Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: BCG vakcina i TBC
PostPoslato: Sre Apr 16, 2008 10:43 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 16, 2008 10:32 pm
Postovi: 1
Lokacija: miami
Danas sam se sokirala kad su mi zbog zaposlenja uradili kozni test na tuberkulozu koji je bio pozitivan (19mm) :o . Naime, kao dete i tokom zivota u Srbiji sam primala BCG vakcinu nekoliko puta i nikad mi se nije primala pa sam zavrsavala sa vakcinom u nadlaktici. Sve u svemu ovde, u USA, test koji se pokazao kao pozitivan po ovdasnjem DR-u smatra se da imam TBC koji nije zarazan ali se preporucuje uzimanje antibiotika sledecih 9 meseci kao i testiranje krvi jednom mesecno. Da li je zaista moguce da imam TBC ili je sve to zbog BCG-a koji sam primala tokom zivota? Da li zaista da uzimam antibiotike narednih 9 meseci ili ne? Dr mi ej takodje rekao da i ako se ne odlucim na uzimanje antibiotika da mi je mogucnost razvitka bolesti 5-10%. U USA smatraju BCG vakcinu ne deltvornom, a i ne bi trebalo da reagujem pozitivno s obzirom da sam poslednju vakcinu primila pre vise od 10 godina. Sta da radim? bas me uhvatio strah? Uradili su mi i rentgen pluca kao obavezan s obzirom da mi je test na TBC pozitivan pa joc cekam rezultate. Jos me vise strah sto sam do pre dve nedelje bila bas bolesna sa sve kijavicom, temeperaturom, kasljem.....i jos uvek kasljucam onako po malo i to iz grla, suvo be veceg naprezanja, tj kao da me nesto nadrazuje na kasalj tj kasljucanje.STA DA RADIM?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: BCG vakcina i TBC
PostPoslato: Čet Sep 18, 2008 8:27 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 23, 2007 4:50 pm
Postovi: 1
Znam da se javljam kasno ali mozda ce ipak nekom pomoci odgovor na tvoju zabrinutost.
I ja sam radila isti kozni TB test (test na tuberkulozu), koji je bio pozitivan. Naime, vecina ljudi rodjenih van USA koji po rodjenju prime BCG vakcinu, imaju pozitivnu reakciju na ovaj test. Zato se radi snimanje pluca kako bi videli da li je tuberkuloza aktivna ili je u pitanju prikrivena TB infekcija. Uzimanje antibiotika se narocito preporucuje licima starijih od 35 god, kako u starijem dobu, kad dodje do pada imuniteta, ne bi doslo do razvoja bakterije u organizmu. Lekar koji ti je radio test ti je verovatno rekao da odes kod svog lekara opste prakse i sa njim se posavetujes. Znas da oni ne vole da snose svu odgovornost, pa zato preporucuju da se posavetujes sa vise njih. Ali mislim da ne moras da panicis, ima nas mnogo sa pozitivnim testom....kasljuc, kasljuc :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 19, 2008 10:32 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 12:38 pm
Postovi: 3083
nabavite potvrdu iz sebije sa tacnim kalendarom vakcinacije, pecatima itd..-prevedite kod sudskog tumaca i prilozite to lekarima!
terapiju ni slucajno nemojte uzimati, vi niste bolesni! nakon kontakta sa vakcinom BCG imacete pozitivan PPD test! BCG vakcina stiti od najmalignijih oblika tuberkuloze, ali ne pruza apsolutnu zastitu od oboljenja. teoretski je moguce da covek tokom zivota obolo iako je vakcinisan, ali ne od najtezih formi. dakle, svako ko nema nikakave tegobe, i nema dokazano zariste NE TREBA DA UZIMA LEKOVE!
kada budete dolazili u srbiju, pregledajte se ovde kod nasih dr, jer oni imaju iskustva sa BCG vakcinom, za razliku od americkih kolega.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: