Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 18, 2008 12:08 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6548
Lokacija: Planeta Zemlja
A ti si preki sud??

Cilj foruma jeste da pomogne ali pre svega da edukuje ljude!

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 18, 2008 3:21 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Uto Nov 15, 2005 9:42 pm
Postovi: 101
Sta znam...meni bas znaci da ne moram da kucam sve podatke.
Narocito kada nije nista alarmantno...pogledam, proverim i smirim se. :P

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 18, 2008 3:30 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6548
Lokacija: Planeta Zemlja
Eto :)

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Cao
PostPoslato: Čet Sep 18, 2008 4:27 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 9:09 pm
Postovi: 3467
Trazila te Snsara na alapacama :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: WBC POP
PostPoslato: Pet Sep 26, 2008 3:58 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Sep 26, 2008 2:46 pm
Postovi: 1
Sve pohvale, a imam i jedno pitanje u vezi krvne slike.

Radjena je detaljna analiza (mnogo toga je na onoj listici) i svi su rezultati u granicama normale, jedino je WBC POP - Abnormalan. Napominjem da je sa analizom za WBC sve OK, ali neznam šta mu je to WBC POP? Ako je WBC dobar, kako to da je WBC POP Abnormalan?

Unapred hvala na odgovoru.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 29, 2008 9:50 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Ned Avg 10, 2008 12:54 pm
Postovi: 6
Morala bih da se pozalim da ni ja nisam nasla ono sto me je zanimalo.
Dobila sam otpusnu listu iz bolnice ali mi pojedinosti nisu jasne pa ukoliko zaista nije napisano ovde gore o navedenome, bicu vam zahvalna da mi pomognete.

Kortizolski profila ujutru 8h 419 ( N do 650 ) 18h 418 ( N do 330 ) ACHT 8,0 ( N 7,2 do 63,3 )
IgG EBV pozitivan 62,58u/ml
i, sta oznacava ANA ANCA ASMA?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Sep 30, 2008 11:13 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6548
Lokacija: Planeta Zemlja
Diferencijalna krvna slika (DKS)


DKS podrazumeva brojanje i brojčani prikaz pojedinih loza belih krvnih celija.

Neke vrste belih krvnih celija, njihov normalan broj u perifernoj krvi te stanja kod kojih su povećane ili snižene.

To su najchesce: neutrofili, limfociti, eozinofili, monociti, bazofili.




Neutrofili

Normalan broj: 2-7.5 x 109/l (40-75%)

Povećani su kod: bakterijskih infekcija, traume, opekotina, krvarenja, upale, infarkta, polimialgije, mijeloproliferativnih poremećaja i uzimanja pojedinih lijekova (npr. kortikosteroida).
Značajno su povišeni kod leukemija, proširenih malignih bolesti i teških infekcija u detinjstvu.
Naziv za povećan broj neutrofila je neutrofilija.

Smanjeni su kod: virusnih infekcija, bruceloze, tifusa, kala-azar, tuberkuloze, septikemije, hipersplenizma, lupus eritematodesa, reumatoidnog artritisa, manjka vitamina B12 i poremećaja koštane srži.
Lekovi kao što su karbamazol i sulfonamidi takođe ih snižavaju.

Naziv za smanjen broj neutrofila je neutropenija.




Limfociti

Normalan broj: 1.3-3.5 x 109/l (20-45%).

Povećani su kod: virusnih infekcija (EBV-Epstein barr virus, CMV-citomegalovirus, rubeola), toksoplazmoze, hripavca, bruceloze, hronične limfatične leukemije.
Visok nivo abnormalnih (atipičnih) limfocita karakteristično se viđa kod EBV infekcija.
Naziv za povećan broj limfocita je limfocitoza.

Smanjeni su kod: lečenja koritkosteroidima, lupus eritematodesa, u uremiji, kod legionarske bolesti, AIDS, infiltracija koštane srži, nakon kemoterapija, nakon radioterapije.
Naziv za smanjenje broja limfocita jest limfopenija.

Vrednosti podvrsta T-limfocita:

CD4: 537-1571/mm3 (vrednosti su niže kod HIV infekcije)
CD8: 235-753/mm3
CD4/CD8 omer: 1.2-3.8.



Eozinofili

Normalan broj: 0.04-0.44 x 109/l (1-6%).

Povećani su kod: astme i alergijskih bolesti, parazitskih infestacija, bolesti kože, osobito pemfigusa, urtikarije, ekcema, malignih bolesti (uključujući eozinofilnu leukemiju), zračenja, Lofflerova sindroma, sindroma ozračenja, tokom oporavka od infekcije.
Naziv za povećan broj eozinofila je eozinofilija.

Hipereozinofilni sindrom se viđa kod razvoja završnog oštećenja organa (restriktivna kardiomiopatija, neuropatija, hepatosplenomegalija) povezanim s povećanim brojem eozinofila (>1.5 x 109/l) duže od 6 nedelja.

Eozinofilija-mialgija sindrom sastoji se od bolova u mišićima (myalgia), u zglobovima (arthralgia), povišene telesne temperature, osipa po koži, oticanja ruku i intenzivne eozinofilije.



Monociti

Normalan broj: 0.2-0.8 x 109/l (2-10%).

Povećani su kod: akutnih i hroničnih infekcija (tuberkuloza, bruceloza, protozoe), malignih bolesti (uključujući M4 i M5 akutnu mijeloičnu leukemiju i Hodgkinovu bolest), mijelodisplazija.
Povišen broj monocita naziva se monocitoza.



Bazofili

Normalan broj: 0.01 x 109/l (0-1%).

Povećani su kod: virusnih infekcija, urtikarije, miksedema, nakon splenektomije (odstranjenja slezene), hronične mijeloične leukemije, malignih bolesti, sistemske mastocitoze (urticaria pigmentosa), hemolize, policitemija rubra vera.

Povećanje broja bazofila naziva se bazofilija.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Sep 30, 2008 11:22 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6548
Lokacija: Planeta Zemlja
Falling_Angel je napisao:
Morala bih da se pozalim da ni ja nisam nasla ono sto me je zanimalo.
Dobila sam otpusnu listu iz bolnice ali mi pojedinosti nisu jasne pa ukoliko zaista nije napisano ovde gore o navedenome, bicu vam zahvalna da mi pomognete.

Kortizolski profila ujutru 8h 419 ( N do 650 ) 18h 418 ( N do 330 ) ACHT 8,0 ( N 7,2 do 63,3 )
IgG EBV pozitivan 62,58u/ml
i, sta oznacava ANA ANCA ASMA?




ANCA: Aanti-neutrophil Cytoplasmic Aantibody
ASMA: Anti-smooth muscle


Antitelo je drugi naziv za Imunoglobulin, prema međunarodnoj konvenciji obeležavaju se sa Ig, je sastavni deo imuniteta. Antitelo, odnosno imunoglobulin je glikoprotein koji se proizvodi kao rezultat stimulansa antigena. Antitela su prisutna u krvi, limfnom sistemu, tkivima, kao i membranama sluzokože. Kada se glikoproteini elektroforezom analiziraju na osnovu njihovog naelektrisanja, dobijamo sledeći rezultat: postojanje pet vrsta molekula imunoglobulina →

* albumin,
* alfa-1 globulin,
* alfa-2 globulin,
* beta globulin i
* gama globulin.

Kao što možemo da vidimo na grafikonu, gama globulin je najširi i razlog tome je što se gama globulin sastoji od pet podklasa imunoglobulina, koji su najaktivniji u imunom sistemu: IgG, IgA, IgM, IgD, IgE. Ovi imunoglobulini se razlikuju među sobom na osnovu molekularne težine, strukture, naelektrisanja, sekvenca amino kiselina i ugljenik hidrata.


Verovatno si alergichna na neshto! Imash li u porodici neku sistemsku bolest? Oshtecenje jetre?

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: ujed krpelja
PostPoslato: Uto Okt 14, 2008 5:36 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 12:40 pm
Postovi: 16
Lokacija: krusevac
Mog supruga je ujeo krpelj pre vise godina. Izgleda da je bio zarazen i moja svekrva dok je bila u bolnici, videla je da cesto dolaze pacijenti na terapiju i raspitala se koji su simptomi ujeda. Moj muz je imao jake glavobolje, bolove u nogama, zglobovima.Bili smo na razne preglede i sve je bilo ok. Snimao je glavu i to je bilo u redu. Pio je neurontin i jos neke jake tablete ali to nije pomagalo. Krenuo je da pije doksiciklin i prima infuziju. Dao je krv na analizu i sad cekamo jos neke rezultate. Ovaj rezultat koji je stigao izgleda ovako:
GLUO 4.94mmol/L
wrCRP 6.19 mg/L

CRP mu je bio 7.10.2008. 28, Da li to znaci da je zarazen ili ne?
Molim vas ako moze na osnovu ovih rezultata da se to procita - recite mi.
U slucaju da jeste da li je moguc potpun oporavak?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 11:51 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 3:38 pm
Postovi: 164
Pozdrav..

cita se naravno forum, hvala vam na ovim jasnim objasnjenjima...

imam jedno pitanje ako moze odgovor.. radio sam pretrage krvi pre oko mesec i po... zanima me da li u tom periodu rezutlati mogu da se bas promene, dali je potrebno raditi opet pretrage i u kom vremenskom periodu...

naime, imao sam tegobe tipa malo povisen pritisak, lupanje srca, osecaj kao da cu da se srusim slabost u nogama, hladan znoj, pritisak kao teskoba izmedju grudi i stomaka... isao sam kod interniste, snimala EKG, nosilo holter EKG... vadio kompletnu krvnu sliku... rekla je da je sve ok.. nikakve promene i pripisala moje tegobe anksioznosti...

sad i dalje povremeno merim pritisak koji ne skace puno ali povremeno i dalje imam te tegobe koje me bas muce, jer cudno mi da bas toliko vuce od anksioznosti...

tadasnji nalazi su bili

SE - 14 (4-10), Fibrinogen 4.19 (2-4) ali i CRP titar koji je 2.5 (0-5) koji je po ovome dobar i rekla je da je to neko malo zapaljenje, moze biti i kvaran zub ili od virusa ili tako nesto... u principu je rekla da je nalaz dobar ali mene znaci neke vrednosti muce kao npr Holesterol... ukupan Holesterol mi je 4.06 (pozeljno manje od 5.2), Trigliceridi su mi 0.71 (manje od 1.7 pozeljno), LDL holesterol mi je 2.9 (manje od 3.4 pozeljno) ali mi je HDL holesterol 0.84 (preko 1.6 pozelno, manje od 1 visoko rizicno!!!
Doktorka je rekla da je to ok, iako je HDL tako nizak, jer mi je LDL dobar i odnos je dobar pa kao da je to ok

Takodje i TSH hormon mi je 0.32 (0.4-4) a Free T4 mi je 23.3 (10.3-24.4).. i za to je rekla da je ok jer su u dobrom odnosu, sta god to znacilo...

To je u principu to sto me muci.. da li su ovakva tumacenja ok , da li neko strucno ima i drugi savet... neko ko ima slicne rezultate a druga tumacenja cisto da mi da neki savet...

Ostatak analize je rekla da je dobar, tako i pise da je u granicam ref vrednosti... negde pri gornjoj, negde pri donjoj.... Glukoza 5.24 (4.1-5.9), Kreatinin 64.7(62-106), Urea 4.3 (2.14-8.3) AST 16 (0-37) ALT 27 (0-41) LDH 155 (135-225) Gvozdje 27.7 (10.6-28.3), Kalijum 4.1 (3.5-5.1) Natrijum 141 (136-148) Trombociti 380 (150-450) Leukociti 8.6 (4-10) Eritrociti 5.08 (4.2-6) itd...

hvala unapred....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 1:09 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm
Postovi: 365
I ja mislim da patite od anksioznosti, zato najbolje da batalite krvne pretrage i javite se psihijatru. Vrlo dobro znam kakvi su simptomi anksioznosti, i sta je tacno u Vasoj glavi zato i Vam savetujem da ne zaobilazite problem radeci krvne analize, ekg, itd i javite se psihijatru.
Inace krvne pretrage su Vam sasvim OK!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 1:39 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 3:38 pm
Postovi: 164
hvala puno...

zabrinjavao me je najvise ovaj nizak hormon i veoma nizak HDL holesterol...

krenuo sam i kod psihologa, prihvatio sam da je anksioznost u pitanju ali onaj crvic mi proradi kad imam tegobe tipa osecaj malaksalosti, slabosti i ostalog, pa mi djavo ne da mira, pa pomisljam na razne bolesti.... :roll:

hvala jos jednom


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 3:31 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm
Postovi: 365
Ne, za anksioznost ne savetujem psihologa nego psihijatra!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 5:57 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 3:38 pm
Postovi: 164
Mislite da je vise za psihijatrijsko lecenje... sa lekovima i ostalo...

Savetovali su mi vise terapiju kod psihologa, ono da se ispricam i saveti i tako to....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 13, 2008 12:14 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm
Postovi: 365
medikamenti +psihoterapija daje najbrze rezultate. A psiholog moze da vam pruzi samo psihoterapiju.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: