Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Obrezivanje/cirkumcizija - nekoliko pitanja
PostPoslato: Sre Apr 30, 2014 11:27 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 30, 2014 11:15 am
Postovi: 25
Dobar dan.

Ja sam L90, imam 24 godine i, ako se ne varam, apsolutnu fimozu.

Koliko sam mogao da se edukujem čituckajući tekstove sa neta, potrebno je da odradim cirkumciziju, odnosno obrezivanje. E sad, problem je što jako malo znam o tome, a iskreno i generalno ne mogu da se pohvalim preteranim seksualnim obrazovanjem, šta ćete, tako mi se zalomilo u životu... Možda još nije kasno da se neke stvari isprave.

Postavio bih nekoliko pitanja, unapred sam duboko zahvalan na svakoj pomoći:

1. Ako sam dobro shvatio, ja najpre treba da odem na pregled kod urologa. Kako izgleda taj pregled, da li bi trebalo nečeg da se plašim? Da li je problem ako sam dole neobrijan? Jedan mudar čovek me je naučio da stidne dlačice imaju svoju funkciju i ja sam to prihvatio.

2. Priznajem da mi je prilična frka od samog zahvata obrezivanja. Ono, baš me je strah. Kakav je to zahvat? Čitao sam da daju anesteziju. Gde? Da li boli ubod od igle? Ja sam jedine kontakte sa iglom imao kod zubara i pri vađenju krvi, te igle zbilja nisu strašne, ali ovo bi lako moglo biti nešto mnogo gadnije, ne znam... ?

3. Koje su post-operativne muke? Čitao sam da se dosta ljudi žalilo na preosetljivost glavića u danima nakon zahvata, već sad osećam nelagodnost od toga... Žalbe idu i na račun jutarnjih erekcija, mogu da zamislim. Je li to nešto oko čega treba biti vrlo zabrinut, šta uraditi da se simptomi ublaže?

4. Šta pacijent radi u danima nakon zahvata, čitao sam o nekakvoj posebnoj higijeni, nezi, nešto tako... ? Šta se pije, neki antibiotici?

5. Ima li nešto što bi trebalo da znam o obrezanom penisu (ako ikad smognem hrabrosti da odem na obrezivanje), koja je razlika u održavanju, korištenju... u odnosu na ovaj neobrezani, 'fimozni'? Bilo šta?

6. Koja je cena samog zahvata? Nisam iz bg-a, zapravo prilično sam daleko, pretpostavljam da nema potrebe da dolazim čak u bg radi zahvata, sigurno to radi i neko u lokalu, jesam li u pravu? Hoću da kažem, ovo nije neki prekomplikovani zahvat zbog kojeg bi trebalo dolaziti čak u bg, je li tako? Ili?

7. Još nešto, bilo šta što bi trebalo da znam u vezi celokupne priče?

Izvinjavam se na velikom broju pitanja, ali ovo mi je zbilja prilično važno, voleo bih da smognem snage i rešim problem. Jeste kasno, ali verujem ipak još ne prekasno.
Još jednom, moja najdublja zahvalnost za svaku pomoć.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Obrezivanje/cirkumcizija - nekoliko pitanja
PostPoslato: Sre Apr 30, 2014 9:20 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jul 11, 2012 4:49 pm
Postovi: 87
Bez problema ja sam to preziveo 18 decembra prosle godine:)Zahvat nije strasan opusteno,meni je to bila prva hirurska intervencija u zivotu,uspanicio sam se kao da necu ziv da izadjem ali kad neznas tako je to :) Zahvat sa sve pripremom traje nekih sat vremena maximalno,anstezija je lokalna i dobija se u preponama izuzev u nekim slucajevima gde ide totalno sto nema potrebe,osetis ubod igle kao kod zubara vadjenje krvi tako slicno,u slucaju da anstezija popusti u toku zahvata dobijes jos koju i sve bude ok :) Provedes neko vreme u sobi ,sat,dva,tri,da ne izadjes na ulicu pa da krvaris!U zavojima ga nosis neko vreme,3,4 dana,dok se sve lepo ne uhvati,bez ikakvih posledica po ponovno krvarenje,konce skidas za nekih 10 dana,zavisi kako kod koga,meni su skinuti za tako otprilke 10 dana,za vreme dok imas zavoje imaces previjanja,o kojima ces se dogovoriti sa urologom,dobices antibiotike,koje ces piti,mozda dobijes i neki sprej nakon skidanja zavoja,odmaraces i lezati u krevetu dok ne skines zavoje,posle komtno,bice neprijatno malo kod mokrenja dok imas zavoje ali nista strasno,osetljivost glavica ce vremenom nestati,i bice kao i sa kozicom,kod nekog pre kod nekog kasnije,ja sam se navikao vrlo brzo,sve ce to doci na svoje mesto!A sve to mozes da obavis u obliznjoj bolnici ili eventualno nekoj privatnoj klinici,izbor je na tebi kao i izbor urologa :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Obrezivanje/cirkumcizija - nekoliko pitanja
PostPoslato: Čet Maj 01, 2014 4:59 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jul 11, 2012 4:49 pm
Postovi: 87
i imaces otok koji ce vremenom proci,uz koju tabletu koju za otoke :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Obrezivanje/cirkumcizija - nekoliko pitanja
PostPoslato: Čet Maj 01, 2014 7:56 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Maj 01, 2014 7:45 pm
Postovi: 2
Ja sam pre tri meseca odradio obrezivanje,takodje zbog fimoze i mogu ti reci da je totalno smesna operacija.Drhtao sam na stolu ko zecica,al bez razloga,ubode igle nisam ni osetio,ali bukvalno.Sto pre odradis,videces koliko ce ti biti lakse i koliko ces se rasteretiti.Ja sam u bolnici prenocio,sto mozda i nije lose,jer se obicno kuci nadje nekog "posla",a preporucuje se strogo mirovanje dan,dva.
Kao sto rekoh,ja sam se operisao pre tri meseca,al me interesuje jedno,pa ako neko zna,nek odgovori,da ne otvaram novu temu.U predelu,sada vec ex frenuluma,oziljak je i dalje velik.Uporedio bih ga sa rubom na primer na dukserici,otprilike je te velicine,nadam se da znate na sta milslim.Ne boli me,ne smeta vizicki,ali smeta vizuelno.Dal ce se vremenom to izravnati?
Unapred hvala na odgovoru!
Jos jednom,L90,nemas apsolutno cega da se plasis,preporodices se kad se otarasis fimoze!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Obrezivanje/cirkumcizija - nekoliko pitanja
PostPoslato: Pet Maj 02, 2014 5:46 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jul 11, 2012 4:49 pm
Postovi: 87
Ja sam brinuo o tom da kazem poravnjanju koje je trebalo da bude u tom delu,tacnije imao mali deo koji je gde je bio frenulum sastavljen sa kozicom da kazem visio,doktor mi je rekao da ce sve srasti,i evo tako je i bilo,sad je sve ok i u najboljem redu,opet da kazem da je malo vidno tu gde je siveno,seceno,nazovimo linija-oziljak,ipak je seceno i mora malo da se vidi,onaj mali deo koji je bio odvojen srastao sa ostatkom i sve ok :) oziljci zavise koliko su vidni i od osobe nije kod svake osobe isto,ako je sve lepo uradjeno sve ce doci na svoje nakon nekon vremena,kao sto rekoh i ja sam brino o tom delu sraslo je ali nekako taj deo je bio podebljean, i evo sad se poravnjao,neznam posle koliko vremena ali imalo je vise od dva meseca sigurno,kao sto rekoh seceno je treba malo vreme,bice sve ok,neznam koliko ali nadam se da sam pomogao :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Obrezivanje/cirkumcizija - nekoliko pitanja
PostPoslato: Sub Maj 03, 2014 9:29 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 30, 2014 11:15 am
Postovi: 25
Mitic i VuckoB,

hvala vam na odgovorima! :)

Lepo je procitati da su vasa iskustva uglavnom pozitivna i da nisu strasna, nadam se da cu i sam jednog, valjda, skorog dana proci slicno.

Posebno me raduje ovo u vezi anestezije, ja sam se nekako najvise iscimao bas oko tog dela, ne znam zasto sam se istripovao da se igla daje u sam penis, je li moguce da sam to negde procitao? Uglavnom, ako se daje u prepone i ako je bol slican iglama kod zubara i pri vadjenju krvi, onda to stvarno nije strasno, na te sam igle vise oguglao...

Ako sam dobro shvatio, anestezija se primila i sam zahvat vam je prosao bezbolno?

Kako ste se nosili sa tim problematicnim erekcijama i osetljivim glavicem u danima oporavka, je l' se nesto pije, neke tablete, ili treba covek da ima kofu leda pored kreveta, da stavlja na bolno mesto kad se probudi uvece?

Hvala vam jos jednom na odgovorima, blizi sam konacnoj odluci da zavrsim ovo, jos sam u potrazi za urologom, ako se odlucim za privatnog onda jos moram da vidim koja je cena, no ako nadvladam strah cena nece biti problem (ne zato sto ja imam mnogo para, naprotiv, bas i nisam u nekoj najsjajnijoj situaciji ali za ovo mora da ima).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Obrezivanje/cirkumcizija - nekoliko pitanja
PostPoslato: Ned Maj 04, 2014 1:20 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jul 11, 2012 4:49 pm
Postovi: 87
sto pre to resis bolje po tebe,ja sam imao pocetnu fazu fimoze neki oblik stecene fimoze,ne urodjene,vremenom je poceo da se previ prsten kad se povuce kozica,citajuci po netu,i otisavsi na pregled kod urologa,nisam hteo da odugovlacim jer bih kad tad dosao na isto bolje pre nego posle:Dkako ja rekoh sebi jednostavno uradi bice sve uredu :)Meni su dodali ansteziju jer je ova malo popustila,ali ni to nije strasno ,neces sigurno da vristis i skaces po krevetu od bolava ili neka takva drama,anestezija ne prestaje odjednom vec popusta polako kad osetis malo da boli ti kazes oni dodaju i sve ok,sve je to slicno kao kad kod zubara vadis zub,kad si preziveo zubare i ovo ce biti dobro!Nocne erekcije ili jutarnje neprijatne su iz samo jednog razloga zatezu konce gde je kozica prisivena za telo peinsa,nema potrebe za ledom sve prodje,osim ako ti urolog ne kaze da stavljas led,osetljivost smanji se znantno nakon nedelju dana mozda i pre kad skines konce bices kao nov bez ikakvih problema nakon desetak dana, otok i sve sto ti se cini neobicno i ruzno poravnace se i bice kao preporodjeno,treba vreme ali bez brige :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Obrezivanje/cirkumcizija - nekoliko pitanja
PostPoslato: Pon Maj 05, 2014 4:24 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Maj 01, 2014 7:45 pm
Postovi: 2
Mitic je napisao:
Ja sam brinuo o tom da kazem poravnjanju koje je trebalo da bude u tom delu,tacnije imao mali deo koji je gde je bio frenulum sastavljen sa kozicom da kazem visio,doktor mi je rekao da ce sve srasti,i evo tako je i bilo,sad je sve ok i u najboljem redu,opet da kazem da je malo vidno tu gde je siveno,seceno,nazovimo linija-oziljak,ipak je seceno i mora malo da se vidi,onaj mali deo koji je bio odvojen srastao sa ostatkom i sve ok :) oziljci zavise koliko su vidni i od osobe nije kod svake osobe isto,ako je sve lepo uradjeno sve ce doci na svoje nakon nekon vremena,kao sto rekoh i ja sam brino o tom delu sraslo je ali nekako taj deo je bio podebljean, i evo sad se poravnjao,neznam posle koliko vremena ali imalo je vise od dva meseca sigurno,kao sto rekoh seceno je treba malo vreme,bice sve ok,neznam koliko ali nadam se da sam pomogao :wink:

Hvala druze,nadam se da ce se izravnati,pa za goidnu dana,za godinu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Obrezivanje/cirkumcizija - nekoliko pitanja
PostPoslato: Pon Maj 05, 2014 9:55 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jul 11, 2012 4:49 pm
Postovi: 87
nema na cemu bice i dosta ranije :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Obrezivanje/cirkumcizija - nekoliko pitanja
PostPoslato: Ned Maj 11, 2014 8:46 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Maj 11, 2014 11:09 am
Postovi: 2
Pozdrav, da odgovorim na neka pitanja.

Prvo, ne treba da čitaš previše o samom zahvatu jer ćeš steći dojam (kao što sam i ja stekao) da se radi o ne znam kakvom zahvatu. Činjenica da se zahvat radi u lokalnoj anesteziji i da već nakon pola sata ideš kući govori sama za sebe.

Ono što je najvažnije je da obavezno ležiš celi prvi dan. Kojim god vozilom budeš putovao obavezno lezi. Ako nemaš svoj auto i ideš vozom/autobusom, obavezno uzmi taxi do kolodvora. Nije da ne možeš sam voziti ili hodati, ali najbolji lek je ležanje, umanjuješ pritisak na ranu i maksimalno ubrzavaš oporavak. Uzmi 3 dana bolovanja i ne mrdaj, kasnije si ko nov.

Sve zajedno oporavak može da traje mesec pa i više dana ali u suštini bitna su prva dva-tri dana kada trebaš strogo mirovati. Sve nakon toga je klasično zarastanje rane.
Osetiš samo prvi ubod igle u koren penisa, ostala jedan ili dva uboda ne osetiš.
Ranu ispireš mlakom vodom ili kamilicom prvi put tek 48h posle zahvata, možda te bude malo peklo ali kad znaš da je sve iza tebe ništa nije teško.

Fimoza i slični medicinski opravdani razlozi idu preko zdravstvenog osiguranja tako da ne moraš plaćati.
Okolina će imati određen respekt prema tebi nakon obrezivanja.
Pre zahvata (a i inače) se obrij iz x razloga, pusti priče.

Detaljnije sam pisao o svom iskustvu na glavnoj temi http://www.doktor.rs/forum/urologija/obrezivanje-postoperativni-oporavak-t43678-60.html#p346391


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Obrezivanje/cirkumcizija - nekoliko pitanja
PostPoslato: Pet Jun 12, 2015 7:05 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 20, 2015 11:50 am
Postovi: 16
Pozdrav,

Operisao sam se 10. 06. 2015. u privatnoj bolnici i uradjena mi je neka delimična cirkumcizija, tj. oko 80% glavića je prekriveno kožicom u opuštenom stanju, a u erekciji kožice nema (mada to još nisam lepo ni video, pošto je tek 2. dan od operacije). :)

Pre svega, mnogo sam zadovoljan što sam konačno prelomio i otišao na tu operaciju, nije bilo ništa strašno, a već sada mi je mnogo lakše sami odlazak u wc, pošto sam ja imao potpunu fimozu od rođenja.

Doktor mi nije dao ni jedan jedini lek od operacije, bio je previjen (samo je glavić virio) taj dan posle operacije i sutra ujutru odmah na kontroli mi je skinut zavoj i koristim samo gazu preko zbog eventualnog nekog curkanja i osećaja posle toliko godina zarobljenog unutar kožice. :)

Jedino što mi je rečeno je da stavljam jod oko rane jedno 3-4 dana, jednom ili 2 puta dnevno i ništa više, pa me zanima vaše mišljenje da li je ovo dobro i kakva ste vi iskustva imali, da ne bih pogrešio u nečemu.

Takođe me mnogo zanima da li smem da ga okvasim? Pošto mi je doktor koji me je operisao rekao da mogu da se tuširam odmah, a za sapun da sačekam 4-5 dana. Ali ga nisam razumeo da li pod tuširanje misli da i njega potpuno operem ili ne? Trebaju mi vaša iskustva kako da dobro održavam higijenu ovih prvih dana, pošto je to valjda najvažnije da bi sve što pre prošlo.

Hvala unapred svima! :)

Read more: urologija/obrezivanje-postoperativni-oporavak-t43678-150.html#p360472#ixzz3crtZtcCe


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 39 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: