Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: medicinska informatika
PostPoslato: Ned Avg 19, 2007 5:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Avg 19, 2007 5:08 pm
Postovi: 1
Postovanje,

da li bih mogao da cujem Vase komentare vezano za smer Medicinska informatika na Visoj ICT skoli u Beogradu?

http://www.ict.edu.yu/NastavniPlan/Medicina07a.htm

Inace sam informaticar po struci, zavrsena visa elektro skola, ali ova oblast me vise zanima kao podrucje mog delovanja (promenio sam vise poslova, imam siroko informaticko znanje - nuznost na ovim prostorima, godine iskustva itd), a licno mislim da deluje i perspektivnije od nekih drugih informatickih "specijalizacija"...

naravno u nasoj zemlji su sve perspektive pod znakom pitanja pa tako...
ovde mi je mnogo vaznije misljenje medicinskih strucnjaka nego informatickih, posto otprilike imam ideju o radnim zadacima informaticara ovde, ali ne mogu to da vidim iz perspektive doktora medicine ...

da li vredi ovo upisati (sigurno dolaze vremena uvezivanja raznih informatickih sistema u medicini, normizacije i standardizacije opreme itd...), i uopste Vasi komentari....

Hvala unapred

PS. medicina mi je inace i vrlo vrlo zanimljiva grana ljudskog delovanja, tako da ... nije samo finansijski motiv u pitanju


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 26, 2007 12:11 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Avg 10, 2007 1:15 am
Postovi: 7
Jel mogu ja da ti kazem neka svoja iskustva iako nisam doktor medicine, vec medicinski tehnicar?

Radio sam u jednom zravstvenom informacionom sistemu u jednom domu zdravlja, i mogu ti reci da sam odusevljen. Video sam i neke parcijalne programe po raznim ustanovama, ali sve je to generalno slabo.

Postoji izuzetna potreba da se napravi jedan sveobuhvatan, jedinstven informacioni sistem. I ja sam o ovome cak hteo jos pre 3 god. da pisem Ministarstvu zdravlja, u vezi ideja i idejnog plana kako bi to trebalo da izgleda. Ali, okolnosti su me sprecile da to i ne uradim.

Posto, poznajem donekle i informatiku. Koje su mane?

Mane su sto recimo taj informacioni sistem koji pokriva ceo dom zdravlja, gde sam radio, je radjen u Visual Fox-u 3 za DOS, pri cemu se koriste Novellove mreze. E sad, ovo sve lepo radi za sada, dok jos dominiraju stariji kompjuteri. Vec kod novih, javljaju se neki problemi. Npr. u Windowsu zna da se blokira program, pogotovo ako se usudis da radis u multitaskingu.

Takodje, nisam primetio da rade na tome da se pravi neki jedinstven informacioni sistem, nego su svuda razliciti, a pri tom sumnjam i da se postuju neki standardi u pogledu fajlova za razmenu.

Imao sam i ja neke predloge, sta bi trebalo uvesti, ali tesko je to moglo da se realizuje iz prostog razloga sto nemaju para, ili ne zele jos da rade na tome.

Perspektive - Bice sigurno potreba za informacionim sistemima u zdravstvu. I mislim da im je to pravi put u vezi racionalizacije troskova u zdravstvu, i sprecavanja zlouporeba.

Omogucava jasnu kontrolu ko sta radi, ko sta trosi od para (npr. lekova), omogucava da pacijenti odmah imaju neki red prilikom cekanja ispred ordinacije. Tacno kako se prijavljuju, tako ih program redja jedan za drugim. I nema ono - da se pomesaju kartoni ili da se desi neka zbrka.

I mislim da generalno osoblje jako brzo uci da radi na kompjuteru, i jako vole da rade na istim.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: