Zdravlje A-Š

Zdravlje A-Š diskusije na doktor.rs forumima

Pogledajte i diskusije na doktor.rs zdravstvenom forumu »

Lepe vesti o crnom vinu

Žene koje piju crno vino ne samo da smanjuju time rizik od srčanih oboljenja već tako utiču na smanjenje rizika gojaznosti. Zapravo, na osnovu ispitivanja koje su sproveli naučnici u bolnici u Bostonu (Brigham and Women’s Hospital), blaga i umerena upotreba alkoholnih pića ima uticaj na smanjenje obima struka kod lepšeg pola. Rezultati ovog ispitivanja su nedavno objavljeni u ‘Arhivima interne medicine’. 

Zeleni čaj u borbi protiv virusa

Zeleni čaj (Thea sinensis) je tradicionalni napitak naroda dalekog istoka, koji ga koristi već više hiljada godina. O povoljnim efektima na organizam aktivnih supstanci koje sadrži, kao i mehanizmu delovanja u borbi protiv virusa pročitajte u ovom članku.

Novi podforum - Kvalitet zdravstvenih usluga

Zdravstveni sistem u Srbiji već neko vreme prolazi kroz period tranzicije zajedno sa ostatkom društva. Pojam koji kod nas i dalje predstavlja nepoznanicu jeste kvalitet zdravstvenih usluga. Činjenica je da se neke stvari popravljaju, ali smo i dalje svakodnevno u prilici da čitamo o aferama koje se tiču zdravstvenog sistema koje direktno ili indirektno utiču na kvalitet zdravstvenih usluga. Iako nam predstoji dug proces uspostavljanja takvog sistema gde ćete za svoj novac dobiti adekvatnu zdravstvenu uslugu, neophodno je razumeti da svi moramo razmišljati u tom pravcu, a ne samo očekivati da će neko drugi sve uraditi umesto nas. Zbog ovih, ali i mnogih drugih pitanja otvaramo podforum Kvalitet zdravstvenih usluga gde ćete biti u mogućnosti da iznesete svoja mišljenja i iskustva na ovu temu.

Nove metode u dijagnostici endometrioze

Endometrioza je poremećaj koji predstavlja prisustvo endometrijuma van šupljine materice, koju normalno oblaže. Veoma varijabilna simptomatologija i nespecifičan fizikalni nalaz razlog su relativno čestog kašnjenja. Simptomi i ultrazvučni nalaz mogu pobuditi sumnju na dijagnozu, ali se dijagnoza definitivno može postaviti samo laparoskopski. Ipak, trenutna istraživanja pokazuju da žene sa endometriozom pokazuju i izvesne promene u biopsijskom materijalu što otvara vrata novim dijagnostičkim metodama i ranijem otkrivanju endometrioze.

Dojenje najzdraviji način ishrane za novorođenče

U susret svetskoj nedelji dojenja koja će se u Srbiji ove godine obeležiti od 28. septembra do 4. oktobra 2009. doktor.rs piše zašto je majčino mleko bitno za zdravlje bebe. Već nekoliko godina unazad ukazuje se na značaj dojenja kako za dete, tako i za majku, mada istraživanja pokazuju da relativno visok broj majki rano prestaje sa dojenjem dece. Pročitajte zašto je majčino mleko najzdravije...

Potencijalno isti faktori rizika demencije i koronarne bolesti

Sada postoji veliki broj dokaza koji ukazuju da ono što je loše za srce je loše i za mozak. Naime, prema novim istraživanjima ispostavilo se da su dobro poznati faktori rizika za koronarnu bolest i moždani udar ujedno i faktori rizika za nastanak demencije u starijoj životnoj dobi. To se pre svega odnosi na pušenje, povišen krvni pritisak, nekontrolisane vrednosti glukoze i holesterola u krvi. Preko 11.000 osoba starosne dobi od 46 do 70 godina starosti, praćeni su nešto više od jedne decenije sa ciljem utvrđivanja mogućeg razvoja demencije...

Prisustvo porođaju

Već neko vreme u Srbiji se naplaćuju usluge prisustva drugih osoba porođaju. Pod drugim osobama podrazumeva se ne samo otac deteta, već i ginekolog koji je vodio trudnoću porodilje. Pozivamo Vas da se priključite diskusiji na našem forumu: ostavite komentare ovde

Transplantat može sačuvati vid

Transplantirane ćelije su sačuvale vid pacova sa bolešću koja neminovno vodi ka slepilu. U eksperimentu, internacionalna grupa naučnika je presadila epitelijalne ćelije humanog retinalnog pigmenta pacovima rođenim sa genetskom predispozicijom za retinalnu degeneraciju, koja vodi slepilu.

Levoruki imaju bolje pamćenje

Ako ste iz porodice čiji su članovi levoruki, možete tvditi da imate bolje pamćenje od onih koji su desnoruki, tvrdi se u istraživanju. Zaključci su doneseni na osnovu teorije da dve hemisfere mozga rade udruženo da bi nam omogućila da upamtimo događaje.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 90280 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
1516
17
18192021
22232425262728
293031    
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: