Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Recidivirajući juvenilni parotitis
PostPoslato: Sre Feb 15, 2017 4:10 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Sep 14, 2005 3:13 pm
Postovi: 43
Poštovani,

moja trogodišnja djevojčica je već tri puta imala upalu parotidne žlijezde u zadnjih pola godine.
Prvi put, u avgustu, naša pedijatrica je bila na odmoru. Zamjenska dr je na osnovu laboratorijskih nalaza krvi dala Hemomycin.
Zatim, 17.11. ponovo. Opet su nalazi pokazali bakterijsku infekciju. Krenuli smo sa Pancefom, međutim 4-i dan se pojavi visoka t. Tu konstatujemo gnojnu anginu, pređemo na Ospen. Krajnici odreaguju na terapiju, međutim pljuvačna žlijezda ne. Odemo na maksilofacijalnu hirurgiju. Tamo dobijemo upute da stavljamo tople obloge, puno C vitamina i da antibiotsku kuru završimo baktrimom. Ukupno je bila 21 dan na antibiotiku. Još nam kažu da ćemo se viđati još do njene 10-12 godine. Tada smo uradili i UZV nalaz " Desna parotidna žlijezda voluminozna heteroehogene ehostrukture sa hipoehogenim zonama u smislu hroničnih parotitisa (vj.juvenilni idiopatski parotitis)".
Sredinom januara je žlijezda opet počela da otiče i da je boli. Tada sam odmah uvela tople obloge, mnogo limunade i C vitamina i naučila je da žvaće žvake, te smo uspjeli da zaustavimo, čak i da suzbijemo upalu. (U razmaku od 2 dana CRP pao sa 18 na 8, kao i leukociti).
Početkom februara je bila na Pancefu zbog bronhoopstrukcije i kašlja (uz slušanje pluća i krvnu sliku), ali je tada žlijezda bila mirna.
I evo juče se opet žali da je boli žlijezda, naročito kada jede. Osjetim i pod prstima otvrdlinu (nikad se nije ni povukla sasvim).
Želim da napomenem da je naša pedijatrica ok, ali kako sama kaže sa ovim se nije susretala, nema baš iskustva, nije zadovoljna kako su nas na maksilofacijalnoj hirurgiji tretirali i završili sa nama i ne zna baš šta bi sa nama. Ona ne daje olako antibiotike, uvijek traži laboratorijske pretrage krvi. Ali bojim se da nam i uprkos tome slijedi česta upotreba antibiotika.
Moje pitanje je da li postoje još neke pretrage koje možemo da uradimo? Da li nam zaista slijedi upala pljuvačne žlijezde svakih par mjeseci i da ne možemo ništa da uradimo po pitanju toga?
Hvala


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 14 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: