Samo Vi pisite, a o "ad hominem" mozete da razmislite - ko je ovde "covek" a ko samo anonimni nadimak u virtuelnom svetu. Ja sam ovde imenom i prezimenom, a Vi samo svojim pseudonimom.
O radiologiji znam taman onoliko koliko treba da zna jedan razuman specijalista opste medicine - da je stavim u kontekst zdravstvenih potreba populacije sa kojom radim i kojoj ni najmanje ne trebaju reklame o super-masinama na 200 ili 300 kilometara razdaljine, za kojima sede profesori (sto samo po sebi nije nikakva garancija kvaliteta), gde se uput i ne moze dobiti (dok postoji MR u nadleznom regionalnom medicinskom centru) i gde se za snimanje bez uputa daje sramno veliki novac.
Kvalitet - podrazumeva malo vise od onoga sto pisete, ali sigurno da ne moram da Vam o tome pisem. Seticete se i sami o specificnosti i senzitivnosti kao karakteristikama dijagnosticke metode, pa cete se valjda zamisliti otkud Vam pravo da na arogantan i struci neprimeren nacin opovrgavate vrednost svemu osim onome sto je najskuplje ili najnovije.
Uzgred - zaista je vise nego jasno da ste se okomili na 3T MR ZZZZ Zeleznice Srbije, jer cim sam ga spomenuo, nasli ste za shodno da sasvim bespotrebno ubacite svoje misljenje o "preskupo placenoj "Interi". Ovo implicira sledece:
1) Poznajete tehnicke karakteristike MR-a u mom Zavodu
2) Znate cenu po kojoj je kupljen
3) Smatrate da su ljudi koji su obavili kupovinu uradili pogresnu stvar
4) Poredite drugi aparat sa ovim u uzaludnoj nameri da impresionirate laicku javnost
5) Imate izrazite otpore i jasan prezir prema drugim zdravstvenim ustanovama koje rade MR dijagnostiku
6) Minimalizujete svaku korsit drugih centara za MR dijagnostiku jer su "nekvalitetni", sledi da o CT-u (koji je jos uvek nedostupan mnogima u Srbiji) verovatno mislite da je za muzeje.
7) Imate licni interes da svi znaju kako je sjajna, dobra, lepa i pametna masina koju hvalite
ZAKLJUCAK: Vi verovatno radite i zaradjutete od onoga sto ovde reklamirate, a bastardizacijom drugih i minimalizacijom nesumnjivih kvaliteta "konkurencije" pokusavate da sebi jos vise "nabijete" cenu.
Za razliku od Vas, ja radim za fiksnu platu, nemam ni dezurstva i potpuno sam nezainteresovan da hvalim jedne ili kudim druge. Za mene ce uvek biti vazniji moji pacijenti, a ne masinice kojim se dice pojedine klinike, Instituti ili privatne ordinacije. Ja svoje pacijente sigurno necu dezinformisati da je "("whole-body MRI"), danas standard u dijagnostici onkoloskih pacijenata, pacijenata sa Neurofibromatozom I i II, kao i pacijenata sa Diabetes Mellitus-om i kardiovaskularnim oboljenjima." Koncept je star jedva dve-tri godine, daleko je decenijama od povoljnog odnosa cost/benefit i o njemu se moze pricati samo kao o akademskom i futuristickom idealu. Ja sam imao srecu da putujem i upoznam se sa uslovima lecenja "obicnih ljudi", ljudi uz srednjih i nizih slojeva u Italiji, u Nemackoj, u Engleskoj, u Americi... Otac mi je, gospodine, umro u Australiji od posledica dijabetesa, HOBP i kardiomiopatije, rodjena sestra mi zivi u Kanadi i radi kao medical office assistant. Stoga, nikako nisam neupucen u to koliko je (i da li je) zdravstvo u Srbiji zaostalo u odnosu na "svet". Daleko sam od stereotipa ucmalog provincijalnog lekarcica koga svako i sve moze impresionirati i koji ce poverovati u sve sto mu se servira. Zato i mene i ljude koji ovo citaju postedite dezinformacija o "standardima" u medicini.
Pretpostavljam da necete dozvoliti da Vasa ne bude poslednja, pa Vas pozdravljam, kad smognete hrabrosti da postavite ovde svoje ime i prezime, specijalizaciju, ustanovu u kojoj radite i telefon - mozda cu vam i odgovoriti.