Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 02, 2008 4:32 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Mar 02, 2008 4:15 pm
Postovi: 7
Lokacija: Pancevo
Moj sin ima i bronhijalnu i alergijsku astmu dijagnostikovanu pre godinu i po dana.Prick pozitivan na:duvan,posteljinu,kucnu prasinu,vlagu,grinje,polen korova,polen trava i ambroziju.Sad ima 6 godina i u pocetku je koristio Ventolin po potrebi,a Flixotide kao profilaksu 2x2 udaha dnevno.Posle 2 meseca mu je uveden Serevent 2x1 udah uz Flixotide,ali i pored toga je imao ceste opstrukcije i u par navrata zavrsio u bolnici.Pre 10 meseci mu je umesto Sereventa i Flixotida uveden Seretide diskus,2x1 udah dnevno,i pored toga Ventolin po potrebi.Serevent mu je ukinut posle 4 meseca uzimanja a uvedene su Singulair tbl za zvakanje 1xdnevno.Medjutim,zbog cestih pogorsanja ponovo koristi Seretide uz Singulair.Da li ikako mogu ocekivati poboljsanje njegovog stanja?Dosta izostaje iz vrtica kao i sa treninga-inace ide na plivanje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Bronhijalna astma i PRIMED
PostPoslato: Uto Mar 25, 2008 11:30 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 24, 2008 12:20 am
Postovi: 62
Lokacija: Beograd
Moj otac se izlecio od bronhijalne astme koristeci kao dodatak ishrani prirodni preparat PRIMED, imao je tezi vid, nije mogao nigde da ide bez pumpice, lecio se po bolnicama i posecivao vazdusne banje ali mu nista nije ostavilo trajni uticaj kao dijetetski proizvod PRIMED.

_________________
ne znam za vas, ali ja sam se izlečio


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bronhijalna astma
PostPoslato: Pon Okt 29, 2012 4:54 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 3:58 pm
Postovi: 1
Vidim da dugo niko nije napisao nešto korisno o ovoj temi. Ja sam ranije koristila pumpice. Da li je to bila bronhijalna ili kakva astma više ni sama ne znam. Prepoznala sam ovaj Servent lek kao jedan od onih koje sam koristila. Za samu metodu sam saznala iz novina od napred pomenutog novinara Branka Đurice. Način disanja koji on opisuje - to je to.
Postoji u i u njegovom pisanju upozorenje da vežbe ne treba raditi bez stručnog nadzora - koji u našoj zemlji ne postoji niko ko se time bavi. Doktorku koju je pominjao - primarijus dr Milka Stanojević nisam mogla nikako da nađem. Ali znajte da je to TO.
Našla sam kasnije na netu i You Tobe i mnogo uputstava i objašnjenja.Uglovnom su Rusi razrađivali metodu ali je poznata u celom svetu.
Kad sam videla da metoda pomaže, da mogu normalno da dišem, svima sam pričala o njoj. Meni je to bilo čudo.
Žalosno je da vidim da se za 4-5 godina od moj izlečenja nije pojavilo u našoj zemlji ništa više o tome, ne postoji nikakav kurs i sl. A ja stvarno mogu
Verujem da je razlog tome i ubijanje javnog mnjenja od strane farmaceuta o ovoj metodi jer pumpice stvarno koštaju lepo, a ova metoda kad jednom naučiš da dišeš to je sve. Besplatno disanje.
Sad vidim reci Branka Đurice koji kaže: "Ja sam rekao svoje, dalje je na lekarima".
Verujem da je korist pored lečenja astme višestruka. Ja sada umem da se smirim u stresnoj situaciji za koju znam da bi me ugušila pre 5 godina.
Moj generalni zaključak je da neki poveruju, a neki svoju neveru plaćaju do kraja života. Moj otac je takođe asmatičar ali on zna da se to tako ne leči i treba da diše kako mu je njegov doktor objasnio i ... da pola plate na lekove za astmu i srce i svako malo se guši i teško mu je. Rođenog oca nisam uspela da ubedim ali se nadam da ovde ima razumnih ljudi.
Vežbe su u stvari veoma lake. Evo još jednom linkovi:

http://www.ilustrovana.com/2002/2262/6.htm
http://www.ilustrovana.com/2003/2315/3.htm[/color]

ako hoćete da pomognete, štampajte i dajte i šaljite svima koji imaju ovaj problem. Izvinite zbog dužine posta.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bronhijalna astma
PostPoslato: Sre Okt 31, 2012 7:53 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
POSTOVANJE!!
Jako mi je zao sto VAm se nisam ranije javila.
Majka dvojice vec odraslih sinova Astmaticara.
Stariji sin je astmaticar od svoje druge godine.Mladji sin je astmaticar od svoje 5-6e godine.
Mladji sinje alergican na: polen trave,polen drveca,fekalije bubasvabe,kucnu prasinu,grinje.
Stariji sin je alergican na: histamine,vestacke boje,kucnu prasinu,grinje.
Moja dva sina su vecinom imali najteze oblike asmaticnih napada,i problema tokom zimskog,jesenjeg perioda.Prolece i leto je bivalo "kako kad".
U osnovnoj skoli su pri problemima kod disanja nosilki sa sobom pumpicu.
Jako su patili dok su bili manji,pogotovo kad su krenuli u osnovnu skolu,i tokom daljeg skolovanja,jer veci deo Drugara NISU IMALI RAZUMEVANJA za njihove zdravstvene probleme Astme.Cak su i po neki prosvetni radnici-uciteljica,nastavnici,profesori zauzimali "rezervni stav",jer su mi sinovi znali zbog teskog napada astme napustati nastavu,i dolaziti kuci.Ti nastavnici su mislili da mi sinovi "Foliraju,beze sa nastave".
Sta da vam pricam..
Imala sam situacije teskih astmaticnih napada kod sinova,-gusenje- sedanje u taksi(posto nemamo auto) odlazak u bolnicu,pa primanje Infuzije.
Moja oba sina su pored pumpice koristila i inhalator,i dan danas ga imamo.Stariji sin mi ima 28 godina.Mladji sin ima 24 godine.syareiji sin je bio "miran" godinu i.po.,od prosle nedelje je ponovo krenuo sa inhaliranjem i odredjenom terapijom.
Stankoni
NE ZNAM KOLIKO STE UPOZNATI SA CINJENICOM DA ALERGIJSKA ASTMA JE JEDNA od najtezih oblika astmi.
jer POKUSAJ DA SE DEFINISE ASTMA LICI NA POKUSAJ DA SE DEFINISE LJUBAV-SVI ZNAJU STA JE,ALI NIKO NE VERUJE DEFINICIJI ONOG DRUGOG!!
Bila sam sa sinovima u Soko banji Instritut za PLUCNE i ASTMATICNE bolesti.
Bila sajm i u Crnoj gori u "VRMCU" Institutu za Plucne i astmaticne bolesti.
tamo smo imali JAKO LEPA I PAMETNA PREDAVANJA od starene psihologa i pedagoga o ASTMI.Mnoge stvari sam zapisala.
UKOLIKO STE VOLJNI MOGU VAM OPSIRNIJE NAOISATI O ASTMI.
Meni je bilo JAKO TESKO SAZNANJE pogotovo kao samohranoj majci,kad sam u institutu za Plucne bolesti,i Astmu saznala
Astma je bolest kod vecine obolelih traje CITAV zivot.jednom astmaticar,citav zivot astmaticar.NISAM VEROVALA.Sad JE VREME POKAZALO da je to istina.GOVORIM O ALERGIJSKOJ Astmi..
ASTMA BEZ ALERGIJE je obicno BLAZEG OBLIKA.
Alergija je nasledna sklonost pojedinih osoba na kontakt sa materijama koje s4e nalaze u okolini, a drugim osobama ne smeta.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bronhijalna astma
PostPoslato: Sre Okt 31, 2012 8:09 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
ASTMA- nastavak
vecina osoba sa alergijom reaguje vecinom(brojem) organa,ali UVEK DOMINIRA JEDAN.Ukoliko su simptomi reagovanja dominirajuci na pluca,tu se javljaju BRONHIJE.Astma je GRCKA REC i znaci OTEZANO DISANJE.Kako zbog grcenja misica koji se nalaze na zidovima bronhija,tako i zbog oticanja sluzokoze usled nagomilavanja sekreta u njihovim supljinamaa.Ovo cini OTEZANI PROTOK VAZDUHA,tako u plucima zaostaje stalno JEDNA kolicina vazduha,tada nastaje takozvano "Sistanje,sviranje" u plucima.
ASTMA SE PO NAJNOVIJEM NASLEDJUJE PREKO ZAJEDNICKIH GENA NA 5- om HROMOZOMU.
.
Ukoliko STE U MOGUCNOSTI NABAVITE Prirucnik
Dr.Branimira Nestorovica "ASTMA" ilustrovao Miomir Tomic.
fantasticno EDUKATIVAN PRIRUCNIK ZA RODITELJE I DECU.
UKOLIKO ste zainteresovani nastavicu dalje ,u sledecem javljanju.
POZDRAV!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bronhijalna astma
PostPoslato: Čet Nov 01, 2012 12:03 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Postovana Macana,
Vase dete ima Alergijski oblik Astme,kao i moji sinovi,sto ste procitali u prethodnim postovima.
Nimalo mi nije prijatno,i jako sam se potresla pisuci sve ovo.Znam kroz kakve smo teske i neprijatne momente prolazili moji sinovi i ja kao njihova majka.Jako je tesko biti smiren u momentu kad vase dete ima astmaticni napad,i ne moze da dise!!Nikad sporije mi nije prolazilo vreme u taksiju dok nismo stigli do decije bolnice,da bi neki od mojih sinova dobio infuziju.Jos gore je kad maedicnska sestra ne "ume da pronadje venu" vasem detetu,pa ga "bocka" po rukama, a on mi kaze:"mama,mene to boli..".Drugi sin je isto sa nama,okrenut i Place,jer njegovog brata boli.. :oops:
Sledeceg dana moj sin krece u skolu,na poju je 28 stepeni,a on je obucen u MAJICU DUGIH rukava,jer su mu na rukama Modri Podlivi od promasenih ubadanja injekcije..MOj SIN NIJE SMEO ICI u skolu sa kratkim rukavima,kao njegovi drugari-da mu se ne rugaju i ne pomisle KAKO JE NARKOMAN!!-Strasno.Koliko li sam noci provela ne spavajuci,i slusajuci moju decu "kako sviraju"..

Kod astmaticnih napada dete ne moze doci do vazduha,otezano dise,"grabi se za vazduh",sisti,svira"
Ukoliko Oba roditejla imaju bilo kakvu alergiju,rizik kod dece sa astmaticnim problemima je 80%.Zanimljivo je zapazanje da se povecanjem dece u porodici smanjuje rizik oboljevanja od astme.Astmaticari su deca najcesce jedinci,ili imaju brata -sestru-.U mojo porodici moja majka,i moj bivsi suprug imaju Alergije.
Alergijska astma se moze pokazati i na KOZI to je FIRCIGER.Firciger je "mladja sestra bola".Deca alergijske astme Ne smeju da se setaju po Magli.Ne smeju da se igraju gde ima budji:Pulmolozi,dermatolozi nazivaju Firciger "sestrom" astme.Koza svrbi,peruta se,cak zna da crveni,otekne,Tom prilikom se iskljucivo koriste kreme akoje prepise dermatolog.Firciger nastaje kao poremecaj nervnog sistema i on je isto nasledni faktor.Astma je jos i bolest uslova zivota.
Sta Alergijski ASTMATICARI NE SMEJU
- da borave u prostoriji gde ima duvana
-da u svojoj sobi imaju Perje,nikakvi perjani jastuci,zavese mogu biti ali sinteticke,kao i tepisi.Moji sinovi u njihovoj sobi imaju jastuke za astmaticare,Zavese ne maju,i sinteticki tepih.Mozte u sobu staviti linoleum,ili Pvc pod.Cestoprovetravajte posteljinu.
-Skolonite SLIKE sa zidova-
-Sve knige IZNESITE iz prostorije u kojoj vas sin boravi-knjige su pune prasine!!
-Koristite pamucne zavese.
-cesto perite deteovu posteljinu.
-vase DETE SME NOSITI ISKLJUCIVO garderobu od PAMUKA.
-Zabranjeno je Usisivanje sobe u prisustvu dece sa ovim problemima.kad se soba usisava,vase dete izadje iz sobe.Posle usisivanja soba se dobro provetri.tada vase dete moze uci u sobu-Vase dete je alergicno na kucnu prasinu-Prasinu NE MOZETE SASVIM ELIMINISATI iz stana.Niti SMETE DRZATI DETE kao "pod staklenim zvonom",jer na polju imate prasinu,i okolo vas.Ali zato mozte brisati cesce prasinu u porostorijama gde vas sin boravi.
-Zabranjeno VOZITI BICIKL.fudbal,trcanje.
-Zabranjeno koriscene BILO KAKVIH SREDSTAVA HEMIJSKIH preparata u STANU.Pogotovo onih preparata kojim se peru plocice u kupatilu,wc solja.
-Zabranjeno koriscene parfema,sprejeva,lakova za kosu,razno raznih Farbi kojima se frba drvenarija u stanu,lakova za pod.Kad sam ja lakirala parkete u svom stanu,MOJi sinovi su svo vreme bili kod moje rodjene sestre u njenom stanu.
-Zabranjeno drzanje zivotinja u stanu kod dece ovakvih vrsta alergijske astme,cak nije preporucljivo ni boravak uz takve zivotinje koji su kucni ljubimci.-Kad god smop isli kod prijatejla koji imaju kucu u stanu kao kucnog ljubimca,nosili smo sa sobom pumpicu,i deca su popila prethodno Presing
-Zabranjeno drzanje SAKSIJA sa cvecem u STANU!,-listovi cveca-vase dete ima alergiju na polen..
-Zabranjeno stavljenje bilo kakvog mokrog peskira ili nekih drugih preparata kod radijatora da "vlaze vazduh" u sobi.
-deca aastmaticari ne smeju da se setaju po Magli,zabranjeno setanje po kisi,niti smeju da se igraju gde ima budji:lisce,seno,grmlje,zbunje,zitarice.
-deca stmaticari NE SMEJU DA SE KUPAJU U KADI.samo je tusiranje dozvzoljeno.
-deca sa Alergijskom astmom NE SMEJU DA SE KUPAJU U ZATVORENIM bazenima-vase dete ide na plivanje..-U zatvorenim bazenima je VISOKI NIVO ISPARENJA HLORA,to izaziva probleme kod astmaticara,napade gusenja-Kako VAM TO NISU kazali??-
-Prevoz: auto,voz.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bronhijalna astma
PostPoslato: Čet Nov 01, 2012 1:20 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Deca Astmaticari su inteligenti,preosetljivi,stidljivi,pomalo introvertni,i znaju da se pomalo povlace u sebe. deca astmaticari ne bi trebala da zive u porodici gde ima poremecaja i sukoba- Zato sam se ja razvela-

Astmaticari smeju da se bave i MORAJU sledecim sportovim-jer "salo " nije preporucljivo kod astmaticara.Ono otezava rad srca.
-to su obicno borilacke vestine,jer se tu jacaju misici disanja.Moja dva sina su sportisti.Mladji sin je nosioc crnog pojasa,drugi dan u TEK-Vondu vec 13 godina.Kad je kao dete u 5-om razredu osnovne skole krenuo na ovaj sport,imao je VELIKIH problema.Posle svakog treninga je cim bi dosao kuci sedao za inhalator.Nije odustajao.Nisam ga Prisiljavala,prepustila sam ga DA SAM IZABERE sta zeli.trenera smo upoznali sa Njegovim Zdravstvenim problrmima,I NAJVECI PODSTICAJ ostanka u ovom sportu je UPRAVO PRUZAO TRENER.Imao je VELIKO razumevanje,i pruzao je mu je podrsku.Stariji sin se bavi KIK Boksom.Isto vec 10 godina.
-Astmaticari mogu ici po lepom vremenu cak i kad imaju "lakse oblike tezeg disanja" u "penzionerske setnje".
ASMATICNU DECU MORATE NAUCITI da SU RODJENI ZDRAVI,da zive normalno,i DA TAKVA DECA IMAJU ZDRAVSTVENE PROBLEME OTEZANOG DISANJA. Ovako sam ja NAUCILA SVOJE SINOVE.Tako su me EDUKOVALI u razvojnom Psiholoskom Institutu "VRMAC" Ovi zdravstveni problemi NEKA BUDU u blazem obliku, a nekada budu u TEZEM obliku.Vase dete ako ide u skolu,i odsustvuje,Mora raditi zaostale domace zadatke,kao i predjeno gradivo koje su njegovi drugari Presli.Na to BUDITE SPREMNI tokom skolovanja vaseg deteta.Ucitelji,nastavnici,profesori CE TRAZITI,PITATI, OCENJIVATI vase dete,to sto ono nije "islo u skolu" NIJE NJIHOV, VEC VAS problem.Ja sam uvek odlazila u skolu,nosila praznu svesku,sacekivala njihove drugare posle zavrsenih casova,pred skolom.Onda sam zapisivala,sta su ucili,koju su stranicu iz koji predmeta Odradili u skoli.Pa bi smo kod kuce radili zaostali domaci.Roditelji su uglavnom svoju decu NE RADO PUSTALI kod mojih sinova,koji su bili na terapijama,da bi im ta deca Donosila zaostale domace zadatke.Jedna majka mi cak jednom prilikom kazala:"Znate,moj sin ne moze doci da vasem detetu pokaze domaci,culi smo da je Astma PRELAZNA :o !!"Moji sinovi su zbog toga patili, DA VAM NE PRICAM kako sam se JA osecala.. :cry:
Tako sam JA EDUKOVANA U Psiholoskom savetovalistu u Institutu "Vrmac"-plucne,astmaticne bolesti-
ZLATNA PRAVILA ZA OBOLELE OD ASTME
-Da prihvate bolest,i da joj s ne prepustaju.
-Da veruju lekaru koji ga leci.
-da sto bolje razumeju prirodu bolesti-
-da redovno uziamaju lekove
-da izbegavaju sve sto znaju da moze dovesti do napora
-da redovno vezbaju,tj. bave se sportom
Pravilo za roditelje
-ne mojte prezasticavati svoju decu,jer su "astmaticari"Oni nece ceo zivot biti deca.jednom ce PORASTI!-naucite svoju decu da |zdravo zive" ,da znaju pomoci sebi kad nbisu u stanu pored vas.Da ne "panice" kad dobiju lakse-teze oblike disanja-Panika otezava disanje..
-Naucite svoju decu kad dobiju neke oblike tezeg disanja,da se smire VEZBAMA PRAVILNOG DISANJA.necete VI BITI PORED vaseg deteta u skoli-kad se to dogdi.Ali ono moze pravilnim disanjem "smiriti sebe" i olaksati svoje disanje DOK NE STIGNE DO KUCE.
-kad je potrebno,neka nosi Pumpicu sa sobom.
-pozivajte njihove drugare da dodju kod vas kuci,i sa njihovim ako to zele roditeljima OBJASNITE IM STA JE TO ASTMA!!
-ne mojte Uskratiti VASOJ deci detinjstvo,druzenje.DETE mora da SE krece u drustvu vrsnjaka.
Ne mojte NA SVOJU RUKU davati svojoj deci- alergicnim astmaticarima-NIKAKVE LEKOVE KOJI VAM PREPORUCUJU RAZNO RAZNI dobrodusni prijatelji,drugi roditelji!!Kojekakve preparate"Aloje"-jer ona "sigurno" olklanja astmu-,razno razne propolis preparate,itd SVE STO HOCETE DAVATI VASEM DETETU PORO KONSULTUJTE DECIJEG PULMOLOGA!!
-dete koje ima otezano disanje MORA PITI DO 2 litr caja dnevno.Caj se pije topao,NE VREO,NE HLADAN. Topao caj koji prija,da ga dete moze popiti "odlepljuje" nagomilan sekret u bronhijama' i olaksava disanje.
-cajevi koji PODPOMAZU iskasljavanju i laksem disanju: Plucnjak,medunika,majkina dusica,bokvica,bosiljak,zova,jagorcevina.Obavezno u caj iscedite malo limuna.
-astmaticarima jako prija-bronhijama-sirovi beli i crni luk.
-asmaticari BI trebali da spavaju NA STOMAKU-prilikom problema sa otezanim disanjem,dete lezi na stomaku lakse se izbacuje sekret iz gusenja,i lakse se dise.
-neka deca ne znaju da UDISU lek,pogotovo Sprej Tj pumpicu.tada se moze pomoci detetu tako sto se dokupi za sprej Volumatik,ili nastavak za Pumpicu,kojimse postize bolje rasprsivanje leka,tj spreja iz pumpice. Za manju decu najbolji lekovi za suzbijanje napada u obliku disanja su INHALATORI.
Ovde su DOSTA OPRECNA misljenja Pulmologa.jedni JESU ZA INHALATOR,drugi SU za Pumpicu.TU SE NE MESAM.
Pulmolog mojih sinova JE BIO ZA INHALATOR.Kad bi isli u skolu ako je bila potrebna terapija oni su nosili pumpicu.najsigurniji su uz Inhalator,to i dan danas rade kad su KOD KUCE i MORAJU da se inhaliraju.Ako idu na posao,nose pumpicu sa sobom.
-razne emocije i psihicki faktori mogu da dovedu do pogorsanja astme:uzbudjenje,bes,utucenost,strah.osecaj krivice.
-astmaticari se STIDE zato sto uzimaju lekove.Zato ako je IKAKO MOGUCE pokusajte izbegavati da koriste lekove u skoli,vec da uglavnom dobijaju lekove kod kuce.
-ne davati deci da puno jedu pre spavanja.Lezanje na ledjima dovodi prelivanja kiseline iz zeludca u jednjak i dusnik,pa to dovodi do suzavanja disajnih puteva usled nadrazaja.
-Kod samog napada astme mozte koristiti Tople obloge peskira koje stavljate oko grudi deteta.Topli peskiri oko grudi opustaju misice grudnog kosa.
-SVE PAPIRNE MARAMICE koje vas dete koristii posle UPOTREBE IZBACITI NA TERASU ili iz kuce,stana.
Astma se kategorizuje na;
-pocetnu astmu
-laku astmu
-astmu umereno teskog toka
-tezak oblik astme-u ovu kategoriju spadaju moja dva sina-
-vezbe za Lakse disanje jesu vrlo JEDNOSTAVNE:
UDAH NA, NOS IZDAH NA USTA. Lagano,
ova vezba po potrebi deteta,omogucava lakse disanje i opustanje misica koji ucestvuju u disanju da lakse rade.
TOLIKO OD MENE!!
Nadam se da nisam nista zaboravila..Budite UPORNI,smireni kad vas dete ima Zdravstvenih problema oko disanja..nIJE LAKO..ali DRUGO VAM ne preostaje.Ako ste VI smireni, SMIRUJUCE DELUJETE NA VASEG SINA!!Dovoljno je da ste zabrinuti,zato sto otezano dise ,vase dete,on TO PRIMETI, i SAMO SE JOs DODATNO UZNEMIRI,sto dovodi do pojacanog otezanog disanja.. Budite spremni da cete cesto morati imati "mnogo zivaca" za sve sto VAS bude snaslo oko ove Astme..
ZELIM VAM SVE NAJBOLJE!!nadam se da SAM BAR "IOLE" razjasnila ovajzdravstveni problem..
Moji sinovi sada imaju MNOGO REDJE probleme otezanog disanja.Zna da prodje i po cela godina, cak godina i po,pa da budu "mirni".Njihov Imunoloski sistem je vremenom tokom njihovog odrastanja ojacao.Onda naidju periodi deskog disanja,itd.ONI SU NA OVAKAV ZIVOT NAVIKLI,druze se normalno,idu u kafice-sad se u pojedinim kaficima ne pusi,pa je lakse- Dok se pusilo, nosili su pumpicu,i "gledali su " da je koriste kad niko ne vidi..
Ipak JE TREBALO DOCEKATI da MOJA MALA deca PORASTU :D ..ZAR NE??
Ja sam po struci prosvetni radnik,sada u penziji.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re:
PostPoslato: Pet Jan 18, 2013 9:11 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 17, 2013 8:52 pm
Postovi: 2
luckey je napisao:
A je l ti se vremenom povecavala terapija, kako to ide? Sta je kod tebe tacno u pitanju? I kako to mislis "u vreme bolesti", je l to znaci da si sad ok? Poz


Pozdrav,imam 32.godine i pre 7 godina sam se javila kod lekara zbog nedostatka daha,doktorka na ATD u Nišu mi je na osnovu spirometrije i snimka pluća dala terapiju:becloforte,berodual,durofilin,presing i pronison-i ja sam tako godinu dana svakodnevno koristila sve to.Onda sam na svoju ruku promenila lekara i on mi je prvo uradio alergo test i onda ukinuo sve.I zaista mi je bilo dobro.Septembra 2012.g. sam pokušavala da sama čajevima izlečim kašalj i onda sam završila sa dijagnozom bronhitisa dok nisam stigla dao lekara koji mi je ukinuo sve one lekove i ustanovio je da je opet astma,sad koristim simbycort(dva puta dnevno) i durofilin od 125 ujutru.Razumela sam da ne znači da ću morati da koristim pumpicu do kraja života i da je moguće dovesti astmu pod kontrolu.Imam i ventolin za koji mi je naglašeno da koristim po potrebi ali sam do sad samo jednom,jer inače nemam gušenja i nedostatak vazduha.I živim normalno neopterećena astmom.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bronhijalna astma
PostPoslato: Uto Jan 29, 2013 5:51 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm
Postovi: 619
Imam 47 godina i u mladosti sam imala ceste upale grla sa dugotrajnim kasljem.Pre 15 tak godina sam prvi put radila alergo testove i najpre su testovi bili negativni da bi kroz par godina kasnije pokazali pozitivno na dim,grinje kao i na kobalt hlorid i kalofonijum.
Poslednji put su radjeni pre mesec dana i pokazalo je alergiju na grinje.Od avgusta prosle godine sam pocela da kasljem i samo je kratki boravak na moru malo ublazio kaslaj(mozda promena zivotne sredine).Takodje sam pre dve godine imala dugotrajni dvomesecni kasalj posle jedne porodicne zimske virusne infekcije.Nijedan sirup nije pomogao sve dok spontano nije prestalo.To je bio kasalj do bola u stomaku.
Od tada imam stalna dosadna kasljucanja a iritira me jak miris parfema,dima,izduvnih gaova,tecnosti za pranje stakala a o kucnoj hemiji i da ne govorim.
Pre vde godine sam radila spirometriju,bodypletizmografiju i bronhoprovokativni test i sve je u granicama normale.Dr je rekao da je najverovatnije alergijski rinitis i prepisao Aerius i Singulari i kontrolu za mesec dana.Ovo prvo sma pila a drugo nisam.Kasalj je prestao pa nisam ni isla na kontrolu.Procitala sam da je Singulair lek za stmu a pitam se zasto mi je dao kad je napisao da nema znakova astme ni HOBP-a?
Oko Nove godine sam opet pocela da kasljem i bolelo me grlo pa sam pila i antibiotik par dana.Stanje je bilo bolje i kasalj je prestao ali s prestankom uzimanja antibiotika kasalj se opet pojavio.Jos jedna tura antibiotika je usledila takodje zbog iritirang grla i bola u grlu.Posle pauze od par dana a pre dve sedmice,prilikom boravka u zadimljenoj prostoriji takodje sam pocela jako da kasljem i do dana dana snjeg ne prestajem.Nekad mi se ujutro cini da prilikom izdisanja i udisanja na usta nesto sisti.Kao da imam neki sekret koji ne mogu da izbacim.Opet sam otisla kod pulmologa i on je opet uradio sve analize.Rekao je da takav slucaj ne poznaje da neko toliko kaslje a da su mu pluca zdrava?
Snimak pluca nije radjen a rekao je da i ne treba sem sto je rekao da pijem Aerius i koristim sprej Avamys u nos po dva udisaja.To je potvrdio i ORL lekar rekavsi da ima alrgijski rinitis .
Ni jedan sirup ni caj ne pomaze.Niko od njih nije predlozio ni pumpicu ni inhalaciju.
Molim vas kazite mi sta savetujete?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bronhijalna astma
PostPoslato: Pet Feb 15, 2013 9:26 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Feb 12, 2013 6:42 pm
Postovi: 7
Ja koristim pumpice gotovo od rodjenja dakle 30ak godina, a negde od punoletstva dakle poslednjih 15-ak godina berodual i becloforte po jedan udah uveče pred spavanje.
Nemam odavno nikakvih tegoba, mada sam bio težak astmatičar, jer sam se izlečio od dana kada sam počeo da bildujem, što bez prestanka i dan danas treniram.

Medjutim postao sam psihički zavisnik od pumpice, nemam nikakve opstrukcije disanja, a kamoli teška gušenja, već samo osećam neki teret i pritisak ako ne uzmem jedan udah pred spavanje.

Da li da prekinem sa tim dozama, koliko dugo smeju da se uzimaju becloforte i berodual, a sećam se da mi je prva doza bila 4 puta 2 udaha.

p.s. svim astmatičarima preporučujem da uzimaju doze preko onog plastičnog produžetka i da posle toga ispiraju usta i grlo, jer velike čestice aerosola ostaju.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bronhijalna astma
PostPoslato: Uto Feb 19, 2013 9:36 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 18, 2013 10:58 am
Postovi: 3
da li je neko od vas na Seretide ? Koristim onaj od 1 udah 100mg 3 godine pred spavanje ... Nemam nikakvih problema tokom dana, ali nema sanse da zaspem bez toga ...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bronhijalna astma
PostPoslato: Čet Feb 28, 2013 12:24 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm
Postovi: 619
Kao mala imala sam ceste upale grla bez gusenja.
Kasnije se proredilo ali mi je grlo i isajni putevi ostali osetljivi.
Ne pusim,ne pijem gazirano...Prosle goine u avgustu sam pocela da kasljem i popila nekoliko vrsta sirupa.U decembru se kasalj ponovio.Skoro uvek imam nadrazajno kasljucanje(kao da mi je to tik)ali zato dobijem i napad kaslja skoro do povracanja i bola u porebrici.Imala sam i bolove u grlu tako da sam pila i antibiotike.Privremeno se kasalj povuce pa se opet pojavi.
Isla sam dva puta kod pulmologa i posle spirometrije i bodypletizmografije rezultat je u granicama normale.Pulmolog mi nije dao terapiju a poslao me na ORL gde mi je prepisan Avamys nazalni sprej i Aerius.Koristila sam mesec dana i prestala>radjem je alergo test koji je bio pozitivan na grinje.Pre dve godine je bio negativan a tada mi je pulmolog da Singulari koji nisam pila.Ovaj put pulmolog(drugi)nije prepisao terapiju i rekao da mu je slucaj sa stalnim kasljem a odlicnim rezultatima pretraga nepoznat!
Pluca nisam snimila a pre par dana uradila analizu sputuma gde je bilo eserihije colli.danas sam ga ponovila.
Pre par meseci takodje je u ispljuvku bilo eserihije ali su rekli da ne treba leciti jer je u malom broju.Kad sam tada ponovila analizu nije je bilo.

Da li je moguce da ona izaziva kasalj?Imam utisak da mi je nesto u dusniku ali ne mogu dobro da iskasljem.Naidje mi napad kaslja od sat vremena gde se trudim da izbacim neki beli sekret(mlecni) a ponekad je bledo zuckast.

Kupila sam i inhalator ali samo sam probala NaCl i pantenol.Cini mi se da od toga vise kasljem a da mi prija toplo inhaliranej sa cajem od bosiljka....

Guse me jaki mirisi parfema,benzina,dima......i vec su mi pluca umorna a u gornjem delu posle tog napada kaslja imam osecaj kao da mi je sve izgrebano,prosto me pece.

Zaista ne znam sta da radim?Da pijem tablete Chymorala,Fluimucil....?Ne znam zaista.Da snimam pluca na svoju ruku?
Da ubacim pumpicu?
Molim vas da mi date neki savet.




Read more: pitanja-odgovori/dugotrajan-kasalj-teze-disanje-kandida-grlu-pomoc-t37773-15.html#ixzz2M8mkMHmw


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bronhijalna astma
PostPoslato: Pet Maj 10, 2013 6:54 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 10, 2013 6:19 pm
Postovi: 2
Ne bih da vas sve rastuzujem ili sl. svi ti lekovi sto dobijate vam znace "samo za danas" znaci NEMA LEKA vec samo Olaksavajucih sredstva [pitanje na sta ona uticu], i da ovo nam su servirale inostrane zle sile , vec 5ta godina koristim menjam proizvodjace i vec se mislim da je u samom tom leku problem .. prosle godine ih nisam uopste uzimao i nisam imao problema ... ove godine je kao malo krenulo [ blago] poceo sam da ih uzimam i sve se pogorsavalo tako da ... ventolin, pulmicort i ostalo bih ipak batalio i presao na neke bolje prirodne mere , sad vec osecam kako se zakasljem da imam problema sa srcem i sa stabilnoscu celog organizma [dakle ti LEKOVI to proizvode] moje misljenje ... kad otopli ... uvek carape na noge iako je toplo i to ce vas sacuvati sve ostalo je doc. holiday varijanta.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bronhijalna astma
PostPoslato: Čet Jun 06, 2013 11:15 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 18, 2013 11:45 pm
Postovi: 12
Koristim Ventolin s vremena na vreme,jednom u par meseci ga spricnem i zaboravim kad sam ga koristio medjutim problem je sada sto on vise ne "drzi" kao pre,rekao bih da njegov uticaj traje 2h maksimum. Moze li mi neko reci u cemu je stvar i zasto njegovo dejstvo opada?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bronhijalna astma
PostPoslato: Pet Avg 02, 2013 9:56 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jan 05, 2013 6:55 pm
Postovi: 1
Zanima me u čemu je fora da lek singular već godinu dana svaki 28mi dan idem po recept i plaćam 50% cenu(učešće), a zadnji put sam platio 35% učešće. Da li se doktorka nešto zeznula ili šta je po sredi, ne razumem...?

I da li moram iako imam terapiju od specijaliste pulmologa da idem svakih 28dana kod moje doktorke po recept...?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 38 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: