Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 18, 2008 3:21 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am
Postovi: 408
Mrs_Parker je napisao:
miminamama je napisao:
@Mrs Parker,
Ne mogu da ulazim u to koliko je lecenje korektno ili ne, ali i prema pravilniku Komore vas lekar je duzan da vam objasni koliko god puta treba i na 1001 nacin sta se dogadja, kako on to vidi, i da dobije vas pristanak. Ili ne. Da li cete vi licno pristati, to je samo vasa stvar, a vrlo jasno su definisane situacije u kojima se radi i bez saglasnosti pacijenta.

Apsolutno mislim bas ovako kao sto ste na pisali i ne vidim u cemu je problem nekih lekara da to i prihvate.


Iskreno, ja ne znam o cemu je rec. Ceo zivot govorim pacijentima da sto se bolje razumemo, bolje ce sve da ispadne, i to je to. Naravno da to kida nerve, naravno da zahteva vremena - koje mnoge specijalnosti nemaju dovoljno (jer sistem pritiska!), naravno da niko od nas nije (ni fizicki ni psihicki) u stanju 24/7 da objasnjava zasto-kako, i na pijaci i u taksiju i u radnji, ali - takva nam je profesija.
Osim ovoga, ne shvatam o cemu je rec jer sam u kontaktu, godinama, samo sa doktorima koji su mi slicni, bez obzira na granu medicine, i - da zanemarimo na trenutak Komoru, Pravila i Zakletvu, vrlo je prosta logika da se detaljnim objasnjenjem, na nivou na kojem dati pacijent moze nesto da pojmi, postize - sve. I saradnja, i razumevanje, i bolji efekat lecenja, i sve ostalo...

Ako su radovi slozene prirode, kao sto cesto jesu u mom poslu, ja svaki dan i crtam, i pokazujem slike i radove, a gubim glas pricajuci, verujte, i znam jos mnogo takvih doktora, s tim da oni sa onkologije ili radiologije cesto i otplacu kod kuce neke razgovore, i posle 25 i vise godina staza....

Meni je zao sto ste vi, nesrecom, nailazili na "one druge", i razumem vase ogorcenje, jer - kako rekoh - i ja sam neciji pacijent, i imam porodicu i stare roditelje - ali uvek kazem ljudima isto: menjajte. Ako ikako imate mogucnosti, trazite i drugo i trece misljenje, trazite lekara sa kojim imate komunikaciju, jer takvi postoje, a ja se nadam od srca da ce - kako rekoste - "novonastala" situacija da kolege natera da promisle jos jednom. Pod znacima navoda "novonastala", jer - kako rekoh - za mnoge od nas je tako otkad smo polozili drzavni ispit.... decenijama.

Svako dobro.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sta se podrazumeva pod nesavestnim lecenjem?!
PostPoslato: Čet Dec 18, 2008 4:36 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
Rekli ste prvo ovako:
Mrs_Parker je napisao:
Meni je nefrolog, zatim lekar opste prakse, pa apotekar, dao trostruke doze lekova za TBC bubrega... jedva preziveh i nikome nista. Danas bi se sudili jer vise nisam takva kvocka da ne znam koja su moja prava.


Sto ce reci da vam je svako u pomenutom lancu zdravstvenih usluga dao po jednu dozu.

Zatim ste rekli ovako
Mrs_Parker je napisao:
Specijalista nefrologije mi je greskom prepisao trostruku dozu lekova za tbc bubrega. Lekar opste prakse nije uvideo njegovu gresku i na receptu isto prepisao trostruku dozu lekova. Apotekar u drzavnoj ustanovi nije uvideo gresku lekara opste prakse pa mi je izdao tu dozu lekova i ponovio nacin upotrebe


Ako vec ne zelite da budete kako sami kazete kvocka onda ne treba da kokodacete po forumima i pisete gluposti koje traze korekturu ,a da pri tome imate petlje da pricate o sudjenju vec da budete precizni,a ne kao oni u Kraljevu sto je u medijima ostalo na nivou traca sa pijaca.I opet pricate da je nesto trebalo biti dozirano po vasoj telesnoj masi.Po kom protokolu za lecenje urogenitalne TBC,za koji klinicki oblik,za koji nalaz M.Tuberculosis u urinu. Vi ste samo na nekom uputstvu procitali doziranje po jedinici telesne mase .Vidim da niste naucili da cesto ne zasluzuju svi sagovornici postovanje ,a narocito oni koji pricaju kojesta.I opet od kud da je bas carski rez bio najbolji??Mozda je trudnoca mogla i da se dovrsi forcepsom,vakuumom sve u svemu opet ponavljam da ne komentarisete ono o cemu nemate pojma


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 18, 2008 11:00 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 12:38 pm
Postovi: 3083
Citiraj:
To vidite sa socijalnom sluzbom i sudom.

pa to je smesno! u trenucima kada je indikovana transfuzija, cesto o zivotu i smrti odlucuju minuti!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sta se podrazumeva pod nesavestnim lecenjem?!
PostPoslato: Čet Dec 18, 2008 11:55 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Postovi: 511
severus je napisao:
Sto ce reci da vam je svako u pomenutom lancu zdravstvenih usluga dao po jednu dozu.
... Vi ste samo na nekom uputstvu procitali doziranje po jedinici telesne mase .

Ovo je vec da covek ne veruje. Jaste li uopste doktor? :o
Ako jeste, znate kako to ide. Specijalista prepise terapiju ali ne daje recepte no se sa tim vratite kod svog lekara koji prepise recepte.
Niko nije dao po jednu dozu no su svi ponovili ono sto je specijalista nefrologije napisao a on je pogresio i napisao sve trostruko. Ako i pored ovoga ne shavatate sta pisem, onda je dalji razgovor besmislen jer se postavlja pitanje da li vi opste mozete primiti neku informaciju.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sta se podrazumeva pod nesavestnim lecenjem?!
PostPoslato: Pet Dec 19, 2008 12:01 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Postovi: 511
severus je napisao:
I opet od kud da je bas carski rez bio najbolji??Mozda je trudnoca mogla i da se dovrsi forcepsom,vakuumom sve u svemu opet ponavljam da ne komentarisete ono o cemu nemate pojma

Pa kako mislite da carski rez nije bio najbolje resenje kada je i posle hitnog zahvata beba reanimirana. Mislite da bi posle vakuma bila ok. Inace nije bilo problema sa samim porodom da bi bile potrebne neka ekstra metode no je bilo problema sa bebom i njeni srcanim otkiucajima.
Bolje vi da ne komentarisete situaciju o kojoj nemate pojma 8)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 19, 2008 12:26 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 12:38 pm
Postovi: 3083
sto se tice doziranja antibiotika, vi ste u uputstvu procitali najcesce doziranje leka. medjutim, mnogi lekovi a medju njima su svakako i antibiotici se ne tako retko doziraju u dozama vecim od onih koje su napisane. npr., ljudi koji imaju prolaps mitralne valvule ce pre stomatoloske intervencije, po preporukama biti zasticeni sa 2 GRAMA antibiotika. posto je ovo stanje redje od npr. bakterijske angine, vi na kutiji leka necete naci ovu indikaciju, sto ne znaci da je lekar napravio gresku! naprotiv, pacijent bi u ovom slucaju napravio kobnu, cesto i po zivot fatalnu gresku ako bi sam sebi korigovao dozu, jer "tako pise".
u nefrologiji se za mnoge stvari, na osnovu pojedinacne procene vrse korekcije doza.
famraceuti, koje prozivate ni u kom slucaju nisu pozvani da koriguju doze! njihovo je da odreaguju na eventualne pogresne kombinacije lekova.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 19, 2008 1:22 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Postovi: 511
drbgd je napisao:
sto se tice doziranja antibiotika, vi ste u uputstvu procitali najcesce doziranje leka.

Nisam ja nista procitala tada. Jednostavno, nefrolog, koji je inace ok doktor, je pogresio i prepisao trostruku dozu, od koje sam dobila jaku alergiju i reakciju jetre. TADA sam verovala lekaru, SADA citam. Pa dobro zar je ovo sto pisem toliko komplikovano za shvatiti??? U Urgentnom su ustanovili da je doza trostruka kao i nefrolog kasnije, NE JA.
Zasto ne mozete prihvatiti da vase kolege grese?
Zasto ne mozete prihvatiti da je edukovani pacijent ok? Tada nisam bila a sada jesam. Moja dugogodisnja iskustva sa lekarima nisu bas sjajna ali ima lekara koji sve ostale iskupe. To su biseri, i treba ih na sva usta hvaliti. Evo ja cu poceti sa nefrologom iz Gradske bolnice, dr Ankom Stanojcic. Da je nema, trebalo bi je izmisliti. Pre svega temeljita, pedantna i posvecena, i spremna da pokrije sve ono sto njene kolege nisu. Kod nje vlada savrsen red u svemu, od mog kartona u kojem ima tabelu svih analiza do sada uradjenih, preko celokupne zivotne istorije bolesti i istorije bolesto kod nje na komjuteru za svakog pacijenta, do zakazivanja koje to i jeste... ako je 11:15 onda je 11:15 i nema prekidanja konsultacija sa telefonskim razgovorima no max posvecenost pacijentu. Da, ona koristi racunar za istorije bolesti, i da, sama ga je donela. Kada drugi lekari vide njene izvesataje smeju se i cude sto je toliko precizna i pedantna, ali to njoj ne smeta a ni njenim pacijentima. Nema greske ni omaske, al zato iz neke bolnice izadjem sa otpusnom listom na kojoj pise da sam alergicna na pencilin i to ostane zapecaceno svuda, a nije istina. To lekar koji je uzimao anamnezu nije stigao sve da cuje od dogovora preko mobilnih i pogresno zapisao, a mene prati ceo zivot.
Dakle ima sjajnih lekara, ima sjajnih medicinskis sestara i obrnuto. Svako ko pokusava lekarsku profesiju da idealizuje daleko je od realnosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 19, 2008 1:35 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 12:38 pm
Postovi: 3083
Citiraj:
Zasto ne mozete prihvatiti da je edukovani pacijent ok?


a gde ste se edukovali? uputite ovde na forumu i ostale clanove, da odu u taj centar za edukaciju, koji je prakticno skoro jednak medicinskom fakultetu! :D
salu na stranu! i vi ne razumete sta sam ja hteo da vam kazem-vi ste odreagovali tako, zato sto je svaki organizam individualan! to ne znaci da je u pitanju greska, zato sto se vama dogodila reakcija! nije pogresno dozirati antibiotike u dozama koje su vise od onih koje su poznate vecini ljudi! za lecenje sepse se koriste jos vece doze od tih koje ste vi primili.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 19, 2008 8:26 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am
Postovi: 408
Ja bih bila slobodna da dodam par reci iz svog skromnog secanja na temu: nas su ucili da u lecenju TBC prvo ide tzv. intenzivna, inicijalna faza, od oko par meseci, gde se davala bas ozbiljna kombinacija - ako se dobro secam, izoniazid + ri*ampicin + pirazinamid + etambutol - a mislim da dnevna doza samo za etambutol moze biti 2.5 g; ja sam ispit iz pneumoftiziologije polagala na pacijentu koji je dobijao (osim ri*fampicina, etambutola i pirazinamida) JOS I streptomicin, a vidjala sam i one sa.... mislim da se zove MDR TBC, koja je rezistentna na mnoge lekove, gde se tek daju bas poprilicne kolicine i doze lekova druge linije
.
Drugim recima, ako cemo da konkretizujemo diskusiju, uopste nije nemoguce da je Mrs Parker nije bilo dobro u smislu reakcije organizma, jer su ovo, zaista, preterana doziranja sa stanovista lecenja upale grla.

Ja se izvinjavam sto upadam s ovim, jer su moja skolska znanja svakako zastarela, a klinicko iskustvo nikakvo, te molim kolege da me isprave.
Hvala i pozdrav :).

P.S. Imam zvezdice kod ri*fama jer ga u protivnom pokazuje u tekstu kompletno kao zvezdice, mozda imamo cenzuru :).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sta se podrazumeva pod nesavestnim lecenjem?!
PostPoslato: Pet Dec 19, 2008 10:49 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
Mrs_Parker je napisao:
severus je napisao:
I opet od kud da je bas carski rez bio najbolji??Mozda je trudnoca mogla i da se dovrsi forcepsom,vakuumom sve u svemu opet ponavljam da ne komentarisete ono o cemu nemate pojma

Pa kako mislite da carski rez nije bio najbolje resenje kada je i posle hitnog zahvata beba reanimirana. Mislite da bi posle vakuma bila ok. Inace nije bilo problema sa samim porodom da bi bile potrebne neka ekstra metode no je bilo problema sa bebom i njeni srcanim otkiucajima.
Bolje vi da ne komentarisete situaciju o kojoj nemate pojma 8)


Gospodjo draga zaista vam treba dodeliti nagradu za tvrdoglavost i povrsnost.Od kud znate sta je bio uzrok fetalnog distresa,dokle je stigao porodjaj,kolika je akuserska konjugata,da li je porodjaj bio hiperaktivan ili hipoaktivan,kakva je bila plodova voda.I carski rez i forceps i vakuum imaju svoje indikacije, prednosti i mane a kontroverze u vezi svakog od njih su u domenu akusera a ne laika.Osim toga pricali ste o tuzbi za predoziranje antituberkulotika a evo ispostavlja se da ste imali alergijsku reakciju sto je individualno svojstvo organizma tako da je mnogo veca verovatnoca da bi vi placali za klevetu nego nefrolog za nesavesno lecenje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 19, 2008 7:21 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Postovi: 511
@ severus
@ drbgd
Jos jednom cu pokusati da Vam objasnim zbog Vas samih, sa nadom da cete uvideti svoju gresku, bahatost i netrpeljivost koju ste pokazali prema meni. Stvarno Vas ne razumem i nije mi jasno zasto mi ne verujete. Mozda zato sto sam pacijent?

Isoniazid, Etambutol, Rimfamicin sam dobila grskom u trostrukoj dozi. Kada sam se posle urgentnog vratila kod nefrologa, on je bio uzasnut svojom greskom i nije mu bilo jasno kako je to moglo da mu se desi pa je pretpostavio da je umor glavni razlog. Meni je receno da je doslo do greske. Shvatila sam to, ali mi nije bilo jasno kako se ta greska provukla kroz ceo lanac.
Posle toga mi je doza data normalno na sta je moj organizam odmah reagovao alergijom. Lecenje je obustavljeno i bila sam poslata na bolnicko ispitivanje alergije na pomenute lekove. Posto alergija nije ustanovljena, napravljena je pauza u lecenju od dva meseca, da bi potom bila nastavljena. Na zalost, trajala je svega 40-tak dana jer se pojavila jaka reakcija jetre. Terapija je do daljnjeg obustavljena.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sta se podrazumeva pod nesavestnim lecenjem?!
PostPoslato: Pet Dec 19, 2008 7:28 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Postovi: 511
severus je napisao:
Gospodjo draga zaista vam treba dodeliti nagradu za tvrdoglavost i povrsnost.Od kud znate sta je bio uzrok fetalnog distresa...

Gospodine dragi Vama treba dati nagradu za nipodastavnje sagovornika.
Ne znam ja sta je bio uzrok fetalnog distresa, ja samo znam da su se dva lekara iznad mog stomaka svadjali i to zestoko, da su imali apsolutno suprostavljene stavove, da je jedan tvrdio da beba nece izdrzati, dok je drugi zeleo da proba. Kao osobi, kao majci, to mi je bilo sasvim dovoljno i ne treba mi poznavanje nikakvih uzroka kada se dva strucna lica svadjaju oko zivota moje jos nerodjene bebe.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 19, 2008 7:34 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Postovi: 511
miminamama je napisao:
... prema pravilniku Komore vas lekar je duzan da vam objasni koliko god puta treba i na 1001 nacin sta se dogadja, kako on to vidi, i da dobije vas pristanak. Ili ne. Da li cete vi licno pristati, to je samo vasa stvar, a vrlo jasno su definisane situacije u kojima se radi i bez saglasnosti pacijenta.

Da se mozda manemo mene i vratimo na temu.
Ako je ovo gore tacno a mislim da jeste, onda u slucaju oko kojeg se digla medijska prasina drugo koleno nije moglo biti operisano bez saglasnosti roditelja.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 19, 2008 8:16 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 12:38 pm
Postovi: 3083
Citiraj:
nije bilo jasno kako se ta greska provukla kroz ceo lanac.


zato sto se antibiotici DAJU U I U DOZAMA 3X VECIM od najcescih!
kako vi ovo ne razumete??? evo, neka bude da je trebalo da ih vi uopste ne koristite, ali POSTOJE DIJAGNOZE u kojima se daju i takve doze!!!!!!!!!!!!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 20, 2008 12:16 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
Gospodjo Parkerice mi u klin vi u plocu ,kako rece kolega drbgd kako i zasto se daju antibiotici a pogotovu za slucaj uporne i otporne bakterije kakav je M.Tuberculosis narocito ako je intermedijarno senzitivan,a opet upotreba tuberkulostatika drugog reda ne moze se meriti sa tuberkulostaticima prvog reda.A razloga da vam veruje na ovakvu pricu ne bi imao sud jer je subjektivno i neprovereno svedocenje ,a za presudu je jedino validno mediko-legalno vestacenje na osnovu validne medicinske dokumenatcije sto bi u vasem slucaju podrazumevalo i low i PCR na M.tuberculosis i urografije i kontrastni CT urotrakta , istorije sa hospitalizacije zbog alergije i procesa dijagnostike zbog urinarne TBC i laboratoriju kojom se dokazuje medikamentozni hepatitis.....tako da ove price ostavite za uz kafu sa komsinicama recimo.I nemojte se cuditi nipodastavanju jer se petljate u oblast koja je za vas zona sumraka.To sto ste vi u slucaju porodjaja instinktivno reagovali je sasvim normalno ali nije objektivno jedini objektivni su akuseri koji su porodili na hiljade zena i posao im je da znaju sve o normalnom i patoloskom porodjaju.Osima toga carski rez iako rutinski nosi sa sobom gomilu komlikacija u neposrednom postoperativnom toku i puerperijumu,a i u trudnocama koje slede.Pa savrseno dovoljna je potencijalna komplikacija u vidu septicnog endometritisa i miometritisa koja se zavrsava histerektomijom bez ikakvih sansi za narednu trudnocu.Tako da o svemu treba razmisljati a za to sigurno vi niste kompetentni.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: