Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Molim za tumačenje snimka zuba 5GD
PostPoslato: Uto Dec 10, 2013 12:20 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Nov 30, 2013 1:31 am
Postovi: 30
RiderHD je napisao:
I ja ću da se uključim u diskusiju i pomognem svojim iskustvom,ako možete recite mi koliko je star snimak na prethodnoj stranici ? pa ću vam odmah reći svoje mišljenje.


Snimak je od 29. novembra ove godine.


RiderHD je napisao:
Da li je vaš stomatolog pri punjenju kanala imao RTG snimak sa kutnjaka #6 i 7 ili ste uradili ortopan snimak gornje i dojnje vilice?


Zub 6 je radjen bas davno, davno, ima skoro 10 godina, tako da se ne secam za snimak. A sedmica je radjena u junu prosle godine i zubarka je imala snimak (to nije ovaj snimak sto sam postavila na forum).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Molim za tumačenje snimka zuba 5GD
PostPoslato: Uto Dec 10, 2013 12:44 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Nov 30, 2013 1:31 am
Postovi: 30
E, ovako, bila sam juce kod dva zubara. Prvo sam isla kod nekog drugog u gradu, da mi pogleda snimak, cisto da cujem jos neko misljenje. On mi je rekao da prekontrolisem sinuse prvo, jer mi je sinusna supljina blizu korena zuba, pa moze zbog sinusa bol da mi se prenosi na zube. A inace u poslednje vreme me i boli glava, slepoocnice i sinusi. Posebno sa te desne strane.


Kasnije sam otisla kod svog zubara. On covek radi po svom. Kaze " ispitujte Vi sinuse, a ja radim svoj posao, ova dva zuba su svakako morala da se odrade". Ne sporim to, samo je meni ovoga trenutka bitnije da nadjem uzrok bola, i da se fokusiramo na to, a posle to regularno lecenje. Stavio mi je nesto u zub 6, skinuo staru plombu skroz i rekao da dodjem za 2-3 nedelje. Kada sam ga pitala sta mi je radio, i hoce li me od toga bol prestati, on je rekao da je za mene dovoljno da znam da je zub u fazi lecenja. Cccc...

posto je poceo da mi radi oba zuba, mislim posto ih je otvorio vec, znam da se oba moraju dovrsiti, ali mi se ne svidja taj pristup "sve polako, po sistemu jednu po jednu stvar da eliminisemo", ja bih da se baziramo na otklonjavanje bola prevashodno.
Da li je to moguce u ovom trenutku?

I, da, kada kucnem metalnim predmetom zube , sedmica malo vise reaguje nego drugi. Predstavlja li to nesto? Samo da napomenem da nije to bas ostar bol, ali kako da kazem, "osecam" kada cucnem u sedmicu, i to sa unutrasnje strane.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Molim za tumačenje snimka zuba 5GD
PostPoslato: Uto Dec 10, 2013 8:07 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 28, 2013 1:13 pm
Postovi: 34
Hvala na dobrodošlici i pozdrav i tebi Dabar.
Prvo iznjeti ću neko svoje mišljenje ali da se osvrnem na par stvari i da probam približiti @CaroliniH zašto sam naveo prenapunjenost kanala kao uzročnika vaših problema,kod prenapunjeosti kanala u vašem slučaju medicinskog ispuna za kanale dolazi do doticaja unutrašnjeg ispuna sa periodontalnim tkivom,to za posljedicu dovodi sljedeće:
Do nadražaja parodoncijumskog tkiva, što usporava proces reparacije kanala/korjena iz tog razloga se i radi obrada kanala punjenje gutta perchom kao jednim od prvih punjenja kasnije ispunima i samim tim zatvaranjem krune zuba npr kompozitnim ispunom, prenapunjen kanal prouzrokuje hronične upalne reakcije.(CarolinaH dobro pročitaj te ovo.)
Materijal(pasta,ispun/kako god želite zvati) će se ponašati kao strano tijelo i svojim aktivnim prisustvom izazvati inflamatornu/upalnu reakciju, gdje će makrofagi probati ukloniti materijal, kako bi se eliminisala iritacija.
Upalna reakcija izazvana prenapunjenim kanalom i prebacivanjem materijala(paste/ispuna) na periodentalni ligament se preko RTG snimka uočava kao osvjetljena zona oko materijala,odnosno oko korjena zuba,po mom mišljenju to objašnjava bijelu "mrlju" što ste naveli.
Poslje nadam se ovog kratkog objašnjena da donesem neko subjektivno mišljenje ma da naravno možete me ispraviti,prihvatam svačije mišljenje u cilju da dođete do riješenja svog problema,ovako ni ja nisam za otvaranje svakog zuba svaki stomatolog bi trebao da prema RTG snimku vidi sve da li je određen zub potrebno otvoriti ili ne što se tiče zuba #7 ja bi taj zub otvorio,kanale očistio dobro ih obradio,prema snimku bi odredio dubinu korjena a ne napamet kako imam predpostavku da je vaš stomatolog radio,poslje obrade kanala u kanal bi stavio reparacijski materijal,da se kanali mogu pravilno reparirati ali bi posmatrao stanje pacijenta narednih 7-dana u koliko pacijent kaže da se osjeća bolje da ne osjeća tupu bol produžio bi tretman još 7 dana poslje toga bi vršio vađenje tog materijala,ispunio kanale i zatvorio sam zub time bi proces zuba #7 bio završen naravno složio bi se na ovo što je dodao kolega @Dabar i ja bi prepisao antibiotike čisto radi kontrole same hronične upale i i smanjenja boli,isto tako bi se složio da i zub #6 vam može praviti probleme ma da moja glavna predpostavka je da na zubu #7 prenapunjen kanal kao što sam rekao gore je izazvao hroničnu upalu gdje vam se bol vjerovatno manifestira na i sinuse i slično,ne bi složio da vam stomatolog kaže da su vam sinusi jedini uzroci boli,oba zuba 6 i 7 su loše odrađena 6 u smislu da previše ima kontakta na griznim plohama sa susjednim zubom a 7-ca da je prenapunjena.
Ovo za vas može biti trošak što sam naveo gore,moglo bi se to još na par načina odraditi,sve zavisi od vas,ma da nemoj te krivo shvatiti zub može biti izvađen to bi bilo najbrža i vjerovatno vama najeftinija solucija ako se uzme u obzir proces lječenja zuba odnosno reparacija korijena,ma da je vađenje NE preporučujem ne samo zbog estetski razloga i ja ako je to zub koji se baš ne vidi,uvijek kutnjake trebate da čuvate i paziti da ne ostanete bez njih bi brzo osjetili razliku u zagrizu i još mnogo drugi stvari čak vjerovatno i bruxizam jer bi vam dojnji zubi 6 i 7 "upadali" u prazan prostor.Tup bol koju osjećate na kuckanje je indikacija da još postoji hronični proces unutar korjena zuba.

_________________
Centar za srce BH Tuzla


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Molim za tumačenje snimka zuba 5GD
PostPoslato: Uto Dec 10, 2013 9:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Nov 30, 2013 1:31 am
Postovi: 30
Hvala obojici na posvecenom vremenu.

RiderHD, temeljno sam procitala Vas post. Sustinu sam razumela iako bas ne baratam tim strucnim terminima.

Najgore od svega, moj zubar ni ne pominje prenapunjenost kanala. Kod sedmice se jedino osvrnuo na taj treci kanal koji nije prosli put napunjen. Ali i to stavlja po strani i bazira se na zub 6.

Ovako: zub 6 mi je prvi put otvorio 29.11. , i sledeci put ga tretirao juce (09.12.)
zub 7 mi je otvorio i radio 2. i 3. 12.
Za sve to vreme, ja sam jedino 2-og, 3-eg, 4-og i 5-og bila bez ikakvih smetnji, i onda je opet poceo taj tup bol. Koji jos uvek traje.

Posle koliko bi trebalo da mi bol prestane ako se leci i tretira prava stvar u ovom mom slucaju? Sad ce 15 dana kako idem kod zubara, a bol nije prestao.

Naravno, ne razmisljam o vadjenju zuba, i nisu mi finansije presudne.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Molim za tumačenje snimka zuba 5GD
PostPoslato: Uto Dec 10, 2013 11:46 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 28, 2013 1:13 pm
Postovi: 34
CarolinaH cilj mi nije bio zbuniti vas nego vam olaksati u slucaju da upravo vas stomatolog pocne koristi te stručne termine da ga koliko toliko možete razumjeti i znati koji vam je daljni proces lječenja,što se tiče toga da se ne osvrće na #7-cu to mi je čudno jer on kao stomatolog bi trebao znati posljedice prenapunjenog/ih kanala,što se tiče zuba #6 je li vam maknuo ovu ispunu/plombu što je bila u dodiru sa susjednom griznom plohom zuba odnosno ispunom/plombom ? ja bi se lično više koncetrirao na zub #7 ma da ne isključujem zub #6,je li vam radio test vitalnosti živca odnosno zuba ?
Da li vi u tom zubu #6 osjećate bolove bilo ono na kuckanje,osjećaj pulsacija u zubu,bol pri zagrizu ?
Što se tiče boli mislim da je 15 dana previše u roku od 5 dana bi se trebali znati neki rezultati pa čak i manji sve zavisi od upalnog procesa,stanja upale,kvalitetom odrađenog posla od strane vašeg stomatologa,samog stanja zuba.Ali ako pijete antibiotike a i dalje osjećate bolove uz sva ta lječenja otvaranja od strane vašeg stomatologa onda i sami znate da nešto nije uredu.

_________________
Centar za srce BH Tuzla


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Molim za tumačenje snimka zuba 5GD
PostPoslato: Sre Dec 11, 2013 12:06 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Nov 30, 2013 1:31 am
Postovi: 30
Sa sestice mi je skinuo celu staru plombu. Nije mi rekao sta je juce radio, ali u sustini punio je kanale.

Kakav je to test vitalnosti zivca? Mislim da mi nije radjeno to. Na sestici osecam dodir kada kuckam metalnim predmetom, ali mnoogo manji nego kada kucnem na sedmicu. Pulsiranje ne osecam, niti bol na zagrizaj. Pulsiranje i inace ne osecam, nego tup bol po celoj desnoj gornjoj i donjoj vilici od petice do osmice.

Ne pijem antibiotike. Moze li se sa snimka videti da li postoji upala i kolika?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Molim za tumačenje snimka zuba 5GD
PostPoslato: Sre Dec 11, 2013 12:18 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 28, 2013 1:13 pm
Postovi: 34
Mislio sam na test vitalnosti zuba odnosno živca unutrašnjih krvih sudova,test vitalnost zuba se može izvesti djelovanjem struje na zub odnosno preko posebnog instrumenta ili djelovanjem hladnog tekućeg sredstva natopljenog u pjenasti materijal ali kažete da je punio kanal to bi značilo da tu nema više šta provjeravati koliko je živac vitalan,jer je napravio očito to bez vašeg znanja je li vam spominjao vađenje pulpe/živca iz uzuba?
Ako je to uradio onda ga stvarno ne razumijem šta će vam sve zube "iskopati"dok ne riješi vam bol.
Je li vam ovo jedini snimak sad kad kažete bol od 5-ce do 8-ce ne bi sumnjao i na cistu,ali da vas sa tim ne zamaram,mene zanima šta vam je jučer radio na 6-ci počeo proces liječenja ?

_________________
Centar za srce BH Tuzla


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Molim za tumačenje snimka zuba 5GD
PostPoslato: Sre Dec 11, 2013 12:45 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Nov 30, 2013 1:31 am
Postovi: 30
Tim instrumentom mi je pipao donje zube, posto sam se zalila da mi se bol prenosi i na donju vilicu.

Da, da, ovo mi je jedini snimak. Imam i neki od prosle godine kada je prvi put radjena ta sedmica.

Sta mi je juce radio ne bih znala tacno reci, uglavnom samo mi je rekao da mi je zub u fazi lecenja. Probijao je iglicama u zub, valjda ta dva kanala sto ranije nisu odradjena. Postupak nije bio nimalo bolan. A valjda vadjenje zivca boli (to mi je ranije na nekom zubu radjeno sa anestezijom).

A recite mi, je li meni zivac na sedmici i sestici izvadjen, vidi li se to sa snimka?

(koliko ja znam , a znam vrlo malo, vadjenje zivca je ustvari punjenje kanala korena zuba. I ako su meni na sedmici napunjena dva kanala, a treci nije tretiran ili pronadjen, je li tada zivac izvadjen ili ne?)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Molim za tumačenje snimka zuba 5GD
PostPoslato: Sre Dec 11, 2013 12:53 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 28, 2013 1:13 pm
Postovi: 34
Kompozitni materijal ili gutta percha medicinski ispuni/plobme na zubima "svijetle" na RTG snimkama jer je drugačiji hemijski sastav/materijal u odnosu na ljudsku kost to bi bilo ono najednostavnije objašnjenje,pogledaj te vidjet će te da je npr plomba na plohama 6-ce i 7-ce bijele dok pogledaj te kost ona je blijedo sivkasta boja,da ne spominjem sad dalje hemijski sastav kosti a i ispuna,na snimci se vidi da je vršeno korjensko lječenje vađenje živca na #7-ci na #6-ci se ne vidi jer je rađena kažete jučer a snimka ja rađena prije toga,zato i na korjenima zuba #7 vidite dva kanala popunjena ispunima to je ono što mi pričamo sve vrijeme osvjetljenje površine su ti ispuni,nemoj da vas zbunjiva što koristim prefiks ispuni,mislim na materijal kojim se popunjava unutrašnjost zuba jer se kanali nemogu ostavljati ne popunjeni.
U biti da korjensko lečenje podrazumjeva da je pri tom vađen i živac,pa je li vam stomatolog rekao koliko kanala vam zub ima,nemoj ti mi samo reći ili da sam ja tel pročitao da su ostavili kanal ne popunjen ?
U vašem slučaju imate zaostalih krvnih sudova odnosno dio pulpe ako kažete da 3 korjen nije obrađivan sve se mora obraditi i očistiti,tad se radi tek punjenje korjena nemogu shvatiti da neki stomatolog može očisti 80% zuba obraditi korjena i ostaviti jedan ne očišćen i tako to zatvoriti.

_________________
Centar za srce BH Tuzla


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Molim za tumačenje snimka zuba 5GD
PostPoslato: Sre Dec 11, 2013 1:06 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Nov 30, 2013 1:31 am
Postovi: 30
Da, ali meni je jedan kanal na 6 tretiran pre 8-10 godina , kada je i stavljena ta plomba.I da li se za takav zub moze reci da je izvadjen zivac? Kao i za moj zub 7 s obzirom da nije treci kanal pronadjen tada?

Ocigledno su mi povrsno odradili oba zuba :( . Na sedmici prosle godine zubarka nije mogla da pronadje treci kanal (kukast je, koliko se secam, tako mi je objasnila) i popunila je dva, i stavila plombu preko.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Molim za tumačenje snimka zuba 5GD
PostPoslato: Čet Dec 12, 2013 8:55 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Nov 30, 2013 1:31 am
Postovi: 30
Ima u mom gradu stomatologija. Nisam razumela, kom specijalisti da se javim? Je l to ima samo u okviru stomatoloskog faksa?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Molim za tumačenje snimka zuba 5GD
PostPoslato: Čet Dec 12, 2013 3:44 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Dec 07, 2013 1:22 pm
Postovi: 31
Lokacija: Beograd
Dodjite kod mene u ordinaciju pa Vam mogu pomoci
https://www.facebook.com/pages/Vas-stom ... 076?ref=hl

Dr. Marijana Herceg

_________________
dr Marijana


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Molim za tumačenje snimka zuba 5GD
PostPoslato: Uto Nov 04, 2014 11:33 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Dec 14, 2010 12:34 pm
Postovi: 5
Pozdrav, da iskoristim temu za pomoc:

sve se vrti oko #14, gore desno, na njoj je radjen tretman kanala korena pre skoro 3 god, medjutim nisam nikako odradio protetiku na njoj (peticu pored sam izvadio).

- punjenje je onda kako rekoshe odradjeno dobro, iako snimak sad pokazuje i proces, doduse na bolesti zuba su mi rekli da ne mora apikotomija, a na oralnoj hirurgiji da bi trebalo, mada me brine da ne propadne operacija i da moram da vadim zub kad sam ga vec toliko lechio

Da li sad moze kruna (sa peticom koja fali eventualno) na njega bez operacije apikotomije jer me inace ne boli posebno zub? Ovde su stariji snimci nakon lecenje kanala korena - http://imgur.com/UbeLils,MAZsuQR,X4WjXyC#0, i ovde su noviji snimci - http://imgur.com/0Isn2FO,MUQjFYt,Hlkcho2,y3hCJk7

Takodje, vec sam jednom bio za "pripremu" za protetiku da se uzme otisak valjda i spremi kanal za nadogradnju pa je zub za nijansu izbrusen i sad je beo (bio je crn), ali sam zbunjen zbog drugacijih misljenja i sad bi trebalo da odlucim sta i kako za njega. Hvala unapred!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Molim za tumačenje snimka zuba 5GD
PostPoslato: Sre Nov 05, 2014 11:37 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Dec 14, 2010 12:34 pm
Postovi: 5
Hvala, u prevodu - slaba vajda? :) Ja imam strpljenja da spasim ovaj zub tako da cu odgoditi protetiku ako sad nije kasno, mozda da probam prvo ponovo sa lecenjem kanala kao pre tri godine, ako ce vec apikotomija da mi dodatno oslabi zub...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Molim za tumačenje snimka zuba 5GD
PostPoslato: Čet Nov 06, 2014 12:37 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Dec 14, 2010 12:34 pm
Postovi: 5
Tacno, upravo sam tu istu informaciju dobio na fakultetu juce, punjenje je dobro! (isto za apikotomiju, moze ali oslabice zub... moze i kasnije... i opet nemam pojma sta da radim). Ostaje mi da pricam sa doktorom protetike... sta je tu najbolja opcija - da li dolazi u obzir (posto je zub kritican) da samo njega nadogradim, da bude manji teret? Takodje, ukoliko to jeste opcija, da li ima veze koju nadogradnju stavljam, livenu, fiberglas... radi kasnije eventualne apikotomije i sl.?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 14 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: