Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Spontani Pneumotoraks
PostPoslato: Pon Dec 03, 2012 9:08 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Dec 03, 2012 9:02 pm
Postovi: 3
Pozdrav, imam 17 godina i imao sam SP pre ne pune 3 nedelje. Sedeo sam, samo je krenulo da me probada, kao da me je neko stiskao sa desne strane, bolelo je jako, legao sam da spavam, ujutru kad sam ustao nestali su bolovi, ali sam se ipak javio svom lekaru. On me je prosledio u plucnu bolnicu u mom gradu, tamo su mi rekli da imam SP, da oni ne mogu sto se tice toga nista da mi urade i poslali su me u Sremsku Kamenicu, tamo mi je odma stavljen dren koji sam imao jedan i po dan, posle toga su me slikali i izvadili ga, uhvatio me je vikend, nisam mogao da dobijem otpusnu listu, pa sam ukupno proveo 5 dana u bolnici. Bio sam pusac, od kad mi se to desilo vise ne pusim. U onoj bocici nije bilo mehurica uopste, sto znaci da mi nije vazduh usao izmedju maramice i pluca.
Danas sam isao na kontrolu, sve je uredu, doktor mi je rekao da se pazim jedno mesec dana, pa posle toga neka mi je bog u pomoci... Kako mi je receno cim sam dosao, tako i sada na kontroli ukoliko ponovo dodje do SP, odma ide operacija, tj posle drugog puta.
Imam neki osecaj, u sebi, da mi se nece ponoviti, ali zelim da znam neke stvari sto se tice operacije...
Koliko sam procitao po netu, dosta je tesko psihicki, meni je brzo zaraslo i bilo okej, malo je bilo tesko psihicki, bolelo je, ali je bilo podnosljivo, bojim se ukoliko dodje do ponovnog SP i operacije, da ce biti dosta tesko podneti sve to.
Da li se odma, po hitnom postupku ide na operaciju ili se prvo ponovo drenira i ide na sve one preglede?
Da li se posle toga ide u sok sobu na vise dana ili samo na dan tj 24h?
Dobio sam da duvam u flasicu preko slamcice, to mi je jedina vezba za pluca i to moram svaki dan bar 5 puta, tako mi kaze doktor.
Iskreno, nisam se cuvao toliko, ali na svu srecu nije se ponovilo. Zbog kondicije i sirenja, ojacavanja pluca, doktor mi je preporucio da setam, sto i radim svakoga dana, bar par km predjem peske jedno 2 nedelje vec... Sve u svemu, ja se odlicno osecam, kao da mi nista nije bilo, ne znam da li ce me taj osecaj zavarati da uradim nesto sto ne treba pa da mi se ponovi ili ne, videcemo...
I jos jedno pitanje, da li u Kamenici operacija ide preko VATS-a ili? Koliko sam procitao preko vatsa ne ide uopste zahvat, nego se samo ta kamerica gura izmedju rebra i spaja plucnu maramicu, ne znam kako tacno, kazu da nije nista bolno previse i da je mnogo lakse nego obicnom operacijom.
Hvala u napred.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Spontani Pneumotoraks
PostPoslato: Sre Dec 05, 2012 11:10 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 12:31 am
Postovi: 599
Lokacija: Kragujevac
Ukoliko se pneumotoraks ponovo javi ide drenaža i priprema za operaciju, pa tek onda sama operacija, za par dana. Ne znam šta specijalno od pregleda su ti radili prošli put, ali osim rendgena pluća, i osnovne laboratorije nije potrebno ništa drugo kao priprema za operaciju. Jedino ukoliko si bolestan od nečega, osim od tih pluća, anesteziolog i grudni hirurg će videti šta još treba od pregleda i laboratorije pre operacije.

Posle operacije ostaje se u intenzivnoj nezi, uobičajeno 24h, konkretno zavisi od lekara koji te leči i od samog toka operacije.

Operacija kod spontanog pneumotoraksa može da se radi VATSom i to nije samo "guranje kamerice" već ubacivanje te kamerice ali i raznih hirurških instrumenata u grudni koš kroz male otvore koji može da se manipuliše sa plućnim krilom i da se radi na njemu. Da li si ti pogodan kandidat za VATS određuje hirurg koji te leči. Inače oporavak jeste brži posle torakoskopije jer nema velikog reza i presecanja parijetalne pleure /zidne plućne maramice/ što jako boli sledećeg dana posle operacije.

U suštini to nije komplikovana intervencija i oporavak je relativno brz i potpun, tako da nema potrebe da se plašiš, jeste neprijatno, ali osim ožiljka nećeš imati neke posledice ili probleme kasnije.

_________________
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Spontani Pneumotoraks
PostPoslato: Čet Dec 06, 2012 5:31 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Dec 03, 2012 9:02 pm
Postovi: 3
Nikakve druge bolesti nisam imao, niti imam...
Prosli put nikakve preglete nisam imao, samo rengenski snimak pluca, odmah posle toga je isla drenaza...
Znam da preko vats-a ima jos instrumenata osim kamerice, moraju preko neceg raditi, koliko sam procitao samo 3-4 reza se naprave mala, mnogo je lakse i psihicki posle operacije da bude pacijentu...
Koliko sam procitao doktor treba da pita pacijenta koju vrstu operacije zeli, ne znam da li to stvarno tako ide ili ne...
Da li posle operacije ostaje drenaza? Nekako mi je logicno kada operisu, kada zalepe ponovo maramicu, da odmah i taj vazduh izvuku, posle toga valjda drenaza nije potrebna...
Pokusacu da sto manje mislim na to, sto vise mislim, to mi je teze, bice valjda dobro, dace bog da uopste i ne dodje do ponovnog pucanja i operacije :)
Hvala. :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Spontani Pneumotoraks
PostPoslato: Sub Dec 08, 2012 1:36 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 12:31 am
Postovi: 599
Lokacija: Kragujevac
Ako doktor ne pita, možeš i ti sam da pitaš, jel može VATS.

Posle operacije ostaje drenaža, lekar tu ne lepi maramicu, nije to poenta operacije, nego uklanja jedan manji deo pluća koji puca, ti delovi su obično, kako oni kažu "bulozno izmenjeni", odnosno na površini pluća jedan broj alveola se skupio u velike mehure sa tankim zidom i to puca, kod nekog jednom, ali kod nekog više puta, pa onda mora da se ukloni. Pa se to plućno krilo zašije (obično staplerom, to ti je nešto ko heftalica), ali ipak tako povređena tkiva neko vreme luče seroznu tečnost, onda mora da se pazi na dren da ne povuče vazduh, tj. da li drže kopče od staplera i to tako stoji dok dren ne postane neaktivan, tj. dok ne vuče ništa, pa se dren obično vadi.

Pošto druge bolesti nisi imao, priprema za operaciju će biti samo rendgen i laboratorija.

_________________
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Spontani Pneumotoraks
PostPoslato: Sub Dec 08, 2012 2:08 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Dec 03, 2012 9:02 pm
Postovi: 3
Hmmm, ja sam mislio da se maramica tu samo lepi, da se ne odstranjuje deo pluca, msm mlad sam relativno da bih ostao bez dela pluca...
Nadam se da nece ni doci do operacije, imam i osecaj neki da nece...
Da li je normalno da evo 3 nedelje kako je proslo sve to imam slabe bolove u svim predelima desne strane? Kako kad, nekada me boli taj deo koji mi je pukao, znam koji je zbog snimka, nekada neki drugi delovi, sve zavisi... Danas sam osetio pucketanje na grudima, misic kao da mi se izbacivao malo napolje, pukne, pa se vrati... Ne znam da li to ima ikakve veze...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Spontani Pneumotoraks
PostPoslato: Sre Jan 16, 2013 5:39 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 16, 2013 5:15 pm
Postovi: 1
Evo da i ja podelim iskustvo :)

Imao sam spontani penumotoraks pocetkom maja 2007. Tad sam imao 17 godina, mrsav i visok ( 184cm 63kg) , nepusac. Desilo mi se u skoli, za vreme skolskog casa. Drugar me je jedva odveo do taksija, nisam lepo video, drhtao sam, izuzetno tesko disao. Postoji mogucnost da mi se desilo jer smo prethodnog dana imali cas fizickog na kome sam se ekstremno preopteretio.

Medjutim, doktor je mislio da mi je istegnut medjurebarni misic, jer EKG, ultrazvuk, pritisak nisu pokazivali ozbiljno. RTG i saturacija nije tad radjena. Zbog toga sam 20 dana disao sa pola pluca. Osecaj cudan, ne boli, ali mi se promenio glas, osecaj sam ''leptirice'' u plucima kad sam poskakivao ili se savijao.

Opet se desio u skoli posle tih 20 dana. E onda je bilo zajebano. Ostar bol, kao da vas neko probode nekom sipkom. Interesantno, mene su vise bolela ledja, otprilike simetricna tacka u odnosu na pluca. Kasnije mi je receno da je to isti nerv.

Bio sam u KBC Kragujevac (iz Jagodine sam), imao dren 7 dana, dosao kuci, sutradan opet puklo. Vratili me tamo, opet dren, a za neki dan je bila operacija, mislim da se to zove torakosinteza. Otvaranje grudnog kosa, operacija na plucima i sve to. Osecaj kad se budite posle toga je malo reci grozan. Ne mozete da se pomerate, samo glavu. Ako pomerite samo prst suprotne ruke, to je strasan bol. Eto koliko je telo povezano. Davani su mi trodoni na koje sam negativno reagovao, posle minut povracam. Oni su insistirali na trodonima, a ja na diklofenu. To nisu hteli da cuju, medjutim, posle samo jedne injekcije diklofena, ja sam zaspao, a kad sam se probudio, bol je bio dosta smanjen.

Evo vec je proslo skoro 6 godina, sve je bilo ok. Do letos. Glupak (Ja :D ) odlucio da ide u teretanu. Dizao kao idiot ( inace sam se ugojio, dosao do 88kg, pa sam sad oko 76kg), dosao kuci i krenuo neki cudan osecaj. Posle pola sata krenule da mi se grce ruke i misici lica. Ja mislim-to je. Dosao sanitet, saturacija 99, pritisak strasno pao, ljudi me poslusali, sve je ok sa plucima. Otisao sam ipak u VMA (trenutno studiram u BG-u), RTG uredan, ali zato- mialgija. Bilo je 600 jedinica kreatina, a granica je 200. Posle nekoliko dana opet gusenje, cudan osecaj. Opet nista, sve je uredno.

Od tada imam neki put cudan osecaj u plucima, kao neka kesica vode koje se zakacila i igra unutra. I to ne svaki put, kad se malo zamorim se pojavi, ili kad je neko promenljivo vreme.

Znaci, zajebite teretane, umaranje, ludovanje. Ok je setnja, trcanje ( ne spremate se za Olimpijadu, nego rekreativno), plivanje ( opet, ne za Olimpijadu) i neke vezbe sa malom kilazom. Zgibovi, sklekovi ipak. Trbusnjaci sa strogom kontrolom.

Sad jedno pitanje. Vidim da ima nekih novim metoda od kad sam ja bio operisan. Kakva je to operacija sa tim sondama, bez reza? Rez mnogo boli, ali ste nekako gotivni ljudima kad idete na bazen/ more :D Salim se malo :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Spontani Pneumotoraks
PostPoslato: Pon Feb 13, 2017 10:08 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2017 9:48 pm
Postovi: 1
Pozdrav, imam 17 godina i imao sam SP pred novu godinu tacnije 29-og decembra, i imam pitanje prosao sam sve preglede i sve je u redu. Doktor mi je rekao da sacekam mesec dana pa onda da nastavim sa sportskim aktivnostima. Da li ja moram sad postepeno da treniram i ako moram koliko je to ?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 23 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: