Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Zasto lekari imaju razlicito tumacenje istog nalaza?
PostPoslato: Pon Apr 18, 2005 9:37 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Apr 17, 2005 11:34 pm
Postovi: 10
Evo jednog primera kako potpuno ista stvar kod dvojice kardiologa ima sasvim razlicito tumacenje. A sto je zanimljivo, pri tome su obojica dobri lekari, izuzetni strucnjaci. Prosle god. jedan kardiolog mi je nasao prolaps MV, i "trivijalnu MR". I tzv. "mezosistolni klik", sto je znak prolapsa. I izrazenije ehoe perikarda. Dodao je komentar da taj prolaps se cesce vidja kod osetljivijih osoba, i da moze izazvati VES, stezanje, zamor, i sl, narocito u toku nekih prehlada.
Ove godine, drugi kardiolog, konstatovao isto to, uz komentar da “m. klik ne znaci nista”, a prolaps MV u ovom stepenu kod mene, nije vredan paznje, nego je naprosto, urodjen, i ne predstavlja patolosko stanje. Onaj prvi lekar, pak, za priraslice, tj. zadebljali perikard, kaze da je to “legenda” i prenaduvana stvar”. Dok ovaj drugi kaze da tako izrazito zadebljali perikard moze itekako davati one tegobe, stezanja, VES, narocito u toku i posle viremija, ali da on takodje nije bolest, nego stanje.

I, kome onda covek da veruje?
Iskreno, vise verujem ovom koji “zastupa” zadebljali perikard, jer naprosto u njega imam vise poverenja, i od svih silnih kardiologa koje sam sticajem prilika za poslednje 3 god. susrela, najzad sam se opredelila za njega, ionako je i on vec dobro upoznat smojim slucajem, a ponavljam, izuzetno je dobar strucnjak. Sem toga, i sjajan covek, dobar psiholog, sto takodje pri izboru lekara, osim svega, mislim, nije nevazno, jer je u stvari jedini on posle svih uspeo da me umiri, i da drugacije gledam na sve ove moje tegobe.

Uostalom, i neki drugi lekari su za priraslice takodje rekli skoro isto kao on. A cak, i to, da u samim priraslicama moze da se ugnjezdi virus.

Molim ovdasnjeg g-dina doktora, a i ostale ucesnike za komentar na temu iz naslova uopste. Da li ste imali slicnih iskustava, da vam lekari za isto kazu sasvim suprotne stvari?

Jedan mi je cak rekao i da „angina pektoris uopste i ne postoji”, to jest da je posle odredjenih godina „imamo svi”. Drugi se smejao na pominjanje tzv. „nestabilne angine’. A neki treci, pak, te stvari najozbiljnije shvataju.
Ponavljam, sve su to bili lekari koji vaze za stvarno dobre strucnjake, to i jesu. I tim mi je manje jasno zasto o istim stvarima imaju tako oprecna gledista.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 19 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: