Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 
Autor Poruka
 Tema posta: HBO
PostPoslato: Ned Avg 24, 2008 10:45 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Hiperbarična medicina se zasniva na jednom leku: čistom kiseoniku koji se udiše pod pritiskom većim od atmosferskog, u specijalnim uređajima - hiperbaričnim komorama.

Kiseonik je neophodan za odvijanje svih životnih procesa; osnovna je supstanca života. Bez hrane čovek može da preživi 30 do 40 dana, bez vode 3 do 4 dana, a bez kiseonika samo 3 do 4 minuta!

Uzrok ili posledica najvećeg broja bolesti je smanjenje ili prestanak transporta kiseonika do ćelija kao krajnjih korisnika i sledstvena patnja ćelije, tkiva, organa i organizma u celini (hipoksija ili anoksija).

Blagovremena primena kiseonika pod pritiskom (HBO) sprečava ostećenje ćelije i organizam u celini izazvanog nedostatkom kiseonika i dovodi do izlečenja, regeneracije i potpunog oporavka organizma ako je oštećenje već nastalo.

Organski sistemi za disanje, srce, pluća i krvotok imaju osnovnu funkciju da organizmu dopreme kiseonik. Srce zdravog čoveka dnevno pumpa skoro 8.000 litara krvi, a organizam potrosi 368 litara kiseonika.
Veliki potrošači kiseonika su moždano tkivo, mišićno tkivo, organi za varenje itd.
Terapijsko dejstvo kiseonika poznato je od njegovog "otkrivanja" (Pristly i Lavoisier, oko 1750. god.). Od tada je korišćen više nego bilo koji terapijski supstrat poznat čoveku. Primenjivan u svim bolnicama sveta pomoću katetera, kiseoničkog šatora, maski, injekcija, inkubatora, lokalnih aplikacija, a samo u specijalizovanim institucijama u posebnim uređajima – hiperbaričnim komorama.

Neželjeni efekti kiseonika dobro su proučeni i praktično zanemarivi. Zbog takvih terapijskih kararkteristika, J. H. Jacobson je na Prvom internacionalnom kongresu za primenu hiperbaričnog kiseonika (Amsterdam, 1963. god.). svoje predavanje započeo rečima:

"Primena kiseonika pod pritiskom većim od atmosferskog, predstavlja napredak koji se po značaju može meriti sa uvođenjem transfuzije krvi i antibiotika u terapiji"
Dejstvo

* HBO difuzno povećava količinu kiseonika u ćelijama na račun rastvorenog kiseonika u plazmi čime se koriguje hipoksija i smanjuje zapaljenska reakcija tkiva

* HBO poboljšava cirkulaciju krvi, poboljšanjem reologijskih svojstava (smanjuje viskoznost plazme, povećava elastičnost membrane eritrocita, smanjuje agregaciju trombocita i leukocita) i ubrzanjem neoangiogeneze (stvaranje novih mreža krvnih kapilara)

* HBO dovodi do smanjenja obima i brže rastvorljivosti, a time i bržeg odstranjenja gasnih mehurića iz organizma (što je od izuzetne važnosti kod dekompresione bolesti ronilaca i gasne embolije)

* HBO povećava odbrambene sposobnosti organizma (povećava fagocitnu sposobnost leukocita), ima direktno bakteriostatsko i baktericidno delovanje

* HBO potencira delovanje određenih antibiotika, hemoterapeutika, diuretika, antiaritmika i citostatika

* HBO ima snažan antiedematozni učinak (smanjenje otoka) izazivajući vazokonstrikciju i brži oporavak intraendotelnih kompleksa krvnih sudova

* HBO podiže nivo antioksidacione odbrane organizma, čime usporava procese starenja ćelija

* HBO normalizuje energetske, metaboličke i funkcionalne procese u ćeliji

* HBO povećava osetljivost malignih ćelija na jonizujuće zračenje i smanjuje "nus" efekte zračenja

* HBOT ometa stvaranje toksičnih metabolita i podstiče detoksikaciju i deblokiranje toksinima inaktiviranog hemoglobina, mioglobina i citohromoksidaze (značajno kod trovanja s CO (ugljen monoksid), i drugim gasovima i parama)

* HBO aktivira hipoksijom narušene biosintetske i reparacione procese i tako omogućava zarastanje hroničnih rana

* HBO ubrzava regeneraciju nervnog tkiva, poboljšava nervnu provodljivost i smanjuje spazam

* HBO poboljšava psihofizičku kondiciju i deluje antistresno, pa se koristi i kod sportista za brži oporavak nakon povreda i brže sticanje psihofizičke kondicije.


Indikacije

Dekompresiona bolest, gasna embolija, gasna gangrena, trovanje ugljen monoksidom, moždani infarkt nakon akutne faze, srčani infarkt nakon akutne faze, opekotine, bolesti arterija i vena: arteroskleroza, Raynaudova i Burgerova bolest, tromboembolije, venski ulkusi, angina pektoris, vaskulitisi kod autoimunih bolesti, migrene i druge vazomotorične glavobolje, vaskularna impotencija i vaskularni sterilitet, šećerna bolest i komplikacije šećerne bolesti (oštećenje krvnih sudova, gangrene i ishemije, oštećenje vida, oštećenje bubrega), akutna psorijaza, sporozarastajuće rane, arterijski i venski ulkusi, postradijaciona nekroza kože, mekih tkiva i radijacioni cistitisi i enteritisi, želudačni i duodenalni ulkusi, ulcerozni i pseudomembranozni kolitisi, virusni, toksični i infektivni hepatitisi, ciroza jetre, reumatoidni artritis, bronhijalna astma, multipla skleroza, sindromi kranijalnih nerava (n. trigeminus, n. facijalis), polineuropatije, skleroderma, staračka demencija i Parkinsonov sindrom, osteomijelitis, akutna gluvoća, Menierov sindrom i vrtoglavice vaskularnog porekla, herpes simplex i zoster, akutna ishemija retine i retinalni arteritisi.


Priprema pacijenta


* Oprati telo i kosu, nakon čega ne koristiti ni jedan kozmetički preparat (mirisi, kreme, make-up, ruž za usne, lak za kosu i čak lak za nokte).

* Obrijati bradu i skratiti brkove, tako da ne ometaju stavljanje oronazalne maske za kiseonik.

* Poželjno je biti obučen u 100% pamučnu odeću (bez sintetike, svile ili vune).

* Za vreme HBO u ishrani izostaviti namirnice koje nadimaju ili neugodno mirišu, kao i sredstva koja smanjuju uračunljivost (alkohol, opojna sredstva...).

* Zbog mogućeg znojenja ili drugih potreba svakako ponesite pamučnu maramicu ili mali peškir.

* Za ulazak u RK (rekompresijska komora) poneti sa sobom sobne papuče ili neku drugu obuću.


Pre ulaska u RK

* Dobro proučiti pismena uputstva za boravak u RK.

* Neophodna protetska pomagala (npr. pacemaker, srčani zalisci, slušna proteza i sl.) moraju imati atest za funkcioniranje u hiperbaričnim uslovima i o postojanju istih obavezno obavestiti osoblje.

* Skinuti mobilne zubne proteze, očna sočiva i druga pomagala.

* Eventualne rane trebaju biti prekrivene samo suvom sterilnom gazom ili ovlaženom vodenim rastvorom sredstava koja ne isparavaju i nisu ni u jednom obliku zapaljiva ili pomagači gorenja.

* Isprazniti džepove i izuzev pamučne maramice ili malog peškira ne unositi ništa u RK, a posebno ne unositi lako zapaljive ili eksplozivne predmete, zatim one koji se pod pritiskom oštećuju (satovi, bočice, nalivpera, tekstmarkeri, mobilne telefone), nadalje gume za žvakanje, bombone ili jelo.


Tokom boravka u RK

* Usta moraju biti prazna (bez guma za žvakanje ili bombona).

* Sesti na određeno mesto i ne dirati uređaje.

* Tokom promena pritiska bolesnici započinju razgovor s pratiocem samo ako imaju tegobe. Kada je pritisak stabilan, dopušta se međusobni razgovor.

* Masku za disanje kiseonika samo priljubiti na lice, a pratilac je obavezan da je fiksira i da otvori ventile udaha i izdaha. Paziti da maska čitavo vreme udisanja kiseonika dobro prileže, jer samo tako ćete zaista udisati čist kiseonik i izdahnute gasove odstranjivati van RK.

* Kod pojave tegoba u bilo kojoj fazi terapije ili makar sumnje da nešto nije u redu, odmah podignuti ruku i mahanjem dlanom prema pratiocu skrenuti mu pažnju na sebe. Isto se odnosi i na prijavljivanje smetnji pre samog početka svake terapije o kojima obavezno mora biti izvešteno medicinsko osoblje.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: