Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: postavljanje povezanih krunica
PostPoslato: Čet Avg 18, 2005 11:36 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 17, 2004 3:25 pm
Postovi: 121
Imala sam 4 keramicke krunice (jedinice i dvojke gore).Zbog preloma kocica i problema na korenu izvadjena je dvojka gore levo.Zato je zubar morao da skine i jedinicu do nje da bi je povezao.Iz razloga (da tehnicaru napravi posao verovatno) on je meni skinuo i ostale dve krunice,tako da je uradio obe jedinice i dvojke iz jednog dela i to navukao na kocice.Razumem da je morao da poveze onu izvadjenu dvojku sa susednom jedinicoma ali da li je morao da mi menja i ostala dva zuba i ako jeste da li je ispravno sto je ovako izlio iz jednog dela.Zasto nije 2 i 1 zajedno a druga jedinica i dvojka posebno?Ima mesec dana kako mi je to uradio a ja jos ne mogu da se naviknem na zube,bas ih osecam kao polugu i ne znam kako da cistim desni izmedju njih?
Ako bih htela da ponovo promenim i odem kod nekog zubara koji bi mi odvojio jedinice i onu jednu dvojku,kada da to uradim?Mozda nije dobro da tako ubrzo iritiram desni i vilicu!
Inace tehnicar je zubarev sin,sto sam kasnije saznala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Avg 18, 2005 10:05 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 10, 2004 11:13 pm
Postovi: 80
Vezivanjem svih krunica u blok je poboljsana statika takvog mosta.
Kada bi ste recimo imali most kakav vi predlazete, znaci jedinica nosi dve krune, zbog velikog pritiska koji se formira pri zvakanju ta bi jednica brzo propala.
Ali posto ovde obe jedinice i desna dvojka nose 4 krune, znaci da se "visak" sila koji se formira od krune koja zamenjuje levu dvojku rasporedjuje podjednako na 3 zuba i samim tim ravnomerno prenosi na preostale zube. Obzirom da su ti zubi vec bili izbruseni jer su nosili krune posao je bio olaksan. Sto je vise nosaca - most je stabilniji, zato je uradjen most u bloku a ne iz dva dela.

Postoje male interdentalne cetkice u apotekama (lice na one cetke kojima se ciste staklene flase, naravno umanjena varijanta) kojima se sasvim dobro moze ocistiti prostor ispod krunica.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: neudoban most
PostPoslato: Ned Avg 21, 2005 2:10 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 17, 2004 3:25 pm
Postovi: 121
Stvar je u tome sto ja ove krunice imam vec vise od mesec dana i jos ih nisam navikla,kada grizem osecam neki nelagodan pritisak kao na polugu.Takodje na mestu gde je izvadjena dvojka,zubar je vezao konac da sto pre sraste,ali sada su desni na tom mestu udubljeni i krunica (leva dvojka) viri iznad tog udubljenja.Ceo most je zacementiran.Da li imate neki savet kako da se desni na tom mestu iznad dvojke,malo ispupce i vrate u normalan polozaj ili ce mi to tako ostati?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Avg 22, 2005 5:30 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 10, 2004 11:13 pm
Postovi: 80
desni se tesko nekim konzervativnim metodama mogu vratiti na onaj nivo koji je bio ranije, u obzir dolazi hirurska intervencija kojom bi se to postiglo ili novi most gde bi se taj zub produzio (nagore). ali opet ja to ovako iz glave bez pregleda.... trebalo bi da posetite vaseg stomatologa pa da vam predlozi najboljej resenje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: zubar
PostPoslato: Uto Avg 23, 2005 10:56 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 17, 2004 3:25 pm
Postovi: 121
Da sam zadovoljna sa ovim zubarom ne bih postavljala pitanja na forumu.Zubra je odradio da bi dobro naplatio a nalazi se u Beogradu,Njegoseva 46 (za one koji imaju visak novca).
KAzite mi ako bih htela da sam stavim nove krunice (posto ova dvojka bas odudar i viri od desni) da li moram sva 4 zuba da opet menjam?Da li je moguce da mi neki zubar makar ove dve jedinice razdvoji a da ih ne skida?
Jer da napomenem,meni ne trebaju zubi "jaki da preko njih moze kamion da prelazi",kako mi je ovaj "moj" zubar rekao.
Inace dvojke sa unutrasnje strane su (verovatno je skidan loj sa njih) hrapave,za razliku od dvojki,pa mi je bas i nelagodno zbog toga.

Sta jos preporucujete za detaljnu higijenu desni a i ovih trijki,jer su keramicke dvojke bas blizu njih i tu se uvek zadrzava hrana.Da li dovoljno koristiti konac?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 18 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: