Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: sedimentacija
PostPoslato: Ned Apr 10, 2005 2:07 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 21, 2005 12:06 am
Postovi: 101
Ineresuje me od cega moze da potice vrednost sedimentacije od 44?
Ima je moja majka koja je zbog problema sa srcem bila u bolnici u februaru, detalno je ispitivana i na gasroskopiji joj je utvrdjena zel.kila i Helicobacter. Popila je terapiju za bakteriju i kontrolni isecak je bio ok.
Pre odlaska u bolnicu je primila 10 Garamicina zbog pocetka upale pluca.
Sad nas ovo zbrinjava jer su pluca sada ok, nema bakterije u zelucu, srce stavljeno pod kontrolu i jedino sto je muci je njena dugogodisnja reuma, sto ce reci bolovi u kostima .
Da li ova sedimentacija moze biti od toga?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Sedimentacija
PostPoslato: Pon Apr 11, 2005 4:50 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 9:16 pm
Postovi: 75
Reumatska oboljenja su cest razlog povisene brzine sedimentacije (talozenja) eritrocita. Medjutim to je krajnje nespecificna analiza i postoji veliki broj mogucih uzroka.
Brzina talozenja eritrocita zavisi od njihovog broja i velicine, odnosa kolicine belancevina (albumini - globulini), od koncentracije fibrinogena, koncentracije jona, koncentracije holesterola. Takodje zavisi i od oblika eritrocita i njihovog povrsinskog napona. Na osnovu brzine talozenja eritrocita ocenjuje se postojanje oboljenja i prognozira njegov razvoj.
Normalna sedimentacija eritrocita se srece kod psihosomatskih oboljenja, degenerativnih oboljenja lokomotornog sistema, angine pektoris i drugih degenerativnih oboljenja.
Povecane vrednosti se nalaze kod trudnica, bolesnika sa anemijom i akutnim ili hronicnim nekrozno-zapaljenskim procesima. Kod razlicitih zapaljenja ubrzana sedimentacija se javlja paralelno sa povisenom telesnom temperaturom i leukocitozom. U fazi rekonvalescencije brze se normalizuje temperatura od sedimentacije eritrocita. Talozenje je jako ubrzano kod reumatske groznice, reumatoidnog artritisa i milijarne tuberkuloze. Nesto manje vrednosti sedimentacije eritrocita se vidjaju kod pneumonije, malignih neoplazmi i sistemskih bolesti vezivnog tkiva. Jos manje vrednosti se nalaze kod anemija, nefritisa i drugih zapaljenja, kao i posle obroka sa dosta belancevina. Talozenje je ubrzano i kod akutnog infarkta miokarda. Do ubrzanja sedimentacije eritrocita dovode i povecane koncentracije fibrinogena, alfa-globulina, imunoglobulina, hiperlipoproteinemija, kao i smanjenje albumina. Ubrzanje sedimentacije nastaje, takodje, pod uticajem nekih lekova (metildopa, oralna kontraceptivna sredstva, prokainamid, teofilin, vitamin A).
Na kraju treba istaci da ubrzana sedimentacija eritrocita koja se dugo odrzava bez jasnog porekla, moze da bude jedini znak malignog procesa koji se asimptomatski razvija, te treba tragati za uzrokom. Kontrolni pregledi mogu da pokazu dinamiku promena.
Zato jedino lekar moze na osnovu detaljnih pregleda da utvrdi (ili bar postavi realnu sumnju) na uzrok povisene sedimentacije kod Vase majke.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: