Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Koksaki opet ali ipak
PostPoslato: Sre Apr 13, 2005 2:03 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 12, 2005 1:53 pm
Postovi: 8
Danas sam pronašla ovaj sajt i forum. I, naravno, veoma pažljivo pročitala sve što se tiče koksaki virusa što je i moj problem...Već 5 meseci sam na bolovanju a, prema svemu što sam pročitala, izgleda da sam ipak imala i sreće i dobre doktore. Dakle, u novembru, posle dva meseca ignorisanja simptoma stigla sam na interno odeljenje i već iste večeri kad sam primljena u bolnicu dobila uput za Torlak ( između ostalog ). Molila bih da doktor pogleda nalaze koje ću ispisati a pitanja ću ostaviti za kraj. Dakle I nalaz sa Torlaka, novembar, kaže sledeće: CB1 manje od 1:16, CB2 1:512, CB3 1:16, CB4 više od 1:1024 i CB5 manje od 1:16. Ultrazvuk srca kaže: Cardiomyophatia dilatativa. Insuff.v.mitralis gr II/III. Simptomi su tipični, tahikardija, umaranje, teško disanje i kašalj zbog vode u plućima...Posle dva meseca, u januaru, nalaz je sledeći: CB1 manje od 1:16, CB2 1:128, CB3 1:64, CB4 1:256 i CB5 manje od 1:16. Ultrazvuk kaže da je nešto manje dilatirana leva komora i pretkomora. U međuvremenu sam prošla kroz epizodu "gadnih" aritmija u februaru, holter je pokazao 25,5% aritmija sve sa 128 ventrikularnih tahikardija dnevno npr. Sada sam sasvim dobro, nemam vrtoglavice ( nisam ni imala ), ne umaram se ( to je kratko trajalo i prošlo već po izlasku iz bolnice gde sam provela samo 10 dana jer su doktori smatrali da se dosta brzo oporavljam što i jeste bilo tačno s obzirom na stanje ukom sam primljena ), i sve u svemu vidim da ipak nemam tako loše simtome kao što sam ih na forumu čitala. Jedino povremeno imam sasvim slabu i vrlo retko prisutnu aritmiju koju osećam više kao "pojedinačan preskok"... Trenutno koristim: Diovan, Milenol, Amiodaron, Andol, Fluimucil kesicu dnevno, diuretike svaki 4 dan. Ne radim ništa teško ( nisam baš ni ranije radila fizički teške poslove, samo je posao trajao od jutra do sutra ), hranim se malo drugačije: morska riba, voće, gljive, zrnevlje, 4 limuna dnevno, integralni hleb, med sa propolisom, mlečom i još nekim "trunjem" od pčelara sa sela u kojeg se može imati puno poverenja...Psihički bih rekla da stojim solidno ( mada sam danas malo nasekirana svime što sam čitala ) kad sam preživela februar sad je sve lakše. Molim vas da mi odgovorite da li je nužno da prođem kroz sve simptome o kojima ostali pričaju a koje sada nemam? Da li ovo znači da mi je imunitet trajno narušen? Da li smem da se na jesen vakcinišem protiv gripa? Kakve su mi prognoze s obzirom na nalaze ( svi ostali nalazi su dobri, pritisak sada nešto niži ali sa razlikom 40 imeđu "gornjeg i donjeg" ranije bio normalan ) i to da imam 41 godinu? Unapred hvala! Aleksandra


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 18, 2005 12:28 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 7:52 am
Postovi: 321
Lokacija: Pisite mi na mail
Draga Aleksandra, ja sam virus zakacio pre dve nedelje i imam ralicite simptome. I vrlo sam zabrinut. Mada mi je vec bolje, imam razna probadanje u grudima i trbuhu, ali, kako kaze moja divna rodjena sestra, svi smo mi razliciti i svi imamo nesto svoje, svi se razlicito borimo. Neki cak ovaj virus "izbijaju" kao klin kinom, i zive. I svi imamo slicne simptome ali niko ne iste kad je ovaj virus u pitanju. Tako, ne moras proci kroz ostale simptome, dovoljno je imati nekoliko svoih, svojstvenih sebi, pa malo po malo, ozdravljenje svakim danom, covek ce se vec osecati bolje i ozdraviti.

Veliki pozdrav i sve najbolje :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 18, 2005 7:22 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Apr 17, 2005 11:34 pm
Postovi: 10
Citiraj:
posle dva meseca ignorisanja simptoma


Jeste li ih ignorisali vi sami, ili lekari? Koji su to simptomi bili?

Ja sam posle svoje prve serije simptoma, u januaru 2003. (tahikardija, bol u grudima, "propadanje" pred san, zamaranje, izuzetna malaksalost), otisla kod kardiologa posle tri dana od pocetka. On nije nasao nista narocito, sem tu tahikardiju, ali i ona je bila, kako je rekao, neorganskog porekla. UZ srca je bio u najboljem redu. Kako mi zatim i dalje i pored terapije 1/2 Presolola dnevno), nije bilo nista bolje, naprotiv, nastavila sam sva moguca ispitivanja, pulmoloska, neuroloska, kolor doppler krvnih sudova vrata, UZ abdomena, krvna slika. U medjuvremenu, u januaru jos nekoliko kardioloskih pregleda, zbog izrazenijih napada opisanih, plus sada, pojava zamaranja vec i pri sedenju, samo na pomeranje misa, recimo, ili bilo koji rad ruku, a i pri govoru sam se zamarala. U medjuvremenu, u februaru drugi UZ srca, na kom opet sve u redu. I najzad, tek tad jedan od lekara predlozio je i test na virus, ali ne samo koksaki, nego i neke druge pomenute. Kako nisam mogla dobiti od lekara opste prakse uput za Torlak, jer, tako su rekli, srce nije zahvaceno, morala sam da platim, i otkrili su koksaki (sad se vise ne secam u kojem stepenu, ali su rekli, da nije mnogo to se secam. dakle, ja sam imala koksaki, sa vrlo neprijatnim simptomima, eto i od strane srca, ali on nije bio zahvatio srcani misic. I preporucili mi posle sto vise C vitamina, minerale, i sve ovo prirodno navedeno, od ovsenih pahuljica, meda, do propolisa, i mirovanje, ranije leganje... Dakle, teske simptome sam imala, ali on nije zahvatio srce. Ekstrasistole takodje.
A onda je, cetvrtog meseca od pocetka svega, polako pocelo da se povlaci. Ostale su proredjene ekstrasistole, i malaksalost, stalni pritisak u grudima, da mi je tesko da govorim, ponekad vrloi dramaticno, da sam zvala i hitnu, i ponovo pregledavala se kod kardiologa, a oni ni tad nisu na srcu nalazili nista. Naprotiv, uvek su govorili da je sve odlicno. Za sve to vreme, vadila i krv, gde je takodje bilo sve u redu.
Na tada jos jednom UZ srca, ustanovljene su one priraslice, i slepljena plucna i srcana maramica, kako je lekar rekao, kao posledica prelezanog virusa.
Petoga meseca, i ove preostale tegobe su polako prestale, i lagano sam se pocela vracati u normalan zivot. I sve je to trajalo do marta 2004, kad je opet posle jace prehlade nesto od navedenih simptoma, narocito ono stezanje i ekstremna malaksalost i jako neprijatan osecaj u grudima, se ponovilo. I opet, odmah pravo kod kardiologa, pulmologa, i to ne jednom, nego vise puta, jer mi je pozlivalo bas gadno. I opet, sve u redu sa srcem, plucima... I opet, na koksaki, ali ovog puta, negativno, samo antitela. I ponovo, ista prirodna terapija (ishrana je ionako bila promenjena, kako sam vec navela. To traje, negde do juna, kad se opet polako povlaci. I, sada, pre 3 nedelje, nova jaca prehlada, i opet jovo-nanovo. I, posle prvog bas jaceg stezanja, nedostatka vazduha i jako neprijatnog osecaja u grudima, odmah sutradan, kod lekara. (Opisala u topicu "Izrazito zadebljali perikard"...), gde ustanovljuje da je sa srcem opet u redu, iako sad konstatuje blagi bronhitis, i pominje kako je to najverovatnije recidiv virusa, ali posto nije zahvatio srcani misic, ne smatra da treba da se testiram na koksaki, ili bilo koji drugi virus, sto takodje moze biti.
(Dakle, u tom je smislu bilo moje postavljanje citave stvari oko malo "prenaduvane" price o koksakiju)

Citiraj:
Da li ovo znači da mi je imunitet trajno narušen?


Jer zaista, posle jednog napada virusa, organizam posle uvek skloniji recidivima, ili napadima drugih virusa, to jest opsti imunitet je pao. (Znam nekoliko primera iz svoje okoline, gde nije bio koksaki, nego mononukleoza i herpes zozster, netipicni, bez povecanih zlezda, ili karakteristicnog osipa, da im se ovako kao meni vec treci, ili cetvrti put povratilo). Ovako opsirno sam napisala, jer i moj slucaj pokazuje, da kad virus jednom napadne, imunitet je u principu posle stalno skloniji, evo se meni vec treci put javlja. Ali, ja uporno se "kljukam" navedenim zapravo sad u toku i najmanje prehlade. Ali priznajem, kad mi je bilo bolje, pomalo sam zaboravila na opstu higijenu zivota, i vise radila, i teze poslove, i, sto je mislim, najbitnije, dugo nocu ostajala, sve kao, da zavrsim neki posao,pa je to delimicno moje krivice sto se ovo povratilo. A tu je delimicno odgovor na ovo vase:

Citiraj:
Kakve su mi prognoze s obzirom na nalaze


Ako se i dalje budete dosledno pridrzavali uzimanja lekova, nacina ishrane, odmaranja, i svega slicnog sto je do vas, prognoze su dobre. Za vakcinaciju protiv gripa, ipak, pitajte lekare. Naravno, vase je da sa svoje strane ucinite sve, dobro je da imate dobre lekare, a ostalo je, kako se kaze, "u Bozjoj ruci".
A od sveg srca vam zelim da vam bude sto bolje. Oprostite jos jednom na opsirnosti, ali samo sam htela da pomognem koliko je u mojoj moci, i da naprosto razmenimo iskustva, a naravno nikako da se raspravljamo.
Jos jednom, sve najbolje!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Apr 24, 2005 4:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 12, 2005 1:53 pm
Postovi: 8
Draga Grace,
hvala na iscrpnom odgovoru. Već sam u polemici oko Bokijeve poruke napisala da sam sada dobro i da sam dobila dozvolu da se vratim na posao. Osim malih i sasvim povremenih ispada iz ritma - ostalo je OK. Čak se desilo da je cela moja porodica ( ćerka, suprug, svekrva sa kojima živim u istoj kući, i roditelji koji su odvojeni ali se skoro svaki dan srećemo jer dete odlazi kod njih posle škole ) imala neku prehladu koja je mene "zaobišla". Ovo mi je dalo neku nadu. Simtome sam, inače, ja ignorisala a lekari su bili vrlo posvećeni i ozbiljni ( takođe pogledaj kod Bokija i o ovome ). Nisi napisala da li si nosila holter jer i on može ponešto da pokaže...Sada već dosta radim, ali kod kuće, i ništa fizički teško, posle praznika počinjem u školi a brzo će i raspust. Jesenas ću da vidim mogu li da radim puni fond časova a doktorka je spominjala i mogućnost penzionisanja ( premda kaže - teško jer posao nije fizički...). A vitamine, propolis i ostalo nipošto ne izbacujem. I, ne napušta me optimizam... :D


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 23 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: