Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: CREVNA KANDIDIJAZA - ISHRANA
PostPoslato: Ned Jun 10, 2018 12:33 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2018 5:14 pm
Postovi: 31
CREVNA KANDIDIJAZA - ANTIKANDIDA DIJETA-REDUKOVANA ISHRANA

ODMAH DA BUDE JASNO-IZLEČENJE JE STVAR UPORNOSTI I SAMO NA TEBI JE DA BUDEŠ ISTRAJAN!!!
Kandida je normalni stanovnik crevne flore, ali u određenoj meri. Prekomernom upotrebom antibiotika, previše slatkiša i padom imuniteta, dolazi do poremećaja balansa i usled uništenja nekih drugih dobrih bakterija, gljivica kandide raste i izaziva probleme. Simptomi su raličiti i u zavisnosti od kada ih prepoznate i počnete sa korigovanom ishranom, zavisi da li će se ona što manje proširiti i olakšati brže izlečenje.

ZABRANJENE NAMIRNICE: ŠEĆER, ALKOHOL, BELO BRAŠNO I RAFINISANE ŽITARICE, KVASAC, MLEKO I SIREVI (izuzev ), SIRĆE, KAFA-2 I 3 U 1 TOTALNO izbaciti, ostalu kafu poželjno takođe izbaciti, MED, VOĆE (skoro sve). Krompir, pečurke, svi sosevi-majonez, kečap, senf,masline u belom sirćetu...sve gde ima šećera, sirćeta i industrijskih aditiva...

ISHRANA treba da se bazira što više na sirovom povrću ili barenom i grilovanom, puno salata, na početku samo barenom mesu, a posle grilovanom. Piti blagu limunadu i vodu i čajeve u većikoj količini.

POVRĆE: brokoli, prokelj, kelj, karfiol, kupus, paprika sve vrste, paradajiz, krastavac, spanać, artičoka, celer, maslačak, plavi paradajiz-patlidžan, tikvice, endivija, keleraba, luk-svi (posebno beli), rotkvice, radić, sve vrste salata u velikim količinama...Šargarepa može kuvana, a nikako sirova. Tek kasnije sam počeo da jedem integralni pirinač-nikako običan.

LIČNO SAM IZBEGAVAO: pasulj, boraniju, grašak, sočivo

ZABRANJENO: krompir, pečurke, kikiriki

MESO: sve vrste mesa! Prednost dati piletini, ćuretini, ribi, govedini-junetini-teletini, svinjsko i ovčije meso. Može se jesti i svo domaće sušeno meso-slanina, kobasice, kulen, šunka-sve što je domaće i nema aditiva, emulgatora,...Mogu svi morski plodovi i riba (ali ne treba pohovati u brašnu i ako se peče najbolje gril, a ne ulje). Lično sam jeo vrlo malo konzervirane tunjevine. Može riba ili bilo šta drugo konzervirano u vodi. Može malo pilećih prsa, ali pomalo (lično nisam ovo jeo-samo domaće)
NIKAKO mesne prerađevine, viršle, salame, kupovni kulen, kobasica,...

JAJA se mogu jesti – preporučujem kuvana, a ne pečena. Takođe, bolje je kupovati ako se mogu naći domaća od koka koje šetaju i kljucaju, a ne ova iz farme jer imaju antibiotike, koji su i izazivači kandide, ali ako se ne nađu domaća, mogu i ova u razumnoj meri.

MLEKO I MLEČNI PROIZVODI: najbolje je kupiti od nekog gljive kefira i praviti domaći-vrlo je prosto. Može se piti kupovni kefir i jogurt sa probiotikom i prebiotikom. NIKAKO mleko i sireve. Mogu pomalo probiotski sirevi. MOŽE SE JESTI PUTER. Nikako margarin i biljna mast. Može pomalo Ella sira i pavlake od 12% 3 kafene kašičice (iako lično nisam jeo ni sir ni pavlaku).

GRICKALICE-SEMENKE-ZAČINI: SIROVI ORASI I BADEM, indijski orah, LEŠNIK, semenke bundeve, suncokreta, mak, laneno seme. NIKAKO kikiriki, pistaći,...!!! Nikako sušeno voće.
Stalno u salate i čorbe stavljati kurkumu, đumbir, rogač, umeboši šljivu ili umeboši sirće.

PITI FLAŠIRANU VODU, MNOGO ČAJEVA, LIMUN(preporuka da nađete u prod.makrobiotike-zdrave hrane čaj za kandidu i posebno piti čaj od koprive jer je dobar za gvožđe). Lično sam pio čaj koji sam kupio kod Mare na lim.pijaci – zdrava hrana prema pošti-pije se pola sata pred jelo-uvek svež-ne da se skuva ujutru pa da stoji. Velika kesa je oko 300dinara. Pio sam i čaj koji pravi neka starija baba Goca iz Valjeva-broj 014/223-558. Ona napravi čaj i te 3 litre koštaju 1.000 dinara. Bitno je kad se sa njom čujete dogovorite kad vam napravi čaj da se organizuje da vam se odmah dostavi i da ga onda popijete u roku od 24časa. U tom periodu ne pijete vodu i gledajte da što manje jedete tad i uglavnom samo bareno povrće taj dan.

Na početku sam pio ulje divljeg origana. Mnogi ga hvale. Moje neko mišljenje je da je ono dobro piti na početku kad treba da ubije loše gljivice, a da se kasnije ne pije jer ono ubija i dobre bakterije. Pio sam i srebrnu vodu. Pio sam i kokosovo ulje-doduše ono je stvrdnuto, pa sam uzimao po kašičicu. Koristio sam dosta devičanski hladno ceđenog maslinovog ulja u salatama. Posle sam pio ulje od koštica grejfruta. Pio sam i jeo umoboši šljive i sirće. Jeo sam i klice-one su dobre jer se na njih mehanički kače gljivice i tako se izbacuju. Ujutru čim ustanem sam pio plastičnu kašičicu srebrne vode i probiotik (Multilac, Biokult kandea, Bulardi, Probiotic forte-treba menjati kad se popije kutija, preći na drugi i tako vrteti redom stalno drugi). Malo posle toga sam u kašičicu masl.ulja dodavao ulje divljeg origana 5-6 kapi. Posle nekog vremena sam uzimao kašičicu kokosovog ulja. Onda pio ovaj čaj pola sata pred jelo .
NIKAKO se ne smeju piti kupovni sokovi, nikako se ne sme cediti voće, gazirane sokove, pivo, alkohol, vino,... Može pomalo kisele vode.

HLEB: jeo sam stalno raženi hleb koji su mi kući spremali. Bitno je da se pravi od ’celog zrna’. Lično sam sve vreme uzimao samo raženo brašno-1kg oko 70dinara. Recept za hleb: u 1 kg raženog brašna dodati 2 supene kašike sode bikarbone, 1 ½-2 supene kašike soli, ¾ velike šolje hladno ceđenog sunc.ulja, otprilike se stave po ukusu semenke golice, suncokreta, samleveno laneno seme, malo kima, bosiok, ruzmarin, susam (sve ovo po ukusu kome se šta sviđa i koliko), 1-1,3l kisele vode sipati iz 2-3 puta dok se sve to dobro meša. Sve dobro izmešati i ostaviti da odstoji pokriveno krpom najmanje pola sata. Nakon toga uzeti tepsiju i podmazati je hladno ceđenim uljem kako se ne bi lepilo testo. Izliti testo-smesu u tepsiju. Zagrejati rernu na 200c i posle smanjiti na 180c i peći oko 40-45min. Izvaditi i pokriti krpom da malo odstoji. Seći tek kada se ohladi jer kad je toplo gnjecav je hleb i mrvi se. Meni ovo traje 3 dana. Možda je bolje kupiti one uže-sitnije kalupe pa praviti hleb svaki 2 dan. Držao sam ga napolju u tepsiji i kesi, a još bolje je držati ga u frižideru.
Tek posle 2 meseca sam počeo da jedem neke kupovne integralne testenine.
VODITI računa, nije sve što piše integralno baš tako jer je uglavnom reč o mešavini pola pola sa običnim belim brašnom, što nikako nije dobro. Zato ne treba kupovati u pekarama ’’integralni hleb’’ ili crni hleb, ražani hleb jer je to podvala. Isto tako nikakve grickalice nisam kupovao u makrobiotici i ništa slatko.

VOĆE: ponekad po 1 zelena jabuka. Nutricionista kaže da može 1 banana ili 1 grozd, ali nisam jeo.



KONKRETNI PREDLOZI OBROKA:

DORUČAK: ražani hleb, izmešana salata, kiselo mleko ili jogurt-kefir; bareno jaje, hleb sa puterom, kefir, salata; ražani hleb, šunka, salata, kefir; proso pomešan sa kis.mlekom ili jogurtom ili kefirom;

RUČAK: prve 2 nedelje samo supa sa kosti-bez rezanaca i kasnije nikad ne kuvati i jesti rezance; posle čorbe od povrća, supa sa barenim mesom; grilovano povrće i salata; grilovano povrće, kuvano meso, salata; grilovano belo meso pileće ili ćureće, salate, grilovano povrće; ...

VEČERA: opet nešto slično kao doručak ili ručak.
Hleb se jede uz svaki obrok ako želite, ali umerene količine. Salata što više. Preporuka što više jesti karfiol, prokelj, kelj, brokoli, kupus. Beli luk jesti što više. Kako se ne bi osećali jer smo među ljudima, može se progutati uz kiselo mleko ili jogurt i onda se ne oseća. Ili iseckati i zamotati u list zelene salate i onda progutati. Tako sam ga jeo non stop, posebno na prazan stomak i nisam se osećao. Napunim usta jogurtom i ubacim čen i progutam. Ili iseckane komadiće uvijene u list zelene salate i progutam uz jogurt. Salatu sam solio morkom soli i stavljao limun ili kristale limuna. Koristio sam i prirodno sirće divlje jabuke bez dodataka. Uvek sam stavljao masl.ulje, kurkumu, đumbir, zeolit ponekad ili u jogurtu.


ONO ŠTO SAM ČUO U MAKROBIOTICI I OD NEKIH LEKARA, A O TOME GOVORI I HRONO ISHRANA – IZMEĐU OBROKA NEMA NIKAKVIH UŽINA. PIJU SE SAMO ČAJEVI I LIMUNADA. BITNO JE DA RAZMAK IZMEĐU OBROKA BUDE OPTIMALNO 4-5 SATI. Npr. doručak u 9, ručak oko 15-16, večera oko 20-21.

Pio sam jedno vreme, nekih npr 10 dana ujutru na prazan stomak malo medicinske sode bikarbone, kao i uveče 2 sata nakon obroka, tj.kad krenem da spavam.

Doktorica mi je prepisala probiotike: Multilac, Probiotic forte, Bio kult kandea, Bulardi. Uz to sam pio kao dodatke Duovit za muškarce D 400 jednu dnevno, obavezno CINK compleks 15mg – 1 kesica dnevno, magnezijum direct (može da se kupi i u kristalima pa se razmuti u prokuvanu i ohlađenu vodu, a može i da se isto u manju kol.vode rastvori i njime se prska telo i mažu podlaktice, iza kolena, oko srca i pluća, vrat,..tako organizam odmah prima). Može se piti i C vitamin umereno. Piti limunade, blage, bez šećera i meda i vodu i čajeve-bar 3l dnevno.

Testiranje: nose se najmanje 3 uzastopna uzorka stolice. Nije bitno u kom periodu će biti stolica, već bukvalno 3 uzastopne. Bitno je truditi se da nema dodira za mokraćom. Izgleda glupo, ali preporuka je da postavite neke kese u lavor i da tako obavite nuždu i onda uzmete uzorak u adekvatnu plastičnu posudu koja se uzima u apotekama. Uzorak se nosi u laboratoriju što pre je moguće, ne duže od 2 sata. Ako se stolica obavi uveče, onda posudu sa uzorkom staviti u kesu i staviti u frižider.
Uraditi i test na helicobacteriju!
Posle nekog vremena ovakve ishrane, potrebno je uraditi analizu krvi i urina. Kako je ovakva ishrana bez ugljenih hidrata, to će dovesti do povećanja metilketona, ali ako uz to nema povišenog šećera, onda je to sve u redu.
Ovakva ishrana će dovesti do pada težine, ali primetićete da nećete imati nikakve slabosti i nedostatka energije jer se vi hranite zdravo, ali topi se salo i vi baš mršavite. Lično sam za 2 meseca sa 75 kg spao na 67kg, a visok sam 178cm. Jesam mršav, ali se odlično osećam, igram fudbal, krećem i nemam nikakve probleme. Otprilike kao što izgleda Novak Đoković, ali ja se na bavim profesionalno sportom, tako da vam je to sasvim dovoljno za funkcionisanje.

Kao što je rečeno na početku, ISTRAJNOST I POTPUNO pridržavanje ovakve restriktivne ishrane je ključno u savladavanju kandide. Što pre prepoznate simptome kandide i počnete ovakvu ishranu, biće vam lakše da je savladate i ona se neće toliko proširiti po organizmu.

Posle nekog perioda kad osetite da ste dobro i da vam je stolica formirana, uradite ponovo testiranje 3 uzastopna uzorka. Ukoliko samo jedan uzorak pokaže prisustvo kandide, niste izlečeni.
Čak i kada se izlečite, nemojte se odmah vratiti na staru ishranu, već postepeno i oprezno uvodite stare namirnice- npr.pomalo voća, pomalo testa, pomalo mleka u kafi, sir..pa tek onda pomalo slatkiša. Ponovo kažem , nutricionista je rekla da može po 1 zelena jabuka ili ponekad 1 banana ili grozd, ali ja lično nisam jeo voće.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 33 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: