Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Motorni razvoj
PostPoslato: Uto Nov 25, 2008 12:26 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Prva godina života deteta je od neizmerne važnosti.
Spoznaje i sposobnosti koje će steći i razviti neophodne su mu za normalan život.
Kroz prvu godinu života dete se menja od malene, bespomoćne bebe do zvrka koje će u svom znatiželjnom istraživanju prelaziti celu kuću.

Svakog roditelja vesele dostignuća njegovog deteta. Roditelj zove bake i dede da se pohvali kako je njihovo unuče danas prvi puta samo selo ili počelo puzati, a da se ne govori o veselju zbog prvih koraka.

Međutim, ono što bi roditelji trebali znati jeste da postoji ne samo vreme kada dete treba nešto znati i moći, već da nije svejedno ni kako to radi.

Nisu sva deca jednaka i njihov rast i razvoj nije isti, ali se ipak mogu postaviti okvirne granice normalnog razvoja. Poznavanje normalnog razvoja deteta važno je da se uoče deca koja zaostaju za njima ili se ne razvijaju pravilno.
Takvoj deci treba i može pomoći, tim bolje što je pomoć ranije pružena.

Stoga roditelji trebaju promatrati svoju bebu kako se razvija i da li se razvija kako treba, baš kao što paze da li dovoljno jede, spava ili nema temperaturu.


NOVOROĐENČE

Novorođenče je beba od rođenja do navršenog prvog meseca života.

Spontana motorika u novorođenčeta

Što znači spontana motorika u novorođenčeta? To su pokreti novorođenčeta u različitim položajima. Dete gledamo u položaju na leđima i na trbuhu. U leđnom položaju glava je u sredini ili lagano nagnuta na jednu stranu. Ruke su lagano raširene na podlozi i savijene u laktovima. Šakice su mekano poluotvorene, palčevi su pored šakice. Nogice su lagano savijene u kukovima i kolenima.
U potrbušnom položaju novorođenče oslobađa disajne puteve pomakom glave u stranu. Pomak glave u stranu omogućava detetu normalno disanje. Ovaj položaj je blago asimetričan. U većeg broja dece može se uočiti trenutačno odizanje glave od podloge čak i do tri sekunde. Ako u tom položaju primaknemo ručice deteta telu i pridržavamo ga blago stišćući trup, novorođenče može koju sekundu duže držati odignutu glavicu. Odizanje glavice u potrbušnom položaju je reakcija uspravljanja u začetku koju po rođenju ima samo vrat, a koji će kasnije dovesti do uspravljanja deteta i hoda. Odizanje glave od podloge u tom položaju može se izazvati i milovanjem deteta po glavi straga. Međutim, ako novorođenče neposredno po rođenju ne odiže glavu to još uvek nije razlog za brigu, moći će kroz kratko vreme. Sposobnost deteta da podiže glavu povećava se iz dana u dan tako da na kraju prvog meseca ono u potrbušnom položaju odiže glavu, a i ramena.
Kada vučemo detetove ručice i nožice, osećamo lagan otpor povlačenju, no kada povlačenje prestane ruke i noge se vraćaju u svoj prijašnji polusavijeni položaj. To je zato što je tonus novorođenčeta blago povišen u mišićima koji savijaju ruke i noge (fleksorni tonus mišića). Tonus je određena napetost mišića koju ima i dete i odrasli čovek.
I u leđnom i u potrbušnom položaju novorođenče istovremeno savija i pruža ruke i noge. Ono može saviti jedan zglob i opružiti drugi. Pokreti su pretežno simetrični, ali to ne treba shvatiti doslovno u matematičkom smislu. Spontana motorika je izraženija u leđnom stavu. U tom stavu dete reagira masivnom motornom spontanom aktivnošću. Ona je više izražena na dodir i stimulaciju. U potrbušnom stavu nema takve motorike, ponašanje je mirno, pokreti smireniji, kao i držanje u celosti. Ovo se objašnjava činjenicom da je trbušni položaj zapravo prirodni položaj.


Držanje glavice

Kada se novorođenče iz leđnog položaja uhvati za ručne zglobove i polako ga se pridiže kao da ćemo ga posesti, promatra se položaj glavice u odnosu na trup. Normalno glavica blago zaostaje za nivoom trupa, a u jednom deliću sekunde može je imati i u nivou trupa. Držanje glavice lepo možemo videti tako da se novorođenče rukom uhvati za ramena i dovede u sedeći stav. Beba će balansirati glavom u srednjem položaju čak i ako se telo pomakne u stranu.

Refleks hvatanja šakice

Umetnemo li prst u šakicu bebe s vanjske strane pri korenu prstiju, smerom od malog prsta prema palcu, dete će zatvoriti šakicu i obuhvatiti prst. Taj se refleks pojačava za vreme sisanja.

Oslonac na stopala

Kada zdravo, donošeno novorođenče prihvatimo ispod pazuha i uspravimo tako da ono dodiruje stopalima podlogu, ono staje na podlogu punim stopalima. Nagnemo li ga lagano napred, ono će učiniti korak, a nakon tog prvog koraka beba će učiniti još nekoliko koraka ritmički i s uspravnim položajem glave i tela. Takvo koračanje je refleks koji se naziva automatski hod. Taj hod je u zdrave novorođenčadi prisutan od trenutka rođenja, ali u dece rođene zatkom može izostati u prvih nekoliko dana života. Pri automatskom hodu novorođenče može okrenuti glavu u stranu. Ukoliko mu se na putu nađe prepreka kao npr. smotana pelena, ono će prekoračiti uzvisinu.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 25, 2008 12:54 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Socijalni kontakt

Šestomesečno dete živahno prati zbivanja u svom okruženju. Prepoznaje svoju okolinu i razlikuje strane osobe od domaćih. Poznatu osobu prihvata, dok stranu odbija. Ukoliko mamu ili tatu ne vidi 2-3 dana, zaboravlja ih i ponaša se prema njima kao prema strancima. Potrebno je nagovaranje, veselo pričanje, pokret, pružanje igračaka da bi šestomesečna beba poklonila osmeh i obveselila se nepoznatom licu.
U toj dobi dete pogledom prati majku kada ona priprema hranu i zna što ona radi. Već tada princ ili princeza ima svoju omiljenu hranu i onu koju baš i ne voli.
Jedna od detetovih igara je i glasovna igra u kojoj ono izgovara slogove ma-me, ga-ge i sl. Neke će slogove izgovarati jače, neke slabije, a neke drukčijim tonom, brbljajući sebi u bradu, igračkama ili ljudima oko sebe. Beba slušanjem može utvrditi izvor zvuka, npr. šuškanje papira i okrenuti se prema pravcu odakle zvuk dolazi.

Sa sedam meseci dete prihvata igru skrivanja. Kada na bebu bliska joj osoba stavi maramu preko lica i potom je skine glasno se smijući i uzvikujući „tu si“ ili „kuku“, dijete nakon par ponavljanja prihvata igru te počinje i samo skidati maramu veselo se smejući. U njegovom brbljanju ima više slogova i varijanti, ali to čavrljanje nema nikakva određena značenja.

Osmomesečno dojenče ne voli biti samo, traži društvo, no počinje se „sramiti“ ili plašiti nepoznate osobe. Veselo se igra ku-ku. Kada joj se stavi sat kraj uva i govori tika-taka, ona pažljivo sluša. Male će damice, ali jednako i dečaci uživati gledajući se u ogledalo. Dete posmatra kretanje oko sebe, prati mamu pogledom po sobi. Zagledava se u igru sena pri lelujanju zavesa što ukazuje na razvoj pažnje i koncentracije.


S devet meseci dojenče zaokupljaju tihi šumovi i zvuci. Voli slušati na telefonsku slušalicu i to čini radosno i pažljivo duže vreme. Igra skrivača napreduje u pravu igru tako da se mama zaista sakrije iza nekog zaslona. Njeno izvirivanje ga silno veseli. Ono može čak po par sekundi čekati i tražiti majku pogledom, pružajući glavu prema mestu odakle čuje majčin glas. Kada mu se ona pokaže kliče od veselja.

S deset meseci dojenče pokazuje sve veće zanimanje prema svojim bližnjima nastojeći oponašati ih. Dete zna reći npr. „pa-pa“ kao znak pozdrava. Veseli se odobravanju svojih radnji, raduje ga priznanje. Rado ponavlja stvari zbog kojih je bilo pohvaljeno, pa kada iste učini i samo sebi tapše „bravo-bravo“. Sada majka sve više raspoznaje brbljanje svog deteta i oni već mogu sasvim ozbiljno „razgovarati“. Majka ponavlja jedan ili dva sloga koje je dete izreklo, a dete odgovara nakon kratkog vremena ponavljajući rečene slogove. Beba raspoznaje osobe i predmete iz neposredne okoline s kojima je često u kontaktu, npr. pitano gde je lampa okreće glavu i zaustavlja pogled na zadanom predmetu.


S dvanaest meseci dete sa zadovoljstvom stavlja ručice u zdelicu. Može samo jesti keks, komadić hleba i sl. Takođe može piti iz šoljice držeći je obema rukama, dok majka samo malo pridržava šoljicu. Dete u svom glasovnom izražavanju primenjuje smislene slogove sa značenjem. Razume zabranu. Čuje li od majke „ne-ne“, načas je pogleda upitno prekidajući svoju aktivnost. Međutim, zabrane zaboravlja pa ih treba ponavljati.


Krajem prve godine dete počinje izgovarati prve smislene reči u nizu. Ima rečnik od 3-6 reči koje modelira na svoj način. Pokazuje znakove prostornog pamćenja. Pravilno reaguje na zahtev, npr. „dođi ovde“ ili „baci to“, ali to ne učini svaki put jer jednostavno kada to nastoji izvršiti njegovu pažnju obuzmu neke usputne vrlo zanimljive stvari. Naime, toliko toga lepoga i zanimljivoga ima u svetu oko njega, sve želi doseći i upoznati, a mama i tata će mu u tome svesrdno pomagati.


Razvoj motorike iz potrbušnog položaja

Šestomesečno dojenče se živahno okreće preko boka s trbuha na leđa. U potrbušnom stavu odiže se na ispružene ruke i otvorene šakice oslanjajući se na donji deo trbuha. Potaknuto, npr. igračkom, odiže ruku visoko te zauzima položaj kosog sedenje oslanjajući se na jednu ruku, istostranu stranu tela i nogu, a potpomažući se kolenom i potkolenicom druge noge. Taj stav se naziva stav „vrtnog patuljka“ i on je preduslov za samostalno zauzimanje sedećeg stava u sedmomesečnog deteta.

Sa sedam meseci u potrbušnom stavu se dete može povlačiti po podlozi. Ruke su savijene i oslonac je na laktove, a noge su ispružene i ne sudeluju u tom. To se naziva vojničko puzanje. Dete može tako propuzati kratku udaljenost do igračke ispred sebe, ako je pri tome majka ispred njega i zove ga. Dete će se primicati njoj istovremeno se smejući. Ukoliko pri tome odignemo njegovu zdelicu i noge od podloge, ono je u stanju pomicati se prema napred na svojim rukama. Izbalansirano kretanje rukama prethodi zauzimanju četveronožnog stava. Do njega dete dolazi odižući trup od podloge, odupirući se na ruke i kolena i sa sedam meseci se u tom stavu može njihati napred natrag.
S osam meseci dete sedi s uspravnim leđima, a ruke opruža i postranično braneći se tako od pada (postranična obrambena reakcija).

Posle osam meseci dete se počinje braniti od pada i prema straga pružajući ruke (stražnja obrambena reakcija), što sa sigurnošću čini u dobi od 9 - 10 meseci. To je vreme kada sedi ispruženih ruku, uspravnog trupa i ravnih leđa. Ruke i šake su slobodne jer se više ne upire o njih. Ono sedi sigurno uz dobre ravnotežne reakcije u tome stavu. Okretanjem tela stvara veće mogućnosti za aktivnost ruku.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 25, 2008 2:45 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Ljudski rast i razvoj podrazumeva citav period zivota i sirok spektar promena od zacheca do starosti i smrti. Rast i razvoj su dve razlichite vrste procesa, vremenom promenljive i usko povezane.

U pogledu rasta i razvoja jedna faza prelazi u drugu bez jasne diferencijalne linije a rec je o fazama koje karakterisu odredjene bioloshke i druge specificnosti:

-prenatalna faza- od zaceca do rodjenja
-neonatalna -od rodjenaj do 4-6 nedelja
-infantilna faza- dok dete ne postane sposobno da se hrani, oblachi, hoda i govori
- detinjstvo- do puberteta
- adolescencija - dok ne dostigne kompetentnu ulogu socijalne zrelosti
- faza odraslih- karakterise je bioloshka i socijalna zrelost
- faza starosti

Rast podrazumeva seriju anatomskih i fizioloshkih procesa koji menjaju velichinu i kompoziciju tela. Ovo je kontinuirani proces iako se zna da je brzina rasta mnogo veca tokom prvih godina zivota i da pojedini delovi tela rastu razlichitom brzinom.

Razvoj u najshirem smislu se moze shvatiti kao sveobuhvatna promenljivost zivota sa specifichnostima konstantnih i dinamichnih promena, karakteristichnih za ljudski rod.

Tabela razvoja deteta u kome su aktivnosti prikazane kroz stadijume na osnovu iskustva rada sa decom.

1-3 meseca

Gruba motorika:glava okrenuta u stranu,u supinaciji prisutni nagli, bezciljni, grubi i refleksni pokreti. Dominacija primitivnih refleksa na posturu i pokrete. Pad glave pri postavljanju u sedeci polozaj. Kasnije fleksioni tonus pochinje da se smanjuje, karlica se poravnjava, zapochinje ekstenzija i spoljashnja rotacija nogu chemu predhodi podizanje glave iz proniranog polozaja i pochetak podizanja na podlaktice. Pad glave pri prelasku iz supiniranog i sedeci polozaj pochinje da se gubi i nastupa razvoj pokreta neophodnih za bauljanje u proniranom polozaju. Od 2.meseca okrece se sa strane na ledja.

Vid i fina motorika: beba posmatra lice majke, okrece se na svetlost, prati objekat kada mu se postavi blizu ochiju. Refleks hvatanja prisutann, palac u shaci, prsti flektirani, kasnije sledi otvaranje shake, vizuelno zadrzava pogled na objektu i prati horrizontalno kretanje objekta na 15-20 cm na srednjoj liniji. Zadrzava objekat koji mu se iznenada stavi u ruku. Sa 3,5 meseca prati ruke koje dovodi zajedno ka medijalnoj liniji tela.

Sluh i govor: Plache kada je gladno ili se ne oseca komforno. Uplashi se na jake zvuke a umiri se na poznate i nezne glasove. Grleni glasovi.

Socijalizacija, emotivnost: Dosta spava, sisa, oseca ljubav i prihvata je pasivno, kasnije se npr, umiri na milovanje ili ljuljanje. Sa osam nedelja smeh postaje socijalizovaniji- reaguje osmehom. Refleksno hranjenje prisutno na samom rodjenju se postepeno povlachi. Posmatra okolna lica i reaguje na poznate i prijatne situacije (kupanje, hranjenje)

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 25, 2008 3:02 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
3-6 meseca

Gruba motorika: odrzava glavu u medijalnog liniji i okrece je u stranu. Nema padanaj glave pri prelasku iz supiniranog u sedci polozaj, vertikalna kontrola glave. Iz pronacije se podize oslanjajuci se na podlaktice a kasnije i na sake. Pri prenoshenju tezine otvara shake. Prinosi ih srednjoj liniji, sedi sa podupiranjem trupa oslanjajuci se na shake ili pridrzavanjem. Kukovi u trup su u potpunoj ekstenziji u proniranom polozaju. Prinosi stopala ustima, igra se sa prstima. Sa 5 meseci pri ustajanju podize noge. U 6tom mesecu baulja.

Vid i fina motorika: Reaguje na vizuelne drazi, bulji naokolo, formira vizuelno pracenje vertikalno i koso, polukruzno, na 15-30 cm. Uspostavlja vizuelno-taktilne veze, hvatanje objekta uz vizuelnost, objekat u ruci prvo drzi pa zatim posmatra pa stavlja u usta. Ovome prethodi razvoj otvaranja shake. Prepoznaje svoje shake i prepoznaje svakodnevni objekat, npr. sholju. Ochi koristi zajedno i nema razrokosti.

Sluh i govor: Obrazac plakanja je zreliji. Gugutanje i drugi oblici vokalizacije se javljaju na stimulativni razgovor. Do 6 meseci pochinje brbljanje. Na zvuk shiri ochi, okrece se na zvuchni nadrazaj, najpre horizontalno a onda u dva navrata lokalizuje zvuk, najpre dole a kasnije iznad njega. Vezuje zvuke za svakodnevne situacije i komunicira pokretima nor. pochinje da pruza ruke da ga uzme majka.

Sodijalizacija, emotivnost: Prepoznaje ljude i situacije, pokazuej zadovoljstvo, uzbudjenje, voli da se neko njime bavi ili da ga zabavlja. Hranjenje postaje socijalna aktivnost, jede polutechnu hranu. Aktivno koristi usne i jezik i gutanje nije vish erefleksno. Posmatra kako ga majka oblachi, kupa, umiva...Pri hranjenju mozze da postavi ruke na flashicu i pridrzava je.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 25, 2008 3:07 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 2:30 pm
Postovi: 51
Lokacija: kairo
A kada je dete spremno i u mogucnosti da nauci boje i da ih razlikuje?Moja beba od 20 meseci je u stanju da za 2 sata nauci imena 12 divljih zivotinja i da ih nepogresivo razlikuje a recimo 3 osnovne boje zuta, crvena,plava nikako da upamti.Cak zna i 3 slova abecede I, X, D. :lol:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 25, 2008 3:16 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Sto znachi da je sa vashim detetom sve u redu! A to da li ej zanimaju boje ili ne je druga stvar, svi mi imamo razlichita interesovanja pa tako i dec aimaju razlichite zanimljive i nezanimljive igre. Ona je ipak josh mala da bi uchila u pravom slislu rechi ucenje! Ona sada prihvata i uchi samo ono shto nju zanima i shto je njoj zanimljivo a vi s enemojte opterecivati time, josh je ona mala! Jedino shto mozete da radite je da se igrate sa njom i kroz igru da podstichete da pamti boje ako vam je to bas toliko bitno.


0d 18 meseci do 2 godine

samostalno odvaja papir od chokolade, crta, zvrlja po papiru, uziva u slikovnicama i bojankama, ume da okrene jednu stranu knjige ili slikovnice a ne vishe odjednom. Opazanje pojedinih delova tela se razvija a maanifestuje se pokazivanjem cipella, skidanjem i stavljanjem kape, charapica, ume samo da se skine i presvuche.

Razume dosta i koristi oko 50 reci. Odaziva se na svoje ime, bira objekte i igrachke po potrebi. Sastavlja dve ili vishe rechi u smislenu celinu. Zna da saopshti potebu za toaletom. Lakse se razkopchava i svlachi odecu sa sebe. Pije bez prosipanja jede samo sa kashikom. Veoma je razvijena radoznalost. Pocev od druge godine cesto ej emotivno labilno. Neprepoznaje opsanost.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 04, 2009 5:03 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Dugo nisam pisala na ovu temu, pa evo da pocnemo u ovoj novoj godini, tj da zavrshimo sve sto sam pochela :)

1-3 meseca

Gruba motorika: glava je okrenuta u stranu, kada je uglava u supinaciji prisutni su nagli, bezciljni, grubi i refleksni pokreti. Postoji dominacija primitivnih refleksa na posturu i pokrete. Pad glavi pri postavljanju u sedeci polozaj. Kasnije fleksioni tonus pocinje pocinje da se smanjuje, karlica se poravnjava, zapochinje se ekstenzija i spoljashnja rotacija nogu chemu prethodi podizanje glave u proniranom polozaju i pocetak podizanja na podlaktice kada je dete u polozaju na stomaku tj i proniranom polozaju (supiniran polozaj je polozaj na ledjima a pronirani na stomaku). Pad glave pri podizanju u sedeci polozaj pochinje da se gubi i pochinej razvoj pokreta neophodnih za bauljanje u proniranom polozaju. Od drugog meseca okrece se sa strane na ledja.

Posmatra lice majke i okrece lice ka svetlosti. U prvom mesecu prati objekat kada se postavi blizu preko 90 stepeni u trecem mesecu preko 180 stepeni. Refleks hvatanja je prisutan, palac u saci, prsti flektirani. Kasnije sledi otvaranje shake, vizuelno zadrzavanje pogleda na objektu i prati ga horizontalno na 15-20 cm.

Place kada je gladno ili s ene oseca prijatno. Uplashi s ena glasne aumiri na poznate glasove. Grleni glasovi.

Dosta spava, oseca i prihvata ljubav pasivno a kasnije se umiri na mazenje ili ljuljanje. Sa 8 nedelja smeh postaje socijalizirajuci , reaguje osmehom. Refleksno hranjenje koje postoji od trenutka radjanja postepeno se povlaci. Reaguje na lica iz okoline i na poznate situacije, kupanje, hranjenje.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 04, 2009 5:05 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
3-6 meseca

Gruba motorika: odrzava glavu u medijalnog liniji i okrece je u stranu. Nema padanja glave pri prelasku iz supiniranog u sedci polozaj, vertikalna kontrola glave. Iz pronacije se podize oslanjajuci se na podlaktice a kasnije i na sake. Pri prenoshenju tezine otvara shake. Prinosi ih srednjoj liniji, sedi sa podupiranjem trupa oslanjajuci se na shake ili pridrzavanjem. Kukovi u trup su u potpunoj ekstenziji u proniranom polozaju. Prinosi stopala ustima, igra se sa prstima. Sa 5 meseci pri ustajanju podize noge. U 6tom mesecu baulja.

Vid i fina motorika: Reaguje na vizuelne drazi, bulji naokolo, formira vizuelno pracenje vertikalno i koso, polukruzno, na 15-30 cm. Uspostavlja vizuelno-taktilne veze, hvatanje objekta uz vizuelnost, objekat u ruci prvo drzi pa zatim posmatra pa stavlja u usta. Ovome prethodi razvoj otvaranja shake. Prepoznaje svoje shake i prepoznaje svakodnevni objekat, npr. sholju. Ochi koristi zajedno i nema razrokosti.

Sluh i govor: Obrazac plakanja je zreliji. Gugutanje i drugi oblici vokalizacije se javljaju na stimulativni razgovor. Do 6 meseci pochinje brbljanje. Na zvuk shiri ochi, okrece se na zvuchni nadrazaj, najpre horizontalno a onda u dva navrata lokalizuje zvuk, najpre dole a kasnije iznad njega. Vezuje zvuke za svakodnevne situacije i komunicira pokretima nor. pochinje da pruza ruke da ga uzme majka.

Sodijalizacija, emotivnost: Prepoznaje ljude i situacije, pokazuej zadovoljstvo, uzbudjenje, voli da se neko njime bavi ili da ga zabavlja. Hranjenje postaje socijalna aktivnost, jede polutechnu hranu. Aktivno koristi usne i jezik i gutanje nije vish erefleksno. Posmatra kako ga majka oblachi, kupa, umiva...Pri hranjenju mozze da postavi ruke na flashicu i pridrzava je.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 04, 2009 5:17 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
6-9 meseca

Sa 6-7 meseci okrece se rotacijama, zapochinje okretanje u sedecem polozaju. U sedecem polozaju glava i trup su uspravni, pracaka se i baulja. Hvata stopala i druge delove tela da bi se sa njima igralo. Tapshe svoju sliku u ogledalu. Razvija se reciprocitet u nogama, Oslanaj se i pravi iskorak ako se pravilno postavi. Javljaju se reakccije protektivnog oslonca ekstremiteta. Zauzima chetvoronozni polozaj. potpunu ekstenziju ruku nogu i trupa. Stabilnost u sedecem polozaju je dobra, moze da se odupre rukama, prvo napred pa kasnije i ustranu.

Premeshta igrachke iz jedne u drugu ruku, sve vish epredmete hvata prstiam a manje shakom, stavlja objekte u usta posmatra ako ispadne ali zaboravlja na predmet kada ga izgubi iz vida. Igrachku moze da drzi obema ili samo u jednoj ruci, razgleda je i prouchava, okrece sa velikim interesovanjem. Palmarni hvat koji dominira prelazi u u radijalni hvat. Sa 9 meseci namerno ispushta predmete iz ruku, sedi sa formiranom lordozom i pokushava da se uspravi u stojeci polozaj.

Kikoce se, okrece se brzo an glas majke, pochinej da imitira ritam tonova koje chuje, smeje se i cichi, vrishti. moze da lokalizuje glas ili zvuk i da zatim uputi precizan pogled ka tom tonu. Pazljivo slusa.

Razpoznaje tonove i glasove, reaguje na njih ali modifikuje svoje reakciej na strana lica. Drzi samostalno flashicu dok pije, rukom drzi i jede keks. u sedecem polozaju oslobadj aruke za oblachenje. Najznachajnije promene u 9tom mesecu su naime socijalne reakcije, i tada pochinje pojachano interesovanje za nepoznate koje tada vec razlikuej od poznatih.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Motorni razvoj
PostPoslato: Uto Mar 01, 2016 12:36 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 14, 2016 12:20 am
Postovi: 3
Porodila sam se cr 21.12. deset dana pre termina,beba je dobila ocenu 9,10ali posto se pedijatru cinila jako mirna uradjen joj je uz glave..izmedju ostalog naposano je i "periventrikularno uz pleksuse manje zone naglasene ehogenosti" ali prilikom otpusta receno je da beba izgleda potpuno u redu i da ce dalje njen pedijatar u dz ako bude potrebe dati upute za dalja analize...Do sad smo bili vec na dve kontrole u dz redovne i beba super napreduje niti nam se pominje bilo kakav dodatni uz glave ali nam je skrenuta paznja da se rade vezbe sa njom jer jos drzi rucice zatvorene tj sake,u vecini slucajeva,glavicu lepo drzi i prati predmete...ali u poslednjih par dana pored tih sakica zatvorenih primetila sam da beba kao da uporno pokusava da ustane,pravi pokrete kao prilikom vezbe trbusnjaka a nema ni 3 meseca,pa me interesuje da li je to nesto potpuno uobicajeno za taj period ili ipak ima veze sa samim razvojem motorike tj samim tonusom misica sto bi ukazivalo na neki problem?Hvala


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 19 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: