Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Jutarnji kasalj
PostPoslato: Sre Apr 06, 2005 11:04 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jun 06, 2004 2:00 am
Postovi: 4
Vec duze vreme kada se probudim imam napad kasljanja sa iskasljavanjem. Traje oko 5-10 minuta, ali je intezivan, ponekad do zacenjivanja. Ispljuvak je beo-zuckast sa kao braon parcicima..nekad malo tamnije zuto, vise prema narandzastoj boji.Obicno u toku kasljanja imam bolove u grudima,i ponekad me zaboli glava,verovatno od napora. Nekad kasljem i u toku dana, uvece i kada legnem da spavam uglavnom ne. Jutarnji kasalj je najjaci.Imam 25 godina, pusim 10 godina izmedju 1.5 i 2 kutije dnevno. Kao dete sam imala hronicni bronhitis.
:oops: Verovatno je to kod pusaca uverenje "to je "samo" pusacki kasalj" :-?
PS- prilikom izdavanja radne knjizice, dr. mi je rekla da joj pokazem ruke, i rekla nesto kao "trebalo bi da snimite pluca" Kakva je veza izmedju ruku/prstiju i pluca? To je bilo pre 2 godine, zanima me cisto razlog da to kaze na osnovu pogleda na ruke?!! ( nisam snimila pluca) :oops: :oops:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Jutarnji kasalj
PostPoslato: Pet Apr 08, 2005 10:15 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Pon Feb 21, 2005 1:40 am
Postovi: 43
Lokacija: Beograd
Kasalj koji opisujete odgovara tzv. pusackom kaslju. Iako ste mlada osoba, Vas indeks paklo/godina (kako se inace izrazava kumulativno dejstvo duvanskog dima) je minimum 15. Zato je vazno da prvo (uz ostavljanje cigareta, naravno!) odete kod pulmologa radi definitivne dijagnoze (detaljnim pregledom, ispitivanjem plucne funkcije spirometrijom i dr).
Niste napisali koliko traje kasalj, a svaki onaj koji traje duze od 6 do 8 nedelja se oznacava kao hronicni. Najcesci uzroci hronicnog kaslja su, pored dugotrajnog pusenja, astma koja se manifestuje (pretezno nocnim i jutarnjim) kasljem, sindrom slivanja sekreta niz zadnji zid zdrela (najcesce usled hronicnog sinuzitisa) i vracanja kiselog zeludacnog sadrzaja u jednjak (sto moze da se manifestuje kao gorusica, ali i ne mora da bude simptoma). Samo za mali broj osoba (oko 5%) sa hronicnim kasljem ne moze da se utvrdi dijagnoza, te se tada oznacava kao idiopatski.
Vi, takodje, imate i iskasljavanje ispljuvka koji nije samo bistar, vec je moguce da postoji i neka infekcija. U tome moze da pomogne krvna slika (sa leukocitarnom formulom), ali pre svega detaljan pregled doktora (pulmologa).
Sto se tice prstiju i pluca, postoje kod odredjenih osoba tzv. maljicasti (baticasti) prsti, koji se mogu javiti usled nekih bolesti pluca, te ih zato treba dijagnosticki potvrditi ili iskljuciti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 11, 2005 2:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jun 06, 2004 2:00 am
Postovi: 4
Dr.Branislave zahvaljujem Vam na odgovoru. Zaboravila sam da spomenem kada se zavrsi napad kaslja, par minuta ne mogu da udahnem normalno..disanje mi je plitko i malo ubrzano, pa se polako normalizuje nakon nekoliko minuta. Takodje mi se desava da razgovaram i ostanem bez daha-odjednom moram da prekinem, i da polako duboko udahnem. A kada potrcim posle 10-20m imam utisak da ce mi pluca explodirati,kao da mi vatra gori u plucima :oops: Izvinjavam se, neplanirano sam oduzila :(


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 27 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: