Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Ugradnja sonde - bubreg
PostPoslato: Uto Apr 17, 2007 1:36 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 1:15 pm
Postovi: 30
Poštovani,
molim Vas za odgovor.

Slučaj je sledeći: žena - 31.januara 2007. operisana, radikalnom operacijom su izvadjeni svi organi male karlice. U pitanju je bio rak grlića materice, kako su nam doktori objasnili - u početnom stadijumu.
Operaciju je izveo profesor Spasoje Petković i bio je zadovoljan kako je operacija protekla i njenim oporavkom.
Posle patoloških nalaza pronadjene su pozitivne ćelije na levom jajniku (koji je takodje operacijom odstranjen) pa je predložena zračna terapija - unutrašnja i spoljašnja. Broj zračenja je 22 - spoljašnjih i 4 - unutrašnje.
26. marta 2007. je primljena u ontološki centar (u Pasterovoj ulici). Posle ispitivanja primećene su promene na limfnoj žlezdi na vratu (leva strana). Posle uzetog uzroka ustanovljeno je da su promene dobroćudne i da nema razloga za brigu.

Medjutim, posle radikalne operacije organa male karlice kod nje se javlja bol u levom bubregu i na urologiji joj predlažu ugradnju sonde koja bi odvodila mokraću koja se kod nje zadržava u urinskim kesama.
Pre operacije nikada nije imala nikakve probleme sa bubrezima, nije imala bolove i slično.

Interesuje me šta je uzrok oboljenja? Da li je to posledica operacije ili je vezano za bolest karcionoma grlića materice?

Mnogi rezultati koji su uzeti pre nekoliko dana (krv i mokraća) su dobri. Ali na ultrazvuku su primećene uvećane bubrežne čašice...

Kolike su šanse da se bubreg ovom metodom lečenja ponovo vrati u funkciju, možete li mi nešto napisati o ovoj metodi...

Znam da sam postavila puno pitanja ali Vas molim da mi odgovorite jer bi mi to mnogo značilo.

Unapred zahvalna


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 17, 2007 7:34 pm 
Korisnikov avatar OffLine Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 9:59 pm
Postovi: 1910
Postovana,ne mogu da verujem ali upravo imamo IDENTICAN slucaj na odeljenju.Bas sam se pitala da li se jos nekad desilo nesto slicno.Ovo je neverovatno.
Ovako,zena je operisana pre 6 meseci,uradjena totalna histerektomija i nakon toga 24 zracenja (preporuka ginekologa je bila 12).Pre 20-ak dana zena pocinje jako lose da se oseca i nalazi uree i kreatinina pokazuju 10-ostruke vrednosti !! Postavlja joj se sonda u desni bubreg.Na zalost,zena u toku hospitalizacije dobija cerebrovaskularni inzult (slog) usled koga biva oduzeta moc govora,desna ruka i noga kao i parcijalni facijalis.Na CT-u se ne pokazuju metastaze koje mogu biti uzrocnik niti hemoragija vec se pretpostavlja da je u pitaju tranzitorni ishemijski atak.Tenzija varira od astronomskih vrednosti do normalnih.
Pre 2 dana zeni se javlja bezbolan hladan otok citave desne noge (jako suspektno na prosireni malignitet male karlice sa zahvatanjem preponskih limfnih cvorova ).U razgovoru sa ginekologom on uporno negira vracanje malignog procesa jer tvdi da je operaciju uradio korektno i za sve okrivljuje preveliki broj zracenja.
Zena je oko mesec dana nakon zracenja dobila jak edem vulve,vagine,uretre i mokracne besike kojio su na udaru radijacije na putu do mesta prethodnog kancera, i pocetnih delova uretera najverovatnije te je nastao zastoj u bubrezima zbog cega je stavljena sonda.

Dakle,slozicete se,prilicno slican slucaj.

Odgovor na vase pitanje bi bio : perkutana nefrostoma je odlicno i jedino resenje za deblokaciju bubrega (iz bilo kog razloga).Ona perzistira i vise nedelja tacnije sve dok se ne uspostavi normalan otok mokrace kroz fizioloski put.U ovom slucaju,veoma je tesko reci kad to moze da se ocekuje s obzirom da pretpostavljam da je i u vasem slucaju u pitanju negativni efekat zracenja.Zahvatanje uretera malignim procesom nije 100% iskljuceno,na zalost.
Jedna dijagnosticka metoda koja bi ovde bila od pomoci (pored standardnog CT-a koji je pretpostavljam uradjen) je anterogradna pijelografija (ubacivanje kontrasta kroz sondu i snimanje te vizuelizacija uretera i promena na njemu) U nasem slucaju to je nemoguce jer je zena u strogom terapijskom mirovanju.
Osoba o kojoj vi pricate je zbog nosenja sonde pod rizikom od akutnog pijelonefritisa (upala bubrega) zato se pri svakom povisenju telesne temparature,drhtavice,groznice i bolova u tom bubregu kao i pojave zamucene gnojave mokrace na kesi treba hitno javiti urologu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Apr 19, 2007 3:28 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 1:15 pm
Postovi: 30
Poštovana Vragolasta Amfibija najpre da Vam se zahvalim što ste izdvojili dragoceno vreme da mi odgovorite :)

Slažem se sa vama da je slučaj koji ste opisali sličan, ali se ne bih složila da je identičan..jer kod pacijentkinje čiji ste slučaj naveli su počele stvari da se komplikuju posle zračne terapije, dok u našem slučaju - kod žene o čijem sam slučaju pisala je počela da oseća bolove u predelu levog bubrega posle operacije raka na grliću materice tj. posle radikalne operacije organa male karlice (pre zračne terapije).
Samo još da napomenem da su rezultati radjeni juče i proteklih dana dobri, nema povećanja uree i kreatinina. Načelnica klinike (radiologija-onkologija..ne znam tačan naziv klinike) je jutros prokomentarisala njen slučaj - u smislu da je žena još mlada i da bi trebali izvršiti drugu metodu a ne tu o kojoj su prvo govorili - valjda URETRA. Nije mi jasno da li se dvoume izmedju URETRA ili URETER ili postoji neka treća metoda. Ukoliko je u pitanju URETER da li je umanjena mogućnost infekcije? Odlučiće ujutro, i zahvat će biti obavljen posle konzilijuma ujutro ili ovih dana.

Jedno je sigurno, sa ovom opakom bolešću (rakom) nikada ne možemo biti načisto. Nadam se da će sve proći dobro, a Vama želim svako dobro i puno sreće i uspeha u poslu.
Hvala još jednom.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 23, 2007 8:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 1:15 pm
Postovi: 30
Maki* je napisao:
URETER - da li je umanjena mogućnost infekcije ovom metodom?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 23, 2007 9:59 pm 
Korisnikov avatar OffLine Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 9:59 pm
Postovi: 1910
Ne postoji metoda URETER.
Ureter je mokracna cev koja mokracu sprovodi od bubrega do mok.besike.
Lekari su se najverovatnije izrazavali strucno ali sturo da biste mogli da razumete sta su rekli jer se vrlo cesto prica u skracenicama.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 24, 2007 1:03 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 1:15 pm
Postovi: 30
Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Ugradnja sonde - bubreg
PostPoslato: Pet Mar 01, 2019 8:19 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 20, 2016 9:07 pm
Postovi: 9
Pozdrav!
Vidim da je ovaj post star oko 12 godina ali eve moram da pitam.
Urolog sa KCS mi je pregledom medicinske dokumentacije od leta 2018-e video da sam na KC "Dr. Dragiša Mišović" radili intravenoznu urografiju i ustanovili kamen od 17mm i zastoj u izlučivanju mokraće u levom i blaže u desnom (kamen 5mm)
posle par meseci od zakazivanja Otišao sam kod Urologa na KCS i on mi zakazao konzilijum pa posle par meseci čekanja dođem da bi mi zakazao za Scintigrafiju pa sam i to čekao pa mi je onda urađena scintigrafija koja je pokazala ovo:

"Dinamska scintigrafija bubrega (Tc-99 DTPA)
Dinamska scintigrafija bubrega sa merenjem jačine glomerularne filtracije (GFR) i diruetskom stimulacijom po protokolu F+2 urađena je tokom 23 minuta posle i.v. ubrizgavanje Tc-99m DTPA.
Renografska kriva levog bubrega pokazuje očuvano rano funkciono parenhimsko preuzimanje glomerulskog radiofarmaka, uobičajeno vreme prolaska kroz parenhim i produženo kroz sabirni sistem uz eliminaciju koja do kraja dinamske studije ne dostiže granične vrednosti (tmax: 2,2 min; T1/2 veće od 20 min)
Kriva desnog bubrega sa takođe očuvanim parenhimskim radiofarmaka uz normalan prolazak kroz sabirni sistem i parenhim i potpunu eliminaciju do kraja dinamske studije (Tmax:2,2 min; T1/2: 9,5 min) Na scintigramima bubrezi uobičajeno položeni, levi veći od desnog ali u celini neoštrije ocrtan difuzno umereno oslabljenog (ne vidi se jasno šta piše) nakupljanja radiofarmaka Desni bubreg jasno ocrtan, očuvan i relativno ravnomernog nakupljanja radiofarmaka. U eliminacijonoj fazi se uočava produženo zadržavanje radiofarmaka u levom bubregu uz nepotpuno ispiranje na postmikcionom scintigramu.
Ukupna GFR 88,8 ml/mi
Levi bubreg 54%, Desni bubreg 46%
Zaključak: Desni bubreg očuvane funkcije bez dilatacije sabirnog sistema i bez drenažnih smetnji.
Levi bubreg takođe očuvane funkcije, usporene drenaže radiofarmaka sa elementima opstrukcije sabirnog sistema lakšeg stepena.. "


Taj sam rezultat odneo kod tog lekara koji mi je i ovo zakazao posle mesec dana čekanja i on nešto bio sumnjičav na moje rezultate snimka pa uradio ultrazvuk

Eho: Desni bubreg bez zastojnih promena, levi bubreg sa astojnim promenama G III i kalkulusom vel 16mm u subpijelcinom delu
Indikovano plasiranje PCN I. Sin.
Zakazati ESWL

U zakazano vreme sam došao da mi urade PCN, po rezultatu scintigrafa im bilo čudno što me Dr poslao da ovo uradim ali kad su i oni uradili ultrazvuk rekli mi da mora da se to uradi ako hoću da spasem bubreg ali me taj dan odbili jer nisam imao nikog da me odvede kući pošto ja živim u Grockoj a ambulanta kola voze samo po užem delu grada tako da ja moram da se snađem za prevoz.
Kako to da Doktor koji me je poslao na scintigraf jer je to rekao da je najpouzdaniji metod ustanovljavanja da li mora da se radi nešto osim razbijanja kamena i onda odluči da se ovo radi jer je ultrazvuk pokazao drugačije , pa zašto mi umesto što su me zračili nisu jednostavno uradili ultrazvuk i ja bi već i skinuo tu perkutanu nefrostomu??


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Ugradnja sonde - bubreg
PostPoslato: Pet Mar 01, 2019 8:27 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 20, 2016 9:07 pm
Postovi: 9
Zaboravio da dodam na onaj moj prethodni post rezultate Laboratorije
da su svi u normalnim vrednostima rađeni su Leukociti, eritrociti, hemoglobin, Hematokrit, MCV, MCH, MCHC, PLT, Lym%, MXD%, NEUT%, RDW-SD
RDW-CV, PDW, MPV, P-LCR, PCT, INR protrombinsko vreme, aPTT, Urea i Kreatinin.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Ugradnja sonde - bubreg
PostPoslato: Ned Mar 03, 2019 12:47 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Зашто нису ултразвуком? Зато што су мени радили исечак из мишића ноге због анализе која се могла урадити из мокраће.

За све ове месеце које су те развлачили и чекали паре, могао си да смањиш то камење да си знао шта да предузмеш.

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Ugradnja sonde - bubreg
PostPoslato: Ned Mar 10, 2019 9:54 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 20, 2016 9:07 pm
Postovi: 9
6-og Marta su mi ugradili PCN. Meni plasiranje trajalo duže jer baš nije moje telo htelo da prihvati da ga buše sa iglom i pored lokalne anestezije mene nije bolelo kad su prošli kožu i mišiće ali kad su ušli u bubreg! TO je užasan,strahovit bol. Kakav bubrežni kamenac kad se pokrene, mnogo više boli, pa šta su tali jbt kad je i dalje bolelo!? Još kao hteli da odustanu jer sam se cimao od bolova, kao kažu "ti si se uplašio, možda bolje da ti radimo kad se bolje psihički pripremiš". Morao sam i da malo prilegnem na onaj krevet u dnevnoj bolnici jer sam skroz prebledeo i ledeni znoj me oblio, ne mogu ni da zamislim kako sam izgledao kad su se i sestre i lekari zabrinuli.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Ugradnja sonde - bubreg
PostPoslato: Pon Mar 11, 2019 9:47 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Тако се и Менгеле играо са својим "пацијентима". И ови данас се играју и често раде инвазивне анализе када уопште нису потребне.

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 37 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: