Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 207 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Feb 25, 2008 1:39 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pon Feb 25, 2008 1:17 pm
Postovi: 1
Zbog simptoma prekomernog znojenja, umora, nesanice, valunga (nemam ciklus od oktobra, jos malo pa cu 48 godina), na svoju ruku uradila sam T3, T4 i TSH. T3: 1,68 (1,3-3,1), T4: 67,1 (58-161) i TSH 14,9 (0,400-4,000).

Dijagnoza endokrinologa je: Hypothyreosis compensata prim. Dobila sam da pijem Euthyrox 100 mg svakog jutra na prazan želudac i Selen 100 mg svakog dana.

Prole nedelje bila sam na ultrazvuku štitne žlezde: Štitna žlezda je nešto manja, snižene ehogenosti, lako nehomogene strukture, bez izdvajanja fokalnih promena. Color signal u zlezdi nije pojačan. Nema znakova reg. adenopatije. Ne razumem ništa od svega, sem da je zlezda manja. Od silne gužve nisu mi ništa rekli. Moja doktorka je zahtevala da uradim pored ultrazvuka i Osteodenziometriju, tako da sam danas i to zavrsila. Kicma je ok, ali se na snimku kuka vidi pocetak osteoporoze, ali nista zabrinjavajuce, verovatno cu doiti da pijem kalcijum, treba samo redovno da idem na kontrolu.

Kontrolni pregled stitne zlezde imam za dva meseca, kada ce doktorka odluciti na osnovu rezultata da li mi treba manja ili veca doza leka koji sada pijem. Moram da uradim pred odlazak ponovo TSH, kao i anti TPO antitela i anti Tg antitela.

To bi bilo to. Ako bi neko mogao da mi malo pojasni sve ovo, bila bih zahvalna. A, da, receno mi je da sam pocela da se gojim zbog smanjene funkcije, da ce lek donekle sve to srediti, ali da i ja moram da se pridrzavam pravilne ishrane. A moj apetit je jaci nego ikada, non stop bih nesto jela (i jedem) i ne znam kako da stanem na put svemu ovome.

Posto imam povisen krvni pritisak, internista kardiolog mi je prepisao da pijem Prinorm 50 mg ujutruu, 50 mg uvece (od juna prosle godine). Dermatovenerolog (bila sam zbog nekih gljivica na noktu) mi je prepisao samo zbog cirkulacije 2,5 mg Amlodipina uvece-noge i ruke su mi hladne kao led. Doktorka se slozila da pijem i to, i on utice na krvni pritisak. Moje pitanje: pijem tri vrste leka, mnogo je, mogu li da izbacim Amlodipin odjednom, bez postepenog smanivanja, imajuci u vidu da mi je dat samo zbog cirkulacije. Vise mi nije hladno.

U frci sam, sjatio se pritisak, izostanak menstruacije, stitna zlezda. A najveci problem je nenormalno znojenje. Nikada se u zivotu nisam oznojila, sada sa mene curi. Kao da mi neko stavi vrelu peglu svuda po telu. Nimalo prijatno, verovatno i zbog stitne i zbog menopauze.

Pozdrav, :(








Pocetkom februara bila sam kod endokrinologa sa rezultatima T3, T4 i TSH. Doktorkina dijagnoza je: Hypothyreosis compensata prim. Dobila sam da pijem Euthyrox 100 mg svakog jutra na prazan želudac i Selen 100 mg svakog dana.

Danas sam bila na ultrazvuku štitne žlezde: Štitna žlezda je nešto manja, snižene ehogenosti, lako nehomogene strukture, bez izdvajanja fokalnih promena. Color signal u zlezdi nije pojačan. Nema znakova reg. adenopatije. Ne razumem ništa od svega, sem da je zlezda manja. Od silne gužve nisu mi ništa rekli. Moja doktorka je zahtevala da uradim pored ultrazvuka i Osteodenziometriju, tako da sam danas i to zavrsila. Kicma je ok, ali se na snimku kuka vidi pocetak osteoporoze, ali nista zabrinjavajuce, verovatno cu doiti da pijem kalcijum, treba samo redovno da idem na kontrolu.

Kontrolni pregled stitne zlezde imam za dva meseca, kada ce doktorka odluciti na osnovu rezultata da li mi treba manja ili veca doza leka koji sada pijem. Moram da uradim pred odlazak ponovo TSH, kao i anti TPO antitela i anti Tg antitela.

To bi bilo to. Ako bi neko mogao da mi malo pojasni sve ovo, bila bih zahvalna. A, da, receno mi je da sam pocela da se gojim zbog smanjene funkcije, da ce lek donekle sve to srediti, ali da i ja moram da se pridrzavam pravilne ishrane. A moj apetit je jaci nego ikada, non stop bih nesto jela (i jedem) i ne znam kako da stanem na put svemu ovome.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 27, 2008 9:57 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Čet Nov 30, 2006 12:35 am
Postovi: 21
Lokacija: Nis
sta je ustvari hasimoto? Da li uvecana antitela, mirni hormoni i simptomi koji prate smanjenu funkciju zlezde znaci da je u pitanju hasimoto.? Pa nikako da razjasnim :roll: Ajde drugarice forumasice, dajte malo objasnjenja :lol:

_________________
unapred hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 28, 2008 11:51 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 1:00 pm
Postovi: 19
Da li je moguce da zbog hormona koji pijem Eutirox 150 mg, ne mogu da ostanem u drugom stanju?
Operisala sam stitnu zlezdu 2006. u avgustu, cela izvadjena, povecavali mi hormon sa 75 Letrox, na 150 Eutirox, kalcijum i posle skoro 2 godine ispod 2. ( od 1.7 - 1.9). I dokle cu se boriti sa kalcijumom? Pijem 3-4 tablete Calcium Carbonata od 1 gr dnevno.....
Dosadilo mi, mogu vam reci, a ako ne popijem onda utrnem cela......
Pomozite........... :( :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 28, 2008 8:44 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Čet Nov 30, 2006 12:35 am
Postovi: 21
Lokacija: Nis
anka26 je napisao:
Da li je moguce da zbog hormona koji pijem Eutirox 150 mg, ne mogu da ostanem u drugom stanju?
Operisala sam stitnu zlezdu 2006. u avgustu, cela izvadjena, povecavali mi hormon sa 75 Letrox, na 150 Eutirox, kalcijum i posle skoro 2 godine ispod 2. ( od 1.7 - 1.9). I dokle cu se boriti sa kalcijumom? Pijem 3-4 tablete Calcium Carbonata od 1 gr dnevno.....
Dosadilo mi, mogu vam reci, a ako ne popijem onda utrnem cela......
Pomozite........... :( :(



ti lekovi ustvari i sluze da se sve vrednosti dovedu u normalu, a ne da naprave neki disbalans. rekla bih da ti lekovi ne bi trebalo da uticu na zacece , ali to ce ti svakako reci lekar. znaci lekovi sluze da nam bude bolje :D , da srede stanje. samo hrabro.


a meni su danas otkrili na uz cvoric na zlezdi. znaci prvo uvecana antitela a od danas sam bogatija i za jedan cvoric, doduse malih dimenzija , ali tu je... da cujem vas, kako gajite i cuvate svoje cvorice :lol:

_________________
unapred hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Apr 16, 2008 9:24 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 1:00 pm
Postovi: 19
Evo mene opet!!
Hvala ti duso!!
Sto se cvorica tice, imala sam ih i ja i zbog njih sam i operisala st.zlezdu (operacija koja je trebalo da traje 20-25 min, trajala je 2,5 sata, sve se zagnojilo) jer moze da se iskomlikuje. Moj lekar je dr.Trbojevic u KC. Rekao mi je da ukoliko ne izvadim cvorice da postoji 30% sanse da oni postanu kancerogeni.
Tako da je bolje sto sam se resila bede.......

Ali ja jos uvek ne mogu da skinem kg.
Pre 4 meseca sam isla na kontrolu i dao mi je Gluformin da pijem, da probam da ubrzam metabolizam, ali mene sad interesuje da li smem da ga pijem, jer pokusavam da ostanem u drugom stanju?
Pocela sam sam primam neke injekcije Polifamin mite-forte, da bi ostala u drugom stanju (normalno ne mogu).....
Posto je Gluformin lek za dijabeticare, da li smem da nastavim da pijem???
Hvala vam :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Hypothyreosis
PostPoslato: Ned Apr 27, 2008 5:56 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 10:04 pm
Postovi: 2
Zdravo svima:),
evo da i ja napisem kakvo je stanje kod mene.
Hormoni:
FSH 7,17
LH 7,05
Prolaktin 166
Estradiol 33,8
Progesteron 0,693
ACTH 11,0
Kortizol 582
DHEA-SO4 200
Androstendion 4,1
TSH 20,4
ATG-At 208,2
AMC-At(TPO) 210,0

Suva koza,depresivna,umorna,povremeni osjecaj gusenja.
Od prije par dana sam pocela uzimam Eutirok od 100 ug.Za hipotireozu sam saznala nedavno,ispitujuci hormone zbog policisticnih jajnika i hirzutizma.
Skor hirzutizma 11 po Feriman Galweyu
Thyroidea.Oa,pokretna pri gutanju,nesto cvrsce konzistencije,bezbolna,Fr 68/min.
EHO GL.THYROIDEAE:Lat dex:31x19,3mm pseudonoduliran
Lat sin:30x17mm,pseudonoduliran,Istmus 5mm
EHO GL:MAMMAE:Lat dex:Iznad areole ciste od 5x4,4 i 4mm.Na spoju lat kv pored areole dve ciste od 4 i 5 mm.
Lat sin:Pored areole na spoju lat kv u sklopu displaznog plaka 4 ciste od 6mm
EHO MALE KARLICE:Uterus:68x40x38mm Endometrium:6/2mm
Desni ovarium:30x32,policistican sa cistom od 20mm
Levi ovarium:32x34 sa 13 cista 2 do 3 mm
Th:redukciona dijeta,svakodnevno pjesacenje 6km za 1 h,3l tecnosti dnevno.
Eutyrox 100ug prije ustajanja iz kreveta
Gluformin tbl 500mg prije rucka
Primolut Nor tbl 2x1 tokom 2 nedelje
Kontrola za 2 mjeseca sa sTSH i 6-8 kg manje kada ce biti uvedena terapija za hirzutizam.


Molila bih da mi kazete nakon kog perioda uzimanja Eutirox ili slicnih tableta ste se poceli ozivlje osjecati ujutru?Uzimam ih tek nekoliko dana,pa je vjerovatno jos rano za promjene.Unaprijed hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 25, 2008 1:40 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Ned Okt 07, 2007 3:56 pm
Postovi: 1
Zamolila bih sve, koji imaju iskustva (znanje), kako licna ili posredna, da mi pomognu da razresim svoju nedoumicu. Da li imam poremecaj stitne zlezde ili menopauzu ili oboje? Imam 46 godina i od pre godinu dana neredovne cikluse(svaki drugi mesec) Pre mesec dana mi se zivot potpuno izmenio zbog naglih fizickih i psihickih preomena. Moj endokrinolog mi je pre par dana rekao da sam u perimenopauzi i prepisao mi Bromazepam da ga pijem jedno dva-tri meseca, da bi mozda ako to okolnosti budu zahtevale, kasnije krenuli sa flasterima estrogena. Moji rezultati su sledeci:

T4 - 118,7
TSH - 0,23
TPO At - 27,6
Tg At - 231,7
Estradiol(E2) - 6
LH -68,9
FSH - 99,8
Progesteron - 0,91

Da napomenem, da ako ne uzmem Bromazepam, imam drhtanje sa osecajem mucnine(kao da sam gladna a nisam, secer mi je normalan). Zatim, pritisak mi skace a oduvek sam imala nizak. Valovi vrucine sa znojenjem su mi vec normalni, glavobolje, pre koriscenja Bromazepama stalne nesanice, psihicki pritisak, konfuzija u glavi, zaboravnost, tendenciju ka mrsavljenju...

Sebe vise ne prepoznajem, ne mogu normalno da funkcionisem ako ne uzmem lek.

Unapred hvala na odgovoru.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 29, 2008 12:04 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sub Jun 28, 2008 11:43 pm
Postovi: 1
..evo, citam vase poruke i naravno da sam ocajna... kao i vama i meni je dijagnostifikovana hiper funkcija tiroidne zlezde, difuzno uvecana sa jakim sistolnim sumom... TSH nemerljiv, a T3 i T4 su sada, kao u normali jedva. Lecim se oko 18 meseci (prvo PTU, pa Tiamazol- uvozni sa naravno neizbeznim Propranololom) i rekose mi doktori da sam kandidat za radioaktivni jod. A pijem relativno malu kolicinu gore navedenih lekova (ujutro pola-uvece cetvrtinu Tiamazola). Da li da sacekam jos malo, hoce li se cudo dogoditi, pa ja u normalnim vrednostima? Da li je neko imao slicno iskustvo, naime, da li mu se, posle medikamentozne terapije, stitna zlezda dovela u red? Koliko dugo se piju lekovi uopste, pre nego li se odluci za ovako radikalnu terapiju? Unapred jako zahvalna na iskustvima!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jul 04, 2008 3:33 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Postovi: 511
Imam Hashimoto vec 10 godina ali su mi hormonski nalazi do sada bilu u granicama. Sada se javio mali poremecaj.

fT3 2,64....... (2,80-7,10)
fT4 19,93..... (12.00-22,0)
TSH 0,837.... (0,400-4, 000)

Imam sve simtome hipotireoze dugo osim sto ne podnosim toplotu. Da li je ovo smanjenje T3 bitno, da li to znaci hipotireozu?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jul 09, 2008 2:13 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Postovi: 511
Kaze lekar da je smanjenje T3 nebitno i da od sada kontrolisem samo TSH.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 17, 2008 7:14 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Jul 07, 2006 11:28 pm
Postovi: 14
Odlican sajt za hipotiroidizam: ( na engleskom)
http://www.drlam.com/A3R_brief_in_doc_f ... oidism.cfm


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: prirodni TSH
PostPoslato: Čet Jul 17, 2008 7:40 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Jul 07, 2006 11:28 pm
Postovi: 14
Zdravo svima,

ja takodje imam hipotiroidizam i uzimam lek vec 2 godine, sinteticki koji sadrzi samo T4. Nadjoh na jednom sajtu iskustvo zene koje je veoma interesantno:
ona je imala simptome hipotiroidizma iako su rezultati bili "normalni" (TSH, T3, T4..) radila nalaze kod vise doktora i kod dva endokrinologa i svi su je ubedjivali da je sve u redu. Onda je istrazila na internetu i dosla do zakljucka da telu treba dodatno i T3 i T4, a ne samo T4. nasla je doktora koji joj je prepisao prirodni lek (Armour Thyroid) i kaze da se oseca mnogo bolje, vratila se energija, spava bolje, izgubila kilograme i sto je najvaznije za nju, posle 7 godina neplodnosti uspela da zatrudni! Ima 40 godina.



:roll:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jul 18, 2008 12:53 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:06 pm
Postovi: 64
I ja sam pretražila Internet uzduž i popreko u vezi sa hipotireozom i našla informacije o tom prirodnom hormonu koji pominješ. Takođe sam pročitala da ne deluje baš kod svakoga. Čak i kada bismo naručili takav lek iz inostranstva mislim da ni jedan naš lekar ne bi znao da nam kaže kako i u kojoj dozi da ga koristimo. Hipotireoza je baš veliki problem, veći nego što sam mislila kada sam saznala da ju imam. Na jednom forumu ima tema "kako nas sve muči hipotireoza". Baš dobar naziv za temu jer se, nažalost, sa uzimanjem leka ne rešavaju problemi. To nije kao ono - boli te glava, popiješ lek i prestane. Barem je tako kod mene, ja se ne osećam uopšte dobro iako uzimam redovno letrox i hormoni (T3, T4, TSH) su mi sada u redu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jul 18, 2008 11:46 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Jul 18, 2008 10:51 pm
Postovi: 2
Cesto sam na ovom forumu,ali sam se tek večeras registovala.Želela bih da procitam mišljenje nekog dr.ali i da se upoznam sa iskustvima drugih,koji imaju problem sličan mom.Imam 41g,i dg.Hashimotov Tireoditis tj. Hipotireozu,od nov. 2007g.pijem Euthyrox 125,ali mi je na prvom pregledu dijagnostikovana i hipertenzija,pa pijem i presolol 100.U suštini,ovo mi je poremetilo životnu koncepciju,i psihički i fizički.Imala sam apsolutno sve simptome i ništa me nije mimoišlo-ugojila sam se,bila bezvoljna,hodala kao zombi,spavala,bila zaboravna,a profesor sam,pa to baš ne ide zajedno.Moj prvi nalaz je bioTSH 75, Antitela 3000-strašno.Sada je to ok ali ja i dalje pijem 125 eyt i nije mi jasno zašto.Imala sam i povećan holesterol i trigliceride,a od nedavno kao posledica hipotir.i kamen u žuči.Još jedan problem,za mene ogroman-ALERGIJE-koprivnjača za koju mi je dermat rekao da je to posledica pad imunitet.PA DDA LI JE TO SVE NORMALNO,PA TA ŠTINA DA NAPRAVI SVEPŠTI KARAMBOL.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jul 20, 2008 12:39 am 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:06 pm
Postovi: 64
Vršnjakinjo, ja sam bila normalna dok mi se nije javila hipotireza. Sada je sve naopako, nikako da se osećam dobro. Hipotireoza je autoimuna bolest, pa uz nju mogu da idu i druge autoimune bolesti. Ja tako imam vitiligo. Bakćem se i sa drugim zdravstvenim problemima. Nekada mi je toplo vreme prijalo, a sada se po ovim vrućinama osećam jako loše.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 207 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Sledeća


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: