Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: nervozna beba
PostPoslato: Čet Maj 05, 2005 7:02 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Maj 05, 2005 6:54 pm
Postovi: 22
Imam devojcicu od 4,5 meseci.Mnogo je nervozna dok je dojim, stalno se vrpolji i place kao da negoduje. pitala sam pedijatra sta da radim zbog toga, a ona mi je rekla da beba moze da negoduje, a da ja nastavim da je dojim jer odlicno napreduje. Da li neko ima slican problem?
od skoro sam pocela da joj uvodim sokice i kasice. Sargarepu fino rucka, ali kasicu od jabuke i sargarepe nece.Kada mogu da joj dam krompir?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 05, 2005 7:36 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2005 11:15 pm
Postovi: 88
Zasto ste zapoceli sa dohranom tako rano ?

Da li vam je to vas pedijatar preporucio ?

Ukoliko vasa bebica lepo napreduje samo na vasem mleku (dojite je) onda nema potrebe za dohranom, ni za drugom vrstom tecnosti do 6. meseca zivota vase bebice.
Najnovije preporuke upravo na tome insistiraju: iskljucivo dojenje do 6. meseca (bez vode, bez sokica, bez druge hrane).

Mozete se ukljuciti u forume, gde mozete razmenjivati iskustva sa drugim majkama ali i savetnicama za dojenje.

http://www.roda.hr/
http://roditelj.com/forum/index.php


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 06, 2005 6:40 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 10:13 pm
Postovi: 169
Lokacija: Beograd
Pogledaj diskusiju "Hranjenje" na ovom forumu. :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: nervozna beba
PostPoslato: Pet Maj 06, 2005 2:38 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Maj 05, 2005 6:54 pm
Postovi: 22
Pedijatar mi je savetovao da sa punih 4. meseci bebi mogu da uvedem sokice u ishranu, a postepeno i kasice.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 06, 2005 3:02 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2005 11:15 pm
Postovi: 88
todrad, evo ga jedan lep tekst o dohrani :D

Zao mi je sto niste imali podrsku pedijatra...prosto ne mogu da verujem da vas pedijatar nije upoznat sa najnovijim preporukama na svetskom nivou :o


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 06, 2005 3:13 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2005 11:15 pm
Postovi: 88
Lidija je napisao:
todrad, evo ga jedan lep tekst o dohrani :D


:wink: i jos jedan

Na ovom linku su iskustva drugih mama koja ce vam mozda pomoci...a i ova diskusija je korisna :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 06, 2005 5:59 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Maj 05, 2005 6:54 pm
Postovi: 22
:D LIDIJA HVALA PUNO ZA LEPE TEKSTOVE. IZ NJIH COVEK MOPZE ZAISTA MNOGO DA NAUCI. TREBALO BI DA SVI NASI PEDIJATRI PROCITAJU ISTE I DA MALDE MAJKE POSAVETUJU ADEKVATNO. JOS JEDNOM HVALA PUNO. :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 06, 2005 6:45 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2005 11:15 pm
Postovi: 88
Drago mi je ako sam vam pomogla :D jos mnogo korisnih stvari mozete saznati ako koristite linkove koje sam vam dala...

Sve najbolje vam zelim, a bebici saljem poljubac ! :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 20, 2006 2:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Dec 21, 2005 4:32 pm
Postovi: 12
Lokacija: holandija
ja sam iz holandije i imam cerkicu od 4,5 meseci i pored dojenja i lepog napredovanja uzimamo kasice po nalogu pedijatra a beba inace voli kasice i od voca i od povrca,ne buni se


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 14, 2006 1:59 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 14, 2005 12:43 pm
Postovi: 39
Mi imamo isti problem, moj bebac ima 3,5 meseca i place dok sisa ili vristi, dok skroz se ne zaplace i ne prestane da sisa, tako da nam se dojenje oduzi i na sat, jer mu ja iznova nudim da jede kad se smiri. al sto je zanimljivo kad mu dam dudu varalicu smiri se.

Bili smo kod lekara, kazu svi u pa on je bucko sta se mama zali da ne jede. POsto ima oko 8 kg. I Kazu da su mozda usi u pitanju, ili da mu je zapusen nosic, pa pri sisanju dolazi do bola u usicama...dugo mi je da sad to objasnjavam.
Mada smo i kod usnog bili i nista s tim je sve u redu.
Tako da veze nemam sta mu je. Mozda su i grcevi ponekad se bacaka i grci!!!!
Ako ste nesto saznali molim vas obavestite me posto uzasno brinem.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 14, 2006 3:29 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Dec 31, 2005 4:57 pm
Postovi: 26
Adrian ce sada tri meseca. To nam se desavalo kada se naguta vazduha (dignite bebu da podrigne ili prdne) ili kad se majcino mleko po ukusu ili mirisu promeni od hormona kao kod mene. Vec dva puta sam imala menstruaciju i svaki put pet do sedam dana pre nego sto cu dobiti pocne s takvim kilavljenjem za sisom. Poslednji dan je najgor i sto se tice jela i nervoze ceo dan bude na rukama, cim dobijem sve se vraca u normalu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 14, 2006 6:09 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 10:18 am
Postovi: 168
Lokacija: Subotica u srcu
Moj sin ima 15 meseci, sisao je do 6 bas kako lidija kaze ni kapi vode nije popio niti bilo sta drugo uzeo u usta osim sike. Onda smo upali u klopku druge vrste, svi njegovi vrsnjaci su vec uveliko pili caj, vodu sok, a moj sin nije znao da koristi flasicu-duvao je u nju. Mucili smo se do godinu dana ako je uspevao da popije dnevno 100 ml vode bio je veliki uspeh! Pocetak uvodjenja nemlecne hrane je bio horor film, jer nije hteo nista osim da sisa. Problemi sa apetitom su ostali sve do danas, jako se mucimo, nece cak ni da proba neke stvari. Sad kad razmislim cini mi se da su u pravu oni koji ranije krenu sa nemlecnom hranom jer kasnije imaju manje problema, tj. bebe su manje probirljive sto ih ranije izbombardujete drugim ukusima.
Oko odbijanja bebe da sisa, mogu da kazem razlozi su razni, pocetak rasta zubica (proces koji traje mesecima), upala uha, hormoni, promena sastava mleka- otprilike svaka 3 meseca se prilagodjava bebinim potrebama. Kroz sve ovo treba proci i sacuvati nerve, jer sto je dete vece veci su problemi..
srecno


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 15, 2006 12:12 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
Angvicija, opisuješ stanje tipično za tzv. štrajk dojenja. U četvrtom mesecu bebe postaju toliko radoznale da nemaju vremena da se doje :) Hoće da sisa, ali ga svaki šum iz okoline uznemiri i želi da ispita o čemu se radi, zato prekida sisanje, vraća se, prekida, postaje nervozan.... začaran krug. Dobra vest je da ta faza prođe. Najčešće za nedelju, dve, osim ako imaš sreću :roll: i bebu kao ja, pa se sve rastegne na mesec i po.
Pokušaj sledeće: ponudi mu da sisa kada mu se spava (ali pazi da nije previše umoran) ili čim se probudi dok se skroz ne razbudi (još jedan dokaz da je u pitanju štrajk je to da se bebe najnormalnije doje noću, u snu, a prave cirkus u toku dana); neka se dojenje odvija u sobi bez buke iz okoline (tv, radio, drugi članovi porodice...); nekim bebama smeta jaka svetlost i onda pomaže zatamnjivanje ili čak gnezdenje (mama i beba se smeste u velikom krevetu i pokriju se preko glava, pri tome jako pomaže i međusobni kontakt kože); ponekad se beba jedino smiri uz dojenje u kadi punoj tople vode ili dok mama pleše (mada sa njegovih 8kg to verovatno i nije izvodljivo, osim ako nemate maramu ili sling) ili dok se ljuljate u stolici za ljuljanje.... Načina za udobno dojenje ima mnogo, samo treba odabrati onaj koji bebi najviše odgovara i zaista paziti na buku iz okoline (zvuci i svetlost).

vmilka, kada se počinje sa uvođenjem čvrste hrane nema veze s tim kako će je beba prihvatiti. Preporuka za isključivo dojenje do 6 meseci postoji zato što je dokazano da bebi pre tog uzrasta nije potrebno ništa drugo osim majčinog mleka i njeni organi za varenje nisu spremni za drugu hranu. Beba koja ne prihvata hranu sa 6 meseci je sigurno ne bi ni sa 4. Zanimljiv je podatak da dojenje podmiruje čak 75% svih bebinih potreba po kalorijama, mineralima, vitaminima, belančevinama... sve do prvog rođendana. Mnogo beba prihvati drugu hranu u periodu tek između sedmog i desetog meseca i ništa im ne fali. Poznajem ih nekoliko koji nisu hteli da probaju ništa drugo osim mleka sve do trenutka dok mama nije otišla na posao posle porodiljskog. Jednostavan princip, dok je mama tu mleko je najbolje, kada mame nema dobra je i ta kašica. Mame samo treba da imaju poverenja u sebe i svoje bebe, bebe već znaju :wink: A za čvrstu hranu ima vremena, ješće je ceo život.

Što se tiče flašice, zašto beba koja se doji uopšte mora da je ima? Sa šest meseci kada počnete sa dohranom slobodno uvedite malu čašu jer je beba spremna i sposobna da se nauči da pije iz nje. Potrebu za sisanjem zadovoljava na maminim grudima, a time dobija i dovoljno tečnosti i ne treba je silovati sa ne znam kolikom količinom vode i još manje sa čajevima i sokovima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 15, 2006 12:59 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jan 23, 2006 7:46 pm
Postovi: 26
Lokacija: Skopje Makedonija
Sto se tice nervozne bebe imam i ja jednog takvog pa sa 4 meseci smo imali 2 problema prvo ja od panike da nesto ne valja sa bebom izgubila poprilicno mleka a drugo dete sve prati oko sebe i nece da jwde pa smo setajuci po sobe sisali pa me ruke otpadnu. Ali i sada kada je na flasicu jer ja nemem uopste mleka oce da legne u krevet u moje narucje da neme nikakvu buku ni sum i da popije mleko a ima skoro 8 meseci a sto se tice kasice moramo da jedemo dok gleda crtice ili igra sa telefonom. Strasan je ali moramo tako. Sada izlazi i prvi zubic pa mozete da zamislite sto se desava cirkuz. Zato dok imas mleka i dok sisa sve je super.
MOLIM vas neko da mi pomogne oko zubice . Dajem Gelogel ali ne pomaze. Probio je zubic i mnogo je nervozan. Dali gubitak apetita je proizvod toga? Nece ni mleko da pije ni kasice da jede. A Vodu samo od soljice za kafu i to samo malo jer od flasice samo mleko pije. Vodu popije ni 50 ml na dan. a sokici uopste. Dali je zubic problem za njegov apetit?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 15, 2006 1:26 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 14, 2005 12:43 pm
Postovi: 39
Natasa, daj boze da je to u pitanju, posto on zaista retko place nocu dok sisa, ili kad je sanjiv.
Ali nazalost meni se sve vise u tim trenucima njegovog vriskanja ili placa cini da ga nesto zaboli, jer, bas tako odreaguje.
A dojim ga u lezecem polozaju, posto sam imala carski, tako smo oboje navikli i najlakse nam je on i nece neki drugi polozaj, mozda kad je ekstra gladan, ali ubrzo se smori pa oce iz lezeceg, posto je tad najslobodniji, ne znam kod nas to traje vec sigurno tri nedelje. Neki put manje place neki put toliko da ga ne uhvatim ni da jede.
A evo vec mi se dve noci nesto non stop budi i meskolji. Nesto mu smeta a ja ne znam sta!!!
A sto je najgore svi su u fazonu pa sta ima veze kad dobro napreduje.

Znaci treba drasticno da smrsa da bi se trazio problem???? :o


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 24 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: