Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 751 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 51  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Jun 02, 2010 10:56 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
KKS u redu. Biohemija: pored dijete za holesterilemiju potrebno je da unostite odredjene preparate koji sadrze omaga 3 i 6 masne kiseline i doveli ``dobar holesterol`` HDL u pogodan odnos sa losim koji je blago povisen,kako bi smanjili ukupan holesterol. Sto se tice gvozda, koriscenje preparata koji ste naveli moguce je doci do povisenih vredosti i laznih rezultata. Neophodno je da prestanete da ih koristite najmanje 2 nedelje kako bi izvaili krv i analiza bila realna.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Čet Jun 03, 2010 10:34 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Ned Dec 10, 2006 1:16 pm
Postovi: 23
Lokacija: Beograd
Hvala na odgovoru :)
samo jos jedno kratko pitanje, da li povecan unos mineralne, odnosno kisele vode moze da dovede do povecanog gvozdja? :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Čet Jun 03, 2010 4:05 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Gvozdja ne, ali do povisenih vrednosti kalijuma,natrijuma i drugih elektrolita moguce je.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Pon Jun 07, 2010 11:25 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pon Jun 07, 2010 11:16 pm
Postovi: 4
Mozete li da mi protumacite rezultat:
bazofili 0,00 a ref.vrednost 0,00-0,02
eozinofili 0,01 (0,00- 0,08 )
i ispod pise:
ostalo: 0,02 a nema nikakvu ref.vrednost?

Svi ostali rezultati su mi u granicama normale, ali me zabrinjavaju ova 3 podatka, prva 2 jer su na donjoj granici i ovo trece sto ne znam sta bi moglo da bude.
Kontrolisala sam krv na svoju ruku,bez uputa, pa nisam bila kod lekara koji bi mi to objasnio

I jos nesto, sedimentacija je 3 a pise za zene do 18. Jel to dobar rezultat ili je i to nisko? Imam 23 godine.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Uto Jun 08, 2010 3:49 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Bazofili i eozinofili su deo diferencijalne krvne slike, sa jedne strane je i bolje sto je na donjoj granici jer oni pokazuju da li je organizam napadnut od strane nekog alergena ili mikroorganizma.
Sedimentacija, takodje, ukoliko postoji neki upalni proces i sl. sedimentacija prelazi dozvoljene vrednosti.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Pon Jun 21, 2010 6:36 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Dec 05, 2009 1:24 pm
Postovi: 71
Lokacija: wonderland
Postovanje!
Zbog otezanog disanja (imam inace alergije) posjetila sam dr opce prakse i ona me poslala izvaditi krvnu sliku koju traži alergolog.
Stigao mi je nalaz, a buduci da kod nje idem krajem tjedna molila bi da mi netko kaze na sto upucuju rezultati.
Eritrociti -> 5.35 (interval od 3.86 - 5.08)
Hemoglobin -> 142 ( interval od 119-157)
Hematokrit -> 0,437 ( interval 0.356 - 0,470)
MCV -> 81,7 (83.0 - 97.2)
MCH -> 26.6 (27.4 - 33.9)
MCHC -> 325 (320 - 345)
Leukociti -> 6.5 (3.4 - 9.7)
Neutrofilni seg. -> 42.0 (44.0 - 72.0)
Neutrofilni neseg. -> 3.0
Eozinofilni -> 6.0 (0.0 - 7.0)
Limfociti -> 40.0 (20.0 - 46.0)
Monociti -> 8.0 (2.0 - 12.0)
Trombociti -> 245 (158 - 424)
Bilirubin -> 12.5 (3.0 - 20.o)
AST -> 17 (8 - 30)
ALT -> 9 (10 - 36)
GGT -> 8 (9 - 35)
Željezo -> 16.6 (8.0 - 30.0)
UIBC -> 55 (26 - 59)
TIBC -> 72 (49 - 75)
CRP -> 0.4 (<5.o)
Virociti 1

Koliko se meni cini radi se o nekoj virusnoj upali mozda? Nisam strucnjak, zato ce mi svaka pomoc dobro doci :) hVala!

_________________
* Sve je moguće ako ne odustaneš od snova već na prvoj prepreci! *


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Uto Jun 29, 2010 10:34 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Izvinjavam se sto ranije nisam mogao da Vam odgovorim. Ako ste vec bili kod alergologa,nadam se da je sada jasnije.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Uto Jun 29, 2010 6:29 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Dec 05, 2009 1:24 pm
Postovi: 71
Lokacija: wonderland
nisam jos bila kod alergologa. narucena sam za 22.7. tek...

_________________
* Sve je moguće ako ne odustaneš od snova već na prvoj prepreci! *


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Čet Jul 01, 2010 10:02 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Po dobijenim vrednostima krvne slike,broja leukocita i diferencijalne krvne slike-leukocitne formule, mislim da se ne radi o alergiji ili bilo kojoj infekciji jer se leukociti nalaze u vrednostima normale.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Čet Jul 01, 2010 8:15 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Čet Jun 03, 2010 2:11 pm
Postovi: 69
Radio sam krvnu sliku i biohemiju i sve je u granicama normale, osim sto su eozinofilni granulociti malo uvecani 5,6%, odn 0,40x10^9/l u apsolutnoj vrednosti.

leukociti 7,0x10^9/l
eritrociti 4,88x10^12/l
hematokrit 0,444 l/l
MCV 91 fl
MCH 30 pg
MCHC 324 g/l
RDW 12,0%
trombociti 199x10^9/l
MPV 10 fl
hem 144 g/l
...
limfociti 38,0% ili 2,70x10^9/l
monociti 3,1% ili 0,20x10^9/l
neutrofilni 53,1% ili 3,70x10^9/l
eozinofilni 5,6% ili 0,40x10^9/l
bazofilni 0,2% ili 0,0x10^9/l

Sedimentacija mi je svega 2.
Gvozdje je 8,2 mikromola/l, minimum je 8.

Sve je izgleda ok, osim ovih eozinofilnih granulocita. Imam vrlo malo uvecane zlezde u preponama, imao sam ranije alergijsku astmu(nemam je nekoiko godina) i imao sam do pre mesec dana neku iritaciju glansa koja je jos po malo aktivna...

Zamolio bih za komentar. Hvala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Čet Jul 01, 2010 10:20 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Tacno je da postoji neka alergijska reakcija.
Limfociti bi trebalo da su poviseni ako se vidi uvecanje preponskih limfnih zlezda.
Ovako, celokupno sagledana situacija nije mnogo losa.
Ukoliko se pojave tegobe zbog alergijske reakcije preporucujem kao terapiju Presing (ako ste ga pre koristili) ili neki drugi lek po izboru lekara.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Pet Jul 09, 2010 8:06 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Jul 09, 2010 7:42 pm
Postovi: 4
dobar dan!
imam 36 godina, medutim u zadnje vreme se ne osjecam bas najbolje,a dr nikako da otkriju u cemu je problem.
naime, prosle godine sam isla kod kod specijaliste nuklearne medicine koji mi je rekao da imam 1 cvoric na stitnoj zlezdi,ali mi nije dao nikakvu terapiju.
godinu dana posle toga ja i dalje nisam bila dobro,pa sam odlucila povaditi nalaze (cca prije 4 mjeseca) i tad sam bil anemicna po nalazima,.pila sam totemu, b complex,folna kiselina. obzirom da sam dugo vec imala problema sa spavanjem,pila sam i lexilium po potrebi.
nisu mogli da utvrde od cega je tako losa krvna slika bila i radila sam papa test-sve ok.otisla kardiologu, otkrili da imam 130 otkucaja u minuti i dali mi da pijem Propranolol 40 mg, 3x 1/2, medutim ja sam se osecala iscrpljeno i umorno nakon sto ga popijem ,pa sam samoinicijativno prestala. a onda su mi dali Cardioprol 5mg 1/4,koji i dan danas pijem.Uz to sam pila i Controloc 20 mg tri mjeseca.,

medutim,ja sam i dalje lose, mnogo mi drhte noge, ne mogu dugo da stojim, osecam se malaksalo,umorno,ponekad i depresivno....
uradila sam danas nalaze i sad sam jos vise zabrinuta:
Leukociti 8,4 (ref 4,5-10.0 x10 na devetu /L)
Eritrociti 4,70 ( 3,7 - 4,9)
Hemoglobin 14,3 (117-15,5)
Hematokrit 0,43 (0,36-0,46)
MCV 92,8 (80,,-98,0)
MCH 30,5 (27,0-34,0)

MCHC 32,8 (32,0-36,0)

Sedimentacija 21 (5-25)

Trombociti 321 (120-400)

železo 26 (12,5-25)
mene brine sto je zelezo poviseno i sve je u referentnim vrijednostima, a ja sam i dalje lose uz sve terapije koje su mi dali. ne znaju sta sa mene da rade,gdje da me salju dalje....
Hvala,
Dragica


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Ned Jul 11, 2010 11:09 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Najverovatnje Vam je gvozdje poviseno zbog terapije koju ste koristili u toku lecenja anemije.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Pon Jul 12, 2010 2:06 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Čet Jun 03, 2010 2:11 pm
Postovi: 69
Zbog nadjenih eozinofila na gornjoj granici, odlučio sam proveriti imunoglobulin E i uradio ponovo leukocitarnu formulu.

Nadjeno je: Ig E 391.1 IU/ml (ref<100).

Le formula, segmentirani leukociti 0.639

Le formula, limfociti 0.246
Le formula, monociti 0.082

Le formula, eozinofili 0.033
Le formula, bazofilni 0


Imao sam ranije alergijsku bronhijalnu astmu, sada nemam tih problema. Nemam nikakvih tegoba, osim povremenog nicim izazvanog blazeg dermatitisa.

Primecujem i limfne zlezde u femoralnom i ingvinalnom predelu, ne znam jesu li tu bile ranije, malo sam (namerno dijetom i sportom) smrsao u zadnje vreme, pa su mozda postale vidljive. Femoralne (na unutrasnoj strani butina) su velicine 2,5 i 2,7 cm sa 1 cm, pljosnate, nenatecene, ne bole, sa obe strane ima po jedna.
U ingvinalnom predelu postoji niz malih tvrdih bezbolnih zlezda sa obe strane, najveca je precnika 4-5 mm, ostale su svega par mm.
Imao sam ranicu na glansu do pre mesec dana (nije virusna niti bakterijska), ali osim i dalje prisutnog malog crvenila, to je sanirano tridermom (7 dana) i eozinom.

Imam li razloga za zabrinutost i dalje analize, ili da cekam i da pratim razvoj situacije? Krvna slika je u redu, leukocitarna formula je u granicama. Ili treba da se lecim od hipohondrije? :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Uto Jul 13, 2010 9:28 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Za sada pratite situaciju jednom u 1-2 meseca nivo IgE i/ili krvnu sliku.
Pozdrav

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 751 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 51  Sledeća


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: