Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 122 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Fiziologija seksualnog odnosa
PostPoslato: Pon Okt 26, 2009 12:54 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Intrauterini sistem (IUS) je jedan od najefikasnijih metoda kontracepcije. Zaštita koju pruža uporediva je sa efikasnošću sterilizacije žene i počinje odmah po postavljanju IUS u matericu.

Opis

Intrauterini sistem (IUS) je unutarmaterična spravica T-oblika unutar koje je rezervoar sa progestinom. Ona se insertuje u matericu, gde kontinuirano otpušta male količine hormona tokom 5 godina.
Vrlo efikasna kontraceptivna zaštita koju pruža IUS bazira se na direktnim lokalnim efektima sistema i progestina na matericu.
IUS je pogodan metod za žene koje žele efikasan , nisko-dozni, dugo-delujući kontraceptiv. Posebno je pogodan za žene koje su, bar za sada, završile sa rađanjem.
Posle uklanjanja IUS, žena vrlo brzo ponovo može da zatrudni. IUS je odlično rešenje i za žene posle porođaja.
IUS je jednostavan i pogodan za upotrebu. Doktor ga insertuje u materičnu šupljinu. Kada se jednom postavi, više se ne oseća.
IUS ima, osim kontraceptivnog dejstva, još neke pozitivne efekte. Posebno je pogodan za lečenje obilnijih i bolnih krvarenja. Jako se dobro toleriše i neželjeni efekti su vrlo retki.

Mehanizam delovanja

Kontraceptivna zaštita koju nudi IUS bazirana je na lokalnim efektima sistema i progestina na matericu.

Sluzna barijera grlića materice postaje gušća i lepljivija. Ovo onemogućava spermatozoide da dođu do materice, a dodatno štiti i od upalnih bolesti male karlice.
Ciklično debljanje sluznice materice je smanjeno. Ovo čini nemogućim da se oplođeno jajašce ugnezdi u sluznicu materice.

IUS ne obezbeđuje zaštitu protiv HIV ili drugih polno prenosivih bolesti.
Ako želite da imate polni odnos sa partnerom o kome ne znate baš puno, koristite i kondom.

Prednosti

IUS je pogodan za žene koje žele dugoročnu kontracepciju. Ne mora se razmišljati o kontracepciji 5 godina, što daje značajnu spontanost vašem ljubavnom životu.

IUS ima, osim kontraceptivnog dejstva, još neke pozitivne efekte.
- Pogodan je za lečenje obilnijih i bolnih krvarenja
- Sve dok je IUS na svom mestu, umanjeno je ciklično debljanje sluznice materice. Iako su tačkasta i probojna krvarenja česta u prvih nekoliko meseci, daljom upotrebom ciklusi postaju manje obilni i manje bolni. Mnoge žene čak potpuno prestaju da imaju krvarenje.
Kada se IUS izvadi, obnavlja se ciklično debljanje sluznice materice. Ponovo počinju regularni ciklusi, sa normalnim krvarenjima i žena može ponovo da zatrudni.
- Pošto sa IUS sluz grlića materice postaje gusta i lepljiva, onemogućava se prolazak mikroorganizmima, pa su tako i upalne bolesti male karlice mnogo ređe.

Rizici

Hormonalno aktivni ulošci prouzrokuju nakon uvođenja slabo krvarenje koje traje u proseku otprilike 3 meseca. Zatim nestaje i kod većine žena menstruacija sasvim izostane ili je veoma slaba. Ovaj gubitak menstruacije je u vezi s direktnim delovanjem hormona na sluzokožu materice – funkcija jajnika ostaje sačuvana (nije reč o riziku, zdravstveni učinak ove promene je pozitivan). Hormonalno aktivni ulošci, snižavaju rizik od pojave upalnih bolesti male karlice i vanmateričnih trudnoća, isto kao i oralna gestagena kontracepcija.

Kontraindikacije

Apsolutne kontraindikacije, tj. stanje kada se intrauterina kontracepcija ne primenjuje, predstavljaju samo neobjašnjivo krvarenje iz materice i urođene mane materice. Praktično se tu ubrajaju i stanja prilikom kojih je za uvođenje uloška bila neophodna narkoza (zatvoren grlić materice).
Relativne kontraindikacije (tj. stanja kada je neophodna pojačana opreznost) su: hronične ili ponovljene infekcije materice i jajovoda, promiskuitet, veliki miomi materice, neobjašnjivi bolovi u karlici, imunosupresivno lečenje, ponavljane lečene ciste janika, ozbiljna oboljenja jetre.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Fiziologija seksualnog odnosa
PostPoslato: Pet Okt 30, 2009 1:56 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Muski polni organi

Seksualno zadovoljstvo zene moze biti uvecano ako poznaje anatomiju muskih polnih organa. Ako imate seksualni odnos sa muskarcima ima mnogo razloga da nauchite sve sto mozete o njihovim telima. Naucite da cenite lepotu partnerove anatomije jer ce vam to omoguciti da se osecate opushtenije i manje inhibirano tokom seksa. vase razumevanje funkcionisanja njegovih polnih organa moglo bi biti dragoceno ne samo da biste njega bolje zadovoljili vec da biste postigli i vece sopstveno uzivanje u seksualnom cinu.



Penis

Neke zene su mi rekle da su im muske genitalije ruzne i odbojne. Medjutim, ako se izuzme chinjenica da su vashi polni organi smeshteni unutra a njegovi spolja, muski i zenski polni organi su zapravo jako slichni. Zapravo, sve od sedme nedelje razvoja sve bebe izgledaju isto, nakon devete nedelje, kod beba koej su predodredjene da budu mushkarci pochinje da se luchi testosteron, hormon koji utiche na razvoj mushkih polnih organa. Ako nema luchenja testosterona kod bebe ce se razviti zenski polni organi. Na izvestan nachin o njihovom telu mozete misliti kao o "pre-narasloj" verziji zenskog tela.



Ekvivalent zenskih organa mushkim organima:

Klitoris - penis
Glavic klitorisa - glavic penisa
Telo klitorisa - telo penisa
Koren (krura) klitorisa - koren penisa
Vestibularni bulbus - Bulbus penisa
Velike usmine - skrotum
Male usmine - spuzvasto tkivo
Jajnici - Testisi
Peri-uretalne zlezde - prostata


Mada se nekad za penis u erekciji kaze da je tvrd kao koska, tamo zapravo nema nikakve koske. I, uprkos tome shto moze atletski da izgleda, takodje nema ni mishica. Kao i klitoris, penis se satoji od dve krure, tj dva dela, telo i glava. Telo penisa je napravljeno od tri cilindra sachinjenih od spuzvastog tkiva koje sadrzi brojne krvne sudove i nerve. To mozda nije tako ochigledno kada je penis mlitav, ali postaje vidljivo kada je u erekciji. Ako gledte u mlitav penis koji visi ispred skrotumaona strana penisa koja gleda ka vama sadrzi dva cilindra, corpora cavernosa (shupljikavo tkivo) koji leze jedan pored drugog i pokriveni su gustim fibroznim slojem. Kao i kod klitorisa corpora cavernosase zavrshava u dve krure ili korena koja su spojeni za karlichnu kost.

Ako podignete penis ka stomaku i pogledate sa njegove straznje strane videcete i treci i manji spuzvasti cilindar, corpus spongiosum (spuzvasto telo). Kada je penis u erekciji spuzvasto telo se pretvara u vidljiv hrbat sa zadnje strane penisa. na dnu spuzvastog tela formiran je bulbus penisa, moze se osetiti izmejdu anusa i skrotuma kada je penis u erekciji. Vrh spuzvastog tela formira glavic u obliku pechurke - mekanu, gltku glavu penisa. Ako pogledate vrh glave primeticete mali otvor u obliku proreza koji vodi do mokracnog kanala, tuba koaj se pruza sredinom corpore spongiosum noseci urin i semenu technost van tela. Ukoliko penis nije obrezan sloj labave elastichne koze - bez dlaka i obichno malo tamnije boje nego sto je osttak tela penisa - pokriva penis nastavljajuci se preko glavica kao udna navlaka ili prepucijum.

Bilo zbog religijskih, kulturnih ili lichnih razloga veliki broj mushke dece se shirom sveta obrezuje josh u najranijim godinama zivota, chak i u nekoliko prvih dana od rodjenja.

udna navlaka ili prepucijum proizvodi uljanu supstancu koaj podmazuje glavu penisa, a kada se ta supstanca pomesha sa mrtvim celijama koze penisa stvara se sirkasta zuckasta masa koaj se zove smegma. Smegma nije prljava i nem aistine u prichama da seks sa neobrezanim mushkarcem povecava rizik od dobijanja raka grlica materice ili seksualno prenosivih bolesti. U stvari, smegma moze sadrzati supstance koej se bore protiv bakterija i virusa, ali ako se redovno ne uklanja tokom dnevnog pranja moze da se nakupi i izazove infekciju, smrad, iritraciju i bolan penis.


Skrotum

Penis lezi na vrhu skrotuma, labave vrecice koze i glatkih mishica koji su podeljeni u dva odeljka od kojih svaki sadrzi jedan testis. Tamnije je boje nego ostatak mushkarcheve koze i pokriven je finim dlachicama kao i lojnim i znojni zlezdama. Moze biti labav, naboran ili gladak. Sloj mishica utiche na podizanje i uvlachenje skrotuma ka telu kad aej mushkarac izlozen hladnim temperaturama ili kada je uplashen ili se upravo sprema da ejakulira.


Testisi

Poznati kao moshnice, jaja ili muda, testisi uistinu imaju jako veliku slichnost sa nashim jajnicima, po obliku, jajoliki su, glatki i velichine oko 5 cm u prechniku. Mozete primetiti da je jedan testis manji ili veci od drugog, postavljen nize ili vishe u odnosu na drugi. Obichno je levi testis nize postavljen, ali kod nekih mushkaraca je desni (uglavnom kod levorukih). Kao i jajnici koji proizvode zenske hormone kod zene tako i testiti proizvode polni hormon mushkarca - testosteron. Oni takodje dnevno proizvedu milione spermatozioida koji se skladishte u malom prostoru na poledjini svakog testisa koji se zove epididimis.

Nekim mushkarcima se svidja da im se testisi draze i blago sisaju. Ali ako su vam se jajnici ikada stisli tokom ginekoloshkog predleda onda znate koliko to moze biti neprijatno. Testisi su jako osetljivi na pritisak stoga se prema njima treba pazljivo ophoditi. Svaki je ipak mushkarac razlichit pa j enajbolje pitati partnera da li zeli da mu se testisi dodiruju.


Prostata

Zlezda prostata je mali, chvrst organ velichine oraha koji je smeshten na dnu beshike. Proizvodi belichasti sekret koji pomaze spermi da prezivi u vagini. Mozete osetiti prostatu kada uvuchete prst sto dublje mozete u mushkarchev rektum i spustite ga nadole duz prednjeg zida. Mnogi mushkarci osecaju veliku prijatnost kada im se miluje podruchje oko prostate kao i ona sama.

Problemi sa prostatom, ukljuchujuci njeno uvecanje i kancer uobichajeni su kod starijih mushkaraca stoga ako vash partner ima vishe od 40 i vishe godina ohrabrite ga da ode na lekarski pregled prostate. Test krvi poznat kao PSA (specifichan antigen prostate) moze pomoci u ranom otkrivanju raka prostate.


Nastavljam sutra...

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Fiziologija seksualnog odnosa
PostPoslato: Pet Okt 30, 2009 2:43 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Ja pishem pishem a niko se ne javlja...valjda chitate...

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Fiziologija seksualnog odnosa
PostPoslato: Pet Okt 30, 2009 3:18 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
Postovi: 1352
citamo,citamo,ali ovo sve treba procitati jer je veoma poucno...pogoto za nas koji nikada nismo imali sexualni odnos,pa da se malo edukujemo o svemu tome...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Fiziologija seksualnog odnosa
PostPoslato: Pet Okt 30, 2009 8:53 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am
Postovi: 605
Malo neozbiljnosti:

Citiraj:
Mada se nekad za penis u erekciji kaze da je tvrd kao koska, tamo zapravo nema nikakve koske. I, uprkos tome shto moze atletski da izgleda, takodje nema ni mishica.


---
Studenkinja na ispitu.

Profesor: Koleginice, reci te mi šta je to penis?
Studentkinja: (1) Muški polni organ, (2) Ima kosku, (3) Dugačak je 30cm.
Profesor: Prvo je tačno, za drugo vam se samo učinilo a za treće ste imali sreće. :oops:
---

Istinita priča sa predavanja na medicinskom fakultetu.

Tema predavanja su polni organi.
Između ostalog profesor saopštava studentima kako je najduži penis od 25 cm u SFRJ izmeren u Zagrebu.
U tom trenutku jedna studentkinja žurno izlazi iz amfiteatra.
Profesor: Koleginice, voz za Zagreb polazi tek u 8 uveče. Ne morate da žurite.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Fiziologija seksualnog odnosa
PostPoslato: Pet Okt 30, 2009 8:59 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Eh da je josh tako pametnih mladih mushkaraca kao shto si ti :) pa da svi poneshto nauche pre stupanja u seksualne odnose :) ovo bi bio mnogo zdraviji i srecniji svet :)


Idemo dalje...


Osetljivost penisa

Kao i klitoris i penis je dobro inervisan i veoma osetljiv. Premda je penis celom duzinom osetljiv na dodir, pritisak i temperaturu, glavic je daleko senzitivniji od tela penisa. Obod glave glave penisa nazvan corona je najosetljiviji. Ukoliko stvarno zelite da vas ljubavnik 'poludi' od zadovoljstva potrazite mrezu tkiva na poledjini penisa gde se glava susrece sa telom, mesto koje se zove frenulum. Trljanje, masiranje i lizanje ovog podruchja dovodi mushkarce do vrhunskog zadovoljstva. Naravno, poshto se mushkarci razlikuju, nekima od njih se ne svidja direktna stimulacija najsenzitivnijih delova penisa. Zato uvek treba pitati partnera shta mi odgovara i shta mu se svidja.


Koza koja pokriva penis je elastichna, raztegne se i postane tanka i zategnuta kada se penis uveca u erekciji. Nezna koza penisa se moze ozgrebati tokom produzenog, zestokog seksa ako vagina pritom nije dovoljno ovlazena. Te abrazije ili ranice peki i mogu nastati krastice po telu penisa dan posle seksualnog odnosa. Srela sam mnogo zene koje se zale da su ih mushki partneri napali da su im prenele neku seksualno prenosivu bolest kada su otkrili ovakve ranice. Zato, koristite vaginalne lubrikante da biste sprechili ove povrede a ujedno ushtedeli i glavobolje :) i sebi i partneru!


Erekcija

Kada je mushkarac seksualno uzbudjen atrerije u penisu se shire i krv navire u njih puneci prostor unutar tri spuzvasta cilindra. Krv koja teche vrshi pritisak na shupljikavo tkivo koje postaje duze i shire. kako se povecava pritisak u cilindrima vene koje obichno odvode krv iz penisa, takodje, pritiskaju fibrozni omotach tako da krv koja je jurnula u penis ne moze da oteche. Tako penis postaje veci u erekciji. Firbozni sloj koji okruzuje corpora cavernosa postaje gust chineci penis tvrdim i krutim.

Tokom erekcije veci deo spuzvastog tkiva ostaje mekshi od ostatka penisa, medjutim bulbus postaje jako tvrd i osetljiv. Glava se povecava, tamneci u boji, ali ostaje do odredjene mere mekana. kad bi glava penisa bila tvrda kao kamen to ne bi bilo dobro, doshlo bi do povrede vagine i grlica materice.

Mozd aniste znali, muskarci ne moraju biti seksualno uzbudjeni da bi doziveli erekciju. Erekcija se moze desiti kada je mushkarac uplashen, nervozan ili kada mu je puna beshika. Za mushkarce je normalno da tokom noci imaju nekoliko erekcija tokom spavanja i da se ujutru bude ukrucenog penisa. ponekad se erekcija javi iz nepoznatog razloga. Samo zato shto mu je penis ukrucen ne znachi da mushkarac misli na seks ili se sprema na snoshaj.

Mozda ste primetili da tokom odnosa mushkarchev penis omlitavi a potom se ponovo ukruti. To ne znachi da mu s ene svidj aodnos sa vama. Za neke mushkarce je normalno da penis prodje kroz cikluse od vrlo ukrucenog do mlitavog pa ponovo tvrdog. Zapravo, nije neophodno da vashem partneru uvek bude krut polni organ da bi vama bilo lepo :) Ima toliko stvari koej mozete da radite sa omekshanim penisom, potrebno je samo malo mashte.


Fraktura penisa

Mada penis nema kosti, on moze biti 'slomljen'. Fraktura penisa se javlja kada je prenis u erekciji i to uglavnom tokom zestokog seksa sa zenom odozgo. Penis ispadne napolje i promasi otvor vagine kada se vraca unutra i tako udari o zeninu karlichnu kost ili neku drugi tvrdji deo tela. Obichno se chuje zvuk pucketanja ili lomljenja poshto se sloj koji okruzuju tri spuzvasta cilindra napukne i oslobodi krv ispod koze penisa uzrokujuci oshtar i jak bol i otok penisa. fraktura penisa je problem koji zahteva hitnu hirurshku intervenciju, napuknuce mora brzo da se sanira i hirurshki obradi stoga ako se to desi vashem partneru pozurite u bolnicu. oporavak obichno odlichno teche, a mushkarac moze da se vrati sratim seksualnim navikama posle kratkog perioda. Srecom, ovo se retko deshava.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Fiziologija seksualnog odnosa
PostPoslato: Pet Okt 30, 2009 10:41 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am
Postovi: 605
Par ozbiljnih pitanja.

1. Menstruacija i sport? Za i protiv. Ako je dozvoljen sex za vreme mece, ne vidim razlog zašto bi bilo zabranjeno i aktivno bavljenje sportovima. Sve koje znam, u tom periodu, znatno smanjuju fizičke aktivnosti.

2. Pranje kose za vreme mece? Čak sam i na hrvatskom medicinskom sajtu pročitala da se ne preporučuje u tom periodu. Zašto? Isto pitanje i za farbanje kose.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Fiziologija seksualnog odnosa
PostPoslato: Sub Okt 31, 2009 3:46 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
I seks i sport su naravno dozvoljeni tokom menstrualnog krvarenja, a zashto ih neki izbegavaju to je vec stvar individualnih verovanja i vaspitanja :) po mom mishljenju :)

Pisala sam vec o tome...pogledaj temu na ginekologiji!

A pranje kose :lol: samo cu se nasmejati :) onda treba ubaciti i ono da ne sme da se izlazi iz kuce, da ne sme da se tushira i kupa, da ne sme da se pliva u otvorenim vodama, da se izlazi uveche, da se pije alkohol, nose tanga gace...bice da je u svemu tome samo malo vishe babskih pricha i sujeverja, starog mentaliteta i vaspitanja od strane baba koje nisu smele u crkvu da udju kad krvare...necu da zapochinjem nikakve religijske i kulturoloshke rasprave, ovde se ipak bavimo fiziologijom organizma, mushkog i zenskog, a to da li ce se neko fabrati, kupati ili trenirati i upraznjavati seks tomom menstrualnog krvarenja je jednostavno lichni izbor.

Jedino prihvatljivo mi je to da se mozda neke zene osecaju prljavo i nesposobno u tom periodu (ovo je isto tako uslovljeno vaspitanjem i obichajima) pa im nije bash do nekih aktivnosti...plus malo razmazenosti tipa "ja sam zensko pa imam pravo"...a naravno da neko ko ima jake menstrualne bolove nece misliti o tome da ide da trchi ili da radi trbushnjake vec ce da chini sve da bolove umanji...

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Fiziologija seksualnog odnosa
PostPoslato: Sub Okt 31, 2009 4:09 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Da nastavimo sa tekstovima, da nam mladi mushkarci konachno nauche neshto :)

Uz podsecanje da su textovi iz knjige "Sta vam majka nikad nije rekla o sexu" Hilde Hacherson

Ejakulacija

Kada je mushkarac na vrhuncu uzbudjenja dozivljava orgazam i oslobadja semenu technost u procesu koji se naziva ejakulacija. Ejakulacija zapochinje kontrakcijom mishica koji okruzuju kanale koji prenose spermu i semenu technost. Sperma napushta epididimis i biva izbachena u semevod, dugi mukozni kanal koji nosi spermu od testisa do mokracnog kanala. Kako semevod prolazi kroz prostatu sperma pokupi sekret iz prostate kao i iz dve vrecaste zlezde koje se zovu vesicule seminales. Prostata se zgrchi i pogura seme (sperma i semena technost) u uretru. Tada se skupe mishici dna karlice i izbace seme iz penisa. Ceo proces ejakulacije traje 5 do 10 sekundi.

Neke moje pacijentkinje su se zabrinule sto njihovi partneri ne ejakuliraju uvek, savet je da ne brinu, mushkarci nemaju ejakulaciju prilikom svakog snoshaja. Neki mushkarci mogu da dozive orgazam bez ejakulacije, zapravo imamushkaraca koji misle da kontrola nad ejakulacijom poboljshava njihovo voljenje ljubavi, dozvoljavajuci im da vode ljubav duze i cheshce. Taoisti i tantra filozofi sugerishu da kontrola nad ejakulacijom pomaze mushkarcima da uvecaju svoju seksualnu energiju, dozive josh snaznije orgazme i tako iskuse vece duhovno i ljubavno jedinstvo sa partnerkom.

Stvar je u tome da ne znachi da je partnerka losha u seksu ili da on ne mari za vas samo zato shto nije 'svrshio'. Ako je vash mushkarac srecan, ne pravite pitanje od toga. Ali ako to postane problem u vashoj vezi potrazite pomoc seksualnog terapeuta.


Sta je u semenoj technosti

Kada stimulishete seksualno uzbudjenog mushkarca mocicete da primetite nekoliko kapljica svetle technosti koja curi sa vrha penisa. To nije seme. Tu technost su otpustile male zlezde iz mokracnog kanala koje pomazu spermi da prezivi podmazujuci uretru i chineci je baznom. Iako ova technost po pravilu ne sadrzi spermatozoide, ponekad sperma koja je zaostala u kanalima od prethodne ejakulacije zna biti deo ove technosti. Zbog toga vam je potrebna kontracepcija tokom celog snoshaja, ne samo za vreme ejakulacije, u cilju sprechavanja nezeljene trudnoce.

Kad amushakrac zaista ejakulira oslobadja priblizno kafenu kashichicu mlechne, belichaste technosti zvane sperma, koja sadrzi milione spermatozoida. Ipak, seme s evecinom sastoji od technosti poreklom od seminalnih vezikula i prostate koaj sadrzi vitamine, minerale, shecere, kiseline, baze i soli. Ima poseban ali blagi miris i bezbedno je progutati je. Ukus i miris semena varira od mushkarca do mushkarca i kod istog mushkarca u razlichitim periodima, Kao i kod zene na miris i ukus sekreta, kod mushkaraca na miris i ukus sperme ce uticati ishrana, alkohol, fizichka aktivnost. Seme ne goji, sadrzi oko 10-30 kalorija po kafenoj kashicici.

Imajte na umu da seme moze da prenosi bakterije i viruse, stoga praktikujte siguran seks ako niste sigurni u partnerov zdravstveni status. Takodje, znajte da seme iako je skoro belo kada se osushi ostavlja bledo zute fleke koej je nekad jako teshko ukloniti.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Fiziologija seksualnog odnosa
PostPoslato: Sub Okt 31, 2009 4:50 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Pitanje velichine

Mushkarcheva opsednutost velichinom penisa pochinej jako rano. Da budem jasnija podelicu sa vama razgovor moja tri sina, koji sam preslushkivala, kada su izashli iz tush kabine.

"Tvoj penis je mali. Moj je mnogo veci nego tvoj"- reche moj shestogodishnji sin svom devetogodishnjem bratu.
"Nije", uzvrati on.

Chetvorogodishnjak, svestan svog nedostatka otrcha u susednu sobu i vrati se sa uvelichavajucim staklom iz dechijeg istrazivachkog kompleta. Postavi ga direktno ispred penisa i reche: "Gledajte, moj je najveci od svih!"

Mnogi dechaci odrastaju kao i moji sinovi poredeci penise medju sobom. Do vremena kada postanu mushkarci, steknu uverrenje da ih veliki penis chini muzevnijim, boljim ljubavnikom i pozeljnijim, tako da su oni skoro uvek radoznali da vide kako njihova 'mera' napreduje.

Zenska opsesija velichinom penisa pochinje kasnije, ali je zaista opsesija. Kada postanemo seksualno aktivne mnoge od nas veruju da je 'veci i bolji' i da nam veliki penis moze priushtiti vishestruke velichanstvene orgazme. Istina jeste da velichina nije bitna! Podsetite se da je vagina prostor koji se moze rastezati i prihvatiti skoro svaku velichinu penisa. Chak i kad je penis mali ako on zna kako da ga pomera moze da dosegne vecinu vashih senzitivnih tachaka i omoguci vam veliko zadovoljstvo. Moze biti veliki kao u mule ali ako mushkarac ne zna tehniku ostavice vas hladnom. I upravo je onako kako kazu "Nije vazno sta imash vec sta znash da uradish sa tim sto imash!"

Velichina prosechnog penisa je preuvelichavana uz pomoc romantichnih pricha i porno filmova. Mekani penis u proseku meri ozmedju 5 i 8 sm. Moze se uchiniti kracim ako ej mushkarac gojazan (okolno salo prikriva pravu duzinu penisa), kada mu je hladno, ako ej mushkarac anksiozan ili nervozan.

Sagledavanje velichine mekanog penisa ne pruza vam potpunu sliku zbog toga shto velichina mlitavog penisa niej obavezno proporcionalna velichini u erekciji. Mali penis na primer, tokom erekcije raste proporcionalno vish enego veliki penis. Na primer, chovek sa mekanim penisaom od 7,5 cm moze da ima ukrucen penis i preko 15 cm. Drugom mushkarcu mekani penis od 12,5 cm moze porasti srazmerno mnog omanje tokom erekcije, pa c eobojica imati istu velichinu ukrucenog penisa.

Tipichni penis u erekciji meri izmedju 10 i 12,5 cm u dushini i ima prechnik od 3 do 4 cm, i moze da varira u obliku. Neki imaju veci glavic a malo telo ili veliko telo i mali glavic, a neki su isti kao kad su mlitavi. Kada se ukrute neki od njih shtrche pravo od tela kao jarboli, neki su ukocheni prema stomaku, neki naginju ka zemlji i kada su u erekciji. Mogu biti blago nakrivljeni nalevo ili nadesno, gore ili dole. Nije vazno. Svi oni rade kad se stave u vaginu, koja je neverovatno prilagodljiv organ.

Ako je njegov penis znachajno nakrivljen on moze imati Pejronijevu bolest. Lekari ne znaju shta je izaziva, stoga smatramo da moze biti rezultat ponovljenih povreda penisa koje ostavljaju oziljke koji chine da se penis iskrivi (NE, hronichna masturbacija ne izaziva ovu bolest). Mushkarci sa ovim oboljenjem imaju bolan odnos, bolnu ejakulaciju, ali srecon bolest moze biti hirurshki korigovana.


Sta raditi sa onim shto se ima

Svejedno da li je nejgov penis mali ili veliki, kriv ili prav on moze biti veliki ljubavnik ako on i vi znate kao d iskoristite vecinu njegovih obdarenosti. Podsetite se da i zene mogu biti u razlichitim oblicima i velichinama, vasha vagina moze biti dugachka i uska, ili shiroka i plitka - i priroda te shupljine moze da se razlikuje od adolescencije do majchinstva i menopauze. Slede preporuke koej dajem pacijentkinjama kada izraze zabrinutost zbog velichine penisa svog partnera.


Mali penis

Zene chiji ljubavnik iam relativno mali penis se obichno zale da tokom sexa ne osecaju mnogo pritiska duboko u vagini. Penis moze chak i da 'ispadne napolje'. Moj savet je da izaberete poze u kojima dubina penetracije oze biti najveca. Ako ste vi dole, skupite kolena skroz prema grudima ili postavite jastuk ispod bedara. Takodje upotrebite mishice karlice da stegnete penis tokom vashih obostranih pokreta. Mozede sedeti na penisu i opkorachiti njegove kukove dok on lezi ravno, ili on prodire u vas otpozadi dok ste vi na kolenima.

Veliki penis

Uprkos mitu da je veci bolji, neke zene se zale da je seks sa veoma obdarenim mushkarcem jako neugodan. Ako je to vas sluchaj, uchinite sve da budete shto opushteniji i istrajte u shto vishe predigre pre samog odnosa jer shto je zena uzbudjenija i vagina postaje sve duza i shira. Predigra generise i vishe sekreta za podamzivanje shto obezbedjuje gladak ulazak. Kao alternativu koristite lubrikante na bazi vode unutar vagine i na povrshini penisa. Samo polako.

Odaberite polozaje u kojima je dubina penetracije plica. Na primer, lezite gore ili dole sa ispruzenim nogama i upotrebite svoje mishice butina da stimulishete penis. Vashi butni mishici i usmine ce dodati duzinu vashoj vagini. Biti gore daje vam najvecu kontrolu dubine penetracije.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Fiziologija seksualnog odnosa
PostPoslato: Sub Okt 31, 2009 5:46 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am
Postovi: 1525
Ae da i ja pitam nesto. Imam osecaj da imam pomalo neprijatan miris dole :oops: Kao da se kako da kazem, pojacano znojim izmedju testisa i unutrasnjeg dela prepone. Nema veze sa higijenom jer se uvece istusiram i legnem, vec ujutro nije sveze :( Jel to moze da bude normalno da neko jednostavno ima takav miris? :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Fiziologija seksualnog odnosa
PostPoslato: Sub Okt 31, 2009 5:55 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Normalno, nadam se da si prochitao text iznad o mirima...

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Fiziologija seksualnog odnosa
PostPoslato: Sub Okt 31, 2009 5:58 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
*mirisima!

ps. nijedna zena ni mushkarac ne mirishe uveche pred spavanje isto kao ujutru, shto sta se izdogadja u toku noci, a na miris utiche mnogo toga...metabolizam, ono u chemu spavash, ishrana, znoj, pushenje, alkohol...

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Fiziologija seksualnog odnosa
PostPoslato: Sub Okt 31, 2009 6:21 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am
Postovi: 1525
Ali ja ne vidim text o mirisima sem pomena u textu o semenoj tecnosti (kod muskaraca) :oops:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Fiziologija seksualnog odnosa
PostPoslato: Sub Okt 31, 2009 6:29 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Zar zaista mislish da mirisi i sastav same semene technosti i hormona ne utichu i na mirise cele regije oko polnih organa? Kao i sastav fekalija, urina...

Ajd malo mucni mozgom! :)

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 122 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: