Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Za Seni- o poremecajima menstruacije
PostPoslato: Čet Apr 28, 2005 9:15 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Izdvajam ovu pricu kao interesantnu jer mnoge pacijentinje imaju poremecaje menstruacije ( vidim da su 3 topika otvorena pod cudna, zbunjujuca...menstruacija ) i mislim da je korisno da sve zene koje su u reproduktvinom dobu procitaju moj odgovor.
Hvala.

SENI....
Imam 34 godina, i koliko se secam, nikada mi ciklus nije bio ni na 28 dana, a kamoli kasnije! Kad je "normalan" uvek je na 26 dana najduze, a i 24-25 je OK
Medjutim vrlo cesto bude i ranije, uopste nema pravila. Da li je to normalno?
Poslednjih godina zbog stresa i svega menstruacije su mi jako obilne, to je neizdrzivo!
Prvo su bile uzasne glavobolje pa i onesvescivanja pre ciklusa. Uvek su bile obilne i trajale po 7 dana.
Godinama samtih dana jedva ziva, nisam sposabna ni da se krecem po kuci. Pored toga sto znam da to nije normalno, niti dobro za moje zdravlje, smeta mi jer sam aktivna i zivahna osoba, volimi sport, kretanje, aktivnost. Ne volim da lezim. Kako ne zivim u glavnom gradu, ovde to kao da je normalna pojava, u smislu da nije "bolest"/
Pretprosle godina je postalo jos gore, trajalo je skoro dva meseca. Nisam mogla ni kod lekara da odem, bila sam iscrpljena... a kada sam otisla, nije zeleo da me pregleda dok"ne prodje samo" kako je rekao!? Prepisao mi je ne pogledavsi ni mene skoro Pentrexil (za svaki slucaj)i kapi Methilergometril.. od kojih mi je bilo jako, jako lose. Nista nije bilo bolje. Posle par dana otisla sam u njegovu privatnu ordinaciju na ultra zvuk, napisao je nesto, prepisao mi je primolut -nor.. (rekao da "radjam decu") i tako je to nekako proslo tada. Posle par meseci, pored toga sto su mi ciklusi i dalje kao pre, preobilni, mucni, teski, ponavlja se da mesec i po nece da se zaustavi. Svaki doktor mi je rekao razlicito, i ja vise nisam znala kome da se obratim.. Primolut nor ni u dupliranim dozama nije pomagao! Jedan doktor mi je rekao (bez pregleda) da to, ako je tako, verovatno ne moze drugacije osim..nesto kao kod abortusa!? Jako sam se uplasila i zabrinula, nije mi bilo jasno kako to, kad ja treba tek' da imam potomstvo.. I pomislila sam kako je to drsticna mera za nekoga ko jedino ima problem saciklusom. Zar nije?!
Jedna doktorka mi je rekla da ultra zvuku (Dom zdravlja) da imam miom (sama sam insistirala da mi kaze zasto je to..), ali da to "samo treba pratiti, nista neobicno".
Nakon toga,ciklusi i dalje isti, ranije, dugo traje, nekad i 8 dana, ali 7 standardno. Puno krvi gubim, i ja nikom ne mogu da objasnim koliko je to. Osecam da se svaki put oporavljam danima posle toga, a onda dodje sledeci ciklus. I tako u krug. Hvala Bogu, nisam stvarno bolesna, ali ni ovi nije normalno, sta da radim?
Zasto je ovo ovako?????
Poslednjih par meseci osecam i nadutost, malo veci pritisak (i van ciklusa).Smeta mi, i losije se osecam.
Da li je moguce da imam sasvim normalan ciklus, bar otprilike kakav bi trebalo da bude da zena bude zdrava i sposobna da i tih (pogotovo prvih)dana obavlja svoje obaveze, i sve ostalo? Napominjem da znam da dosta devojaka i zena ima teskoce sa ciklusom (oduvek sam imala duge i ceste cikluse, ali sam naucila da se izborim sa tim nekako dok je to bilo iole normalnije..), ali ovo ne moze da se poredi sa tim koliko je lose. Cini mi se, nekako bih zanemarila i sto dolaze tako ranije, i dugo traju.. samo da nisu tako obilni i da mogu sa tim da izadjem na kraj.... Nisam udata.
Objasnite mi sta je tu u redu a sta ne, koji je uzrok, sta mogu da uradim...?
Hvala

ODGOVOR:

Normalni menstrualni ciklus je rezultat slozenog sistema koji udruzuje funkcije hipotalamusa, hipofize, jajnika I materice. Menstrualni ciklus se racuna od 1.dana krvarenja jedne menstruacije do 1.dana krvarenja slijedece menstruacije.

Terminologija:
- Amenoreja, izostanak menstruacije u toku najmanje 3 menstrualna ciklusa.
- Oligomenoreja se odnosi na krvarenje koje se desava u intervalu duzem od 35 dana
- Polimenoreja se odnosi na regularno krvarenje koje se desava u intervalu kracem od 24 dana.
- Menoragija se odnosi na obilno ili prolongirano menstrualno krvarenje koj se desava u vrijeme ocekivane menstruacije
- Metroragijja suprotno od menoragije se odnosi na krvarenje slicno menstrualnom ili manje, koje se desava u neregularnim intervalima
- Menometroragija se odnosi na iregularno, obilno I produzeno krvarenje.
- Intermenstrualno krvarenje se desava izmedju ciklusa a
- Postkoitalno ili kontaktno nakon seksualnog odnosa.

Abnormalno krvarenje iz materice se odnosi na krvarenje koje je obilno I desava se izvan normalnog menstrualnog ciklusa.

Draga Seni, ja jos ne vidim iz Vase price da je kod Vas dijagnostikovan uzrok krvarenja.

U mojoj ambulanti sestra izvaze pacijenta, izmjeri mu visinu, krvni pritisak, pregleda urin I pripremi pacijenta za moj pregled sto je vec napisano na kartonu pacijenta.

Prvo od cega se uvijek krece jeste istorija bolesti, ukljucujuci licnu, porodicnu, socijalnu anamnezu, lijekove, alergije, pusenje, alcohol I droge sa posebnim osvrtom na pitanja vezana za poremecaja zgrusavanja krvi, hemofilija u porodici, Von Willebrandova bolest, lako dobijanje modrica, produzeno krvarenje nakon ekstrakcije zuba, oboljenje bubrega I jetre, et cetera…. Zatim radim kompletni pregled pacijenta od pete do glave, ukljucujuci kardiovaskularni, respiratorni, abdominalni pregled, ukljucujuci pregled limfnih cvorova, stitnjace I dojke.

Zatim se radi pregled u spekulima kada se vidi sluznica I zidovi vagine koje isto moze da krije uzrok krvarenje, pregled cerviksa sa cervikalnim brisevima na hlamidiju I gonoreju I PAPA nalaz. Poslije toga se uradi ginekoloski pregled I utvrdi da li ima ikakvih abnormalnosti u velicini materice, konzistenciji I polozaju.

Prva pretraga koja treba da se uradi kod Vas jeste completna krva slika ukljucujuci Hgb, Hematokrit I trombocite, da se vidi da li ste anemicni I koliko, da li trebate transfuziju, ili je zeljezo u tabletama dovoljno da nadoknadi nizak Hgb. Zatim vrijeme zgrusavanja, krvarenja, INR, fibrinogen, trombin, antitrombin, Fon Vilebrandov factor…jer 10% zena koje imaju menoragiju imaju za uzrok poremecaj koagulacije. Potrebno je uraditi I AST, ALT, ukupni bilirubin, LDH, kretinin, urea, lytes kako bi se pregledale funkcije jetre I bubrega.

Ako ste gojazni onda imate rizik za kompleksnu hiperplaziju endometrijuma sa ili bez celularnom atipijom, sto Vam daje skoro 70% sansu da imate karcinom endometrijuma. U tom slucaju ako ste gojazni treba uraditi endometrijalnu biopsiju u ambulanti, ne kiretazu !!! Ako niste gojazni, onda nema razloga da se biopsija radi.

Ako je nalaz ginekoloskog pregleda normalan, znaci materica nije uvecana, onda nema potrebe da se radi klasicni ultrazvuk, ali u matericnoj supljini moze da se krije benigni tumori kao sto su polipi ili submukozni fibromi, koji se jedino vide sa specijalnim ultrazvukom koji koristi obicnu fiziolosku otopinu koja se aplicira specijalnim kateterom u matericnu duplju I u isto vrijeme se radi ultrazvuk, ili histeroskopom koji moze da istovremeno bude dijagnosticki I terapijski….da se vidi supljina materice I ako se nadju bilo kakve promjene da se odstrane I posalju na patologiju, koja ce dati definitivnu dijagnozu.

Jedino sto se ne moze vidjeti ultrazvukom jeste adenomioza, koja vid endometrioze, gdje se endometrijum nalazi u matericnom misicu, I moze da uzrokuje obilna krvarenja, ali su gotovo uvijek udruzena sa bolom, a vi se niste na to zalili.

Ako u ove pretrage sve negativne onda mozemo reci da imate AUB.
Americki koledz obtetricara I ginekologa preferira da koristi termin anovulatorno krvarenje iz materice koje nije uzrokovano anatomskim, organskim promjenama, ili sistemskim oboljenjima.

AUB / abnormalno krvarenje iz materice ili abnormal uterine bleeding / ili jos jedan sinonim disfunkcionalno krvarenje iz materice, moze da predstavlja manifestaciju endokrinog poremecaja, traume, infekcije, lijekova, ili karcinoma. Vjerovatnoca razlicitih patologija ovisi od godina pacijenta I obrasca/ seme krvarenja ( ovulatorno ili anovulatorno ).

Kriterijumi za postavljanje dijagnoze AUB su slijedeci:
1. trajanje menstruacije krace od 2 a duze od 7 dana
2. obilnost veca od 80 ml, ili subjektivni dojam da je menstruacija obilnija nego obicno
3. duzina menstrualnog ciklusa krace od 24 a duze od 35 dana
4. Intermenstrualno I kontaktno ili postkojtalno krvare

Najbolja terapija za mladu zenu koja ima ove probleme jesu kontraceptivne pilule, ukoliko nema kontraindikacija za iste.
U nasoj zemlji je zbog meni nepoznatog razloga uvrijjezen jedan cudan otpor prema piluli, koji je najvise zasnovan na neinformisanju ne samo pacijenata nego I neznanju ginekologa. To bi moglo da Vas spasi mnogih tegoba bez ikakvih posljedica. U ovoj fazi kada ste premoreni I iscrpljeni krvarenjima I sa niskim Hgb ja bih vrlo rado, ako su svi nalazi negativni, da Vam preporucim Depo Lupron sa kojim cete biti u "menopauzi " ili bolje receno ostati bez menstruacije 3-4 mjeseca tako da vam se reakumilira hemoglobin I da se endometrijum odmori od stalnog ‘ljustenja’. Nakon 3 mjeseca ukoliko niste sada zainteresovani da ostanete trudni ili nemate partnera, onda preporucujem kontraceptivnu pilulu ili Mirena IUD, koja oslobadja male doze levonogestrol hormona u materici I definitivno kod 60 % pacijenata smanjuje krvarenje, kod 20 % potpuno prestaje privremeno. Cim se ukloni Mirena dobijete nazad menstruaciju.

Dakle, ovo je put kojim bi trebalo da se ide u vasem slucaju do dijagnoze, I vrlo je vjerovatno da imate anovulatorno krvarenje obzirom na godine, ali to treba da se utvrdi I dijagnostikuje.
Puno pozdrava I srecno.

ObGyn...necu Vam ostavljati mobilni jer je skupo da zovete...potrazite ginekologa koga reklamiraju njegovi pacijenti !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 05, 2005 4:36 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
:) Neznam odakle nekom tako dobar uvid u rad ovdašnjih ginekologa. Koliko je reprezentativan uzorak NPR. ovaj forum, na osnovu koga olako donosite zaključke.
Pacijentkinje kojima su problemi rešeni i nepišu.
Lično iz prakse znam da često iza nepravilnih krvarenja kod mlađih žena stoji upala jajovoda za kojom treba tragati i koju treba uporno lečiti. Na drugom mestu je hormonski poremećaj itd.
Ukoliko nema vidljivog uzroka, mislim da je mnogo bolje dati hormonski niskodozažne tablete Cyclo-Proginova, koje imitiraju normalni ciklus, a nisu antibebi pilula tj. neštite od začeća.
Koliki je miom i kakva mu je lokalizacija (NPR. submukozni?) koji itekako može biti uzrokom krvarenja. :-? :-? :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 07, 2005 9:47 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 27, 2004 2:57 pm
Postovi: 134
Najzad glas razuma!
Koliko sam samo ginekologa promenila i svi mi se kao smeskaju, kao sve je u redu, evo tebi Diane 35 i tako sve napamet. I nikako da se opamete. Vide na UZ folikul i kazu: cista! Strasno! Kada sam napokon pronasla savesnog doktora (privatne prakse iz drugog grada) on je meni naravno konstatovao neprohodne kanale i sta sve ne. Ali eto posle izvesnog vremena i lecenja, ja posle prvog pokusaja ostajem u drugom stanju.
Recite mi, kako uopste doktori smeju da daju hormonske terapije bez prethodne provere hormona? I sta ce mladim devojkama koje jos nisu radjale kontraceptivna sredstva da bi im sredila menstruaciju? Ja sam pila Ciklo-Proginovu i eto sve se sredilo, a ne vidim da je ovde iko drugi spominje sem Diane 35!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 07, 2005 9:22 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
:D Draga Aleksandra dugo radim da bih "progutao" da neko leči začepljene kanale.
Kod određene vrste začepljenja jajovoda moguće je operativno tj. laparaskopski ili jednom vrstom balon dilatatora ukloniti "začepljenja" pri tzv. tuboskopiji (faloposkopiji). :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 07, 2005 10:14 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Apr 28, 2005 11:06 pm
Postovi: 23
Od koliko do koliko dana se smatra da je ciklus normalan?
Da li je menstruacija na 37-39 dana normalna? Inace krvarenja su umerena, traju 6 dana i nemam nikakvih problema.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 08, 2005 8:57 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 27, 2004 2:57 pm
Postovi: 134
PedjaDj je napisao:
:D Draga Aleksandra dugo radim da bih "progutao" da neko leči začepljene kanale.
Kod određene vrste začepljenja jajovoda moguće je operativno tj. laparaskopski ili jednom vrstom balon dilatatora ukloniti "začepljenja" pri tzv. tuboskopiji (faloposkopiji). :wink:


Ispravka: Kanali nisu bili potpuno neprohodni vec delimicno, a razlog su bile nelecene upale, jer kao sto sam napomenula, odem na pregled sa bolovima u jajnicima i oni kao-sve je u redu. U pocetku, nisam imala ni normalne menstruacije, a kamoli da ostanem u drugom stanju. Znate li vi koliko su u nasoj bolnici doktori puni sebe a nemaju veze sa zivotom, a kamoli sa ginekologijom?! Strasno je koliko oni mlate i nagadjaju i koliko devojaka i zena znam koje su svasta propatile zbog njihovih gresaka?! Postoji li opravdanje za tako nesto?...


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 60 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: