Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Ponovo Koksaki!
PostPoslato: Sub Mar 26, 2005 4:17 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Mar 26, 2005 3:29 pm
Postovi: 5
U toku januara ove godine, imala sam neku vrstu viremije (bolovi u misicima, i malaksalost, bol u grlu) koju sam "prelezala" na nogama. U toku februara, nakon dve stresne situacije, uocila sam tegobe u vidu izuzetne malaksalosti, opste slabosti i lupanja srca. U isto vreme, kod koleginice koja mi je najblizi saradnik, i koja je na bolovanju o 28. XII 2004. pod sumnjom mozdanog udara, ( i sa kojom sam u medjuvremenu bila u kontaktu, bila u poseti) potvrdjuje se koksaki tip B. Do tada sam svoje tegobe pripisivala hronicnom umoru, obzirom da imam 33 godine, stresno zanimanje, malo dete i da sam se u proteklom periodu lose i neredovno hranila, nedovoljno odmarala i spavala i imala svakodnevni prekovremeni rad.
Nakon pregleda kod infektologa, koji je bio skeptican prema mojoj sumnji na koksaki i jedva mi dao uput za Torlak, smatrajuci da je moja sumnja neopravdana, upucuje me dalje internisti. Nakon pregleda internista mi je uradio EKG i trazio dsalje ispitivanje stitne zlezde, pri cemu je smatrao da je pre u pitanju neki Adeno virus. Ipak je sugerisala vitaminsku terapiju, preparate na bazi Ehinacee i mirovanje do nalaza.
Pri pregledu stetoskopom, komentar je bio da je evidentna tahikardija, ali da su tonovi jasni, pa predpostavlja da nije bilo miokarditisa.
Preporucila je merenje temperature u popodnevnim satima.
Osim EKG-a radila sam rengen srca i pluca, ultrazvuk stitne zlezde, i hormone stitne zlezde - sve je bilo OK. Takodje krvna slika koju sam radila u februaru bila odlicna.
Uocila sam, gotovo stalno, blago povecanu temperaturu (37.1-37.3).
16.III.05. dobijam nalaze sa torlaka:
CB1 1:32
CB2 1:64
CB3 1:64
CB4 1:128
CB5 1:64
Ponovo odlazim kod infektologa, koja je pogledala nalaze i prokomentarisala da nemam razloga za brigu, da je to sve "super" i da ce sve biti dobro. Njen komentar je bio da sam nalaz jos nista ne znaci, da bi kod svakog mogao da se nadje koksaki, ali da je u mom slucaju sve posledica (cena) nacina zivota. Posto sam time oslabila svoj imunitet, virus me je "zakacio".
Rekla je da obavezno moram za mesec dana ponovo vaditi krv u Torlaku i da pored vitamina moram da se redovno i kvalitetno hranim sa sto vise zelenisa i voca, kao i da se sto vise odmaram.
Preporucila je bolovanje jos mesec dana, mada mi je u prvom momentu rekla da sve zavisi od toga kako se osecam. Takodje je rekla da nema bojazni za moje dete (2 god.), kao ni za druge sa kojima sam u kontaktu. Nije trazila nikakve dodatne preglede, kao ni UZ srca, jer sam rekla da se malo bolje osecam, mada jos uvek ne dobro. I dalje se lako zamaram i daleko sam od nekadasnje forme. Karakteristicno je da nakon duzih razgovora osecam kao da nemam vazduha i da su mi pluca kao pritisnuta. Ne izlazem se vecim fizickim naporima, mada me i lakse aktivnosti brzo zamaraju. Temperaturu vise ne merim po sugestiji infektologa.
Pitam se koliko dugo ove tegobe mogu da traju, i da li se uopste virus moze eliminisati, da li ponovni stres ili neka druga bolest mogu uticati da virus ponovo napadne i da li ponovo postoji rizik za ozbiljne smetnje? Da li cu tada biti zarazna za druge? Da li mogu i kada da planiram novu trudnocu? Da li treba insistirati na UZ srca?
Mozda je uvodni deo preopsiran, ali mozda ce nekom pomoci da prepozna i svoje probleme, sobzirom da u mom slucaju niti ja, a niti su 3 lekara (od toga jedan infektolog a drugi internista koji je takodje imao koksaki) u prvom momentu uopste razmisljali o koksakiju.
Ja sam bila uporna u nameri da dobijem uput za Torlak i mozda sam imala srece jer sam nalaz dobila ipak blagovremeno.
Unapred zahvalna za svako misljenje i savet i za odgovore ne pitanja koja me jos uvek muce!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 26, 2005 9:44 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Ned Jan 16, 2005 12:04 am
Postovi: 69
Ocigledno je da ste imali infekciju sa koksaki virusom i da imate simmptomatologiju karakteristicnu za taj virus.Pitanje je dali se virus inkorporirao u srcani misic a ako jeste u tom slucaju morate mirovati godinu dana i do tada ne razmisljajte o trudnoci.Uradite ultrazvuk srca,ekg,kardioloski pregled i IgG antitela na koksaki.Postoji mogucnost da imate infekcijski sindrom bez inkorporacije virusa u srcani misic.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Apr 10, 2005 3:33 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Mar 26, 2005 3:29 pm
Postovi: 5
Pre svega, zahvaljujem se na odgovoru, i smernicama za nastavak ispitivanja.
05.04.2005. uradjen je EHO kardiogram, gde postoje "Fibrozne promene septuma (...septum sa tackastim i crtastim fibroznim traccima, koji predstavljaju podrucja fibrize)". Doktor koji je radio UZ je prokomentarisao da je definitivno bilo miokarditisa, a da je utesno to sto u srcu nema vode ("u perikardu nema nakupljanja slobodne tecnosti") Tokom pregleda konstatovana je izrazita tahikardija (120/min), TA=120/70, EKG sinusni ritam bez promena ST/T. Postavljena je dijagnoza ST.post mycarditidem.
Uz dosadasnju vitaminsku terapiju dat mi je Propranolal 40 (2 x 1/4) i aspirin 100 (1x1). Dato mi je bolovanje jos 14 dana(zapoceto je 24.02.2005.)
08.04.2005. ponovo sam vadila krv na Torlaku za kontrolni nalaz.
Sobzirom da je internista koji me vodi, duze odsutan, nemam tacna saznanja o navedenim promenama i samoj dijagnozi ( sta to konkretno znaci i kakva je prognoza?) Lekar koji je radio UZ, rekao je da ce se vremenom srce regenerisati i preporucio mirovanje uz lakse setnje na krace distance. Rekao je da nije siguran kad mogu planirati sledecu trudnocu.
Zadnjih dana se ponovo osecam lose i uglavnom mirujem. Posle penjanja do drugog sprata, juce sam se izuzetno lose osecala i prelezala sam ostatak dana. Da li je to normalno? Da li smem da radim makar lakse kucne poslove (dok lezim, samo mislim na bolest i jos se gore osecam, a ujedno se plasim da necim dodatno ne pogorsam stanje)
Sta mogu dalje da ocekujem sa navedenim stanjem i u kom roku se mogu vratiti normalnom zivotu?
Unapred se zahvaljujem na misljenju i savetima


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 30 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: