@bokica1,
morate mi malo pojasniti sta vam znaci
"Zagrizaj je pomeren u stranu, tj. zubi u donjoj vilici su pomereni u stranu-sa jedne strane strce u odnosu na gornu vilicu, a na drugoj su unutra u odnosu na gornju vilicu."
Ako sam ja dobro shvatila,sa jedne strane su su donji zubi ,verovatno bocno,preko gornjih zuba-ako je tako to nije dobro .Kvrzice donjih zuba bi normalno trebalo da stoje u fisurama gornjih zuba i da je zagrizaj,tj. odnos gornjih i donjih zuba u bocnoj regiji u takvom odnosu kao sto su kljuc i brava.E sad ,mozda i nije tako,neznam probajte preciznije da mi objasnite.
Sto se tice prstenova, znate , da gornji mogu da idu na donje i obrnuto,verovatno ne bi ni postojali prstenovi za gornje i donje,leve i desne molare.Za svaki zub je ,u prstenu kao i u tubi i bravici zabelezena,fabricki ,informacija samo i iskljucivo za taj zub.To znaci da nije dobro da se prsten,kao i bravice i tube,koji su fabricki predvidjene samo za taj zub,postavljati na bilo koji drugi,gore dole ili levo i desno!!
Takodje mi nije jasno postavljanje fiksnog aparata na zube jedne vilice,pa nakon toliko vremena na drugu,ne samo u slucaju vase cerke vec i iz drugih brojnih slucajeva ,na koje sam nailazila na ovo forumu.Znate,iz mog iskustva to se radi ili pacijentima kojima su gornje jedinice i dvojke,da kazem laicki,prekrile potpuno ili prilicno povrsine donjih jedinica i dvojki,pa je potrebno gornje zube odmaknuti od donjih,za debljinu bravice i onda postaviti bravice na donje zube,jer bi u protivnom istovremenom postavkom i gore i dole,prilikom zagrizaja bile oborene (odlepljene)bravice sa donjih zuba od strane gornjih.Taj proces pomeranja gornjih zuba u odnosu na donje traje najvise 6 meseci.
I takodje to moze da se radi deci koja jos uvek nisu potpuno zamenili mlecne zube stalnim u donjoj vilici,pa tada malo kasnije zalepimo bravice na donje zube - ali sve je to ukupno proces koji moze najduze da traje godinu dana!!
Ako mozete da se setite sta vam je sve ortodont rekao na pocetku terapije,kao i to koliko je vasa cerka imala godina tada i da li ste razgovarali o tome koliko ce odprilike da traje terapija,napisite mi,mada nisam sigurna da mogu da vam preterano pomognem
Napisite sve cega se secate!!
POZDRAV