lab. nalazi su svi uredni i kreatinin i mokraća. Uzrok visokog pritiska je bila anksioznost i panični napadi i bez ikakve terapije pritisak se normalizovao. Danas je prosječno 125/75. U jutarnjim satima čak 110/70. Nemam nikakvih simptoma, normalno mokrim, nikada nisam imao infekcije, rijetko imam povišenu temperaturu, ne povraćam i ne osjećam bolove.
Internista i doktor opšte prakse su me ubijedili da je to urođeno i da nema potrebe za daljim pretragama. Nedavno sam našao da je to zapravo hidronefroza i da može izazvati ozbiljne posljedice, u krajnjem slučaju i odumiranje bubrega. Malo sam se preplašio pa sam odlučio da zakažem ultrazvučni pregled kod privatnog interniste. Šta bi mi vi savjetovali od daljih pretraga i da li je ovo stvarno hidrofrenoza? Koliko to može stvarno biti opasno?

_________________
"Mržnja škodi zdravlju."
"Plakala sam što nisam imala cipele, dok nisam videla čoveka koji nije imao nogu."
Helen Keler


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hidrofrenoza?
PostPoslato: Ned Apr 05, 2015 4:32 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am
Postovi: 1525
Da je hidronefroza to bi i pisalo, lepo su ti rekli, imaš urođenu promenu koja ti sada ne stvara probleme a imaš je celog života. Bubrezi ti normalno rade što ti i piše u poslednjoj rečenici zaključka, to je najvažnije.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 99 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: