Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Acidi borici kancerogen
PostPoslato: Uto Okt 16, 2007 1:02 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 1:16 pm
Postovi: 185
Lokacija: Novi Sad
Godinu dana umesto tonika za lice koristim acidi borici.Sta mislite o tome?Cula sam da je kancerogen!Da li ga smem koristiti?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 16, 2007 4:44 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Svaki dan?
Mogao bih da se kladim da ne postoji kontrolisana studija o ovakvoj zloupotrebi borne kiseline. Ne verujem da je kancerogena, ali da nije za svakodnevnu dugotrajnu upotrebu, u to sam siguran. Koza, kao i drugi organi, ima svoje homeostazne mehanizme kojima dodavanje kiseline i stalno spustanje pH vrednosti sigurno ne moze da bude prijatno. Moguce je da se nekim kompenzatornim mehanizmima ovakva agresija anulira, ali ti mehanizmi imaju svoj vremenski i funkcionalni kapacitet koji je ogranicen.

Nada se da cu procitati strucniji i detaljniji odgovor ovde od nekog kolege dermatologa, jer je pitanje zaista zanimljivo.

S postovanjem.

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 17, 2007 9:09 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 1:16 pm
Postovi: 185
Lokacija: Novi Sad
Koristila sam je po preporuci kozmeticarke.I zaista mi ni jedna bubuljica na licu nije iskocila od kada je koristim.Medjutim,razlicite stvari sam procitala za acidi borici pa sam postavila temu ovde,jer se ipak radi o mojoj kozi!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 19, 2007 12:36 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 20, 2007 1:10 am
Postovi: 90
Lokacija: beograd
Pozdravi kozmeticarku, a,b se koristi u druge svrhe np. za smirivanje iritacije na kozi izazvana nekim preparatom i to samo one blaze, sa blagim hadjenjem kompresa natopljenim a.b. umanjuje se crvenilo,. A za odstranjivanje make up ili uopste samog ciscenja lica odaberi neko blago kozmeticko mleko nikako sapun ni u cvrstom pa ni u tecnom stanju, zarad ocuvanja ph balansa koze.Nakon mleka mozes preci losionom i naneti kremu sasvim dovoljno.

_________________
tu sam da vam savet dam


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 19, 2007 11:48 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 08, 2007 4:54 pm
Postovi: 69
Meni je moj GINEKOLOG predlozio da POVREMENO koristim acidi borici kao obloge,ublazava iritacije,crvenilo,upale i sl...... A za lice ga nikada nisam koristila. Koliko ja znam on ublazava prethodno navedeno ali za skidanje sminke :roll: ...... Slozila bih se sa prethodnicima :lol:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Dec 17, 2007 3:46 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Dec 17, 2007 3:34 am
Postovi: 57
Acidum boricum spada u red vrlo slabih kiselina tako da je malo verovatno da moze da narusi PH koze koji je, opstepoznato, 5.5, tj. takodje slabo kiseo kao i sama borna akiselina. Osim toga, ona se u vidu sterilnih preparata koristi i za ispiranje rana, a moze da se nanosi u oci - dakle, na delove bitno osetljivije od intaktne (ili i aknozne) koze. Ja sama je, na preporuku kozmeticarke, upotrebljavam bar 10 godina, a jos nisam cula nijednog dermatologa ili kolegu farmaceuta koji bi se negativno izrazio o njoj. Tako se nikako ne bih slozila da je njena svakodnevna upotreba ustvari zloupotreba!?
Takodje mi sama prica o navodnoj kancerogenosti - koju, btw, sada prvi put cujem - zvuci vrlo sumnjivo, odn. reda velicine glasina farmaceutske/kozmeticke industrije kojoj nije u interesu da se upotrebljavaju efikasni, jeftini i nelicencirani preparati!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Dec 17, 2007 4:08 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 8:46 pm
Postovi: 1001
Stvarno sam se prepala - ja po preporuci ginekologa koristima vaginalete od borne kiseline godinama - za vreme menstruacije, da regulisem pH vrednost i preventiram gljivice sa kojima sam se godinama mucila. Meni je jako pomogla i jedino je sto mi omogucava normalnu vaginalnu pH vrednost (a sve sam probala skoro). Ima li nekog naucnog dokaza da upotreba ove kiseline moze biti stetna??


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 22, 2007 1:15 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Dec 17, 2007 3:34 am
Postovi: 57
Koliko ja znam - a na fakultetu smo se ne bas tako malo bavili njome - ne. U preparatima za lokalnu upotrebu u koncentraciji od 3% se koristi kao antiseptik, a u koncentraciji od 10% se koristila i kao keratolitik. Medjutim, zabelezeni su slucajevi da je u toj vecoj koncentraciji doslo do resorpcije kad se primenjivala na otvorene rane i do nekih nezeljenih (ali ne kancerogenih) efekata kod nekog malog procenta dece, ne i odraslih, pa je iz tog razloga kao predostroznost uvedeno da koncentracija u svim preparatima bude samo 3%. (mada sam ja sebi pravila i tu 10%-tnu i nije mi bilo nista, cak ni to perutanje koze koje sam htela da postignem). To je jedino ogranicenje za koje sam ja ikada cula u vezi sa Acidum boricum, a s obzirom da se primenjuje bukvalno decenijama, da ima neko drugo nezeljeno dejstvo, davno bi se za njega znalo. Tako da, sto se tice mene, samo slobodno napred! Mislim da je to jedno retko dobro provereno, efikasno i vise nego pristupacno sredstvo.
P.S. Naravno da niko nece raditi kontrolisanu uporednu studiju o efektima svakodnevnog koriscenja borne kiseline jer nijedna farmaceutska kuca nema interes da finansira studiju u kojoj ce se dokazati delotvornost necega sto nije njen specijalitet (lek za koji samo ta kuca ima licencu da ga pravi tokom 20 godina). Ostaje nam da se oslonimo na empiriju, a ona je zasad potpuno na strani borne kiseline :)


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 80 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: