Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Povreda koljena
PostPoslato: Pon Apr 07, 2014 3:25 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 07, 2014 3:15 pm
Postovi: 3
Postovana, treniram fudbal, i prije nekih mjesec dana sam na utakmici prilikom promjene pravda trcanja dozivjela povredu koljena, nije odmah nateklo, boljelo je ali sam pokusala nakon par minuta da se vratim na teren, i nakon pokusaj izvodjenja auta, i ispravljanja bolnog koljena, bol je postao jos jaci, i morala sam napustiti teren. Smatrali smo da nije strasno, jer nije bilo skoro nikakvog otoka, ali nakon jednog dana pojavio se otok, nisam htjela da idem doktoru, pa sam otisla nekom covjeku da proba to da namjesti, nista ni od toga nije bilo, pa sam nakon par dana otisla ortopedu, koji je konstatovao da imam vodu u koljenu, koju odmah treba izvaditi, izvadio mi je dvije sprice vode, tj krvi, i rekao da imam neko oboljenje koljena, i da pauziram, kasnije teretana, i bice bolje, a kao nije vjerovao da su ligamenti stradiali, al’ sumnjao je, nakon desetak dana ponovo sam otisla na trening, samo sam trcala, isla u teretanu, bilo je dobro, ali na dan prije utakmice na pocetku treninga prilikom promjene pravca kretanja opet mi se dogodilo isto, i u roku od par minuta otok se opet stvorio, i kroz par dana otisla sam ortopedu, koji mi je preporucio gips na nekih 7 dana i mirovanje, i rekao da sma istegla medijalni kolateralni ligament. Zanima me da li je dobro sto mi je stavio gips, i sta preporucujete kad ga skine, mogu li odmah u teretanu, i za koliko vremena mogu ponovo sa treninzima, jer osjecam da nikad vise necu moci trenirati, plasim se da ce se svaki put isto desavati, jer niko mi nije za sigurno mogao potvrditi sta mi je.
I citiram sta je doktor napisao poslednji put kad su mi stavili gips: '' OBJ: baltoman pozitivan. Nema znakova lezije ligamenata. Postoji bol na palpaciju nad medijalnim kolateralnim ligamentom. DG: Laesio LCM genus l dex. gr. I


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povreda koljena
PostPoslato: Pon Apr 07, 2014 5:52 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Apr 03, 2014 4:21 pm
Postovi: 32
I opet... napišite koliko imate godina!
Ne znam zašto pitaš da li je ortoped dobro postupio kada ti je stavio gips?!
Prvo nisi odmah otišla kod lekara, a baviš se aktivno sportom, već si otišla kod nadrilekara da ti ,,namesti nogu"?!?
Potom si obnovila povredu i sada...šta ćemo?!
Oštećenje ligamenta I stepena, znači lig je istegnut, mali broj vlakana je pokidan, ali integritet ligamenta je očuvan. Konkretno za ovu vrstu povreda početa treninga bi trebao da bude nakon dve nedelje... Ali...povreda je obnovljena tako da pitanje je da li je i dalje I stepen istegnuća?!
Obzirom da ti se pojavio otok sledećeg dana, to je znak reakcije sinovije, a ne krvarenja u kolenu.
Kad skineš gips sledi fizikalna terapija, a povratak na teren nije onda kada ne boli, već kada se postepenim treningom vrati mišićna snaga, obim pokreta u kolenu bude pun a testovi za oštećenje ligamenata i nestabilnost kolena negativni.
Ojačaš kvadriceps i koleno će biti stabilno, a ti ćeš se vratiti tvojoj omiljenoj igri.

Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povreda koljena
PostPoslato: Pon Apr 07, 2014 6:39 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 07, 2014 3:15 pm
Postovi: 3
Imam 18 godina. :)
Pitam to, jer su mi i trener, i par saigracica koje su imale nekih problema sa koljenom rekli da to bas i nije dobro, nego sam samo trebala mirovati. Pa bio je lekar na utakmici, i rekao je da to nije nista, zato odmah nisam ni isla, niti je bilo otoka, kasnije sam se plasila sta ce uraditi doktor, jer su mi uskoro pripreme za fakultet, inace zelim da upisem fakultet sporta i fizicke kulture, a i tad sam bila pred vozacki ispit, par dana mi je falilo da polozim, i znam da je nezrelo, al' sam se nadala da ce proci, da nije strasno, iako se sad malo iskomplikovalo, vecinom i mojom krivicom. :)
Hvala Vam na odgovoru, nadam se da ce biti okej.
Pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povreda koljena
PostPoslato: Pon Apr 07, 2014 7:24 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Apr 03, 2014 4:21 pm
Postovi: 32
Prvo izvini ako je ton bio malo stroži, ali pretpostavio sam da se radi o mladoj osobi, tako da poneki savet neće da škodi! Inače sam lekar u jednom fudbalskom klubu, mislim da mi je ovo deseta sezona, i kakvih sam bisera sve čuo i video ne samo od igrača, već i od roditelja, trenera, članova uprave...to je trebalo zapisivati!
Ove povrede su u fudbalu i ostalim, pre svega kontaktnim sportovima relativno česte! Lekar koji je bio na terenu izgleda da zna svoj posao i njegov odgovor tebi je bio TAČAN! Koleno je tada bilo bez otoka što je dobar znak, jer, ponoviću ti, ako je krvarenje u kolenu, otok nastaje BRZO, a ako se otok javi nakon 12-24 časa u pitanju je reakcija sinovije.
Dalje će već ići kao što sam ti opisao, fizikalna terapija, jačanje butnog mišića, postepeno vraćanje trenažnom procesu i na kraju, šlag na tortu, povratak na teren...
Pozdrav i žalim ti dobar oporavak!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povreda koljena
PostPoslato: Pon Apr 07, 2014 7:40 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 07, 2014 3:15 pm
Postovi: 3
Trebali su mi svi prici sa strozim tonom, ne dozvoliti mi da se tako brzo vratim, neke saigracice, pa i sam trener i roditelji su mi govorili, al' mene je to nerviralo, uvjerena sam bila, nije to kod mene strasno, dobro sam, i tad su prestali, pustili me da se uvjerim da ne moze glavom kroz zid, sad vidim, al' najbolje se valjda uci na sopstvenim greskama. :) Hvala Vam puno, nadam se da ce sto brze doci do povratka na teren, s' tim da sad necu zuriti, da se ne ponovi isto. Pozdrav, i hvala vam jos jednom. :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povreda koljena
PostPoslato: Sub Apr 12, 2014 8:43 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Apr 12, 2014 8:38 pm
Postovi: 2
Poštovani,
Treba mi vaš savet s obzirom da imam problem sa levim kolenom. Još negde u septembru mesecu radeći vežbe istezanja(turski sed sa spuštanjem leđa na podlogu) povredio sam koleno,osetio sam tup bol čija je lokalizacija na prednjem polu patele..Ortopedi su mi posle pregleda rekli da nije ništa strašno i da sam istegao tetivu kvadricepsa na pripoju sa čašicom.Prepisana mi je fizikalna terapija I kasnije statičke vežbe za jačanje kvadricepsa.Odradio sam do sada dva ciklusa fizikalnih terapija(laser, struje, magnet) izometrijske vežbe,mažem bio freeze gelom,deeprelief gelom,probao sam i masti koje greju ali bol i dalje postoji mada sada je to više osećaj nekog blagog strujanja(burning pain).Nogu mogu da ispravljam i savijam bez ikakvih problema - nema bola, ali prilikom sedenja i mirovanja postoji tup bol koji ne retko više podseća na bridenje nego na klasičan bol i često imam utisak da bol "šeta" a nekada boli samo u jednoj tački na samom pripoju tetive i patele,posebno kada pritisnem prstom to mesto.Popio sam i kutiju super colagen plus vit C, takođe po preporuci ortopeda.Od pre petnaestak dana počelo je da mi bridi i drugo koleno ali to je samo neko blago trnjenje u predelu čašice koje nije perzistentno(povremeno se javi) , slabog je intenziteta.Ne znam da nije možda od prekomerne težine, jer usled šestomesečne neaktivnosti ugojio sam se oko pet kilograma.
Pošto vežbam kung fu a pauzirao sam već šest meseci treba mi vaš savet kako da se rešim ovog problema da bih mogao što pre da se vratim trenizima.Naglašavam, da sam išao kod dva različita ortopeda, kod jednog odmah posle povrede,kod drugog pre oko dva meseca i rečeno mi je isto.Rekli su takođe da je stvar očigledna i da nema potrebe raditi magnetnu rezonancu.
Molim vas da mi odgovorite što pre da znam šta mi je činiti.
Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povreda koljena
PostPoslato: Ned Apr 13, 2014 9:36 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Apr 03, 2014 4:21 pm
Postovi: 32
Pozdrav tebi nindža!
Izvini na nadimku, moj sin trenira aikido (ima 15 godina), pa ga tako zovem, a pretpostavljam da si i ti mlađi čovek.
Odgovor bi bio sledeći: obzirom da treniraš borilački sport (kung-fu), postoje realne šanse da je stradao lig.patellae.
Nemam običaj da se konfrontiram sa kolegama ortopedima, ali u ovom slučaju bi trebalo uraditi makar UZ kolena (idealno bi bilo MR).
Lečenje ove povrede je OPERATIVNO, jer konzervativno lečenje NEMA izgleda za uspeh! Makar tako kažu učenjačke knjige
Što se tiče bolova u drugom kolenu moguće je da zbog povećanog napora (štediš bolno koleno, više je opterećena zdrava strana), oslabljenih mišića-slab zglob, a naravno i višak kilograma čini svoje.
Nadam se da sam ti makar malo pomogao i da ćeš rešiti uskoro svoj problem, a onda naravno kod mene u moj atar, na fizikalnu terapiju...
Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 84 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: